Επιλογή Σελίδας

Ο Λευτέρης Ελευθερίου συγκέντρωσε τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα με ελληνική χροιά του 21ου αιώνα και τους απένειμε μετάλλιο ανά έτος.

Ο Κώστας Κεντέρης πανηγυρίζει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 100μ. του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2002, Μόναχο, Παρασκευή 9 Αυγούστου 2002

Ο Κώστας Κεντέρης πανηγυρίζει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 100μ. του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2002, Μόναχο, Παρασκευή 9 Αυγούστου 2002  EUROKINISSI SPORTS

Τα κριτήρια επιλογής είναι πολύ σημαντικά, διότι σημασία έχει η δικαιοσύνη. Το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, σε αυτήν την περίπτωση, είναι σαφές. Η Άννα Κορακάκη δεν μπορεί να μην πάρει την πρώτη θέση, διότι, παρ’ ότι ήταν και παραμένει κραταιά σε μεγάλες διοργανώσεις δεν βρίσκεται αλλού στη λίστα. Αντιθέτως, ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Κατερίνα Στεφανίδη μοιράζονται τις επόμενες χρονιές, ενώ ο Σπύρος Γιαννιώτης έχει την τιμητική του το 2013. Ουδόλως σημαίνει ότι το χρυσό μετάλλιό του στη Βαρκελώνη είναι ανώτερο από το ασημένιο στο Ρίο, ωστόσο με κάποιον τρόπο πρέπει να τιμηθεί τόσο η δική του προσφορά όσο και της ένδοξης σκοποβόλου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι το 2013 δεν παίρνει την πρώτη θέση ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπως ο Κώστας Κεντέρης, που για να μη μείνει κάποια άλλη μεγάλη στιγμή ή προσφορά εκτός, αναγκαστικά παρακάμπτεται και τα κατορθώματά του συνοψίζονται σε μία χρονιά. Η εθνική πόλο Ανδρών, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 2005, αναφέρεται το 2015, όταν πήρε το δεύτερο, ώστε να μπει η μεγαλύτερη διάκριση της εθνικής χάντμπολ. Στόχος, εν ολίγοις, είναι να αναφερθούν τα κατορθώματα από όσα περισσότερα αθλήματα γίνεται, όσο αυτό είναι εφικτό.

Μεγαλύτερη σημασία δίνεται στις διεθνείς διακρίσεις, ως εκ τούτου το… μποτιλιάρισμα δεν επέτρεψε να χωρέσουν η αήττητη χρονιά του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, το κύπελλο της Λάρισας το 2007, το πρωτάθλημα του Εθνικού στο πόλο, τον ευρωπαϊκό τίτλο της ομάδας βόλεϊ Γυναικών του Ολυμπιακού και των ομάδων μπάσκετ, οι σπουδαίες και ορισμένες πολύ όμορφες και ‘όμορφες’ στιγμές από γήπεδα ή κλειστά γυμναστήρια μπάσκετ.

Ύστερα από το αντίστοιχο εγχείρημα σε διεθνές επίπεδο, ιδού το ελληνικό βάθρο:

2019

Χρυσό: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κερδίζει το βραβείο MVP της κανονικής περιόδου για το ΝΒΑ. Οι Μιλγουόκι Μπακς φτάνουν στους τελικούς της Ανατολής και ηττώνται 4-2 από τους μετέπειτα πρωταθλητές Τορόντο Ράπτορς.

Ασημένιο: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς φτάνει στον ημιτελικό του Αυστραλιανού Όπεν, νικώντας στη φάση των ’16’ τον Ρότζερ Φέντερερ, κατακτά τους ΑΤΡ Finals, μαζί με ακόμα δύο τίτλους σε τουρνουά ΑΤΡ250 σε Μασσαλία και Εστορίλ, και τελειώνει τη χρονιά στο νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ φτάνει και στον τελικό του τουρνουά του Άμπου Ντάμπι, που δεν υπάγεται στην ΑΤΡ, χάνοντας στις λεπτομέρειες από τον Ράφα Ναδάλ.

Χάλκινο: Ο Κριστιάν Γκολομέεβ κατακτά το δεύτερο μετάλλιο της ελληνικής κολύμβησης σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Δεκαπέντε χρόνια μετά το χρυσό του Άρη Γρηγοριάδη στα 50μ. ύπτιο, ο 26χρονος σπρίντερ παίρνει το ασημένιο στα 50μ. ελεύθερο του Παγκόσμιου της Γκουανγκτζού, στις 27 Ιουλίου, με χρόνο 21.45.

2018

Χρυσό: Ο Λευτέρης Πετρούνιας κάνει το τριπλέτε στους κρίκους, στο Παγκόσμιο της Ντόχα. Ο Έλληνας γυμναστής αποφασίζει να μετάσχει στη διοργάνωση και στις 2 Νοεμβρίου παίρνει το τρίτο διαδοχικό χρυσό του στη διοργάνωση. Ο ‘δυνάστης των κρίκων’ ολοκληρώνει μία απίθανη τετραετία, με τρία χρυσά σε παγκόσμια (2015, 2016, 2018), τέσσερα και ένα χάλκινο σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2015, 2016, 2017, 2018-2011), ένα στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, το 2015. Και ένα στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνης, το 2013. Ασύλληπτη κυριαρχία.

Ασημένιο: Η ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού κατακτά το δεύτερο Champions League στην ιστορία της. Ο θρίαμβος είναι περιφανής, αφού γίνεται στη Γένοβα με το 9-7 επί της γηπεδούχου  Προ Ρέκο, στις 9 Ιουνίου. Οι ‘ερυθρόλευκοι’ σε είκοσι χρόνια έχουν παίξει σε 5 τελικούς Champions League (2001, 2002, 2016, 2018, 2019), ενώ έφτασαν στο Final 4 του 2007, όπου αποκλείστηκαν στον ημιτελικό από τη Ρέκο στο Μιλάνο, αλλά και στο Final 6 του 2017, όπου έχασαν στον προημιτελικό από τη Γιουγκ στη Βουδαπέστη. Από τους Κροάτες έχασαν το 2001 στο Ντουμπρόβνικ και το 2016 στη Βουδαπέστη, ενώ ηττήθηκαν στα πέναλτι από τη Φερεντσβάρος το 2019 στο Αννόβερο. 

