Επιλογή Σελίδας

Του Κωνσταντίνου Κωλαΐτη

Αν δεν σε λένε Σαμουέλ Ετό, αυτό το ζευγάρι απλά δεν μπορούσες να το προβλέψεις. Όχι σε ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι αφ’ ενός που ποτέ πριν δεν υπήρξε αφρικανική χώρα στους «4» ενός Μουντιάλ. Και είναι αφ’ ετέρου το ότι σε αυτή του μεριά του ταμπλό, δέσποζαν βαριά χαρτιά όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Αγγλία.

Ο δεύτερος φιναλίστ του τελικού, όμως, θα κριθεί από τη «μάχη» του Μαρόκου με τη Γαλλία (14/12, 21:00). Ναι, το Μαρόκο απέχει ένα σκαλί από τον μεγάλο τελικό, αλλά βρίσκει απέναντι του την υπερασπιζόμενη πρωταθλήτρια που έχει καρφωμένο το βλέμμα της στο δεύτερο σερί τρόπαιο και τη διατήρηση των σκήπτρων.

Γαλλία – Μαρόκο, λοιπόν. Για πέμπτη φορά στην ιστορία τους, αλλά για πρώτη σε επίσημο παιχνίδι. Η πανίσχυρη παρέα του Κιλιάν Μπαπέ που σκοράρει κατά ρυπάς, απέναντι στη μεγάλη έκπληξη που παρουσίασε ο άσημος στο ευρύ κοινό, Γουαλίντ Ρεγκραγκί και κάνει περήφανη την Καζαμπλάνκα, το Μαρακές, όλη την Αφρική και όλες τις κοινότητες Μαροκινών ανά τον κόσμο.

Πώς μπορούν, πλέον, να σταματήσουν και τους Μπλε; Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να πάρει η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν το εισιτήριο;


Το less is more της Γαλλίας που ανέκτησε τη γοητεία της

Τα προβλήματα τραυματισμών αποδεκάτισαν την κάτοχο του τίτλου πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Έξω ο Μπενζεμά, έξω οι Πογκμπά-Καντέ, έξω ο Κιμπεμπέ και ο Ενκουνκού και αργότερα ο Λούκας Ερναντέζ. Κομβικές απουσίες που όμως, δεν επηρέασαν στο ελάχιστο τους Μπλε. Αντιθέτως, τους προσέδωσαν ακόμη περισσότερη ομοιογένεια, διακριτούς ρόλους και η δεξαμενή ταλέντου και ποιότητας αποδεικνύεται άλλωστε απεριόριστη στους κόλπους της εθνικής Γαλλίας. Έτσι, με αυτό το «less is more», λιγότεροι αλλά… καλύτερα, πορεύεται άκρως επιτυχημένα ως τώρα.

Το σλόγκαν θα μπορούσε να ταιριάξει και με τον τρόπο που αγωνιζόταν στο Μουντιάλ του 2018. Τότε που στέφθηκε πρωταθλήτρια με σημαία τον «κυνισμό» και την ποιότητά της, χωρίς να υπερπροσπαθήσει, χωρίς να θέλξει στο έπακρο με το στυλ παιχνιδιού της. Φέτος, ακόμα κι αυτή η αντίληψη τείνει να αναιρεθεί, καθώς η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν παρουσιάστηκε ορεξάτη στα πρώτα ματς του ομίλου και με την τριπλέτα της στο επιθετικό κομμάτι (Μπαπέ-Ζιρού-Γκριεζμάν) γοήτευσε πολύ περισσότερο τα πλήθη.

Με εξαίρεση την ανώδυνη ήττα από την Τυνησία στο φινάλε του γκρουπ, σκοράρει σε κάθε παιχνίδι τουλάχιστον δύο φορές, φτιάχνει μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία κατά μέσο όρο και οριακά ελέγχει την κυκλοφορία απέναντι στους αντιπάλους. Διατηρώντας, πάντως, την έμφυτη ικανότητά της να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και πιο συντηρητικά τα παιχνίδια κόντρα σε δύσκολους αντιπάλους όταν παίρνει προβάδισμα στο σκορ. Όπως με τη Γαλλία.

Σε αυτή την πορεία προς την υπεράσπιση του τίτλου της, εκτός από τη «χρυσή» τριπλέτα της γραμμής κρούσης, την πεντάδα των κορυφαίων παικτών της σε απόδοση σύμφωνα με το Sofascore συμπληρώνουν ο Τεό Ερναντέζ και ο μεταμορφωμένος όταν παίζει με το εθνόσημο, Αντριέν Ραμπιό.


