Τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής μ’ αυτά τα αγχωτικά «1-0» και το μέγα σοκ του Τζιάνι στη Λεωφόρο μπορούν να αξιοποιηθούν από τους προπονητές των πέντε ανταγωνιστών σε δύο πεδία α) για την καλύτερη ανάγνωση των προβλημάτων των ομάδων τους β) για την καλύτερη προετοιμασία τους ενόψει της προσεχούς μεταγραφικής περιόδου.
Προφανώς, στον ΠΑΟΚ δεν χρειαζόταν το ρεσιτάλ λαθών και… ασίστ προς τους παίκτες του Παναιτωλικού για να αντιληφθούν όλοι ότι η ομάδα χρειάζεται «εξάρι». Μήπως, όμως χρειάζεται και «οκτάρι» διότι ο Σβαμπ μεταφέρεται σταδιακά στην κατηγορία των «δεν μπορεί το παλικάρι» παικτών; Μήπως να καταλήξουν – επιτέλους – στον Δικέφαλο ότι χρειάζονται και βασικό στόπερ εφόσον ο Λουτσέσκου δεν εμπιστεύεται Κόλεϊ και Λόβρεν;
Προφανώς, στον Ολυμπιακό, δεν χρειαζόταν η ισοπαλία με την Athens Kallithea για να… αποδειχθεί η έλλειψη ποιότητας στα άκρα της επίθεσης και στη μεσαία γραμμή, λόγω της μεγάλης αποτυχίας στις μεταγραφές. Μήπως, όμως, η ομάδα, δεδομένου ότι έχει φιλοδοξίες και για «πορεία» στο Europa League χρειάζεται και βασικό αριστερό μπακ για να είναι αναπληρωματικός ο Ορτέγα; Και βασικό στόπερ για να είναι αναπληρωματικοί οι Ρέτσος – Πιρόλα;
Για την ΑΕΚ, η κουβέντα μπορεί να ανοίξει, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλμέιδα ήταν το… ξεκαθάρισμα και όχι η ενίσχυση, δεδομένου του αποκλεισμού της Ενωσης από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δική μας γνώμη ήταν και παραμένει ότι εκτός από τη θέση του αριστερού μπακ, η ΑΕΚ χρειάζεται αναβάθμιση και στο κέντρο της άμυνας, αλλά αυτά τα ξέρει καλύτερα ο κόουτς…
Προφανώς, ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται μόνο επιθετικό με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Ιωαννίδη και καλύτερο σκόρερ από τους Γερεμέγεφ – Σπόραρ. Το ζητούμενο για τους Πράσινους είναι να συνειδητοποιήσουν ότι λόγω των απωλειών των… άλλων, όχι μόνο έμειναν μέσα στη διεκδίκηση του τίτλου παρότι είχαν κάνει το χειρότερο ξεκίνημα απ΄ όλους, αλλά πέρασαν με τον πιο ήπιο τρόπο και το μεταβατικό στάδιο της αλλαγής προπονητή. Βοηθούμενοι και από το πολύ πιο «ελαφρύ» πρόγραμμα στην εποχή Βιτόρια, ο Παναθηναϊκός που είχε βρεθεί και στο -7, είναι πάλι στο -2! Ομως αν οι ανάγκες του δεν διαγνωστούν σωστά ώστε να ενισχυθεί με την προοπτική της διεκδίκησης του πρωταθλήματος, κάποια στιγμή θα εκτροχιαστεί το Τριφύλλι.
Ποιες είναι οι άλλες ανάγκες; Οποιος βάλει το video από το 0-1 επί του Λεβαδειακού και εστιάσει στην εικόνα του Αράο μετά το 70′ θα πάρει την πρώτη απάντηση. Είναι μεγάλο το πρόβλημα για τον αμυντικό μέσο στο rotation του Παναθηναϊκού, το οποίο έχει εμφανιστεί το τελευταίο δίμηνο, καθώς ο Μαξίμοβιτς δεν θέλει να παίζει ως εξάρι – το έχει πει δημοσίως στην Cosmote TV.
Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια…
Ο Σέρβος αποκτήθηκε από τον προηγούμενο Ιανουάριο για να καλύπτει δύο θέσεις, αλλά θέλει να παίζει μόνο ως «οκτάρι», με αποτέλεσμα να πέφτει όλο το βάρος στον Αράο, ο οποίος σπανίως βγαίνει από την ενδεκάδα και στα τελευταία παιχνίδια παρουσιάζει εμφανή κόπωση. Δυστυχώς για τον Βιτόρια οι επιλογές έχουν…. μηδενιστεί. Οχι αριθμητικά. Ποιοτικά! Ο Τσέριν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης διότι είναι «οκτάρι», ο Ζέκα μπορεί μόνο ως αλλαγή να βοηθήσει, ο Ρουμπέν Πέρεθ είναι στον πάγο και δεν πρόκειται να… «ξεπαγώσει». Αποτέλεσμα όλων αυτών; Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται «εξάρι» που να μπορεί να αντικαθιστά επάξια τον Αράο. Και μ’ ένα σμπάρο να πιάσει δυο τρυγόνια. Διότι μια καλή μεταγραφή «εξαριού» θα παρέχει στον Βιτόρια και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τον Βραζιλιάνο ως στόπερ, όπου κι εκεί χρειάζεται κάποιος βασικός καλύτερος των Ινγκασον – Γεντβάι στο build up για να μην πούμε ότι υπάρχει και αριθμητικό ζήτημα, εφόσον ο Μάγκνουσον είναι στα πιτς και ο Πάλμερ – Μπράουν δεν παίζει ποτέ.
Η τρίτη θέση στην οποία πρέπει να ενισχυθεί ο Παναθηναϊκός είναι του αριστερού μπακ, δεδομένου ότι ο Μαξ δείχνει ικανός απλώς να δίνει ανάσες στον Μλαντένοβιτς και όχι να τον αναπληρώνει επάξια. Η σεζόν δεν μπορεί να «βγει» ουσιαστικά μόνο με έναν αριστερό μπακ και οι Πράσινοι καλούνται – δεδομένου ότι το καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιο του Σέρβου – να αποκτήσουν έναν μπακ επιπέδου «Χουάνκαρ στα καλά του» για να το πούμε απλοϊκά…
Y.Γ. Να λέμε και τα καλά όταν… γίνονται. H απόφαση της Superleague για εφαρμογή της Goal Line Technology και του ημι-αυτόματου οφσάιντ στα play offs και στον τελικό Κυπέλλου είναι ένα καταπληκτικό νέο. Αναβαθμίζει τη Stoiximan Superleague συνολικά και ανοίγει το δρόμο για την καθιέρωση της νέας τεχνολογίας από την επόμενη σεζόν σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Θα είναι ένα επιπλέον σημαντικό βήμα για το «αδυνάτισμα» της καχυποψίας και την ενίσχυση της αίσθησης αξιοπιστίας στη Λίγκα. Εξίσου σημαντική θα είναι και η απήχηση στο image του πρωταθλήματος, δεδομένου ότι μόνο στο Champions League και στη Serie A αξιοποιούνται τη σήμερον ημέρα αυτά τα δύο εργαλεία. Αν αποφασίσουν όλοι μαζί (και κυρίως οι «μεγάλοι») να επενδύσουν με όλους τους θεμιτούς τρόπους που μπορούν στην αναβάθμιση του προϊόντος, μόνο οφέλη θα έχουν μελλοντικά και μόνο καλύτερη θα γίνει η Λίγκα.
Y.Γ.1: Περνά συνήθως κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας όταν ευνοείται από τη διαιτησία κάποιος που δεν ανήκει στο κλαμπ των «μεγάλων». Και με τη… βούλα του Λανουά, λοιπόν, σύμφωνα με όσα είπε στο σημερινό του video ο επικεφαλής της ΚΕΔ, μετά από τα ματς με τον Ατρόμητο και τον Παναιτωλικό, ο Βόλος ευνοήθηκε και εναντίον του Αστέρα, στον οποίο δεν δόθηκε πέναλτι, όταν το ματς ήταν ακόμα στο 0-0. Τρεις ευνοϊκές διαιτησίες, τρία τρίποντα. Ο Βόλος έχει 17 βαθμούς, η Λαμία και η Athens Kallithea στον πάτο