Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Όχι απλώς καλά, αλλά σοφά τα είπε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Mediolanum Forum ο Κώστας Παπανικολάου.

Και, κατά την άποψη μου, σοφά έπραξε και χθες το απόγευμα στη Νίκαια ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, διότι ασφαλώς οι αθλητές δεν είναι πρόβατα που τάχα πρέπει να άγονται και να φέρονται και ενίοτε να χειραγωγούνται και να ποδηγετούνται από τους κάθε λογής ποιμενάρχες!

Οι αθλητές, όπως και όλοι οι πολίτες σε μια κοινωνία, έχουν την προσωπικότητα τους και όχι απλώς δικαιούνται, αλλά υποχρεούνται κιόλας να εκφράζουν την άποψη τους, όπως συμβαίνει αλλαχού.

Επιμένω σε αυτό, διότι δεν “κατούρησαν στο πηγάδι” ώστε να τους απαγορεύεται να τοποθετηθούν για οτιδήποτε συμβαίνει εκτός παιδιάς, στο περιβάλλον και στην ούτως ή άλλως παγκοσμιοποιημένη κοινότητα μας.

“Shut up and dribble”; Πριτς!

Κι αυτούς, διάβολε, μανούλα τους γέννησε, όπως και τον ΛεΜπρόν Τζέιμς που πριν από δυόμισι χρόνια, όταν κορυφώθηκε το κίνημα “Black Lives Matter” καθοδήγησε μια σταυροφορία στην οποία οι παίκτες του ΝΒΑ τέθηκαν μπροστάρηδες, αποκηρύσσοντας μετά βδελυγμίας τη λογική του “shut up and dribble”: κοινώς αρνήθηκαν να βγάλουν τον σκασμό και απλώς να ντριμπλάρουν, να σουτάρουν, να παίρνουν ριμπάουντ και να μοιράζουν ασίστ

Ο “King James” ανήκει στην κατηγορία που φέρει την ταμπέλα “more than an athlete” και μαζί με τον συχωρεμένο τον Κόμπε Μπράιαντ πρωτοστάτησε στην ανατροπή της παγιωμένης άποψης του “shut up and dribble”.

Ο ΛεΜπρόν είναι και ενεργεί ως κάτι παραπάνω από ένας αθλητής: δεν υποστέλλει το λάβαρο του, ούτε υποχωρεί από το μετερίζι του, μολονότι έχει κατηγορηθεί για τα πολιτικά μηνύματα και τις απόψεις του επειδή τάχα ξεφεύγουν από τα μπασκετικά και τα αθλητικά όρια.

Ο Τραμπ και οι σόλοικες δηλώσεις

Στις 18 Φεβρουαρίου του 2018 ο τετράκις πρωταθλητής του ΝΒΑ δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τη δημοσιογράφο Λάουρα Ίνγκραχαμ η οποία, στην εκπομπή της στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News, του άσκησε δριμύτατη κριτική για τις αναφορές του σε πολιτικά ζητήματα και την κριτική του προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Τότε άνοιξε η κουβέντα για το περιβόητο “shut up and dribble” (σκάσε και ντρίμπλαρε) ως στάση ζωής την οποία τάχα θα πρέπει να τηρούν οι αθλητές.

Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική άποψη κάποιου που πληρώνεται με 100.000.000 δολάρια τον χρόνο για να σπρώχνει μια μπάλα. Οι δηλώσεις του Τζέιμς είναι μετά βίας κατανοητές και σόλοικες. Ας τις κρατήσει, λοιπόν, για τον εαυτό του” σχολίασε τότε η Ίνγκραχαμ, η οποία το 2006 έγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο “Shut up and sing” που αφορούσε την έκφραση πολιτικών απόψεων από διάσημους καλλιτέχνες.

Τα παπούτσια των Ρεπουμπλικάνων και το τουμπεκί του Τζόρνταν

Στον αντίποδα -και με τη λογική ότι η σιωπή συνιστά συνενοχή- βρίσκεται ο Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος εδώ και τριάντα χρόνια προσπαθεί (όπως λέει μια παροιμιώδης αμερικανική έκφραση) να αποτινάξει μια… μαϊμού που του κάθεται στο σβέρκο!

Το 1990 ακόμη και η μητέρα του τον παρακάλεσε να προβεί σε μια δήλωση υποστήριξης του μαύρου Χάρβεϊ Γκραντ, ο οποίος διεκδικούσε την εκλογή του ως πρώτου Αφροαμερικανού κυβερνήτη της Βόρειας Καρολίνας, με αντίπαλο τον ρατσιστή Τζέσε Χελμς, αλλά ο “Αir” εποίησεν την νήσσαν!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, είπε κιόλας ότι “μα και οι Ρεπουμπλικάνοι αγοράζουν αθλητικά παπούτσια“. Αγοράζουν Air Jordan, εννοούσε.

Προφανώς και οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι αστυνομικοί αγόραζαν το 2020 τα “LeBron 17”, αλλά τότε ο Τζέιμς δεν κάθισε στ’ αυγά του: ανήρτησε στο Instagram τις φωτογραφίες του αστυνομικού που έχει ρίξει τον Φλόιντ στο δρόμο και τον πιέζει στο λαιμό και δίπλα εκείνη με τον αθλητή-ακτιβιστή Κόλιν Καπέρνικ, ο οποίος σε κάθε ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ γονάτιζε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ρατσισμό, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από το NFL με τις ευλογίες του Τραμπ.