Χάλκινο: Η Βούλα Παπαχρήστου συνεχίζει να συλλέγει μετάλλια από σπουδαίες διοργανώσεις. Το σχεδόν… μετεφηβικό λάθος του 2012, σε μία στιγμή που δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς κάτω από ποιες συνθήκες δομήθηκε, ένα ρατσιστικό σχόλιο, έφερε την απαγόρευση της συμμετοχής της, οκτώ χρόνια πριν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Αντί, ωστόσο, η τότε 23χρονη τριπλουνίστρια να αφήσει να την πάρει από κάτω, ενέτεινε την προπόνησή της και τα αποτελέσματα, από το 2016 και έπειτα, υπήρξαν θεαματικά: το χρυσό στο Ευρωπαϊκό του 2018, στο Βερολίνο, ήταν η πιο ένδοξη στιγμή, παρ’ όλα αυτά την συνοδεύουν άλλα τέσσερα μετάλλια: δύο χάλκινα στο Ευρωπαϊκό ανοιχτού και στην αντίστοιχη διοργάνωση του κλειστού στίβου το 2016, άλλο ένα στο Ευρωπαϊκό κλειστού του 2017 και ένα ασημένιο στην ίδια διοργάνωση το 2019.

2017

Χρυσό: Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι ‘χρυσή’ ολυμπιονίκης, παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης την ίδια στιγμή. Η σπουδαία επικοντίστρια κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου, ούσα επιβλητική στον τελικό της 6ης Αυγούστου. Έχει ήδη, από την προηγούμενη χρονιά, το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Ρίο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ. Η Στεφανίδη μετρά 10 μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις από το 2014! Μεταξύ αυτών, το χρυσό στο Ευρωπαϊκό του 2018 και το χάλκινο στο Παγκόσμιο του 2019. Έχει πάρει δύο χάλκινα στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου, αλλά και ένα χρυσό και ένα ασημένιο σε Ευρωπαϊκό κλειστού. Η μεγάλη στιγμή του Ευρωπαϊκού του 2018 στο Βερολίνο, πάντως, ήταν ότι στο τρίτο σκαλί του βάθρου υπήρχε ακόμα μία Ελληνίδα, η Νικόλ Κυριακοπούλου, που πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Η τελευταία έκανε την αρχή στο επί κοντώ, αφού το 2015 ήταν ‘χάλκινη’ παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Πεκίνο, το 2015.

Ασημένιο: Η ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού κατακτά το δεύτερο Champions League στην ιστορία της. Ο θρίαμβος είναι περιφανής, αφού γίνεται στη Γένοβα με το 9-7 επί της γηπεδούχου  Προ Ρέκο, στις 9 Ιουνίου. Οι ‘ερυθρόλευκοι’ σε είκοσι χρόνια έχουν παίξει σε 5 τελικούς Champions League (2001, 2002, 2016, 2018, 2019), ενώ έφτασαν στο Final 4 του 2007, όπου αποκλείστηκαν στον ημιτελικό από τη Ρέκο στο Μιλάνο, αλλά και στο Final 6 του 2017, όπου έχασαν στον προημιτελικό από τη Γιουγκ στη Βουδαπέστη. Από τους Κροάτες έχασαν το 2001 στο Ντουμπρόβνικ και το 2016 στη Βουδαπέστη, ενώ ηττήθηκαν στα πέναλτι από τη Φερεντσβάρος το 2019 στο Αννόβερο. 

Χάλκινο: Η εθνική Νέων Ανδρών του πόλο είναι και η μόνη που κάνει πέρασμα από αυτές τις ηλικίες, αν και υπάρχουν οι ομάδες του μπάσκετ, κυρίως εκείνη με τον Νίκο Παππά, τον Κώστα Σλούκα και τον Κώστα Παπανικολάου στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του αιώνα, αλλά και αυτή με τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο, τον Κώστα Βασιλειάδη και τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, που πήρε διαδοχικά μετάλλια (χάλκινο και ασημένιο) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2003 και το 2005. Αυτή η ομάδα, του Τεό Λοράντου, νίκησε την οικοδέσποινα Σερβία στο Βελιγράδι για να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια, ένα χρόνο μετά, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, κατέκτησε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και φέτος, στο Κουβέιτ, νίκησε ξανά τους Σέρβους για να πάρει το τρίτο διαδοχικό χρυσό, κάτι που δεν έχει γίνει ως τώρα σε αυτές τις ηλικίες.

2016

Χρυσό: Η Άννα Κορακάκη γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που παίρνει δύο μετάλλια σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Η Δραμινή σκοποβόλος, που σημαδεύει πια το Τόκιο, δεν είχε για άγνωστη λέξη την επιτυχία, αλλά στο Ρίο απομύζησε ό,τι κάθε αθλητής ονειρεύεται: την ολυμπιακή δόξα. Η Κορακάκη, που κατακτά μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις τακτικά από το 2011, και το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου, πήρε το χρυσό στο πιστόλι 25 μέτρων και το χάλκινο στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων. Η Κορακάκη έγινε η πρώτη Ελληνίδα μετά τον Κώστα Τσικλητήρα που κατακτά δύο μετάλλια σε Ολυμπιακούς.

Ασημένιο: Ο Λευτέρης Πετρούνιας φέρνει το τρίτο χρυσό μετάλλιο της ελληνικής ενόργανης γυμναστικής σε Ολυμπιακούς Αγώνες και κάνει τους κρίκους… εθνικό σπορ. Τα υπόλοιπα μετάλλια έχουν έρθει από τον Γιάννη Μελισσανίδη, στις ασκήσεις εδάφους στην Ατλάντα, το 1996, και από τον Δημοσθένη Ταμπάκο, στην Αθήνα, το 2004. Όπως ο Πετρούνιας, μάλιστα, ο Ταμπάκος ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής και ‘χρυσός’ ολυμπιονίκης την ίδια στιγμή, αφού είχε κατακτήσει το χρυσό στο Κότμπους ένα χρόνο νωρίτερα.

Χάλκινο: Οι Πάνος Μαντής και Παύλος Καγιαλής κερδίζουν το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία 470, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Το δίδυμο δεν… φύτρωσε στη διοργάνωση, καθώς είχε από 2 μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ και η αλλαγή κατηγορίας τους, σε RS:Χ, φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, αφού το 2018 κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2018.

