Επιλογή Σελίδας

Επιμέλεια, Νίκος Συριώδης

Για την FIFA, το πρώτο επίσημο ματς της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ήταν αυτό με την Σουηδία το 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων (βαριά ήττα με 9-0), έξι χρόνια πριν την ίδρυση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Η ΕΠΟ δεν αναγνωρίζει εκείνο το παιχνίδι ως το παρθενικό για την “γαλανόλευκη”, αλλά αυτό που διεξήχθη εννέα χρόνια μετά και τρία μετά την δική της σύσταση. Ήταν 7 Απριλίου του 1929, όταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα υποδέχτηκε την Ιταλία Β’ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και γνώρισε την ήττα με 4-1.

Στη σημερινή εποχή, κανένα από τα δυο δεν θα μετρούσε, διότι εδώ και χρόνια ουδείς μετράει τους αγώνες των Ολυμπιακών τουρνουά στα ματς της εθνικής, ενώ θεωρούνται ανεπίσημα τα ματς με Β’ εθνικές όπως εκείνο με τους Ιταλούς.

Βέβαια, για εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ σπουδαία μια διεθνής αναμέτρηση και ειδικά με μια προηγμένα ποδοσφαιρικά χώρα όπως η γειτονική Ιταλία. Η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, απάντησε καταφατικά στην ΕΠΟ, που ξεκίνησε την οργάνωση της Εθνικής ομάδας.

Μάλιστα, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το παιχνίδι ακόμα και από τους Ιταλούς, γι’ αυτό και ο Μπενίτο Μουσολίνι έστειλε την κόρη του Έντα στην Ελλάδα προκειμένου να τιμήσει το γεγονός. Μαζί της και οι γερουσιαστές, Κρίσπο και Αρλότι και το ταξίδι αφορούσε από τη μια το ποδοσφαιρικό ματς με την Ελλάδα, αλλά και τα εγκαίνια της ιταλοελληνικής Τράπεζας.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟ, Η ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ

Βέβαια, το γεγονός πως στην Ελλάδα θα ελάμβανε χώρα ένα τόσο σημαντικό ποδοσφαιρικό γεγονός, δεν σημαίνει πως άπαντες τα έβλεπαν όλα ρόδινα, αφού υπήρχε κριτική προς την ΕΠΟ σχετικά με το πως δομήθηκε εκείνη η Εθνική ομάδα, καθώς θεωρήθηκε πως η επιλογή των παικτών έγινε πολύ βιαστικά, χωρίς πρώτα να έχει γίνει η σχετική προεργασία, ώστε να επιλεχθούν οι καλύτεροι παίκτες.

Η “Αθλητική Φωνή”, έγραψε στις 25 Φεβρουαρίου: “Έχομεν λοιπόν Εθνικήν ομάδα; Πολύ αμφιβάλλομεν. Αν εξαιρέσωμεν την επιθυμίαν, την λίαν άλλως τε αξιέπαινον του Δ. Συμβουλίου της Ομοσπονδίας να καταρτίση επί τέλους την εθνικήν ομάδα της Ελλάδος, τίποτε άλλο δεν ευρίσκομεν διά να συγχαρώμεν την ΕΠΟ. Αι εθνικαί ομάδες των Κρατών δεν καταρτίζονται εντός 24 ωρών. Χρειάζεται χρόνος πολύς διά να παρακολουθηθούν οι παίκται, χρειάζεται ψυχραιμία εις την εκλογή των, χρειάζεται ψυχικό σθένος διά να καταρτισθή αύτη από εκείνους οι οποίοι ομολογουμένως θα ηδύναντο να αντιπροσωπεύουν αξιοπρεπώς τα εθνικά χρώματα. Αντί τούτου είδομεν πρώτον να κλείεται ένας αγών μετεαξύ ξένης εθνικής ομάδος και δη εκ των ισχυροτέρων εις την Ευρώπη και κατόπιν να γίνεται σκέψις περί συστάσεως της ιδικής μας αντιπροσωπευτικής ομάδος.

