Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Μπορεί να είναι μία διοργάνωση, που δεν της δίνουμε την πρέπουσα σημασία και προσοχή στην Ευρώπη, αλλά για τους Αφρικανούς είναι εξόχως σπουδαία και δικαίως. Θα μπορέσει ο Σαλάχ να πάρει τον τίτλο στην (πιθανότατα) τελευταία του παρουσία στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής; Μπορεί ο Μανέ και η Σενεγάλη να ξαναπάρουν το τρόπαιο; Μήπως ήρθε μετά από καιρό και πάλι η ώρα της Ακτής Ελεφαντοστού; Ο Όσιμεν θα κάνει αίσθηση και με την Εθνική Νιγηρίας ή θα επιβάλλει τη δύναμή του το εκπληκτικό (στο Μουντιάλ του ‘22) Μαρόκο που προσωπικά το θεωρώ ως φαβορί του τουρνουά;

Δώδεκα χρόνια μετά το τέλος ενός εμφυλίου πολέμου, που χώρισε τη χώρα στα δύο, η Ακτή Ελεφαντοστού θα υποδεχθεί τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Αφρικής για πρώτη φορά από το 1984.

Οι περισσότερες εταιρείες στοιχημάτων έχουν τη Σενεγάλη ως φαβορί, για να διατηρήσει τον τίτλο, που κέρδισε για πρώτη φορά στο Καμερούν το 2022, αλλά προσωπικά δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Η φιναλίστ Αίγυπτος του Μοχάμεντ Σαλάχ θα προσπαθήσει να αναπληρώσει την ήττα στον τελευταίο τελικό παίρνοντας το τρόπαιο, αλλά και αυτή έχει χτυπητές αδυναμίες σε σημαντικές θέσεις στην ενδεκάδα. Η Αίγυπτος υπέστη διπλό κάζο από τη Σενεγάλη το 2022, αφού έχασε πρώτα τον τελικό του Κυπέλλου Εθνών και στη συνέχεια στα μπαράζ τη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ από τους Δυτικοαφρικανούς. Και τα δύο αυτά ματς κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι με τον Σαλάχ να μην παίρνει καν την ευκαιρία να εκτελέσει στον τελικό του AFCON, καθώς τοποθετήθηκε να εκτελέσει το πέμπτο χτύπημα, που δεν έμελλε να έρθει ποτέ, αφού ήδη οι συμπαίκτες του είχαν αστοχήσει σε δυο σουτ, πριν τελειώσει ο Μανέ τη διαδικασία!

Το πιο πρόσφατο από τα επτά ηπειρωτικά στέμματα στη διοργάνωση για την πολυνίκη Αίγυπτο ήρθε το 2010 και ο Σαλάχ θα προσπαθήσει να πάει η ομάδα ένα σκαλί παραπάνω από ό,τι στη Γκαμπόν το 2017 και στο Καμερούν το 2022. Με Γκάνα, Πράσινο Ακρωτήρι και Μοζαμβίκη στον όμιλο λογικά θα περάσει πρώτη, αλλά μετά δεν ξέρω εάν μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος ειδικά με μια άμυνα που δεν πείθει.

Ο Οσιμέν, πρόσφατα εστεμμένος Αφρικανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς, μπορεί να οδηγήσει τη Νιγηρία σε έναν πρώτο τίτλο από το 2013;

Ο 24χρονος έχει καθιερωθεί, ως ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της Ευρώπης, ολοκληρώνοντας την περασμένη σεζόν ως πρώτος σκόρερ στη Serie A καθώς η Νάπολι κέρδισε τον πρώτο σκουντέτο από το 1990, αλλά φέτος δεν πείθει!

Ο πρώην παίκτης της Λιλ ήταν στην ομάδα που το 2019, κέρδισε την τρίτη θέση, αλλά αυτός τότε έπαιζε ως αναπληρωματικός.

Οι Δυτικοαφρικανοί αντιμετωπίζουν τους οικοδεσπότες Ακτή Ελεφαντοστού, την Ισημερινή Γουινέα και Γουινέα-Μπισάου στον όμιλο Α και, με τις φήμες να τον συνδέουν με μια μετακίνησή του στην Premier League, είναι αυτή η στιγμή για τον Όσιμεν να αποδείξει πραγματικά, πως ανήκει στην κορυφαία διεθνή σκηνή που είναι η Premier League. Με το χέρι στην καρδιά δε νομίζω ότι η Νιγηρία μπορεί να πάρει το τρόπαιο, αλλά ο ίδιος σίγουρα μπορεί να ξεχωρίσει.

Η Σενεγάλη και το Καμερούν είναι ξεκάθαρα φαβορί σε όμιλο μαζί με την Γκάμπια και τη Γουινέα και ανάλογα με τα ζευγαρώματα έχουν τύχη να πάνε μακριά. Αλλά γι’ αυτό θα χρειαστούν την πρώτη θέση στον όμιλο και φυσικά αυτή η θέση χωράει μόνο έναν! Αν έπρεπε να διαλέξω έναν θα ήταν η Σενεγάλη, αλλά και αυτή δεν έχει την ομάδα του 2022 και η ιστορία δείχνει πως η επανάληψη (εκτός αν λέγεσαι Αίγυπτος) δεν είναι ποτέ εύκολη στο AFCON. Και ο χαρισματικός Σαντιό Μανέ δεν είναι πια εκείνος με δυο χρόνια πριν, αφού η καριέρα του βρίσκεται σε πλήρη κάθοδο. Όσο για το Καμερούν του Ριγκομπέρ Σονγκ παρά τις απαιτήσεις που υπάρχουν από τους οπαδούς για τίτλο, είναι μια ασταθής ομάδα. Στα 10 τελευταία παιχνίδια έχει κατεβάσει 10 διαφορετικές συνθέσεις και αυτό σίγουρα δεν βοηθάει, ούτε στην ομογένεια της ομάδας, ούτε στο να βρει έναν αγωνιστικό ρυθμό. Επειδή έχει σπουδαίους παίκτες δεν μπορεί να αποκλειστεί το να πάει μακριά, αλλά το να πάρει το τρόπαιο; Νομίζω όχι, το θεωρώ δύσκολο.

