Του Ηλία Ζούρου
Την είχαν την τιμητική τους οι προπονητάδες τις τελευταίες ημέρες…
Την είχαν άλλοι για καλό τους κι άλλοι για κακό τους…
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο Ντοκ Ρίβερς και ο Ηλίας Ζούρος, στη δεύτερη ο Τζουάν Πλάθα και ο Εϊντριαν Γκρίφιν και η ζωή συνεχίζεται, ώστε να επιβεβαιώνεται κιόλας το ρηθέν υπό του Άγγλου μάνατζερ, Χάουαρντ Γουίλκινσον…
“Υπάρχουν δυο κατηγορίες προπονητών: αυτοί που ήδη απολύθηκαν και εκείνοι οι οποίοι θα απολυθούν στο μέλλον”!
Για να πω την αμαρτία μου τόσο ο προπονητής των Μπακς όσο και εκείνος της ΑΕΚ Betsson δεν πρέπει να αισθάνονταν και πολύ καλά τον τελευταίο καιρό, χώρια που -στην περίπτωση του πρώτου- αποδείχθηκε κιόλας ότι τα νούμερα δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία…
ΑΕΚ και Μπακς, βίοι παράλληλοι
Το επισημαίνω αυτό διότι ο πρωτάρης Γκρίφιν άφησε τους Μπακς στη δεύτερη θέση της Ανατολής που δεν τη λες και πολύ άσχημη…
Στον αντίποδα ο Πλάθα σχολάστηκε μετά τις τέσσερις διαδοχικές ήττες της ομάδας του (Ολυμπιακός, Απόλλων, Άρης, Προμηθέας) που είχε κατρακυλήσει στην έβδομη θέση της StoiximanBasketLeague και κατά το κοινώς λεγόμενον, σερνόταν!
Για να πω την αμαρτία μου, για τον Γκρίφιν δεν μού καίγεται καρφί, άλλωστε οι Μπακς (ήξεραν ότι) ρίσκαραν από τη στιγμή που προσέλαβαν στη θέση του Μάικ Μπουντενχόλζερ, έναν προπονητή ο οποίος εδώ και 15 χρόνια βουρλιζόταν στη θέση του ασίσταντ κόουτς…
Προσδοκούσαν βεβαίως ότι, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, ο Γκρίφιν θα μπορούσε να κάνει παστρικά τη δουλειά, αλλά τζίφος…
Ο δάκτυλος του Γιάννη και ο Κιντ
Δεν ξέρω εάν ο Γιάννης ρωτήθηκε ή έβαλε το χεράκι του στην απόλυση του Γκρίφιν, αλλά σε κάθε περίπτωση βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να απολογείται ή έστω να ερωτάται επ’ αυτού, όπως είχε συμβεί και στις 22 Ιανουαρίου του 2018, όταν οι Μπακς έστειλαν στο σπίτι του τον Τζέισον Κιντ.
Τότε βεβαίως ο Γιάννης είχε δυσθυμήσει για την απόλυση του νυν προπονητή των Μάβερικς, που παρεμπιπτόντως τον είχε βάλει στο τρυπάκι να μεταλλαχθεί σε κλασικό πόιντ γκαρντ.
Σε αντίθεση με τον Γκρίφιν, για τον οποίο δεν με μέλλει και πολύ, ο Πλάθα με απογοήτευσε και ομολογώ ότι έχασα πάσα ιδέα!
Πλάθα, πολύ κακό για το τίποτα!
Βεβαίως, όπως λέει και μια παροιμία, “όσοι είν’ έξω απ’ τον χορό, πολλά τραγούδια λένε”, οπότε δεν μπορώ να ξέρω σε τι μερίδιο του αναλογεί το φταίξιμο για την κάκιστη πορεία της ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα (6-9 πριν από τη χθεσινή νίκη στην Καρδίτσα), αλλά, διάβολε, δεν είναι δα και άμοιρος ευθυνών.
Κρίμα οι συστάσεις που τον συνόδευαν όταν αρίβαρε στα Άνω Λιόσια,κρίμα επίσης και όλη η κουβέντα για το ρηξικέλευθο και πάντως ασυνήθιστο επιθετικό στιλ παιχνιδιού που ήθελε να εφαρμόσει και του βγήκε ξινό!
Όντως η ΑΕΚ κατέβαζε γρήγορα την μπάλα, επιδίωκε το παιχνίδι των πολλών κατοχών και σκόραρε πολύ, αλλά στον αντίποδα των 86.6 πόντων που έβαζε, έτρωγε 84.1, οπότε η δουλειά πήγαινε ίσα βάρκα ίσα γιαλό!