Το αδιάσπαστο Μαρόκο δεν ξέρει τι θα πει γκολ από αντίπαλο

«Ήρθαμε εδώ για να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μιας ολόκληρης ηπείρου. Αν οι άλλοι είναι χαρούμενοι που είμαστε στα ημιτελικά, εγώ δεν είμαι. Θέλω να είμαι στον τελικό. Ελπίζω η Γαλλία να μη μας σεβαστεί. Γιατί θα είναι δύσκολα τα πράγματα αν συμβεί αυτό».

Μέσα σε τρεις γραμμές και μια δήλωσή του στη συνέντευξη Τύπου, ο Γουαλίντ Ρεγκραγκί περιέγραψε το πώς έφτασε στα ημιτελικά το Μαρόκο. Με αέρα νικητή, με χαρακτήρα που θα ζήλευαν οι περισσότερες εθνικές ομάδες στον πλανήτη. Αλλά και με ένα απόρθητο κάστρο για άμυνα, παράγοντας που αποτελεί το μεγαλύτερο «όπλο» του απέναντι στους υπερταλαντούχους Γάλλους.

Το Μαρόκο προκρίθηκε ως πρώτο στον όμιλό του, στον οποίον λίγοι του έδιναν πιθανότητες επιβίωσης πριν από το τουρνουά. Άφησε εκτός το Βέλγιο, έβαλε από κάτω του την Κροατία και το μοναδικό γκολ ως τώρα στο Μουντιάλ το έχει δεχθεί από τον Καναδά των 0 βαθμών. Αλλά κι αυτό ήταν… αυτογκόλ. Αντίπαλος προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να παραβιάσει την εστία του Μπόνο και της απροσπέλαστης άμυνάς της, ούτε καν στη διαδικασία των πέναλτι (3-0 την Ισπανία)!

Ο «Πεπ Γκουαρδιόλα» της Αφρικής, Ρεγκραγκί, εκτός από την έμπνευση και την ενότητα που προσέδωσε στο Μαρόκο, έχει την τύχη να διαθέτει κι ένα άκρως ποιοτικό σύνολο. Πρωτίστως, με ένα από τα κορυφαία, αν όχι κορυφαίο, δίδυμα πλάγιων μπακ του Μουντιάλ: τους Ασράφ Χακίμι και Νουσέρ Μαζράουι. Ο «σούπερμαν» Μπόνο είναι μακράν ο MVP της ως τώρα, ο Αζεντίν Ουναχί που έναν χρόνο πριν έπαιζε στα ερασιτεχνικά της Γαλλίας κάνει μαγικό τουρνουά και είναι ο Νο1 παίκτης του Μουντιάλ σε πρέσινγκ, ο ηγέτης Σαΐς κυριαρχεί στα μετόπισθεν και ο «ιπτάμενος» Γιουσέφ Εν-Νεσίρι την έστειλε στα ημιτελικά. Οι πέντε τελευταίοι εξ αυτών είναι και οι πέντε με την ανώτερη απόδοση στην ονειρική ως τώρα πορεία του Μαρόκου, σύμφωνα με το Sofascore.


Ο «ρόκσταρ» των πέναλτι, Μπόνο και ο Γιορίς που έχει ξαναδεί το έργο

Το φετινό Μουντιάλ αξίζει σίγουρα τον τίτλο του «Μουντιάλ των τερματοφυλάκων». Οι «άσοι» της διοργάνωσης συγκέντρωσαν ουκ ολίγες φορές πάνω τους τα φώτα και έχουν συμβάλει τα μέγιστα και στην περίπτωση Γαλλίας και Μαρόκου. Ο Ούγκο Γιορίς με την εμπειρία του και τα αξιόπιστα ρεφλέξ του κράτησε ζωντανή τη Γαλλία στον προημιτελικό με την Αγγλία κι από την άλλη, ο Μπόνο είναι απλά συγκινητικός. Ανίκητος στις εκτελέσεις πέναλτι με την Ισπανία, συγκλονιστικός κόντρα στην Πορτογαλία με την τεράστιά του επέμβαση στον «κεραυνό» του Φέλιξ. Οποιαδήποτε ομάδα φτάσει στον τελικό θα το οφείλει και στον κίπερ της. Αν αυτή είναι το Μαρόκο, τότε ο τίτλος του MVP, ακόμα και της διοργάνωσης δεν αποκλείεται να καταλήξει στον Γιασίν Μπόνο.

