Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Υποδυόμενος τον (επιζώντα ενός ναυαγίου ναυτικό) Άγγελο Κρεούζη στην ταινία “Ορατότης μηδέν”, ο Νίκος Κούρκουλος ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1934 ξεστόμισε μια ατάκα που έχει καταστεί εμβληματική στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. “Όχι άλλο κάρβουνο“!

Έτερον εκάτερον όμως, διότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στους λέβητες των ατμοκίνητων πλοίων, η ανθράκευση των ντέρμπι των αιωνίων ούτε σταματά, αλλά ούτε και μας χαλάει!

Αρχίζει λοιπόν σιγά σιγά να ανεβαίνει η θερμοκρασία σε αυτό το περιβάλλον, καθόσον το αποψινό ματς (19:15, ΕΡΤ3) είναι μόλις το δεύτερο της εφετινής σεζόν, ενώ θα ακολουθήσει το τρίτο σε 25 βράδια από σήμερα στο ΟΑΚΑ και έπεται συνέχεια το 2023.

Μας έλειψαν κιόλας τα ντέρμπι της εγχώριας κατανάλωσης όσο βάσταγε η εθελούσια έξοδος του Ολυμπιακού από το ελληνικό μπασκετικό γίγνεσθαι, οπότε ικανοποιείται το στερητικό σύνδρομο!

Το πράσινο 159-132 και το κόκκινο 8-0

Αυτό το ατέρμονο γαϊτανάκι άρχισε να σέρνεται στις 20 Ιανουαρίου του 1946 και κοντεύει να φτάσει στα 300 “επεισόδια”: μέχρι στιγμής έχουν παιχθεί 291 από δαύτα (σε όλη τη γκάμα των διοργανώσεων) με σκορ 159-132 υπέρ του Παναθηναϊκού, ωστόσο ο Ολυμπιακός τρέχει ένα σερί 8-0, σε έντεκα μήνες…

Οι πράσινοι άλωσαν το Νέο Φάληρο με πολιορκητικό κριό τον Νεμάνια Νέντοβιτς στις 22 Νοεμβρίου του 2021 με σκορ 81-76, αλλά οι κόκκινοι επέστρεψαν δριμύτεροι και κατήγαγαν οκτώ απανωτές νίκες: μία στον Β’ γύρο της Basket League, τρεις στους τελικούς των playoffs, δυο στο πλαίσιο της EuroLeague, μία στον τελικό Κυπέλλου και άλλη μία στην εκκίνηση της εφετινής σεζόν, στον τελικό του Super Cup.

Στο διαχρονικό νταλαβέρι των αιωνίων έχουν συμβεί τα μύρια όσα!

Το χρονικό των μεταξύ τους αναμετρήσεων έχει γραφτεί πολλώ λογιώ, εντός και εκτός παιδιάς και επί τη ευκαιρία του σημερινού ανταμώματος τους, σκέφτηκα να ανασύρω μια από τις πολλές παράξενες ιστορίες…

Παράξενη το δίχως άλλο, διότι, διάβολε, δεν είναι απλώς περίεργο, αλλά αλλόκοτο και απίστευτο να έχουν παίξει ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός εκεί όπου θα συναντηθούν και σήμερα και στο τέλος της βραδιάς να πανηγυρίζουν οι Κόκκινοι, που άλωσαν την πράσινη έδρα!!!

Σας μπέρδεψα ε;

Το… εθνοσωτήριο EuroBasket

Ναι, το ομολογώ, αλλά αυτή την παραδοξότητα θα την ξεμπερδέψω και θα τη διευκρινίσω αμέσως.

Τη σεζόν 1987-88, που ακολούθησε το… εθνοσωτήριο EuroBasket, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είχε αναχθεί σε ναό του ελληνικού αθλητισμού.

Εκείνη την εποχή, ο μεν Ολυμπιακός είχε ως έδρα το “Παπαστράτειο” στη Λεύκα, ο δε Παναθηναϊκός τον “Τάφο του Ινδού”, αλλά οι εκπλήξεις και τα… πολιτισμικά σοκ διαδέχονταν το ένα το άλλο!

Κυρίαρχος του παιχνιδιού τότε ήταν ο Άρης, ο οποίος έτρεχε το μεγάλο σερί που τερματίστηκε στις 80 νίκες τον Νοέμβριο του 1988, ενώ το ταβάνι των “αιωνίων” αντιπάλων ήταν χαμηλό, καθώς έμειναν έξω από την πρώτη τετράδα.

Ο Άρης κατατάχθηκε πρώτος στην κανονική περίοδο με 18-0, ο ΠΑΟΚ βγήκε δεύτερος με 14-4, ο Πανιώνιος τρίτος με 12-6 και η ΑΕΚ τέταρτη με 10-8, μπροστά από τον πέμπτο Παναθηναϊκό (10-8) και τον έκτο Ολυμπιακό (9-9).

Το χειροκρότημα των “Γαύρων” στον νικητή Παναθηναϊκό

Το πρώτο… σοκ κατεγράφη στον αγώνα του πρώτου γύρου, ακριβώς σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια!

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1987, οι Πράσινοι άλωσαν το κλειστό γήπεδο του Πειραιά (σκορ 76-85) και κατευθύνθηκαν προς τα αποδυτήρια χειροκροτούμενοι από τους οπαδούς του Ολυμπιακού!

