Επιλογή Σελίδας

Της Σοφίας Βαλσάμη

Τα φώτα των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν σβήσει, η λάμψη τους, όμως, συνεχίζονταν δίνοντας φως στην Εθνική Γυναικών, η οποία και το 2005 ήταν παρούσα σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ. Το μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού γυναικείου μπάσκετ αυτή τη φορά ήταν στην Τουρκία.

Η Εθνική Γυναικών είχε αρκετά νέα πρόσωπα στη σύνθεσή της, μετά από δύο διοργανώσεις ορόσημο όμως το Ευρωμπάσκετ του 2003 στην Πάτρα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ και στον πάγκο υπήρχε αλλαγή με τον Χάρη Παπάζογλου να είναι πλέον ο προπονητής. Είχε γίνει ουσιαστικά ένα πάντρεμα παλιών και νέων αθλητριών με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα ταξίδεψε στην Τουρκία επιδιώκοντας μια θέση στην πρώτη οκτάδα, ένας στόχος που τελικά δεν επετεύχθη αν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε καλές εμφανίσεις στη διοργάνωση παλεύοντας παιχνίδια απέναντι σε εξαιρετικά δυνατούς αντιπάλους.

Η Ελένη Βασιλείου ήταν από τις αθλήτριες που συμμετείχαν στο Ευρωμπάσκετ του 2005. Με τη βοήθειά της θα ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και θα θυμηθούμε τους αγώνες που έδωσε η Εθνική Γυναικών στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

«Είχαμε δυο διοργανώσεις στην Ελλάδα τα προηγούμενα δύο χρόνια, το Ευρωμπάσκετ του 2003 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Στον απόηχο των Ολυμπιακών Αγώνων θέλαμε μια καλή παρουσία μετά την έβδομη θέση στην Ολυμπιάδα και τη συμμετοχή μας στα δύο προηγούμενα Ευρωμπάσκετ. Είναι αλήθεια ότι επιδιώκαμε μια καλύτερη πορεία από τις δύο άλλες διοργανώσεις που είχαμε πάρει μέρος, δηλαδή το 2001 και 2003. Στόχος μας ήταν να μπούμε στην οκτάδα κάτι το οποίο δυστυχώς δεν καταφέραμε. Στον όμιλό μας συμμετείχαν Γερμανία, Γαλλία, Τσεχία, Λετονία και Πολωνία και στην 8άδα πέρασαν Τσεχία, Γαλλία, Λετονία και Πολωνία. Είχαμε στον όμιλό μας την πρωταθλήτρια του Ευρωμπάσκετ την Τσεχία, η οποία ήταν φιναλίστ στο Ευρωμπάσκετ της Ελλάδας το 2003 και είχε χάσει από τη Ρωσία Αυτό δείχνει ότι ο όμιλός μας ήταν ιδιαίτερα δυνατός με ικανές ομάδες» είπε αρχικά η πρώην διεθνής αθλήτρια.

Η πρεμιέρα πάντα κρύβει εκπλήξεις, ωστόσο, η Εθνική Γυναικών ήθελε να κάνει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στο Ευρωμπάσκετ και τα κατάφερε κερδίζοντας 66-61 τη Γερμανία… Η Ελένη Βασιλείου μιλάει για το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Εθνικής Γυναικών στα παρκέ της Τουρκίας και θυμάται χαρακτηριστικά: «Θεωρούσαμε ότι η Γερμανία ήταν μια ομάδα στα μέτρα και μέσα στις δυνατότητές μας. Είχε βέβαια στις τάξεις της εξαιρετικές αθλήτριες όπως η Ασκαμπ και η Φρόλιχ. Εμείς θέλαμε να ξεκινήσουμε νικηφόρα και τα καταφέραμε. Μετά από ένα αμφίρροπο πρώτο ημίχρονο μπορέσαμε να χτίσουμε μια διαφορά, την οποία και κρατήσαμε ως το τέλος φτάνοντας στην νίκη που ήταν και ο στόχος μας».