Αν τους βάλουμε στο… ζύγι, ο κίπερ της Σεβίλλης ασφαλώς υπερτερεί στα clean sheets, αφού το «μισό μηδέν» ήταν η συνταγή του Μαρόκου για να ανελιχθεί μέχρι τα ημιτελικά. Οριακά καλύτερο ποσοστό επιτυχίας στις πάσες, αναμενόμενα περισσότερες απομακρύνσεις και επαφές με την μπάλα ανά αγώνα από τον Γιορίς, ο οποίος, όμως, έχει σταματήσει περισσότερες φορές σουτ αντιπάλου εντός περιοχής και κατά μέσο όρο πραγματοποίησε περισσότερες αποκρούσεις στα προηγούμενα τέσσερα ματς του απ’ ό,τι ο Μπόνο. Δεχόμενος, φυσικά, γκολ σε όλα αυτά τα ματς.


Μπαπέ-Γκριεζμάν-Ζιρού: Και πώς να τους σταματήσεις

Αυτή τη φορά, ο Μπόνο αντιμετωπίζει την επίθεση με τον υψηλότερο δείκτη δυσκολίας (από τη στιγμή που αποκλείστηκε η Βραζιλία). Την επίθεση που περιλαμβάνει τους δύο πρώτους σκόρερ του τουρνουά με εννέα γκολ σύνολο, των Κιλιάν Μπαπέ και Ολιβιέ Ζιρού. Ο πρώτος στο δεύτερο Μουντιάλ της καριέρας του που τον βρίσκει σε… ημιάγρια κατάσταση, ο δεύτερος σταθερά καθοριστικός και πλέον ρέκορντμαν τερμάτων στην εθνική Γαλλίας.

Μαζί με τον Αντουάν Γκριεζμάν, συνιστούν μια τριπλή απειλή που υπόσχεται να είναι εκείνη η πρώτη που θα ξεκλειδώσει την άμυνα των Μαροκινών. Ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο κορυφαίος συνολικά της ομάδας του Ντεσάν, μάς παρουσιάζει σε αυτό το Μουντιάλ μια επανεφεύρεσή του, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του μπαλαντέρ που κινεί τα νήματα δημιουργικά και έχει την ελευθερία κινήσεων, συνεισφέροντας μέχρι και στο ανασταλτικό κομμάτι. Παρακάτω βλέπουμε στο γράφημα του Sofascore τις επιδόσεις των τριών σταρ στο τουρνουά: Μπαπέ επιθετικό «υπερόπλο» με 5 γκολ, 2 ασίστ και σχεδόν 2 πάσες-κλειδιά ανά παιχνίδι, Γκριεζμάν ο Νο1 δημιουργός και Ολιβιέ Ζιρού σε ρόλο «εκτελεστή» με 4 γκολ και σχεδόν ένα γκολ ανά τρεις τελικές.


Άμραμπατ: Ο αθόρυβος στυλοβάτης

Από πλευράς Μαρόκου, εκτός από την πολυτέλεια των Χακίμι-Μαζράουι στα μπακ, τον Μπόνο κάτω από τα γκολπόστ και τους αρτίστες Ζίγιεχ-Μπουφάλ μεσοεπιθετικά, υπάρχει και ο κατάλληλος στυλοβάτης της μεσαίας γραμμής. Ο λόγος για τον Σοφιάν Άμραμπατ, έναν ακούραστο τεχνίτη πολύπλευρης συνεισφοράς, που κάνει τη διαφορά με την απλότητά του, τα κουβαλήματα μπάλας, την κάλυψη χώρων και τις αστείρευτες δυνάμεις του (96 λεπτά ανά αγώνα!). Ο αδερφός του παίκτη της ΑΕΚ, Νόρντιν Άμραμπατ, πραγματοποιεί εμφανίσεις που ήδη έχουν κάνει τα κορυφαία κλαμπ της Αγγλίας να τον πολιορκούν και είναι η εγγύηση μαζί με τον Ουναχί πως οι χαφ της Γαλλίας θα έχουν δύσκολο έργο ως προς τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής.


Τα… πάντα όλα με αριθμούς για το Αργεντινή – Μαρόκο

Η Γαλλία δεν έχει χάσει ποτέ από το Μαρόκο, με τις πέντε προηγούμενες συναντήσεις τους να σημειώνονται σε φιλικά (W3 D2). Η πιο πρόσφατη αναμέτρηση ήταν η ισοπαλία 2-2 στο Σεν Ντενί τον Νοέμβριο του 2007.