Οι τρύπιες άμυνες
Πέραν όλων των άλλων, ο Γκρίφιν και ο Πλάθα πλήρωσαν την αμυντική αδυναμία των ομάδων τους: η μεν ΑΕΚ έχει την τρίτη χειρότερη άμυνα του Πρωταθλήματος (ούσα καλύτερη μόνο από το Λαύριο και το Μαρούσι), οι δε Μπακς την έκτη.
Βελτιώθηκε κιόλας τον τελευταίο καιρό η ομάδα του Μιλγουόκι σε αυτό τον τομέα, διότι μέχρι πρότινος η άμυνά της ήταν η δεύτερη χειρότερη μεταξύ των 30 ομάδων, πίσω από αυτή των Πέισερς.
Αν είσαι και Ισπανός παπάς, με την αράδα σου θα πας!
Τώρα που το σκέπτομαι καλύτερα, εντέλει ο πιο ανθεκτικός Ισπανός προπονητής που έχει περάσει από το ελληνικό μπάσκετ είναι ο Κούρο Σεγούρα, ο οποίος μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν απολύθηκε από καμιά δουλειά του (Ιωνικός Νικαίας, ΑΕΚ, Κολοσσός Ρόδου), σε αντίθεση με τους άλλους τρεις συμπατριώτες του…
Μπορεί ο Τσάβι Πασκουάλ να υπήρξε ο μακροβιότερος προπονητής του Παναθηναϊκού στη μετά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς εποχή, αλλά απολύθηκε μεσούσης της σεζόν, ενώ ο Λουίς Κασιμίρο με το ζόρι πρόλαβε την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον Προμηθέα Πατρών.
Τουτέστιν, αν είσαι και (Ισπανός) παπάς, με την αράδα σου θα πας!
Αποχώρησαν λοιπόν ο Γκρίφιν και ο Πλάθα και μέριασαν για να διαβούν στους μεν Μπακς ο Ντοκ Ρίβερς, στη δε ΑΕΚ ο Ηλίας Ζούρος που επιφυλάσσονται για να βελτιώσουν την εικόνα των ομάδων που ανέλαβαν…
Στις πρώτες δηλώσεις του ο Ρίβερς είπε ότι δέχθηκε τη δουλειά ωθούμενος από το δέλεαρ να κοουτσάρει τον Αντετοκούνμπο και τον Λιλαρντ και να διεκδικήσει τον τίτλο…
Το reunion του Ζούρου με τον Κουζμίνσκας
Ο Ηλίας Ζούρος δεν έχει τόσο μεγαλεπήβολους στόχους (τη διεκδίκηση του τίτλου, τουλάχιστον στην Ελλάδα), αλλά μπορεί να τού φαίνεται δελεαστικό να κοουτσάρει τον Τίλμαν, τον Νάιτ, τον ΜακΡέι, τον Αγραβάνη, τον Καράμπελα και τον … (έξοχο χθες) Κουζέλογλου χώρια που ανυπομονεί να ξανασμίξει με τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας μετά το διπλό αντάμωμα τους (2011, 2013) στη Ζαλγκίρις Κάουνας.
Ο Ρίβερς είναι ο Γκλεν Ρίβερς, ο επονομαζόμενος Ντοκ…
Το επισημαίνω αυτό, διότι το καλοκαίρι του 1995 μας έβαλε, ερήμην του, εν αγνοία του και χωρίς τη θέληση του σε μπελάδες!
Ο Ρίβερς που λεγόταν Ντέιβιντ
Τότε λοιπόν ο Ολυμπιακός αναζητούσε τον βασικό πόιντ γκαρντ του και κυκλοφορούσαν διάφορα σενάρια τα οποία ούτε επιβεβαιώνονταν, αλλά ούτε και διαψεύδονταν…
Μέσα στον ορυμαγδό των ονομάτων, ο μάνατζερ της ομάδας Γιάννης Γιαννάκης είχε προβεί στη σιβυλλική δήλωση “αργά ή γρήγορα θα το πάρει το ποτάμι” και επειδή ο Κόκκαλης δεν εφείδετο χρημάτων, το μυαλό των δημοσιογράφων πήγε κατ’ ευθείαν στον Ντοκ Ρίβερς.
Όντως μετά από μερικές μέρες οι Πειραιώτες ανακοίνωσαν τη συμφωνία με τον Ρίβερς: όχι τον Ντοκ ο οποίος ετοιμαζόταν για την τελευταία σεζόν της καριέρας του (με τους Σπερς), αλλά τον Ντέιβιντ που αγωνιζόταν στην Αντίμπ.
Μπίνγκο!
Εκτός από τον “Ξανθό” και τον Ντούντα, τον Ρίβερς τον κοούτσαρε και ο Ζούρος όταν ο μικρός το δέμας Αμερικανός γκαρντ επέστρεψε στον Ολυμπιακό και μάλιστα είχαν κι έναν δημόσιο τσακωμό για αγωνιστικούς λόγους.