2015

Χρυσό: H εθνική πόλο Ανδρών παίρνει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν, το δεύτερο στην ιστορία της. Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου γίνεται το αληθινό… πειραματόζωο του κανονισμού που φέρνει τα πέναλτι αμέσως μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού: μπαίνει στη διαδικασία σε όλα τα νοκ άουτ της, αφού νικά την Αυστραλία στον προημιτελικό, ηττάται από την Κροατία στον ημιτελικό και, με το χτύπημα του Άγγελου Βλαχόπουλου, επικρατεί της Ιταλίας στο μικρό τελικό. Ανέλπιστα, προκρίνεται για 10η διαδοχική φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό το μετάλλιο είναι το αδελφάκι εκείνου που κατέκτησε η ‘γαλανόλευκη’ δέκα χρόνια νωρίτερα, στο Μόντρεαλ. Τότε, η ομάδα του Σάντρο Καμπάνια διαλύει την Ιταλία στον προημιτελικό, χάνει από την Ουγγαρία 7-6 σε έναν ημιτελικό που δέχεται 6 (!) γκολ σε κόντρα, ενώ η παράταση γίνεται ευλογία στο μικρό τελικό, καθώς ένα εκπληκτικό γκολ του Χρήστου Αφρουδάκη ισοφαρίζει το ματς με την Κροατία στην κανονική διάρκεια και ένα αριστούργημα του μεγάλου αδελφού, Γιώργου, την στέλνει στο βάθρο των νικητών. Οι διεθνείς ολοκληρώνουν έναν κύκλο, που περιέχει την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο του 2003 και την ίδια στους Ολυμπιακούς του 2004. Αντιθέτως, η ομάδα του Βλάχου ξεκινά έναν κύκλο, που την φέρνει στην τέταρτη θέση του Ευρωπαϊκού το 2016, την πέμπτη στους Ολυμπιακούς του 2004 και ξανά την τέταρτη στο Παγκόσμιο του 2017.

Ασημένιο: Ο Ολυμπιακός κατακτά την Ευρωλίγκα Γυναικών. Έπειτα από τους χαμένους ημιτελικούς στα Final 4 του 2010 και του 2011, αλλά και την κατάκτηση του LEN Trophy το 2014 με το 10-9 επί της Φιρέντσε, χάρη στο υπέροχο γκολ της Μπρόνγουεν Νοξ, η ομάδα του Χάρη Παυλίδη νίκησε 10-9 τη Σαμπαντέλ στο ‘Πέτρος Καπαγέρωφ’, με το γκολ της Άσλεϊ Σάουθερν από την πάσα της Φιλιώς Μανωλιουδάκη, και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο για πρώτη φορά. Μετά και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού Super Cup επί της Πάντοβα, οι ‘ερυθρόλευκες’ έπαιξαν σε ακόμα δύο τελικούς Champions League, με την Κίνεφ στο Κίρισι το 2017 (7-6) και στο Σαμπαντέλ με την ομώνυμη ομάδα το 2019 (11-9). Ενδιαμέσως, έπαιξαν στον τελικό του LEN Trophy, όπου έχασαν από την ισπανική Ματάρο, ενώ αποκλείστηκαν στον ημιτελικό του Champions League το 2016 από την Ούιπεστ.


 

Χάλκινο: Πρόκειται για μία ιστορία νεκρανάστασης. Το σοκ είναι μικρή λέξη για να περιγράψει τα συναισθήματα για τον υποβιβασμό της ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική το 2013. Από το ναζιστικό χαιρετισμό του Γιώργου Κατίδη στη διακοπή του ματς με τον Πανθρακικό και την ήττα-κόλαφος από τον Ατρόμητο, η ΑΕΚ καταφέρνει να δει την… ανατολή. Δύο χρόνια μετά ανεβαίνει στη Super League 1 και το 2018 κατακτά το πρωτάθλημα, ενώ τα σχέδια για την ‘Αγια-Σοφιά’ έχουν σταματήσει από καιρό να είναι ασκήσεις επί χάρτου και γίνονται πράξεις.

2014

Χρυσό: Η εθνική ποδοσφαίρου δεν πάει απλώς στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, το δεύτερο διαδοχικό της, προκρίνεται και στη φάση των ’16’. Το πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού με την Ακτή Ελεφαντοστού της χαρίζει τη νίκη, με σκορ 2-1, και την πρόκριση, ενώ ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ισοφαρίζει επίσης στις καθυστερήσεις του ματς με την Κόστα Ρίκα, στις 29 Ιουνίου, που κρίνεται στα πέναλτι. Ο Φάνης Γκέκας χάνει το τελευταίο πέναλτι στη διαδικασία ενός παιχνιδιού που είναι το τελευταίο του μύθου που ονομάζεται Γιώργος Καραγκούνης με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ασημένιο: Ο Ηλίας Ηλιάδης ψηφίζεται ο αθλητής της χρονιάς στα βραβεία ΠΣΑΤ και με πολύ καλό λόγο, αφού κερδίζει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τσέλιαμπινσκ το χρυσό μετάλλιο. Είναι το τρίτο του σπουδαίου τζουντόκα, αφού τα είχε καταφέρει στο Παρίσι το 2010 και στο Τόκιο το 2011.

Χάλκινο: Ο Ολυμπιακός πετυχαίνει τη μία και μοναδική νίκη στην ιστορία του στη φάση των ’16’ του Champions League, με σύστημα διπλών παιχνιδιών. Οι ‘ερυθρόλευκοι’, που έχουν προκριθεί δεύτεροι από τον όμιλό τους την προηγούμενη χρονιά, νικούν 2-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 25 Φεβρουαρίου, αλλά στο ‘Ολντ Τράφορντ’ δεν αντέχει, χάνει 3-0 στις 19 Μαρτίου και δεν προκρίνεται στα προημιτελικά του θεσμού. Ωστόσο, καταφέρνει, το επόμενο φθινόπωρο, να νικήσει την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Γιουβέντους στο Καραϊσκάκη για τους ομίλους, 3-2 και 1-0 αντιστοίχως.

2013

Χρυσό: Ο Σπύρος Γιαννιώτης γίνεται ο πρώτος στην ανοικτή θάλασσα που κατακτά back-to-back χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Στη Βαρκελώνη ο Έλληνας κολυμβητής, ένα χρόνο μετά την ψυχρολουσία για την 4η θέση στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, κατακτά το χρυσό μετάλλιο. O Γιαννιώτης είναι εντυπωσιακός και με τους Αντώνη Φωκαΐδη και Κέλυ Αραούζου στο μεικτό πεντάρι και ανεβαίνουν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Ο Γιαννιώτης θα πάρει άλλο ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο το 2015, το χάλκινο, το οποίο θα του δώσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Ρίο και τελικά το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο. Από το 2007, όπου μετείχε στην ανοιχτή θάλασσα, ο σπουδαιότερος Έλληνας κολυμβητής κατακτούσε τουλάχιστον ένα μετάλλιο σε κάθε Παγκόσμιο που πήγε. Μάλιστα,ο Γιαννιώτης έδινε ανελλιπώς το ‘παρών’ στη διοργάνωση από το 2001 και τη Φουκουόκα.