Η Γαλλία εναλλάσσεται από νίκη σε ήττα στις έξι αναμετρήσεις της στο Παγκόσμιο Κύπελλο με αφρικανικές χώρες, χάνοντας 1-0 από την Τυνησία την τελευταία φορά στη φετινή φάση των ομίλων. Καμία ομάδα δεν έχει χάσει ποτέ στο παρελθόν από δύο διαφορετικές αφρικανικές ομάδες στο ίδιο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Γαλλία παίζει στον έβδομο ημιτελικό της σε Παγκόσμιο Κύπελλο– αποκλείστηκε στους τρεις πρώτους (1958, 1982, 1986), κέρδισε τους τελευταίους τρεις (1998, 2006, 2018).

Κανένας αντίπαλος παίκτης δεν έχει σκοράρει εναντίον του Μαρόκου μέχρι στιγμής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, με το μοναδικό του γκολ που δέχτηκε να προέρχεται από αυτογκόλ εναντίον του Καναδά. Διατήρησαν μέχρι στιγμής 4 φορές το μηδέν σε αυτό το τουρνουά, με τις δύο τελευταίες ομάδες που κατέγραψαν πέντε στο ίδιο τουρνουά να σηκώνουν τελικά το τρόπαιο (Ισπανία 2010, Ιταλία 2006).

Το Μαρόκο είναι αήττητο στους έξι τελευταίους αγώνες του σε Παγκόσμιο Κύπελλο (3 νίκες-3 ισοπαλίες), το μεγαλύτερο αήττητο από αφρικανική χώρα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αν και έχει δεχτεί γκολ σε κάθε ένα από τα τελευταία έξι παιχνίδια της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Γαλλία θέλει να γίνει η πρώτη πρωταθλήτρια που θα φτάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τη Βραζιλία το 1998. Η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που το έκανε ήταν η Ιταλία το 1938 .

Το Μαρόκο μετράει τις περισσότερες απομακρύνσεις (137) και τα περισσότερα τάκλιν (104) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Μόλις εννέα από τις 45 τελικές που δέχτηκαν σε αυτό το τουρνουά ήταν στον στόχο (20%) και μόνο τον Εκουαδόρ έχει χαμηλότερο ποσοστό (19% – 4/21).

Ο προπονητής της Γαλλίας, Ντιντιέ Ντεσάν, έχει κερδίσει 13 από τα 17 παιχνίδια του στο Παγκόσμιο Κύπελλο (D2 L2). Η νίκη κόντρα στο Μαρόκο θα τον ανεβάσει ισόπαλο με τον Luiz Felipe Scolari στα 14 ματς και πίσω μόνο από τον Χέλμουτ Σεν (16) στη λίστα με τις περισσότερες νίκες προπονητών στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Γάλλος Αντουάν Γκριεζμάν συμμετείχε σε οκτώ γκολ στα οκτώ τελευταία του παιχνίδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο (3 γκολ, 5 ασίστ), σημειώνοντας και τα δύο γκολ των Les Bleus στη νίκη τους με 2-1 εναντίον της Αγγλίας στον προημιτελικό. Επτά από αυτές τις οκτώ συμμετοχές ήταν στα νοκ-άουτ στάδια του διαγωνισμού.

Ο Ολιβιέ Ζιρού έχει σκοράρει τέσσερα γκολ μέχρι στιγμής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και θα γίνει ο γηραιότερος παίκτης που θα σκοράρει πέντε σε μία διοργάνωση, εάν σκοράρει απόψε. Με τον Kylian Mbappé να έχει ήδη πέντε γκολ μέχρι στιγμής, η Γαλλία θα μπορούσε να είναι η πρώτη ομάδα που έχει δύο παίκτες να σκοράρουν 5+ σε ένα μόνο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τη Βραζιλία το 2002 (Ρονάλντο και Ριβάλντο).

Ο Γιουσέφ Εν-Νεσίρι έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών του Μαρόκου στο Παγκόσμιο Κύπελλο με το νικητήριο γκολ του κόντρα στην Πορτογαλία στα προημιτελικά (3). Δύο από τα τρία γκολ του ήρθαν σε αυτό το τουρνουά και θα μπορούσε να γίνει μόλις ο τέταρτος Αφρικανός που σκοράρει 3+ γκολ σε μία μόνο διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Ροζέ Μιλά το 1990 (4), τον Παπά Μπούμπα Ντιόπ το 2002 (3) και Asamoah Gyan το 2010 (3).

Πηγή: Gazzetta