Ιωαννίδης: “Πληρώνονται για να μη μιλούν”

Οι αθλητές λοιπόν έχουν ψυχή, δεν είναι αναίσθητα πλάσματα, που τάχα πρέπει να λειτουργούν με τη λογική του Juke Box, έστω κι αν πριν από τριάντα χρόνια ο Γιάννης Ιωαννίδης επέμενε ότι “οι παίκτες πληρώνονται για να μη μιλούν“.

Εκτός από ψυχή, έχουν και φωνή και επειδή είναι γνωστοί, αναγνωρίσιμοι και δημοφιλείς, κάθε κουβέντα τους μετράει, χώρια που αναδεικνύει κιόλας την αξία της περιβόητης ενσυναίσθησης και της συμπερίληψης από τις οποίες πρέπει να διεπόμαστε όλοι μας.

Η “επανάσταση” του Λουκά

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης είναι ήρεμος, ήσυχος και πράος άνθρωπος. Δεν είναι πολύ ομιλητικός, δεν προκαλεί και σπανίως βγαίνει από το καβούκι του, αλλά χθες έκρινε ότι όφειλε να ενθαρρύνει τους οπαδούς του Ιωνικού να μην κατεβάσουν το πανό που σήκωσαν στον αγώνα με την ΑΕΚ και στο οποίο έγραφαν τοπ τετράστιχο “Δεν ήταν ανθρώπινο λάθος, αλλά ούτε και ατύχημα, την κρατική δολοφονία βαφτίσατε δυστύχημα. Τέμπη 1/3/23 Θύρα 3”

Ακολούθησε μια διελκυστίνδα με τους διαιτητές, οι οποίοι -ως όφειλαν, βάσει των κανονισμών- επειδή επρόκειτο για ένα πανό με “πολιτικό” σύνθημα- παρέπεμψαν την υπόθεση στη διοίκηση του ΕΣΑΚΕ και όταν έλαβαν το “πράσινο φως” έδωσαν εντολή για την έναρξη της αναμέτρησης, με καθυστέρηση 20 λεπτών.

Ζήτησα σήμερα από τον Λουκά ένα σχόλιο γι’ αυτή την πρωτοβουλία που ανέλαβε, αλλά μου είπε ότι επιφυλάσσεται να το πράξει μέσω μιας ανάρτησης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν μίλησε ο ίδιος, αλλά το έπραξε σε πρώτη φάση αντ’ αυτού η διοίκηση του ερασιτέχνη Ιωνικού σε ανακοίνωση με την οποία επαινεί, εγκωμιάζει και εντέλει αποθεώνει τον 39χρονο διεθνή φόργουορντ/σέντερ.

Η δήλωση του Παπανικολάου

Μερικές ώρες νωρίτερα στο Μιλάνο είχε παρουσιασθεί μια άλλη διάσταση στην υπόθεσης της άφατης τραγωδίας των Τεμπών, δια στόματος Κώστα Παπανικολάου.

Μετά τη λήξη του αγώνα ο αρχηγός του Ολυμπιακού κλήθηκε να σχολιάσει την ήττα της ομάδας του και η απάντηση του υπήρξε άλλη μια τρανή απόδειξη της ευαισθησίας από την οποία εμφορείται και όπλισε τον λόγο του.

Τι θα συνέβαινε εάν είχε νικήσει ο Ολυμπιακός;

Προφανώς ο Παπανικολάου θα έδινε την ίδια απάντηση και εάν τυχόν οι κάμερες έπιαναν τους πανηγυρισμούς των παικτών του Ολυμπιακού, τότε ο αρχηγός της ομάδας και της Εθνικής θα μπορούσε να βαδίσει στα χνάρια του ομόλογου και ομόσταβλου του, Γιάννη Φουντούλη.

Η συγνώμη του Φουντούλη στο Τόκιο

Στον αρχηγό του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας της υδατοσφαίρισης πιστώνεται μια από τις κορυφαίες δηλώσεις που έχουν αρθρωθεί δημοσίως στα χρονικά του ελληνικού αθλητισμού και θα αποτελεί ένα διαχρονικό μνημείο ευαισθησίας και ενσυναίσθησης

Στις 6 Αυγούστου 2021, όταν η ελληνική ομάδα νίκησε την Ουγγαρία με 9-6 και προκρίθηκε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο -και ενώ η Ελλάδα γινόταν ολούθε στάχτη και μπούλμπερη από τις πυρκαγιές- ο Χιώτης περιφερειακός βγήκε μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ και απολογήθηκε εκ προοιμίου προς τον ελληνικό λαό!

Ειλικρινά, με ό,τι συμβαίνει στη χώρα έχουμε επηρεαστεί όλοι πάρα πολύ. Πίσω στην Ελλάδα κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, δεν πιστεύω ότι μια νίκη μπορεί να απαλύνει τον πόνο για ό,τι συμβαίνει. Μας θλίβει ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ευχόμαστε να μην κινδυνεύσει κανείς. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ζητάμε προκαταβολικά συγνώμη για τη χαρά και τον ενθουσιασμό μας. Με όλο τον σεβασμό, θα πανηγυρίσουμε αυτή την επιτυχία και θα σκεφτούμε όσα γίνονται πίσω στην Ελλάδα“.

ΥΓ: Κατόπιν όλων αυτών και άλλων που έχουν συμβεί και λεχθεί, είναι προφανές και αυταπόδεικτο πως οι αθλητές δεν είναι αναίσθητοι, παρτάκηδες και σταρ@@@@ές!

Πηγή: Sport 24