 

Ασημένιο: Είναι εκπληκτική η παράσταση της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού στο Final 4 του Λονδίνου. Οι ‘ερυθρόλευκοι’ κονιορτοποιούν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό, 69-52, και καταφέρνουν να βάλουν 100 πόντους στον τελικό επί της Ρεάλ Μαδρίτης, 90 στα δεύτερο, τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτα, για να πάρουν το τρόπαιο με το τελικό 100-88. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, του πρώτου Έλληνα προπονητή που κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών, γίνεται η δεύτερη τον 21ο αιώνα, μετά τη Μακάμπι, που κάνει το back2back, ενώ τελευταία φορά που έγινε από άλλη ομάδα ήταν στην περίπτωση της Γιουγκοπλάστικα, το 1990.

Χάλκινο: Η εθνική ομάδα πανηγυρίζει δύο μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που γίνεται στη Σβέσατ της Αυστρία. Στο ομαδικό Ανδρών φτάνει στον τελικό, με τους Παναγιώτη Γκιώνη, Καλλίνικο Κρεάνκα, Τάσο Ρηνιώτη και Κώστα Παπαγεωργίου, όπου αρκείται στο ασημένιο μετάλλιο, αφού η Γερμανία είναι πανίσχυρη. Στο απλό Ανδρών, ο Γκιώνης βρίσκει το δρόμο προς τη δική του δικαίωση, κατακτώντας το χάλκινο και δίνοντας πραγματική μάχη με το θηρίο από τη Βουλγαρία, τον Βλαντίμιρ Σαμσόνοφ.

2012

Χρυσό: Με μια ανατροπή βγαλμένη από τα παραμύθια, ο Ολυμπιακός νικάει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας 62-61 στον τελικό της Ευρωλίγκας στην Κωνσταντινούπολη, κατακτώντας το πλέον… a propo Κύπελλο Πρωταθλητριών στην Ιστορία. Το νικητήριο καλάθι πετυχαίνει ο Γιώργος Πρίντεζης, με 0,8” να απομένουν για τη λήξη. Λίγο πριν τελειώσει το τρίτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός βρίσκεται πίσω στο σκορ 53-34.

Ασημένιο: Η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου κατακτούν το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το δίδυμο βρίσκεται στο βάθρο, εξαργυρώνοντας τις επιτυχίες της τελευταίας τετραετίας: δύο χρυσά στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο του 2009, χρυσό στο Ευρωπαϊκό και χάλκινο στο Παγκόσμιο του 2010, δύο χρυσά στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο του 2011, χρυσό στο Ευρωπαϊκό του 2012. Η Τσιάβου, δε, που από το 2008 αποδεικνύεται άριστη κυνηγός μεταλλίων, έχοντας πάρει χρυσό και ασημένιο σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο αντιστοίχως, τα κατάφερε την ολυμπιακή χρονιά μια χαρά και μόνη της: στο μονό σκιφ ελαφρών βαρών, στο Παγκόσμιο του 2012.

Χάλκινο: Ο Ηλίας Ηλιάδης κερδίζει το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία των 90κ. στο τζούντο. Συντρίβει τον Τιάγκο Καμίλο στο μικρό τελικό, 11-2. Είναι το δεύτερο για τον δύο φορές πρωταθλητή Ευρώπης (2004, 2011), μια και στην Αθήνα, οκτώ χρόνια νωρίτερα, είχε κατακτήσει το χρυσό στα 81κ.

2011

Χρυσό: Η εθνική πόλο Γυναικών κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών στη Σαγκάη. Είναι το πρώτο χρυσό εθνικής ομάδας στη διοργάνωση και έρχεται με το 9-8 επί της οικοδέσποινας Κίνας στον τελικό, στις 29 Ιουλίου 2011, για τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση. Η Εθνική αποκλείει την Ολλανδία στον προημιτελικό και την Ιταλία στον ημιτελικό.

Ασημένιο: Σε αγώνα πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Σπύρος Γιαννιώτης ανεβαίνει στην κορυφή του κόσμου στα 10 χλμ. ανοικτής θάλασσας. Ο Έλληνας κολυμβητής, στη Σαγκάη, τερματίζει επιτέλους πάνω από τον Τόμας Λουρτζ στις 20 Ιουλίου και προκρίνεται πρώτος και καλύτερος, παγκόσμιος πρωταθλητής, στο Ρίο. Αυτό το μετάλλιο είναι το δεύτερό του, αφού δύο μέρες πριν έχει χάσει στις λεπτομέρειες από τον Γερμανό στα 5.000μ. Μαζί του, η Μαριάννα Λυμπερτά, η οποία, με το χάλκινο στα 5 χλμ. γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Χάλκινο: Σε ένα από τα πιο… άχαστα Final 4 της σύγχρονης ιστορίας, ο Παναθηναϊκός κατακτά το έκτο Κύπελλο Πρωταθλητριών του και τρίτο από το 2007 και έπειτα. Οι ‘πράσινοι’ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς νικούν δίχως δράμα τη Μοντεπάσκι Σιένα, 77-69, και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, 78-70, στις 6 και 8 Μαΐου αντιστοίχως, για να λογίζονται με σφραγίδα ως μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες του 21ου αιώνα.

2010

Χρυσό: H Εθνική δεν πάει απλώς στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, αλλά πετυχαίνει και την πρώτη νίκη της στη διοργάνωση. Μετά την ήττα από τη Νότιο Κορέα, 2-0, οι διεθνείς ανατρέπουν το εις βάρος τους 1-0 με τη Νιγηρία, στις 17 Ιουνίου. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είναι εκείνος που βάζει το πρώτο γκολ στην ιστορία της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο 44′, και ο Βασίλης Τοροσίδης σημειώνει το πρώτο νικητήριο τέρμα, στο 71′. Η ομάδα του Ρεχάγκελ παίζει ματς πρόκρισης με την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι, με προπονητή τον Ντιέγκο Μαραντόνα, 5 μέρες μετά, αλλά ηττάται 2-0 και αποχαιρετά τη διοργάνωση.