Επόμενη αντίπαλος για την Εθνική Γυναικών ήταν Γαλλία. Μια παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, την οποία οι διεθνείς αθλήτριες κόντραραν στα ίσα με το τελικό 71-56 να αδικεί την προσπάθεια που έκαναν όλες Ελληνίδες αθλήτριες στο παρκέ. «Η Γαλλία ήταν μια ομάδα που διεκδικούσε σε όλες τις διοργανώσεις μετάλλιο. Πολλές από τις παίκτριες έπαιζαν για χρόνια στην Ευρωλίγκα και είχαν τεράστια εμπειρία. Παρά την ήττα μας με 15 πόντους (71-56) ήταν έναν παιχνίδι που ήμασταν κοντά. Για τρία δεκάλεπτα ήμασταν μέσα στο παιχνίδια και κοντράραμε την αντίπαλο, όμως στο τέλος δεν αντέξαμε και έφτασε η διαφορά στους 15 πόντους. Ήταν ένα παιχνίδι που αν τα είχαμε καταφέρει, θα φτάναμε στις δύο νίκες και άλλαζε όλο το πλασάρισμα στον όμιλο».

Η τρίτη αγωνιστική του ομίλου βρήκε την Ελλάδα να κοντράρεται με την Τσεχία, μια ομάδα την οποία ήξερε καλά από το προηγούμενο Ευρωμπάσκετ.

«Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι θα αντιμετωπίζαμε την ομάδα που είχε πάει τελικό στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ που είχε γίνει το 2003 στην Ελλάδα και ξέραμε ότι χτυπούσε μετάλλιο και στη διοργάνωση του 2005. Τελικά κατέκτησε το χρυσό και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η συγκεκριμένη ομάδα της Τσεχίας είχε μια πολύ δυνατή φουρνιά παικτριών. Κάναμε ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο κοντράροντας στα ίσα την αντίπαλό μας και στο πρώτο εικοσάλεπτο ήμασταν μπροστά με 30-26. Το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες, μας πίεσαν πολύ και τελικά οι αντίπαλές μας έφτασαν στην νίκη με 7 πόντους (61-54)».

Η Εθνική στη συνέχεια κλήθηκε αντιμετωπίσει τη Λετονία… Ένα παιχνίδι το οποίο ήθελε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να κερδίσει, ωστόσο, δεν τα κατάφερε. Η απογοήτευση από το γεγονός ότι στα δύο προηγούμενα παιχνίδια κόντραρε Γαλλία και Τσεχία, χάνοντας στο τέλος, έκανε την εμφάνισή της στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. «Ερχόμενες από δύο παιχνίδια με Τσεχία και Γαλλία που παλέψαμε πάρα πολύ και μας στεναχώρησε ο τρόπος που χάθηκαν, ήρθε η απογοήτευση και η κούραση, κάτι το οποίο δείχνει και το τελικό σκορ. Η Λετονία σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να συγκριθεί σε δυναμικότητα με Τσεχία και Γαλλία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν μια πολύ καλή ομάδα. Στο πρώτο ημίχρονο δεν είχαμε καθόλου ρυθμό, η Λετονία ξέφυγε στο σκορ και στο δεύτερο δεν μπορέσαμε να μαζέψουμε την διαφορά παρά την προσπάθεια που κάναμε».

Ο «τελικός» για την πρόκριση στην 8άδα ήταν απέναντι στην Πολωνία. Ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να στείλει την Εθνική Γυναικών στον «παράδεισο» των οκτώ καλύτερων ομάδων του Ευρωμπάσκετ πετυχαίνοντας τον μεγάλο της στόχο.

«Είναι αλήθεια ότι παλέψαμε και αυτό το παιχνίδι πάρα πολύ. Μπορεί να ήμασταν πίσω σε όλα τα δεκάλεπτα, αλλά το προσπαθήσαμε πολύ. Θέλαμε την νίκη για να περάσουμε στην οκτάδα. Ήμασταν κοντά στο σκορ σε όλο το παιχνίδι. Το τρίτο δεκάλεπτο ωστόσο, αποδείχθηκε καθοριστικό για την έκβαση της αναμέτρησης, καθώς πετύχαμε μόλις 7 πόντους. Αυτή τη διαφορά δεν μπορέσαμε να την καλύψουμε μέχρι το τέλος του παιχνιδιού και ήρθε η ήττα».