Καταστάσεις υφιστάμεναι, γεγονότα αναμφισβήτητα, ψυχολογικαί συνθήκαι, σκοπιμότης καθοριζομένη από το γενικόν συμφέρον, στοιχειώδης λογική, όλα πηγαίνουν περίπατον και ακολουθείται μία πολιτική από την οποίαν και πάλιν εκείνο που θα υποστεί ηθικήν μείωσιν ανεπανόρθωτον θα είναι το εθνικόν γόητρον της Ελλάδος… Σήμερον, πεπεισμένοι ότι αντιπροσωπεύομεν ολόκληρον την φίλαθλον κοινήν γνώμην, ζητούμεν από τον κ. Βρυώνην να σταματήση έως εδώ. Να συνέλθη και να αναθεωρήση τας αποφάσεις του και το πρόγραμμά του και να προσαρμοσθή προς την πραγματικότητα. Αλλως σκοπιμώτερον είνε να παραιτηθή του υπουργήματος και να αφήση εις άλλους την ευθύνην να καταρτίσουν την εθνικήν ομάδα όπως θέλουν και όπως αυτοί επιθυμούν. Ο κ. Βρυώνης όμως αποτελεί κεφάλαιον διά το ελληνικό ποδόσφαιρον και το γόητρόν του έχει καθήκον να το διατηρήση ακέραιον προς όφελος της ιδεολογίας του ποδοσφαίρου”.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προαναγγελία του αγώνα, όπως αυτή δημοσιεύεται στο “Ελεύθερον Βήμα” της 7ης Απριλίου, το οποίο αναφέρει τα εξής: “Ελλάς-Ιταλία.

Είτε νικήσωμεν είτε ηττηθώμεν κατά τον σημερνόν μεγάλον μας αγώνα, η Κυριακή 7 Απριλίου θα αποτελέσει σημαντικόν σταθμόν εις την ιστορίαν του ελληνικού ποδοσφαίρου, διότι δια πρώτην φοράν εμφανίζεται επί του γηπέδου πραγματική εθνική ομάς σχηματισθείσα από ωργανωμένην ποδοσφαιρικήν ομοσπονδίαν.

Η συνάντησις αύτη είναι η Δευτέρα της εθνικής μας ήτις λαμβάνει χώραν εν Ελλάδι… λαμβανομένου όμως υπ’ όψιν ότι η σημερνή αντίπαλος ομάς δεν είνε παρά η β’ της Ιταλίας και ότι πλείστοι των παικτών της παίζουν δια πρώτην φοράν εις διεθνή αγώνα – και δη εις ξένον περιβάλλον, πράγμα το οποίον θα μειώσει μοιραίως την μαχητικότητά των – δικαιούμεθα να αποβλέπωμεν μετ’ εμπιστοσύνης εις το αποτέλεσμα του σημερνού αγώνος. Αλλά και αν ακόμη η ήττα κρούση και πάλιν την θύραν μας, η εμφάνισις της ομάδος μας θα είνε τοιαύτη, ούτως ώστε να μη μας ενθυμίση κατά τίποτε την πρώτην ελληνικήν εθνικήν ομάδα”.

Οι Ιταλοί έφτασαν με πλοίο στην χώρα μας. Αρχηγός της αποστολής ήταν ο αντιπρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γκρατζιάνι και μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της επιτροπής διαιτητών, Μάορο. Στο Λιμάνι του Πειραιά, τους περίμεναν άνθρωποι της ελληνικής Ομοσπονδίας για να τους καλωσορίσουν, αλλά και αρκετοί Ιταλοί που ζούσαν στην χώρα μας.

Ένα άκρως πανηγυρικό κλίμα, με το “Ελεύθερο Βήμα” να αναφέρει στο ρεπορτάζ του ότι “ιδιαιτέραν εντύπωσιν προξένησαν τα ωραία παραστήματα των Ιταλών αθλητών και η ευγένεια των τρόπλων των. Το ταξείδι των υπήρξεν ευχάριστον και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ημέτεροι θα κάνουν το παν το δυνατόν ίνα και η παραμονή των ενταύθα καταστή ευχάριστος”.

Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΔΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο αγώνας ξεκινούσε στις 16:00, όμως το γήπεδο ήταν γεμάτο αρκετές ώρες πριν και μάλιστα τα ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν ότι μέχρι και ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Ρινόπουλος, δυσκολεύτηκε να μπει στη Λεωφόρο. Τέτοιος πανζουρλισμός γινόταν για το παιχνίδι, το οποίο είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα. Χιλιάδες θεατές στις εξέδρες για το ματς με τους Ιταλούς, το οποίο -όπως προαναφέρθηκε- έληξε με σκορ 4-1 για τους γείτονες.