Ασημένιο: Ο Αθηναϊκός κατακτά το EuroCup στο μπάσκετ, το μόνο ευρωπαϊκό διασυλλογικό τρόπαιο σε επίπεδο Γυναικών, αφού στις 8 Απριλίου ηττάται από τη ρωσική Ναντιέζντα 57-53 στην Αθήνα, αλλά παίρνει το τρόπαιο καθώς την έχει νικήσει 65-57 εκτός έδρας. Τρία κορίτσια από εκείνη την ομάδα, η Στέλλα Καλτσίδου, η Λολίτα Λύμουρα και η Αφροδίτη Σπανού, παίζουν στην εθνική Γυναικών που θα μπει στην τετράδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Τσεχίας, το 2017.

Χάλκινο: Η εθνική πόλο Γυναικών παίρνει το πρώτο μετάλλιο για οποιοδήποτε αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η ομάδα του Γιώργου Μορφέση αποκλείει την Ιταλία στον ημιτελικό του Ζάγκρεμπ και παίζει με τη Ρωσία, πρωταθλήτρια Ευρώπης στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις, στον τελικό, όπου δεν αντέχει, χάνοντας 11-6. Είναι το πρώτο από τα συναπτά μετάλλια που θα κατακτήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό, του Αϊντχόφεν το 2012, θα ξαναπάρει το ασημένιο, χάνοντας στον τελικό από την Ιταλία, ενώ τη 2η θέση, πίσω από την Ολλανδία, θα καταλάβει και στη Βαρκελώνη το 2018.

2009

Χρυσό: Το πιο σημαντικό και συνάμα θεαματικό παιχνίδι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο μπάσκετ γίνεται στο Βερολίνο. Οι ‘πράσινοι’ νικούν στις λεπτομέρειες σε ένα συναρπαστικό ημιτελικό Ευρωλίγκας, την 1η Μαΐου, 84-82, με το σκορ να δείχνει μόνο μία διάσταση από αυτό που πραγματικά έγινε στην ‘Ο2’. Ο Παναθηναϊκός παίζει ένα επιβλητικό πρώτο ημίχρονο στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δύο μέρες αργότερα, στο οποίο προηγείται 48-28, ωστόσο οι Μοσχοβίτες (και με τη βοήθεια των Μπραζάουσκας και Αρτεάγκα) πλησιάζουν στο σκορ και το τρόπαιο κρίνεται στο χαμένο τρίποντο του Ραμούνας Σισκάουσας. Είναι το πέμπτο σε 13 χρόνια και τέταρτο από το 2000 για το ‘τριφύλλι’ και τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Ασημένιο: Ο ΝΟ Βουλιαγμένης κατακτά την Ευρωλίγκα στο πόλο Γυναικών. Ο ΝΟΒ νικά 12-9 στο Κίρισι την Οριζόντε Κατάνια και στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης. Ένα χρόνο μετά, στην Κέρκυρα και με τον Ολυμπιακό παρόντα, πετυχαίνει το ‘ριπίτ’, νικώντας στις 10 Απριλίου την Κίνεφ Κίρισι με σκορ 10-7.

Χάλκινο: Παρά τις πολλές και σημαντικές απουσίες, η εθνική μπάσκετ αποδεικνύεται πολύ σκληρή για να πεθάνει στην Πολωνία. Η ‘γαλανόλευκη’ μπαίνει στην τετράδα αποφεύγοντας πρωτίστως τη μέλλουσα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία στον προημιτελικό, αφού ο Νάντο ντε Κολό σκοράρει κατά λάθος ένα καλάθι που η Γαλλία δεν το θέλει, νικάει την Τουρκία σε ένα έπος στις 18 Σεπτεμβρίου στο Κατόβιτσε, 76-74, και αφού ηττάται εύκολα από τη ‘Ρόχα’ στον ημιτελικό (82-64), απαντά την αποσβολωμένη από την ήττα της από τη Σερβία Σλοβενία και της ‘κλέβει’ το χάλκινο, 57-56, με τη μυθική εμφάνιση του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, την τελευταία του τέτοια με την Εθνική. Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας ανεβαίνει στο βάθρο, για να ολοκληρώσει μία λαμπρή πενταετία, με ένα Ευρωμπάσκετ και ένα χάλκινο στη διοργάνωση, ένα ασημένιο στο Παγκόσμιο και άλλη μία παρουσία στην τετράδα, αλλά και την πέμπτη θέση στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, το ίδιο πλασάρισμα, δηλαδή, με τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004.

2008

Χρυσό: Η κωπηλασία είναι που έχει την τιμητική της για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Ο Βασίλης Πολύμερος και ο Δημήτρης Μούγιος παίρνουν το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών και ο πρώτος βρίσκει ένα ‘αδελφάκι’ για το χάλκινο που είχε κερδίσει 4 χρόνια νωρίτερα, στην Αθήνα, με παρτενέρ τον Νίκο Σκιαθίτη, στην απόσταση 2.000μ. διπλού σκιφ ελαφρών βαρών. Ο Πολύμερος έχει, επίσης, δύο χρυσά και ένα ασημένιο σε Ευρωπαϊκό και ένα χρυσό και τρία ασημένια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά και δύο πρωτιές σε Μεσογειακούς Αγώνες.

Ασημένιο: Η Σοφία Μπεκατώρου αποδείκνυει ότι είναι σπουδαία αθλήτρια και ιστιοπλόος. Με τις Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, στην κατηγορία Ινγκλίνγκ, που είναι το δεύτερο ολυμπιακό για την Μπεκατώρου. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στην Αθήνα, με παρτενέρ την Αιμιλία Τσουλφά φορούν το χρυσό στο λαιμό στην κατηγορία 470.

Χάλκινο: Το θρίλερ με τη Φανή Χαλκιά. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, μετά τις επιβλητικές κούρσες της στα 400μ. εμπόδια στην Αθήνα, που της δίνουν το χρυσό, η Ελληνίδα αθλήτρια μιλά για την ελληνική ανωτερότητα, μία δήλωση που παραμένει στο μυαλό όσων την παρακολούθησαν. Στο Πεκίνο, η Χαλκιά πάει με… wild card και βρίσκεται θετική, στο πρώτο δείγμα, στην ουσία μεθυλτριενολόνη, στις 16 Αυγούστου. Δίνει μία συνέντευξη Τύπου, στην οποία δεν βρίσκονται οι περισσότεροι Έλληνες δημοσιογράφοι, και δηλώνει άγνοια. Σχεδόν 8 χρόνια αργότερα, στις 19 Φεβρουαρίου 2016, η Ελληνίδα αθλήτρια αθωώνεται από όλες τις κατηγορίες περί χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

2007

Χρυσό: Πρόκειται για έναν από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρωλίγκα. Στις 6 Μαΐου ο Παναθηναϊκός νικάει 93-91 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ και κατακτά το τέταρτο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς κάνει ένα αλησμόνητο παιχνίδι, 23 πόντους με 9 στα 10 δίποντα και 8 ασίστ, αλλά δεν φτάνει να νικήσει το βάθος και την ομαδικότητα των ‘πράσινων’. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης παίρνει το MVP του Final 4.