Οι δαίμονες των Σέλτικς και ο αποπροσανατολισμός
Ο άλλος Ρίβερς έχει στο παλμαρέ του έναν τίτλο τον οποίο κατέκτησε ως προπονητής το 2008 με τους Σέλτικς και έμοιαζε στοιχειωμένος καθώς οι Βοστωνέζοι τον καρτέραγαν από το 1986, ενώ δυο χρόνια αργότερα τους οδήγησε ξανά στους τελικούς, αλλά τότε πήραν το αίμα τους πίσω οι Λέικερς.
Μετά τους Μάτζικ και τους Σέλτικς ο νυν προπονητής των Μπακς πέρασε τα επόμενα δέκα χρόνια στους Κλίπερς (2013-2020) και στους Σίξερς (2020-23), αλλά απέτυχε να τους οδηγήσει στους τελικούς της Δύσης και της Ανατολής αντιστοίχως.
Μάλιστα η ατζαμοσύνη του στα καθοριστικά ματς των playoffs έγινε το “talkofthetown”, χώρια που το καλοκαίρι του 2020 κατηγορήθηκε από πολλούς ότι ασχολήθηκε πολύ περισσότερο με το κίνημα του “BlackLives Μatter”, παρά με το μπάσκετ!
Ο Παπανικολόπουλος και το “ζήτω” του Σενγκέλια
Εκείνη την εποχή ο κατά τέσσερα χρόνια νεαρότερος Ηλίας Ζούρος τελούσε σε καθεστώς αγρανάπαυσης, καθώς είχε απολυθεί, χωρίς προφανή λόγο από το Περιστέρι, όπου τον αντικατέστησε ο άλλοτε παίκτης του στη Νηαρ Ηστ και χθεσινός αντίπαλός του, ως προπονητής της Καρδίτσας, Νίκος Παπανικολόπουλος.
Παρέμενε βεβαίως στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της Γεωργίας στην οποία έκλεισε μια επταετία και τη οδήγησε σε δυο συμμετοχές σε EuroBasket και στην παρθενική παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, εξ ου και τα φρέσκα εύσημα που εισέπραξε από τον Τόρνικε Σενγκέλια.
Στις 7 Νοεμβρίου του 2021 ο Ζούρος διαδέχθηκε τον Λουίς Κασιμίρο στον πάγκο του Προμηθέα από τον οποίο αποχώρησε στις 18 Απριλίου του 2022, προτού ολοκληρωθεί η σεζόν για να τον διαδεχθεί ο Μάκης Γιατράς.
Το φλερτ της ΑΕΚ με τον 58χρονο προπονητή είναι παλιό, αλλά τις προηγούμενες φορές δεν κατέληξε σε γάμο όπως τώρα και μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί και πού θα καταλήξει…
Το 13άρι του Ηλία και η ευχή που έπιασε
Σε κάθε περίπτωση χθες στην Καρδίτσα ο Ζούρος εγκαινίασε τη θητεία του στην έβδομη ελληνική ομάδα της Α1 μετά τον Ολυμπιακό, τη Νήαρ Ηστ, το Περιστέρι, τον Άρη, τον Πανελλήνιο, ξανά το Περιστέρι και τον Προμηθέα, χώρια οι έξι του εξωτερικού (Σαγκίσε, Ζάλγκιρις, Εφές, Ρασίγκ Παρί, Τόφας, Μπουντούτσνοστ), σε συλλογικό επίπεδο.
Την προπερασμένη Τρίτη στον επίλογο της εκπομπής PickN’ Roll της CosmoteTV, στην οποία τον είχα καλεσμένο, του είπα επί λέξει “σού εύχομαι την επόμενη φορά που θα σου ζητήσω να έρθεις, να μού απαντήσεις ότι δεν μπορείς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων” και μάλλον αυτό θα συμβεί, διότι η ΑΕΚ έχει ανοίξει φάμπρικα με τις Τρίτες και τις Τετάρτες στο Basketball Champions League.
Το 4-0, το 0-4 και οι τρεις Τζόρνταν!
Στο ντεμπούτο του ο Ζούρος γεύθηκε το νέκταρ της νίκης καθοδηγώντας μια πληγωμένη ομάδα που κουβάλαγε το άχθος των τεσσάρων διαδοχικών ηττών και επιδιώκει μια βίαιη επανεκκίνηση, απέναντι στους Καρδιτσιώτες που αντιπαρέβαλαν τέσσερις απανωτές νίκες.
Μιας και το ‘φερε η κουβέντα το χθεσινό ματς σημαδεύθηκε από ένα γεγονός που ασφαλώς σπανίζει και συνάμα προκαλεί συνειρμούς και ίντριγκα…
Στο γήπεδο “Γιάννης Μπουρούσης” συνευρεύθησαν: ο ΜακΡέι ο Μόργκαν και ο Σάιμπερτ που και οι τρεις τους βαπτίσθηκαν και λέγονται… Τζόρνταν!