Η Γκάνα κατευθύνεται προς τη γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού, για να αποφύγει το κάζο της αποχώρησής της από τη φάση των ομίλων στο Κύπελλο Εθνών του 2021, που περιλάμβανε την ήττα σοκ με 3-2 από τις Κομόρες.

Οι Μαύροι Αστέρες υπέκυψαν στους δύο πρώτους προκριματικούς τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 και υπέπεσαν σε άλλη μια ήττα από τις Κομόρες!

Ο Κούντους ήταν ο πρώτος σκόρερ της Γκάνας στα προκριματικά για το Κύπελλο Εθνών, σημειώνοντας τρία γκολ, και η επιρροή του για τη Γουέστ Χαμ, από τότε που μεταπήδησε στην ομάδα της Premier League τον Αύγουστο, είναι καταλυτική.

Αφού σκόραρε δύο φορές στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, μπορεί ο 23χρονος να βοηθήσει την Γκάνα να επιστρέψει στην κορυφή του αφρικανικού παιχνιδιού, παρά το πρώιμο τεστ απέναντι στην Αίγυπτο; Και εδώ η πρόβλεψη μου είναι όχι!

Η υπεράσπιση του τίτλου της Αλγερίας στο Κύπελλο Εθνών του 2021 δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο και τα δύο τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για τους Βορειοαφρικανούς, αφού πήγαν στο Καμερούν τότε με μεγάλα σχέδια, μόλις δύο αγώνες μακριά από το νέο παγκόσμιο ρεκόρ 36 συνεχόμενων αγώνων χωρίς ήττα.

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά ο Μαχρέζ και οι συνεργάτες του συνετρίβησαν και δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους.

Παρά την αποτυχία ο προπονητής Μπελμαντί έμεινε πιστός με τον πυρήνα των ηλικιωμένων παικτών του στα play off του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 και το πλήρωσε, καθώς η Αλγερία αποκλείστηκε κυριολεκτικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο, προκαλώντας σοκ σε όλη τη χώρα!

Ο Μπελμαντί αποφάσισε να παραμείνει στο τιμόνι, η ανοικοδόμηση της ομάδας παραμένει ένα έργο σε εξέλιξη με πολλά νέα πρόσωπα, αλλά δεν έχει μεταφραστεί σε αποτελέσματα. Η Αλγερία φαίνεται να είναι μια ομάδα με ταλέντο, αλλά χωρίς τεράστιο βάθος και δύσκολα θα φτάσει ακόμα και τετράδα.

Για να έρθουμε λοιπόν στο φαβορί, κατά την προσωπική μου άποψη, που είναι το Μαρόκο. Είναι, μετά την πορεία στο Κατάρ το 2022, ίσως στην καλύτερη εποχή της ιστορίας του.

Τα λιοντάρια του Άτλαντα μοιάζουν με φαβορί για να κερδίσουν το AFCON, αλλά η πρώτη αφρικανική ομάδα, που έφτασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως ταμπέλα θα μπορούσε να σημαίνει μια επιπλέον πηγή πίεσης και άγχους. Μια άλλη δυσκολία είναι το κλίμα στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου η υγρασία και η ζέστη μπορεί να είναι πολύ υψηλές. Ειδικά για μια ομάδα παικτών που έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους στην Ευρώπη!

Για το Μαρόκο που κέρδισε τον μοναδικό του τίτλο στο Κύπελλο Εθνών στην Αιθιοπία το 1976, ο κύριος στόχος είναι αναμφίβολα ο τίτλος που ήταν ένα απλό όνειρο τις τελευταίες πέντε δεκαετίες γιατί ποτέ ακόμα και το 1987 δεν παρουσιάστηκε με τόσο γεμάτο ρόστερ.

«Πολλοί Μαροκινοί δεν έχουν καμία ανάμνηση από το 1976. Το AFCON του 2023 θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία να δώσει στη σημερινή γενιά κάτι για να καμαρώνει, ακριβώς όπως η περιπέτεια στο Κατάρ το 2022», αναλύει ένας σπουδαίος αρθρογράφος από την Αφρική ο Ελ Ανρί. Και θα υπογραμμίσω, πως έχει δίκιο, αφού, αν δει κάποιος τον όμιλο με Τανζανία, Κονγκό και Ζάμπια, αλλά και τα ζευγαρώματα, θα είναι αδιανόητο, αν δεν φτάσει σβηστά στα προημιτελικά! Και από ‘κει και πέρα θα μιλήσει πάρα πολύ η μεμονωμένη ποιότητα. Ας το απολαύσουμε, λοιπόν, γιατί πραγματικά υπάρχουν παιχνίδια πολύ υψηλού επιπέδου ειδικά στη νοκ-άουτ φάση.

Πηγή: BN Sports