Η Εθνική Γυναικών μετά την ήττα από την Πολωνία θα αγωνιζόταν για τις θέσεις 9-12. Πρώτο εμπόδιο στο δρόμο της ήταν η Ρουμανία, μια ομάδα με έμπειρες αθλήτριες που όμως σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούσε φόβητρο για τις διεθνείς αθλήτριες. Η Ελένη Βασιλείου μάλιστα θυμάται ότι το ξεκίνημα στο παιχνίδι μπορεί να μην ήταν το ιδανικό, ωστόσο στη συνέχεια η εθνική βρήκε ρυθμό. «Σίγουρα υπήρχε απογοήτευση από το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να μπούμε στην οκτάδα, αλλά δεν καμιά περίπτωση δεν θέλαμε να αγωνιστούμε για τις τελευταίες θέσεις. Μπορεί να μην ξεκινήσαμε καλά τον αγώνα, όμως καταφέραμε στη συνέχεια να ανεβάσουμε την απόδοσή μας, να πάρουμε το προβάδισμα και να φτάσουμε στην νίκη με 67-61».

Το τελευταίο παιχνίδι της Εθνικής Γυναικών στο Ευρωμπάσκετ ήταν απέναντι σε Σερβία/Μαυροβούνιο. Το κακό ξεκίνημα στοίχισε στην Ελλάδα με την Ελένη Βασιλείου να θυμάται.

«Ήταν το τελευταίο μας παιχνίδι στο Ευρωμπάσκετ και όπως ήταν φυσικό θέλαμε να αποχαιρετήσουμε με νίκη τη διοργάνωση. Σταθήκαμε άτυχες γιατί στο ξεκίνημα τραυματίστηκε η Εβίνα Μάλτση. Το πρώτο δεκάλεπτο αποδείχθηκε καθοριστικό, η αντίπαλός μας πήρε το προβάδισμα στο ξεκίνημα και δεν μπορέσαμε εμείς στη συνέχεια να καλύψουμε την διαφορά παρά την προσπάθεια που κάναμε».

Κλείνοντας η Ελένη Βασιλείου έκανε ένα μίνι απολογισμό της διοργάνωσης του 2005 έχοντας φυσικά το βλέμμα στο 2025 και στο δικό μας Ευρωμπάσκετ. «Όπως σε κάθε Ευρωμπάσκετ έτσι και σε αυτό του 2005 συμμετείχαν οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ξέραμε εξαρχής ότι θα είχαμε δύσκολο έργο, σίγουρα πάντα μπορείς κάτι καλύτερο, αλλά εμείς προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπείς την πατρίδα σου με την εθνική ομάδα σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση όπως είναι το ευρωμπάσκετ. Ελπίζουμε και ευχόμαστε τα κορίτσια μας το 2025 να φτάσουν όσο γίνεται ψηλότερα, να ευχαριστηθούν την διοργάνωση και ο κόσμος να ανταποκριθεί και να στηρίξει την Εθνική μας ομάδα. Εμείς θα είμαστε σίγουρα εκεί».

Η Εθνική Ομάδα συμμετείχε στον Α’ Όμιλο και είχε αντιπάλους τις Τσεχία, Γαλλία, Λετονία, Πολωνία και Γερμανία και κατέλαβε την 10η θέση.

Τα αποτελέσματα

  • Ελλάδα-Γερμανία 66-61
  • Ελλάδα-Γαλλία 56-71
  • Ελλάδα-Τσεχία 54-61
  • Ελλάδα-Λετονία 47-76
  • Ελλάδα-Πολωνία 49-59
  • Ελλάδα-Ρουμανία 67-61
  • Ελλάδα-Σερβία Μαυροβούνιο 65-79

Τη 12άδα της Εθνικής αποτελούσαν οι: Λολίτα Λύμουρα, Δήμητρα Καλέντζου, Κατερίνα Δελή, Βασιλεία Γκουζίνη, Ελένη Βασιλείου, Εβίνα Μάλτση, Πόλυ Σαρέγκου, Ρένα Σταχτιάρη, Αφροδίτη Κοσμά, Μαρία Σαμορούκοβα, Ναυσικά Σταυρίδου, Σοφία Κυριακοπούλου.

Προπονητής ήταν ο Χάρης Παπάζογλου.

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine