Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Φιλέρη

Σε φιάσκο της χρονιάς κατέληξε η “αποκλειστική είδηση” της Gazzetta Dello Sport που το Σάββατο το πρωί άφηνε άφωνους τους φίλους του μπάσκετ, αποκαλύπτοντας σχεδόν τελειωμένη συμφωνία ανάμεσα στην Αρμάνι Μιλάνου και τον Κέμπα Γουόκερ.

Η ιταλική ομάδα όχι μόνο αγνοούσε τις -κατά την κορυφαία εφημερίδα- προχωρημένες επαφές με τον 4 φορές all star γκαρντ του NBA, αλλά τις διέψευσε μέσω του σκωπτικού ύφους, που παίρνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Έτορε Μεσίνα.

Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε, για μια ακόμη φορά, πόσο εύκολη είναι, πλέον, η παραπληροφόρηση στην εποχή όπου η είδηση διαχέεται στο χάος του διαδικτύου, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. Ενώ στο Μιλάνο δεν είχαν ιδέα για τον 32χρονο NBAer, στο twitter και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γίνονταν αναλύσεις επί αναλύσεων.

Πόσο μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο της Αρμάνι ο υγιής Γουόκερ; Μπορεί ένας τόσο καλός NBAer να κάνει τη διαφορά στην EuroLeague; Σε τι είδους μπάσκετ ταιριάζει ο Κέμπα;

Αυτά και άλλα “βασανιστικά” ερωτηματικά είχαν κληθεί να απαντήσουν στα σόσιαλ μίντια οι διάφοροι επαΐοντες ή και παντελώς άσχετοι, κατέθεταν την άποψή τους, ή έλεγαν το μακρύ τους και το κοντό τους.

Όλοι είχαν (είχαμε, γιατί δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω, τουλάχιστον στην αρχή της… όλης φάσης) πιστέψει στην είδηση ότι πράγματι το ιταλικό κλαμπ, όχι μόνο είχε πλησιάσει, αλλά βρισκόταν ένα βήμα πριν ανακοινώσει την απόκτηση του Γουόκερ για το υπόλοιπο της χρονιάς και δεν ξέρω γω και πόσο καιρό ακόμα.

Το κύρος του μέσου, που αποκάλυψε το “θέμα” (ήταν Gazzetta Dello Sport και όχι ο οποιοσδήποτε τυχάρπαστος μπάσκετ-ινφλουένσερ) και η ταχύτατη αναπαραγωγή του στα ΜΚΔ δεν επέτρεψε καν το φιλτράρισμα ή και την επιβεβαίωση ακόμη και από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά μια βασική αρχή της δημοσιογραφίας: Πρώτα ελέγχουμε και επιβεβαιώνουμε την είδηση και μετά την κοινοποιούμε.

Ποιος τα θυμάται, όμως, πλέον όλα αυτά; Σημασία έχει να ταιριάζουν τα δεδομένα. Και στην περίπτωσή μας, είναι αλήθεια, ότι ταιριάζανε, σχεδόν όλα, πλην της… αλήθειας.

✍ Ο Κέμπα Γουόκερ έπαιξε τελευταία φορά μπάσκετ στις 6 Ιανουαρίου όταν σημείωσε 2π. στον αγώνα των Μάβερικς με τους Σέλτικς. Αμέσως μετά το Ντάλας αποφάσισε την αποδέσμευσή του. Είχε προλάβει να παίξει άλλα εννιά ματς, με κορυφαίο αυτό κόντρα στους Καβαλίερς (στις 17/12), όταν είχε 32 πόντους, 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Το γόνατό του, ωστόσο, που τον ταλαιπωρεί εδώ και δυο χρόνια, δεν τον άφηνε να ησυχάσει.

Λίγο πριν αποδεσμευτεί από τους Μάβερικς είχαν δει το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία ο άλλοτε σούπερ-σταρ που μετράει 750 ματς στο ΝΒΑ με τρομερούς μέσους όρους (19.3π, 3.8ρ, 5.3ασ) εξέταζε το ενδεχόμενο να παίξει στην Ευρώπη.

✍ Την ίδια ώρα στο Μιλάνο η Αρμάνι εξακολουθεί να βασανίζεται λόγω των δυο πολύ σοβαρών τραυματισμών, που αποδιοργάνωσαν την περιφέρεια της. Ο Κέβιν Πάγκος έπαθε μερική ρήξη του οπίσθιου χιαστού, χωρίς να χρήζει χειρουργικής επέμβασης. Αντιμετωπίζοντας τον τραυματισμό του με συντηρητική θεραπεία, το ιατρικό τιμ της Αρμάνο υπολογίζει ότι θα επιστρέψει στα γήπεδα κάπου στο Μάρτιο.

Ο Σαβόν Σιλντς έπαθε επίσης χοντρή ζημιά, αφού πρόλαβε να παίξει μόλις τρεις αγώνες και στις 20/10 έπαθε ξανά χοντρή ζημιά, όταν κόπηκε ένα τένοντας στο πόδι του. Η δική του επιστροφή στα γήπεδα προσδιορίζεται μέσα στον Φεβρουάριο.

Με τον Σιλντς εκτός μάχης το εύρωστο ιταλικό κλαμπ έκανε την έκπληξη, κλείνοντας μέσα σε 48 ώρες τον Λουαού-Καμπαρό. Ο Γάλλος NBAer πήρε τη θέση του Αμερικανού σκόρερ με συνοπτικές διαδικασίες, με τους ανθρώπους μάλιστα της Αρμάνι να πηγαίνουν οδικώς στη Γαλλία, για να τον πάνε στο Μιλάνο και να παίξει άμεσα στη θέση του Αμερικανού.

Αυτό ήταν το σκηνικό και η Gazzetta Dello Sport έγραψε για τη μεταγραφή της χρονιάς αναπτύσσοντας όλες τις πτυχές ενός… ανύπαρκτου, ωστόσο, θέματος. Στην αρχή έβαλε τον Γουόκερ μέσα στο αεροπλάνο υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία είναι οριστική, μετά έγραψε για τις όποιες αμφιβολίες λόγω της κατάστασης της υγείας του παίκτη, συντηρώντας την όλη ιστορία σε συναρπαστικές συνέχειες.

Με το που δημοσιεύτηκε η είδηση, η αναπαραγωγή της, έκανε την υποτιθέμενη μετακίνηση του Γουόκερ στο Μιλάνο, πρώτο θέμα. Μετά από κάμποσες ώρες άρχισε να διαψεύδεται και εν τέλει μετά το ματς της Αρμάνι εναντίον της Ντερτόνα ήρθε η δήλωση του Έτορε Μεσίνα για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα:

Δεν υπάρχει τίποτε και δεν έχω να κάνω το παραμικρό σχόλιο. Μιλάμε για ένα τεράστιο παίκτη που αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών τον τελευταίο χρόνο. Δεν έχω να σας πω κάτι. Ρωτήστε την Γκατζέτα, που δημοσίευσε την είδηση, χωρίς να μας κάνει καν ένα τηλέφωνο. Το διάβασαν στο τουίτερ και έγραψαν ολόκληρο άρθρο“.

Η εξυπηρέτηση, τα τρολ και τα στρατόπεδα

Κάπως έτσι μπήκε τελεία σε ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να έχει ούτε ένα κόμμα. Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που ένας δημοσιογράφος “την πατάει”. Κάνει τη λεγόμενη “γκάφα” στη δημοσιογραφική διάλεκτο. Έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν, θα ξαναγίνει και στο μέλλον.

Μόνο, που στις μέρες μας, στην εποχή της πληροφορίας που διαδίδεται σαν αστραπή το δημοσιογραφικό σφάλμα, αφορά πολλούς περισσότερους απ’ ό,τι στο παρελθόν, όπου οι αναγνώστες μιας εφημερίδας διαπίστωναν ότι το ρεπορτάζ το οποίο είχαν διαβάσει δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Και μπορεί να μην έχασε η βενετιά βελόνι, που ο Κέμπα Γουόκερ δεν πρόκειται να παίξει ποτέ στο Μιλάνο, φαντάζομαι, ωστόσο, ότι σε άλλου είδους ρεπορτάζ περισσότερο επιδραστικά στην κοινωνία και τη ζωή μας, μια αντίστοιχη γκάφα αποκτά πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Ειδικά όταν το κοινό είναι τόσο ευκολόπιστο, που αδυνατεί να διακρίνει τις αληθινές από τις ψεύτικες ειδήσεις, καθώς ο όγκος που του σερβίρεται καθημερινά είναι τόσο μεγάλος, που σχεδόν είναι αδύνατο να τις διαχωρίσει.

Υπάρχουν άλλωστε κι εκείνοι που δεν θέλουν αυτό τον διαχωρισμό. Τους εξυπηρετούν τα fake news τα οποία, μάλιστα, διακινούν πρόθυμα πληρωμένα τρολ, ή αφελείς εθελοτυφλούντες φανατικοί. Τα διάφορα στρατόπεδα μπορεί, πλέον, να τα διακρίνει κανείς πολύ εύκολα, όταν μια “είδηση” ή ένα τσιτάτο επαναλαμβάνεται χωρίς καν να ενοχλεί το περίφημο copy paste.

Ίσως η αυτοσυγκράτηση του αναγνώστη, μια δεύτερη επιλογή να ελέγξει την εγκυρότητα της είδησης, από άλλη πηγή να είναι μια λύση.

Η ευθύνη, ωστόσο, πρώτα απ’ όλα βαραίνει τους ίδιους τους δημοσιογράφους, που πολλές φορές επιδίδονται αυτάρεσκα σε ένα άσκοπο κυνήγι δημοσίευσης “αποκλειστικών” στο διαδύκτιο που εν τέλει δεν έχουν και κανένα νόημα. Αντί για την συλλογή ενός like παραπάνω, καλό θα είναι να τσεκάρουν δυο φορές την πηγή και βέβαια να σηκώσουν το χέρι να κάνουν… ένα τηλέφωνο, που λέει κι ο Μεσίνα

Πηγή: Sport24