Στην υπόθεση της ΑΕΚ γίνεται φέτος πολύς λόγος σχετικά με το “βουνό” που ανεβαίνει από την ώρα του ευρωπαϊκού αποκλεισμού ο Ματίας Αλμέιδα στο ζήτημα της διαχείρισης ενός πολύ μεγάλου ρόστερ. Γιατί γίνεται έντονα αυτή η συζήτηση; Επειδή την άνοιξε πρώτος ο Αργεντινός προπονητής, όταν εκφράστηκε επανειλημμένα δημοσίως σχετικά με το πόσο δύσκολο είναι να κρατήσει “ζεστά” τα αποδυτήρια σε μια εποχή με λίγους αγώνες – δηλαδή όσο η ΑΕΚ έπαιζε μόνο στο πρωτάθλημα. Μας είχε πει ότι έκανε μια καθαρή εξήγηση απέναντι σε κάθε έναν εκ των ποδοσφαιριστών του σχετικά με την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν λόγω της έλλειψης των ευρωπαϊκών αγώνων από το πρόγραμμα της ΑΕΚ, αλλά τοποθετήθηκε επανειλημμένα για να μας πει ότι πολλές φορές έβαζε σε προτεραιότητα το “να τους έχω όλους καλά” όταν έφτιαχνε την ενδεκάδα ενός αγώνα. Μας άφηνε λοιπόν να αντιληφθούμε ότι τον ανησυχούσε η πιθανότητα να έχει να δουλέψει με “ξενερωμένους” ή απογοητευμένους ποδοσφαιριστές και με την αύρα που θα δημιουργούσε στα αποδυτήριά του αυτή η απογοήτευση.
Ο καιρός που έχει κυλήσει έδειξε ότι υπήρξαν στιγμές που ποδοσφαιριστές δεν λειτούργησαν με τον καλώς εννοούμενο εγωισμό, και αυτό είχε επίδραση στην νοοτροπία της ομάδας, στην ψυχολογία της, και τελικά στην ομαδική απόδοση.
Ο καιρός όμως δείχνει ότι υπάρχουν και περιπτώσεις σαν αυτή του Σίμου Μήτογλου. Στην διάρκεια της φετινής σεζόν, σε 9 εμφανίσεις (3 φιλικά, 4 στο πρωτάθλημα και 2 στο κύπελλο) ο Μήτογλου τρέχει με 80,7% ποσοστό επιτυχίας επί του συνόλου των ενεργειών του στα παιχνίδια. Και οι 2 από τις 4 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα ήταν ολιγόλεπτες.
Στην διάρκεια της προηγούμενης σεζόν, ο Μήτογλου παρουσίασε έναν εαυτό με 79,3% επιτυχία στο σύνολο των ενεργειών του στα παιχνίδια. Έκανε 13 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, αλλά οι 6 ήταν ολιγόλεπτες.
Ακόμη και αν δεν τον έχεις παρακολουθήσει στα παιχνίδια, αντιλαμβάνεσαι ότι η ιστορία του τελευταίου περίπου 1,5 χρόνου είναι η ιστορία ενός ποδοσφαιριστή που “αδικείται”, επειδή δεν καταφέρνει να μονιμοποιηθεί στο βασικό σχήμα παρόλο που αποδίδει καλά ή πολύ καλά κάθε φορά που χρησιμοποιείται. Και πώς το διαχειρίζεται αυτό; Μπαίνει το περασμένο Σάββατο στο βασικό σχήμα, στο ματς απέναντι στην Λαμία, και κάνει μια εμφάνιση με 91% επιτυχία σε 87 ενέργειες σε ένα παιχνίδι. Και όταν βάζει το νικητήριο γκολ πανηγυρίζει με όλους, και με τον προπονητή του. Σε μια ευαίσθητη στιγμή, που είναι ανθρώπινο να μην έχει απόλυτο έλεγχο των συναισθημάτων του, ο Μήτογλου επιλέγει να δείξει σεβασμό προς τον προπονητή του.
Αν είχαν όλοι οι ποδοσφαιριστές τη νοοτροπία του Μήτογλου, είναι πιθανό να είχε αντιμετωπίσει λιγότερα “ζόρια” και κατά συνέπεια να είχε λειτουργήσει με πιο καθαρό μυαλό ο Αλμέιδα από την στιγμή του ευρωπαϊκού αποκλεισμού της ΑΕΚ μέχρι τώρα.
Ναι, αλλά ο Μήτογλου δεν είναι κάποιος του οποίου η προηγούμενη πλούσια καριέρα “απαιτεί” την παρουσία του στο βασικό σχήμα, θα πει κάποιος. Ναι, αλλά ακριβώς επειδή δεν έχει προλάβει να γίνει πλούσιος ούτε σε παραστάσεις και διακρίσεις αλλά ούτε και σε συμβόλαια, ο Μήτογλου θα μπορούσε να λειτουργεί υπό την επήρεια του εκνευρισμού που δημιουργεί η ανυπομονησία για την μονιμοποίησή του. Θα μπορούσε να έχει απογοητευτεί, όπως θα μπορούσε και να έχει “ξεφύγει” στη στιγμή του πανηγυρισμού ενός σημαντικού γκολ.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν ο Σίμος Μήτογλου θα καταφέρει να καθιερωθεί κάποτε στην ΑΕΚ. Με σιγουριά όμως μπορεί κάποιος να πει ότι ο 25χρονος κεντρικός αμυντικός είναι πολύ δυνατός ψυχικά και πνευματικά. Είναι κάποιος που μπορεί να κρατά τον εαυτό του κινητοποιημένο ακόμη και στις περιόδους που νιώθει ότι ο προπονητής του δεν τον εμπιστεύεται ή δεν τον “βλέπει”. Κι αυτό είναι γνώρισμα ποδοσφαιριστή που μπορεί να κάνει μια πολύ καλή καριέρα.
Πηγή: Gazzetta