Στον πάγκο του Παναθηναϊκού βρισκόταν τότε ο (συχωρεμένος πια) Αμερικανός Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ, ενώ προπονητής του Ολυμπιακού ήταν (στην αρχή της σταδιοδρομίας του στους πάγκους) ο Στιβ Γιατζόγλου.

Οι νικητές είχαν ως πρώτους σκόρερς τον Αργύρη Πεδουλάκη (19π.) και τον Λιβέρη Ανδρίτσο (17π.), ενώ από τον Ολυμπιακό ξεχώρισαν ο Τζίμης Μανιάτης (24π.) και ο Γιάννης Παραγιός (21π.).

Τρεις μήνες αργότερα, η ιδέα έμοιαζε παράτολμη, αλλά εντέλει υλοποιήθηκε και κατέληξε σε ρεσιτάλ πολιτισμού!

Η ιστορική απόφαση

Με νωπές τις εικόνες της κοσμοπλημμύρας στους αγώνες του EuroBasket της προηγούμενης χρονιάς, ο (γηπεδούχος) Παναθηναϊκός που ήταν τιμωρημένος για επεισόδια σε προηγούμενο ματς και δεν μπορούσε να παίξει στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο (δημότης Πειραιώς) Ολυμπιακός και η (διοργανώτρια της Α1) Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης συμφώνησαν ν’ ανοίξουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας!

Το ματς πέρασε από πολλά κύματα μέχρι να διεξαχθεί, διότι μέχρι τότε το ΣΕΦ είχε φιλοξενήσει ελάχιστα ματς, ενώ (επειδή εκείνη την εποχή δεν ίσχυε ο κανονισμός της απαγόρευσης των μετακινήσεων) στις εξέδρες υπήρχαν οπαδοί και των δύο ομάδων!

Το στοιχειωμένο ΣΕΦ και οι 20.000 οπαδοί

Κόπηκαν 6.500 εισιτήρια, αλλά, ως είθισται στην Ελλάδα, οι θεατές ήταν περίπου 10.000 που μάλιστα υπήρξαν κύριοι στη συμπεριφορά τους, σε αντίθεση με ό,τι έμελλε να συμβεί σε επιγενόμενα ματς…

Για τον Ολυμπιακό, το “Παλέ” του Νέου Φαλήρου εθεωρείτο στοιχειωμένο, διότι πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είχε γνωρίσει εκεί δύο ήττες σε ισάριθμα ματς: με 78-88 στον τελικό Κυπέλλου του 1986 από τον Παναθηναϊκό και με 73-75 νωρίτερα στη σεζόν 1987-88 από τον ΠΑΟΚ.

Ωστόσο το βράδυ της 5ης Μαρτίου του 1988 ξόρκισε την κατάρα, επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού με 72-71 και έδωσε το δικαίωμα στον Στιβ Γιατζόγλου να δηλώσει ότι “του χρόνου, εάν ενισχυθούμε με δύο ξένους και γίνουμε δυνατοί και ανταγωνιστικοί, θα έχουμε 20.000 οπαδούς μας σε κάθε αγώνα σε αυτό το γήπεδο“.

Συνέβη τούτο μετά από τριάμισι χρόνια, όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Γιάννης Ιωαννίδης πήραν τον Ολυμπιακό μια και καλή από τους… τσίγκους της Λεύκας και τον εγκατέστησαν άπαξ δια παντός στα σαλόνια του ΣΕΦ…

Το καλάθι του Παναγιωτόπουλου και ο “σταυρός” του Γιατζόγλου

Σε αυτό το ιστορικό ματς στο ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός προηγείτο στη μεγαλύτερη διάρκεια (38-27 στο 17ο λεπτό), αλλά ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που είπε την τελευταία λέξη.

Η ανατροπή του σκηνικού επιτεύχθηκε χάρη στην έμπνευση του Γιατζόγλου να αλλάξει την άμυνα των «Ερυθρολεύκων» από man to man σε ζώνη 1-3-1.

Χάρη στον αποκαλούμενο “σταυρό” (ή aquila, που σημαίνει αετός, όπως καθιερώθηκε και αποτέλεσε τον θυρεό της Ολίμπια Μιλάνο, κυρίως στη δεκαετία του ’80, επί ημερών Νταν Πίτερσον) ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά με 50-49, ενώ στα τελευταία δευτερόλεπτα το ματς εξελίχθηκε σε θρίλερ.

Στα 54 δευτερόλεπτα κι ενώ το σκορ ήταν 68-70 ο Αργύρης Παπαπέτρου χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ, στη συνέχεια ο Κώστας Παναγιωτόπουλος έδωσε στην ομάδα του αέρα τεσσάρων πόντων (68-72) ενώ το τελικό σκορ (71-72) διαμορφώθηκε στα 12’’ με τρίποντο του Γιώργου Σκροπολίθα.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σκροπολίθας 10, Φραγκισκάτος 9, Ανδρίτσος 29, Παπαπέτρου 10, Στεργάκος 9, Δημακόπουλος 4, Μίσσας. Προπονητής: Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Παραγιός 12, Μανιάτης 15, Μπάλης 7, Παναγιωτόπουλος 23, Καμπούρης 13, Ντάκουλας 2, Καρκαμπάσης, Σαμπάνης, Χριστοδούλου. Προπονητής: Στιβ Γιατζόγλου.

Διαιτητές: Μούστος-Πανταζής

Πηγή: Sport 24