Αναφορικά με τα γκολ, το πρώτο σημειώθηκε από τους Ιταλούς με κεφαλιά του Βόλκι στο 35′ ύστερα από εκτέλεση κόρνερ. Το 0-1 ήταν και το σκορ του πρώτου μέρους. Με την συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, η Εθνική μας ισοφάρισε με σουτ του Ναμία έπειτα από μπαλιά του Μεσσάρη. Μετά, ακολούθησαν τρία αναπάντητα γκολ των φιλοξενούμενων που ήταν εμφανώς ανώτεροι από την δική μας ομάδα.

Ο Βόλκι με σουτ έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία για το 2-1 της Ιταλίας και δυο λεπτά μετά ο Μπουσίνι σημάδεψε το ίδιο σημείο, δίνοντας… αέρα δυο τερμάτων στην ομάδα του. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε με τον Τουσίνι, ο οποίος άδειασε τον Φερλέμη και σε κενή εστία κατάφερε να γράψει το 4-1 για την β’ ομάδα της “σκουάντρα ατζούρα”.

ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΤΣ

Την επομένη του αγώνα, ο Τύπος ασχολήθηκε εκτενώς με τον αγώνα αυτό και υπήρξε κριτική. Με το παιχνίδι ασχολήθηκαν και οι πολιτικές εφημερίδες της εποχής, καθώς δεν το αντιμετώπισαν ως απλά ένα ποδοσφαιρικό ματς και γι’ αυτό αφιέρωσαν περισσότερο χώρο από το μονόστηλο που έδιναν για τις αθλητικές ειδήσεις.

Το “Ελεύθερο Βήμα” ανέφερε: “Η ήττα μας με 4-1 οφείλεται κυρίως εις την έλλειψιν σουτ. Οι δε αδελφοί Ανδριανόπουλοι επί των οποίων ολόκληρος ο φίλαθλος κόσμος εστήριζε τας ελπίδας του, ενεφανίσθησαν αγνώριστοι και κάτι το οποίον δεν επρόσεξαν είναι, ότι θα ηχρίστευον τελείως την δεξιάνπλευράν, εάν δεν υπήρχε ο θαυμάσιος Μεσσάρης ΙΙ (ΣΣ: Πρόκειται για τον Αγγελο Μεσσάρη), ο πανταχού παρών, ο σταθερότερος Ελλην παίκτης, μέσα δεξιά, ο οποίος υπήρξε άφθαστος ιδίως δια τους ακριβείς συνδυασμούς του.Μεταξύ των εξαιρετικώς διακριθέντων παικτών αναφέρομεν τον ΜεσσάρηνΙΙ, τον Γιάμαλη, Ανδρίτσον, Φερλέμη και Κωνσταντινίδη. Επίσης ο Ναμίας είναι άξιοςσυγχαρητηρίων διότι έσωσε την τιμήν της Ελλάδος. Καίτοι το αποτέλεσμα έπρεπε να ήτο ευνοϊκότερον ας μείνωμεν ευχαριστημένοι δια την πρώτην μας εμφάνισιν. Υπάρχει καιρός να βελτιωθώμεν. Προς θεού όμως μη ζητήσωμεν ευθύνας και ας αφήσωμε τας συνειδήσεις μας να πράξουν το καθήκον των”.

Τα στοιχεία του αγώνα:

Ελλάδα: Γιάμαλης, Φερλέμης, Βόγας, Ανδρίτσος, Κωνσταντινίδης. Απ. Μεσσάρης, Ναμίας, Αγγ. Μεσσάρης, Γ. Ανδριανόπουλος (αρχηγός), Κ. Ανδριανόπουλος, Β. Ανδριανόπουλος.

Προπονητής: Απόστολος Νικολαϊδης

Ιταλία: Ντεγκάνι, Μοντζέλιο, Μαρτίνι, Αβάλε, Σκαλτρίτσι, Καστελάτζιο, Κονσταντίνο, Μπουσίνι, Βόλκι, Τσεβενίνι, Ταντσίνι.

Διαιτητής: Καν (Ουγγαρία)

Σκόρερ: 60′ Ναμίας – 35′, 65′ Βόλκι, 68′ Μπουσίνι, 80′ Ταντσίνι

Θεατές: 15.000

Βίντεο από ματς Ιταλία Β’ – Ελλάδα το 1930:

Πηγή: Sport 24