Ασημένιο: Με ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ, η εθνική ποδοσφαίρου παίρνει την πρόκριση για το δεύτερο διαδοχικό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Μετά το ναυάγιο στο Καραϊσκάκη με την Τουρκία, 4-1, η Εθνική κάνει 4 νίκες και 1 ισοπαλία, το 2-2 με τη Νορβηγία στο Όσλο, ενώ στις 17 Οκτωβρίου, στο ‘Αλί Σαμί Γεν’ παίζει ένα από τα ωραιότερα παιχνίδια στην ιστορία της, νικώντας 1-0 τους Τούρκους με το γκολ του Γιάννη Αμανατίδη στο 79′. Έτσι, προκρίνεται πρώτη και καλύτερη από τον τρίτο όμιλο. Πέντε χρόνια αργότερα, η Εθνική θα πάει στο τρίτο διαδοχικό Ευρωπαϊκό και, με τη νίκη της 1-0 επί της Ρωσίας, με το γκολ του Γιώργου Καραγκούνη, θα προκριθεί στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Στις 22 Ιουνίου, στο Γκντανσκ της Πολωνίας, θα ηττηθεί 4-2 από τη Γερμανία. Αυτή θα είναι και η τελευταία συμμετοχή της στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Χάλκινο: Ο Ολυμπιακός προκρίνεται στη φάση των ’16’ του Champions League. Μετά τα δύο ‘διπλά’ σε Βρέμη με Βέρντερ και Ρώμη με Λάτσιο, ο Ολυμπιακός τερματίζει δεύτερος στον όμιλό του, μετά τη Ρεάλ, με την οποία στη Μαδρίτη παίζει ένα φανταστικό ματς, το οποίο χάνει 4-2. Θα κληρωθεί με την Τσέλσι, από την οποία θα αποκλειστεί, 0-0 στο Φάληρο, 3-0 στο Λονδίνο. Ωστόσο, θα πάρει το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ, αλλά με τη σκιά της ένστασης για την παράνομη συμμετοχή του Ρόμαν Βάλνερ στο εκτός έδρας ματς με την Καλαμαριά, από την οποία ηττήθηκε 1-0.

2006

Χρυσό: Η εθνική μπάσκετ πετυχαίνει τη σπουδαιότερη νίκη στην ιστορία σε ομαδικό σπορ, νικώντας 101-95 τις ΗΠΑ στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Σαϊτάμα. Η ‘γαλανόλευκη’ χάνει στον τελικό από την Ισπανία, 70-47, αλλά παίρνει το ένα και μοναδικό μετάλλιό της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ασημένιο: O Ηρακλής φτάνει στο δεύτερο διαδοχικό τελικό στο Champions League του βόλεϊ, αλλά ηττάται 3-1 στη Ρώμη από τη Σίσλεϊ Τρεβίζο του Αλεσάντρο Φέι, στις 26 Μαρτίου. Από το 2001 και με εξαίρεση το 2003, υπάρχει ελληνική ομάδα στο Final 4: το 2001 ο Ολυμπιακός, το 2002 ο Ολυμπιακός, που χάνει 3-1 από τη Ματσεράτα στον τελικό, και ο Ηρακλής, που παίρνει την τρίτη θέση, το 2004 ο Ηρακλής, όπως και το 2005, όταν φτάνει στον τελικό της Θεσσαλονίκης αποκλείοντας σε μία ραψωδία τη Λακαματίφ Μπιέλγκαρατ, αλλά ηττάται 3-1 από τη γαλλική Τουρ. Εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός κατακτά το Top Teams Cup, με τη νίκη του 3-0 επί της Νεσελάντε στο ΣΕΦ Ο Ηρακλής θα παίξει σε ακόμα έναν τελικό, το 2009, όταν και θα χάσει 3-1 πάλι από την Τρεβίζο.

Χάλκινο: Ο Περικλής Ιακωβάκης συμβολίζει την επόμενη μέρα του ελληνικού αθλητισμού. Τα μετάλλια στο στίβο μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 αρχίζουν να γίνονται δυσεύρετα και ο 27χρονος τότε Πατρινός κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 400μ. εμπόδια στο ‘Ούλεβι’ του Γκέτεμποργκ, σε χρόνο 48.456. Ο εμποδιστής έχει και το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Παρισίου, το 2003.

2005

Χρυσό: Η εθνική μπάσκετ Ανδρών παίρνει, έπειτα από 18 χρόνια, το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ. Ο ημιτελικός με τη Γαλλία στο Βελιγράδι, στις 23 Σεπτεμβρίου, είναι αξέχαστος και κρίνεται από το τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη, 57-56. Στον τελικό, δύο μέρες αργότερα, η Εθνική κονιορτοποιεί τη Γερμανία και την νικά 78-62, σε μία απολαυστική νύχτα.

Ασημένιο: O Άρης Γρηγοριάδης φέρνει το πρώτο μετάλλιο της ελληνικής κολύμβησης στην πισίνα, σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Την τελευταία μέρα του Ιούλη ο υπέροχος ‘ύπτιος’ από τη Θεσσαλονίκη κατακτά το χρυσό στην κούρσα των 50μ. στο Μόντρεαλ, αφήνοντας πίσω του κολυμβητές όπως ο Ματ Γουέλς, ο Λίαμ Τάνκοκ, αλλά και ο θρυλικός Άαρον Πίρσολ.

Χάλκινο: Η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του χάντμπολ έρχεται στην Τυνησία. Η εθνική ομάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και, μάλιστα, την 1η Φεβρουαρίου πανηγυρίζει τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της, με το 29-24 επί της Ρωσίας, που την βάζει στο συγκεκριμένο παιχνίδι κατάταξης. Η Εθνική ηττάται 37-26 στις 5 του μήνα από το Μαυροβούνιο.