Η ομάδα του Πλάθα
Χθες η ΑΕΚ ήταν μια ομάδα (όχι του Ζούρου, αλλά του) Πλάθα!
Έβαλε 95 πόντους και έφαγε 86 που χτύπησαν άσχημα στο μάτι του Ζούρου, ο οποίος προετοιμάζει πλέον την ομάδα του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για τον μεθαυριανό αγώνα με τη Χάποελ Χολόν στο Σομπάτελι της Ουγγαρίας.
Στο τέλος της (χθεσινής) ημέρας και επειδή εσχάτως η ΑΕΚ είχε εθισθεί στις ήττες, ασφαλώς η νίκη ήταν πολυπόθητη και καλοδεχούμενη ώστε να μη μαγαριστεί κιόλας το ντεμπούτο του Ζούρου.
Ο άλλοτε προπονητής της Εθνικής ομάδας γνωρίζει ότι έχει μπόλικη δουλειά να κάνει για να δει μια στρωμένη ομάδα που θα παίζει σύμφωνα με τις δικές του αρχές, έστω κι αν απαρτίζεται από παίκτες τους οποίους δεν επέλεξε ο ίδιος.
Οι πάσες και τα τρακαρίσματα
Στην Καρδίτσα η ΑΕΚ ήταν μια ομάδα του Πλάθα όχι μόνο στην αμυντική συμπεριφορά της, αλλά και στη συνολική λειτουργία της, άλλωστε ο Ζούρος είχε προλάβει να κάνει μόλις μία προπόνηση στην οποία ζήτησε κιόλας από τους παίκτες να εφαρμόσουν ως επί το πλείστον τα συστήματα που γνώριζαν.
Αλλά και σε αυτά κάμποσες φορές τα έκαναν μούσκεμα από έλλειψη σωστής αντίληψης και αυτοσυγκέντρωσης ιδιαιτέρως στις εισαγωγικές πάσες και στο spacing με αποτέλεσμα να τρακάρουν!
Στην ουσία η μοναδική καινοτομία που πρόλαβε να διδάξει και να εφαρμόσει ο Ζούρος αφορούσε μια παγίδα στο lowpost, αλλά σε κάθε περίπτωση γνωρίζει ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του.
Ο Γεωργαλής και οι ζώνες προσαρμογής
Από σήμερα εντάσσεται στο προπονητικό επιτελείο της ΑΕΚ ο μέχρι πρότινος ασίσταντ κόουτς του Κολοσσού Ρόδου, Γιάννης Γεωργαλής, τον οποίο ο Ζούρος είχε παίκτη στον Πανελλήνιο, ενώ η ομάδα έχει μπροστά της τον δύσκολο αγώνα με τη Χάποελ Χολόν στον οποίο είναι υποψιασμένη, αλλά θα πρέπει να αποδειχθεί και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις ζώνες προσαρμογής 3-2 και 2-1-2 και το man-to-man με αλλαγές.
Κάνει τη ζάχαρη… άχνη!
Εάν δεν προέκυπτε η πρόταση της ΑΕΚ, ο Ζούρος αυτές τις μέρες θα ταξίδευε στην Ιντιανάπολις και στην Ατλάντα για μια επίσκεψη με επιμορφωτικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε το συνηθίζει…
Τους… χασομεράει και εκεί διότι εκτός από γνώση, εις βάθος, κατάρτιση και εμβρίθεια στο αντικείμενό του (αρετές για τις οποίες τον ξεχώρισε εξ απαλών ονύχων στον Πανιώνιο ο συχωρεμένος ο Ανδρέας Βαρίκας) διακρίνεται και για την εμμονή του στην ανάλυση.
Πόσο υπεραναλυτικός είναι;
Τόσο ώστε ο συνάδελφός του ο Βαγγέλης Αγγέλου τού έχει επιδαψιλεύσει ένα κομπλιμέντο, που το άκουσε πριν από πολλά χρόνια από τον συχωρεμένο τον Παύλο Κορκίδη για άλλον και μάλιστα άσχετο με το μπάσκετ, λόγο…
“Ο Ζούρος αναλύει και ψειρίζει τα πράγματα τόσο πολύ που μπορεί να πάρει τη ζάχαρη και να την κάνει άχνη”!!!
Μένει λοιπόν να φανεί εάν αυτή η διαδικασία θα πιάσει τόπο και στην ΑΕΚ, που μέχρι στιγμής, τουλάχιστον στο ελληνικό πρωτάθλημα γευόταν περισσότερο το αλάτι παρά τη ζάχαρη!
Πηγή: Sport 24