Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Σαφές είναι πως αν η Εθνική Ελλάδας ολοκληρώσει το σημερινό ματς με τη Γεωργία έχοντας μηδέν τελικές προσπάθειες στην εστία, δεν θα πάρει ούτε βαθμό. Αυτό που συνέβη στην Ισπανία, πέρα από τη χαρά μας για το τελικό αποτέλεσμα και την εμφάνιση του β’ ημιχρόνου όταν το ελληνικό σύνολο βρήκε απαντήσεις σε πολλά από τα ζητούμενα που έβαλε ο αντίπαλος, συμβαίνει σπάνια! Όχι σε δεύτερο σερί αγώνα τέτοιου επιπέδου. Το ξέρει και ο προπονητής και οι παίκτες ότι η Εθνική έδειξε ανίκανη εναντίον της Ισπανίας να συγκροτήσει έστω μία ολοκληρωμένη κόντρα επίθεση, παρότι οι χώροι ήταν… ορθάνοιχτοι! Το ξέρουν ότι δεν θα πανηγυρίσουμε απόψε αν η ομάδα δεν δημιουργήσει κινδύνους, αν δεν αξιοποιήσει τις στατικές φάσεις, αν δεν απειλήσει. Όμως μην φτάσουμε στο άλλο άκρο της… τρέλας! Για να πάρει η Ελλάδα σήμερα το τρίποντο, το θεμέλιό της δεν πρέπει να είναι το… «πάμε όλοι μαζί να βάλουμε δύο γκολ, να φτιάξουμε επτά ευκαιρίες και να τους κατατροπώσουμε!». Αντιθέτως, η βάση για την επιτυχία θα είναι η προσήλωση στα αμυντικά καθήκοντα όλων.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ «ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ», ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΔΑ ΤΡΟΜΕΡΗ!

Αυτή η Εθνική δεν έχει «Μήτρογλου», τελεία και παύλα. Αν και όταν αναδειχθεί από το ελληνικό ποδόσφαιρο άλλος σέντερ φορ με τις κινήσεις, τις τελικές προσπάθειες και την κλάση του επιθετικού του Αρη που βρίσκεται δυο – τρία επίπεδα κάτω από τον «καλό Μήτρογλου» του Ολυμπιακού και της Μπενφίκα, εδώ είμαστε για να το(ν) δούμε, το(ν) αναδείξουμε και σε τελική ανάλυση να καμαρώνουμε! Προς το παρόν δεν υπάρχει.

Ελ Αραμπί και Χασάν. Ολιβέιρα και Καρίμ. Σφιντέρσκι και Κρμέντσικ. Μακέντα και Καρλίτος. Αυτοί παίζουν ως σέντερ φορ στους «μεγάλους» και ο Ακης Μάντζιος στον Αρη δικαιούται να αισθάνεται διπλά υπερήφανος για την εφετινή πορεία της ομάδας του δίχως γκολτζή φορ. Ναι, σούπερ ταλέντο ο Δουβίκας. Ναι, τρομερός και φοβερός ο Τζόλης, αλλά δεν είναι σέντερ φορ. Ναι, χαρισματικοί και με αξιόλογες ικανότητες ο Γιακουμάκης, ο Παυλίδης, ο Κουλούρης, ή και ο Καμπετσής, ο Ιωαννίδης, ο Μανούσος, ο Πινακάς. Αλλά (πολύ) μακριά από το επίπεδο του «Μητρο-γκολ» που έκανε σπουδαία διαφορά στην ομάδα τα προηγούμενα χρόνια των προκρίσεων και των επιτυχιών.

Δεν έχει σέντερ φορ κλάσης, αλλά έχει πολλούς ωραίους «γύρω – γύρω» η εθνική ομάδα! Τρομερή σεζόν ο Μπακασέτας και ο Πέλκας στην Τουρκία, πολύ καλή σεζόν (κι ας μην είναι πάντα βασικός) ο Κώστας Φορτούνης, σταθερότατος και βελτιωμένος ο Μασούρας, «μέτρια» σεζόν για τον Μάνταλο και (αν κρίνουμε από το χρόνο συμμετοχής) κακή για τον Λημνιό στην Κολωνία: μεγάλη δύναμη για την εθνική ομάδα αυτή η πεντάδα! Όπως και το δίδυμο των Ζέκα – Μπουχαλάκη στη μεσαία γραμμή. Σ’ αυτούς πρέπει να στηριχθεί για να πάρει σήμερα τρεις βαθμούς που θα διατηρήσουν ζωντανή τη φλόγα που άναψε στη Γρανάδα.

Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΝΔΟΥΡΑ

Αν όλοι αυτοί δεν είναι συνεπείς ανασταλτικά, δεν τρέξουν,δεν πρεσάρουν, δεν πιέσουν για κλεψίματα, δεν καλύψουν τους χώρους όπως προσπάθησαν (και τα κατάφεραν στην πλεινότητα των περιπτώσεων) εναντίον της Ισπανίας, το τρίποντο θα είναι έκπληξη. Η Γεωργία δεν είναι Ισπανία, αλλά δεν είναι και… Ονδούρα εναντίον της οποίας το σκορ θα μπορούσε να είναι 5-2 και όχι 2-1.

Είναι η τελευταία ευκαιρία της ομάδας του Σανιόλ που προέρχεται από δύο ήττες στις λεπτομέρειες από τα δύο φαβορί του ομίλου: 1-0 εκτός έδρας από τη Σουηδία, 1-2 στο 92’ από ένα απίστευτο σουτ του Ντάνι Ολμο εντός έδρας (έχει και η Ισπανία τα χάλια της απέναντι σε πειθαρχημένους αμυντικά αντιπάλους και δεν θα είναι καθόλου εύκολη η πρόκρισή της στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου). Διαθέτει πολλούς παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό, έχει έναν φιλόδοξο νέο προπονητή που κατέθεσε στα δύο προηγούμενα ματς πλάνο το οποίο ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του αγώνα, παίζει απόψε τα ρέστα της για τις μηδαμινές ελπίδες διεκδίκησης της δεύτερης θέσης. Και – γιατί όχι – και για τις… μεταγραφές! Όπως και οι Έλληνες, έτσι και οι Γεωργιανοί ξέρουν ότι κάθε συμμετοχή με την εθνική τους ομάδα είναι μια ευκαιρία να συστηθούν σε ευρύτερο κοινό. Όχι μόνο των φιλάθλων. Των προπονητών, των μάνατζερς, των αφεντικών σε ευρωπαϊκές ομάδες.

ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ Ο ΦΑΝ’Τ ΣΧΙΠ

Ότι μπορεί να ρισκάρουν για τη νίκη μπορεί να αποδειχθεί και θετικό για την Εθνική Ελλάδας. Όπως για το ελληνικό σύνολο, έτσι και για την ομάδα του Βιλί Σανιόλ, είναι το αποψινό «άλλου τύπου» παιχνίδι συγκριτικά με τα προηγούμενα. Ισως τολμήσουν περισσότερο, ίσως καταθέσουν μεγαλύτερη επιθετικότητα και δώσουν περισσότερους χώρους στους ακραίους και τους μεσοεπιθετικούς του Φαν’τ Σχιπ. Σίγουρα, όμως, «από χαρακτήρα», θα τα δώσουν όλα: μαχητικότητα, πείσμα, πρέσινγκ. Αν δεν κάνει και η Ελλάδα το ίδιο – ανεξάρτητα από τις επιλογές του Ολλανδού στο αρχικό σχήμα – η Ελλάδα θα έχει πετάξει μια σπουδαία ευκαιρία.

Ο Φαν’τ Σχιπ έχει αυτή τη φορά διαφορετικές ασκήσεις στις οποίες καλείται να βρει τις λύσεις. Η σημαντικότερη όλων, στο βαθμό που ένας προπονητής ποδοσφαίρου μπορεί να «παρέμβει» στο παιχνίδι; Το management των αλλαγών του! Διαθέτει πολλούς καλούς από τη μέση και μπροστά. Πρέπει να παίξει τα χαρτιά του με τρόπο τέτοιο που θα τον οδηγήσει στο να πάρει το καλύτερο από τον καθένα ανάλογα με τα ζητούμενα που θα του βάλει ο αντίπαλος και οι συνθήκες του ματς.

Πηγή: Gazzetta