Του Κώστα Ψάρρα.
Ο αείμνηστος Γιάννης Διακογιάννης μετά το τρίτο γκολ των Ιταλών κόντρα στους Γερμανούς στον τελικό του 1982 είχε κάνει μία από τις χαρακτηριστικότερες περιγραφές του αναφερόμενος στους δύο αντιπάλους: «Το μπρίο, η φαντασία, 3-0 κόντρα στο ποδόσφαιρο της δύναμης, του ρεαλισμού, το ποδόσφαιρό των ρομπότ.» 40 χρόνια μετά όλοι οι παραπάνω χαρακτηρισμοί συντροφεύουν μία ομάδα και όχι δύο. Η Εθνική Γαλλίας του Ντιντιέ Ντεσάμπ τα έχει όλα.
Ένα από τα πληρέστερα ρόστερ που έχουν εμφανιστεί σε Παγκόσμιο κύπελλο, αν και από αυτό απουσιάζουν λόγω τραυματισμών ο κάτοχος της χρυσής μπάλας, Καρίμ Μπενζεμά, το μηχανάκι της μεσαίας γραμμής, Ενγκολό Καντέ και ο πολύτιμος Πογκμπά (κυρίως όταν φορά τη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας). Δεν υπάρχουν πολλές ομάδες στην ιστορία των Μουντιάλ που θα είχαν τέτοιες απουσίες και όχι απλά θα εμφανίζονταν ανταγωνιστικές αλλά θα ήταν από την αρχή ως το τέλος, το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.
Και πώς να μην είναι; Ο Κιλιάν Εμπαπέ σε ηλικία 24 ετών έχει κάνει πολλά περισσότερα από όσα οι Μέσι, Ρονάλντο στην αντίστοιχη περίοδο και μοιάζει… εξωγήινος. Η άμυνά της διαθέτει, ίσως, τον κορυφαίο αριστερό μπακ του κόσμου (Τεό Ερναντές), στα στόπερ υπάρχουν οι Βαράν, Ουπαμεκανό, Κονατέ που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κορυφαίες ομάδες, στο τέρμα δεσπόζει ο Γιορίς και από τη μέση και μπροστά ξεχειλίζει η ποιότητα. Ο Τσουαμενί όχι απλά καλύπτει την απουσία του Καντέ αλλά αποδεικνύει το λόγο για τον οποίο η Ρεάλ δαπάνησε 80 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει. Ο Ντεμπελέ σε άλλη ομάδα θα μπορούσε να είναι το αστέρι της αλλά στη Γαλλία μοιάζει με… κομπάρσο ενώ ο Ζιρού αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους επιθετικούς της ιστορίας.
Άφησα στο τέλος τον άνθρωπο που πρέπει να πάρει το βραβείο του MVP, χωρίς αντίπαλο, σε περίπτωση που η Γαλλία κάνει το repeat. Ο Αντουάν Γκριεζμάν μπορεί σε επίπεδο συλλόγων να έχει χάσει τον… προσανατολισμό του τα τελευταία χρόνια, όμως στην Εθνική ομάδα εμφανίζεται ένας άλλος ποδοσφαιριστής. Τα όσα κάνει στο επιθετικό κομμάτι τα περιμένεις από έναν παίκτη της ποιότητάς του, αλλά σε αυτό το Μουντιάλ είναι κομβικός για τα όσα προσφέρει στο ανασταλτικό μέρος του παιχνιδιού των «τρικολόρ». Στον ημιτελικό με το Μαρόκο έμοιαζε να είναι παντού. Έκοβε μέσα στη δική του περιοχή και πρωταγωνιστούσε αμέσως μετά στην εκδήλωση της επίθεσης. Αν ήταν 22 ετών μετά από τα 6 ματς του Μουντιάλ όλοι θα μίλαγαν για την επόμενη μεταγραφή άνω των 100 εκατομμυρίων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Η πληρότητα των Γάλλων δεν θα μπορούσε να φανεί στο γήπεδο αν δεν είχε βρει ο Ντιντιέ Ντεσάμπ το… κουμπί όλων αυτών των σούπερ σταρ. Ο 54χροχος Γάλλος συμπλήρωσε 10 χρόνια στον πάγκο της Γαλλίας και έχει γράψει ήδη ιστορία με το δεύτερο σερί τελικό Μουντιάλ, αφού είναι μόλις ο τρίτος που τα καταφέρνει.
Και με όλα αυτά που παρουσιάζουν οι Γάλλοι στα γήπεδα το Κατάρ, πώς μπορούν να χάσουν το τρόπαιο; Μόνο με έναν… μαγικό τρόπο. Η ευχάριστη συγκυρία για όλους τους ποδοσφαιρόφιλους είναι ότι απέναντι στο μπρίο, τη φαντασία και το ποδόσφαιρο των ρομπότ, θα βρεθεί ο «μάγος» Λιονέλ Μέσι. Άμπρα κατάμπρα λοιπόν και καλή απόλαυση.
Πηγή: Antenna