2004

Χρυσό: Το Euro.

https://www.youtube.com/watch?v=EzIDxSbJqWM

Ασημένιο: Η εθνική πόλο Γυναικών γίνεται η πρώτη και μόνη ως τώρα ομάδα που κατακτά ολυμπιακό μετάλλιο σε ομαδικό σπορ. Η ομάδα του Κούλη Ιωσηφίδη έχει ως… φόντο τις δύο κατακτήσεις της Γλυφάδας στο Champions League (2000, 2003), αλλά και την κατάκτηση της Βουλιαγμένης στο LEN Trophy, και, αφού νικά το Καζακστάν στην πρεμιέρα για να μπει στα χιαστί, αποκλείει στον προημιτελικό τη Ρωσία και στον ημιτελικό την Αυστραλία. Στον τελικό, χάνει 10-9 από την Ιταλία στην παράταση, αν και στο πρώτο μέρος της προηγείται 9-7.

Χάλκινο: Η ελληνική αποστολή κερδίζει 16 μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η πιο μεγάλη συγκομιδή μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς, το 1896. Ωστόσο, η υπόθεση των Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, με το περίφημο ατύχημα με το μηχανάκι, ξεχωρίζει. Η δεύτερη, που έχει κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ. στο Σίδνεϊ, το χρυσό στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου (έχει και ένα ασημένιο στη Βουδαπέστη το 1998) και τρία σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (ασημένιο το 2001, χάλκινο το 1999 και το 2003), θα χάσει το χρυσό του Έντμοντον, μετά την ομολογία της Μάριον Τζόουνς για χρήση απαγορευμένων ουσιών, λόγω της αμφιβολίας που προέκυψε από το non show πριν την έναρξη των Ολυμπιακών. Τα εισιτήρια στα 200μ. στους Άνδρες εξαντλούνται πριν από κάθε άλλο αγώνισμα και στον τελικό επικρατούν οι αποδοκιμασίες. Ο Κεντέρης επρόκειτο να ανάψει την ολυμπιακή φλόγα, αλλά τη θέση του παίρνει ο Νίκος Κακλαμανάκης. Ο σπουδαίος ιστιοπλόος, ‘χρυσός’ ολυμπιονίκης της Ατλάντα το 1996, κατακτά το ασημένιο μετάλλιο, πάλι στα Μιστράλ, στην Αθήνα.

2003

Χρυσό: Η Μιρέλα Μανιάνι φωταγωγεί το Παρίσι, κατακτώντας το δεύτερο χρυσό μετάλλιό της στο ακόντιο σε Παγκόσμιο Πρωταθλημα, μετά το 1999 στη Σεβίλλη, ενώ πήρε και δύο χρόνια νωρίτερα, στο Έντμοντον, το ασημένιο. Η Μανιάνι είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια, με τη βολή στα 66,52μ. στις 30 Αυγούστου, αλλά και πρωταθλήτρια Ευρώπης την ίδια στιγμή, αφού τον προηγούμενο χρόνο έχει πάρει το χρυσό στο Μόναχο. Ο 21ος αιώνας είναι περίφημος για εκείνη, καθώς ξεκινά με το ασημένιο στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, ενώ τον επόμενο χρόνο, αν και τραυματίας, παίρνει το χάλκινο στην Αθήνα.

Ασημένιο: Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μια ανάσα από την πρόκρισή του στους ημιτελικούς του Κυπέλλου UEFA. Στις 13 Μαρτίου νικάει 1-0 την Πόρτο στο ‘Ντας Άντας’, με το γκολ του Εμανουέλ Ολισαντέμπε στο 73′, αλλά μία εβδομάδα αργότερα ηττάται 2-0 στην παράταση από την ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο, που φτιάχνει το μύθο του κατακτώντας τη διοργάνωση και, ένα χρόνο αργότερα, το Champions League. Ο Ντερλέι πετυχαίνει και τα δύο γκολ των Πορτογάλων. Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, θα χάσει 3-0 από τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη στο ντέρμπι τίτλου και, παρά το γεγονός ότι τον επόμενο χρόνο θα πάρει το πρωτάθλημα, οι ρωγμές που δημιουργούνται από αυτό το ιστορικό ματς (με τις μαρτυρίες να αναφέρουν ότι γίνεται σε συνθήκες ζούγκλας) δεν θα κλείσουν για τη σπουδαία φουρνιά των ‘πράσινων’. Ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ελληνική ομάδα που παίζει στην Ευρώπη, αν και άνετα θα μπορούσε να είναι και η ΑΕΚ. Οι ‘κιτρινόμαυροι’ δεν χάνουν στον όμιλό τους στο Champions League το 2002, με τα 3-3 και 2-2 με τη Ρεάλ Μαδρίτης να είναι από τα ωραιότερα ματς ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης. Η ΑΕΚ μένει εκτός με το 1-1 στο ‘Ολίμπικο’ με αντίπαλο τη Ρόμα και της στοιχίζουν οι δύο ισοπαλίες με τη βελγική Γκενκ.

Χάλκινο: Ισπανία-Ελλάδα 0-1, Σαραγόσα. Η Εθνική δεν φαίνεται ότι έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να προκριθεί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, για πρώτη φορά μετά το 1980, αλλά ο Στέλιος Γιαννακόπουλος έχει άλλη γνώμη. Δικό του είναι το γκολ στο ‘Ρομαρέδα’, στις 7 Ιουνίου του 2003, που θα χαρίσει στη ‘γαλανόλευκη’ τη νίκη επί της Ισπανίας με σκορ 1-0. Τρεις μήνες μετά, η Εθνική θα νικήσει 1-0 τη Βόρειο Ιρλανδία με το πέναλτι του Βασίλη Τσάρτα και θα προκριθεί στην τελική φάση της διοργάνωσης.

2002

Χρυσό: Ο Παναθηναϊκός κατακτά την Ευρωλίγκα ανήμερα Πάσχα των Ορθοδόξων στην Μπολόνια. Οι ‘πράσινοι’ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, με… άγνωστο Χ τον Λάζαρο Παπαδόπουλο και τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα να γίνεται ένας από τους πρώτους πόιντ φόργουορντ στο μπάσκετ νικούν 89-83 την Κίντερ Μπολόνια στο ‘PalaMalaguti’, αφού ανατρέπουν διαφορά 14 πόντων στο πρώτο ημίχρονο και δεν κάνουν λάθος στο δεύτερο. Ο Ιμπραΐμ Κουτλουάι βάζει το τρίποντο-μαχαιριά και ο Παναθηναϊκός στερεί από τον Μάνου Τζινόμπιλι το τρόπαιο πριν φύγει για το ΝΒΑ, όπως το 1993 έκανε η Λιμόζ στον Τόνι Κούκοτς.

Ασημένιο: Ο Ολυμπιακός νικά 9-7 τη Χόνβεντ στο Final 4 του Champions League πόλο Ανδρών στη Βουδαπέστη και κατακτά το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για ελληνική ομάδα. Οι ‘ερυθρόλευκοι’ έχουν πάρει, την προηγούμενη μέρα, εκδίκηση από τη Γιουγκ για την ήττα τους την προηγούμενη χρονιά στον τελικό του Ντουμπρόβνικ, νικώντας την 8-5 στον ημιτελικό.

Χάλκινο: Η σπουδαιότερη ευρωπαϊκή πορεία ελληνικής ομάδας στην ιστορία τελειώνει με το σουτ του Γκόραν Βλάοβιτς ελάχιστα εκατοστά από τα δοκάρια της εστίας της Μπαρτσελόνα. Για να βρεθεί στους προημιτελικούς, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να περάσει από δύο ομίλους. Στον πρώτο τερμάτισε πάνω από Άρσεναλ, Μαγιόρκα και Σάλκε και στο δεύτερο, άφησε πίσω του Σπάρτα Πράγας και Πόρτο και προκρίθηκε μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στον πρώτο προημιτελικό, της 3ης Απριλίου, νίκησε 1-0 την Μπαρτσελόνα, με το πέναλτι του Άγγελου Μπασινά, και στο δεύτερο, στις 9 του μήνα, προηγήθηκε με το εκπληκτικό γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου, πριν τα δύο γκολ του Λουίς Ενρίκε και το ένα του Χαβιέρ Σαβιόλα χαρίσουν την πρόκριση στους Καταλανούς.

2001

Χρυσό: Ο Κώστας Κεντέρης παίρνει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Έντμοντον. Μετά τη σπουδαία νίκη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, ο Μυτιληνιός επιστρέφει και ανεβαίνει ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Την κορυφαία επίδοση της καριέρας του θα κάνει τον επόμενο χρόνο, στο Μόναχο, με το 19.85, που συνιστά ακόμη πανελλήνιο ρεκόρ. Αυτό το τρεμπλ, σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό, θα δημιουργήσει την αδημονία, η οποία θα φτάσει σε υψηλή ένταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ασημένιο: Μία υπέροχη αθλήτρια, η Τασούλα Κελεσίδου, κατακτά το δεύτερο μετάλλιό της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη δισκοβολία. Στα 29 της τότε, η Κελεσίδου έχει κατακτήσει το ασημένιο στη Σεβίλλη, το 1999 και παίρνει το χάλκινο στο Έντμοντον, το 2001.Δεν είναι το τέλος της στη διοργάνωση, βεβαίως, αφού δύο χρόνια αργότερα, στο Παρίσι, θα πάρει άλλο ένα ασημένιο μετάλλιο. Η Κελεσίδου έχει δύο ασημένια ολυμπιακά μετάλλια, στο Σίδνεϊ και την Αθήνα, ακόμα ένα στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου, το 2002, ενώ έχει πάρει και το χρυσό στους Μεσογειακούς του Μπάρι, το 1997.

Χάλκινο: Στον έναν και μοναδικό τελικό της Σουπρολίγκας στην ιστορία συμμετέχει ο Παναθηναϊκός. Στις 13 Μαΐου οι ‘πράσινοι’ παίζουν στο ‘Παλέ ντε Μπερσί’ με τη Μακάμπι, την οποία έχουν νικήσει τον περασμένο χρόνο στη Θεσσαλονίκη για να κατακτήσουν το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών, μετά το 1996. Ο Παναθηναϊκός στο Παρίσι χάνει 81-67, σε ένα ματς που ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς θεωρεί ότι η ομάδα του αδικήθηκε. Ο Πίνι Γκέρσον παίρνει μία μεμονωμένη εκδίκηση, αλλά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα οι δύο προπονητές θα διαξιφίσουν και στην Ελλάδα, σε αλησμόνητες μονομαχίες μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

2000

Χρυσό: Το τρίτο διαδοχικό χρυσό του Πύρρου Δήμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Η μάχη του με τον Μαρκ Χούστερ, για τα 85κ. στο ‘Convention and Exhibition Center’ είναι μια σπουδαία εκδήλωση και ο Πύρρος μπορεί να μη δίνει την απολαυστική παράσταση της Ατλάντα, ωστόσο κάνει τον Γερμανό να υποχωρήσει. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σηκώσει 215 κιλά στο ζετέ, ώστε να καλύψει το μειονέκτημα των 2,5 χαμένων στο αρασέ. Οι δύο αρσιβαρίστες σηκώνουν τα ίδια κιλά στο τέλος, ωστόσο το ζετέ δίνει το χρυσό στον Πύρρο. Μετά τη Βαρκελώνη και την Ατλάντα, ο Δήμας μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τον Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, αλλά και τον Κάχι Κακιασβίλι, ο οποίος επίσης κερδίζει, στα 94κ., το τρίτο διαδοχικό χρυσό του. Ο Πύρρος θα βιώσει την αποθέωση στην Αθήνα, τέσσερα χρόνια αργότερα, παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο.

Ασημένιο: Η υπέροχη εθνική ομάδα του ανσάμπλ κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Σε μία αποστολή που επιστρέφει με 13 μετάλλια, η Ελλάδα, με τις Ειρήνη Αϊνδιλή, Ευαγγελία Χριστοδούλου, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή και Άννα Πολλάτου τερματίζει πίσω μόνο από τις Ρωσία και Λευκορωσία. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, στις 17 Μαΐου, τα νέα είναι μαύρα και άραχλα, καθώς η Πολλάτου σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Χάλκινο: Ο Μιχάλης Μουρούτσος είναι εκείνος που κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 58κ. στην κατηγορία μύγας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Ο θρίαμβος, όμως, συνοδεύεται από την αγωνία για την τύχη του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο οποίος, στον αγώνα του με τον Κολομβιανό Μίλτον Κάστρο, για την είσοδο στα ημιτελικά, τραυματίζεται πολύ σοβαρά: σπάει το δεξί πόδι του. Ο Θεσσαλονικιός, όμως, ούτε στιγμή σκέφτεται να παρατήσει το τατάμι και πλέον νιώθει ιστορικά δικαιωμένος. Στην κατηγορία βαρέων βαρών ο Νικολαΐδης παίρνει το ασημένιο μετάλλιο στην Αθήνα, ενώ καταφέρνει να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου των νικητών και στο Πεκίνο.

πηγή: contra.gr