Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Ωραία είναι αυτή η ελληνική σκυταλοδρομία των γενεών που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στο διεθνές παλκοσένικο…

Ωραία και κυρίως πολλά υποσχόμενη, υπό την έννοια ότι μέσα σε 72 ώρες περπατούν εκεί πάνω τέσσερις διαφορετικές Εθνικές ομάδες και η καθεμιά από δαύτες επιδεικνύει τα ταλέντα, τις προοπτικές, τα σέα της και τα μέα της.

Οι παίδες νίκησαν το Βέλγιο στο Μαρούσι, οι Έφηβοι έριξαν στο κανναβάτσο την Ιταλία στο Λογρόνιο, οι Νέοι ανέβηκαν (και μάλιστα για δεύτερη διαδοχική χρονιά) στο τρίτο σκαλί του βάθρου του EuroBasket στη Γκντίνια και κατόπιν όλων αυτών απόψε στο Βελιγράδι παίρνουν τη σκυτάλη οι Άνδρες που αντιμετωπίζουν τη Σερβία στην πρόβα τζενεράλε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

“Δουλειά να μη σού λείπει”

Επί τη βάσει αυτής αλληλουχίας, λοιπόν, εδώ όντως ταιριάζουν οι στίχοι από ένα τραγούδι που ερμήνευσε ο αξεπέραστος Νίκος Ξυλούρης…

“Ράβε, ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει”!

Αυτή η δουλειά όντως δεν μας λείπει, ωστόσο ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων και των μεταλλίων, πέρα από τον ενθουσιασμό που γεννούν οι επιτυχίες, αλλά και πέρα από τη δυσθυμία την οποία προκαλούσαν τα προηγούμενα χρόνια οι αποτυχίες, η ουσία είναι μία κι ο μπακλαβάς γωνία!

Η “ποσόστωση” του Ροδόπουλου

Η ουσία λοιπόν είναι η… ποσόστωση, τουτέστιν πόσα από αυτά τα παιδιά που τις τελευταίες ημέρες περπατούν στο παλκοσένικο και συστήνονται στην πιάτσα θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να γίνουν Άνδρες!

Πώς αποτιμάται και αξιολογείται αυτό το αντριλίκι;

Όπως έλεγε κάποτε και εξακολουθεί να το υποστηρίζει ο Θεόδωρος Ροδόπουλος, “σημασία δεν έχει ο αριθμός των μεταλλίων, αλλά ο αριθμός των παιδιών που θα μπορέσουν να παίξουν στο υψηλότερο επίπεδο”.

Δεν το γράφω αυτό για να απογοητεύσω τάχα τα παιδιά που χθες το βράδυ μόστραραν χαρούμενα και καμαρωτά τα χάλκινα μετάλλια στα στήθια τους, αλλά για να μας θέσω όλους μας ενώπιον των ευθυνών μας!

Το εάν και κατά πόσον αυτές οι μουτσούνες που πρωταγωνιστούν τις τελευταίες ώρες και αφήνουν τα μπιλιετάκια με τις συστάσεις τους θα μπορέσουν να εξελιχθούν και να επανδρώσουν την Εθνική ομάδα των ανδρών, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και ένα στοίχημα για ολόκληρο το ελληνικό μπασκετικό οικοσύστημα, ώστε να μην χαντακωθεί το ωραίο αφήγημα!

Η “διαδικασία” του Μίσσα και το “process” των… Σίξερς

Σε μια εποχή κιόλας που οι ομάδες της Basket League βρίθουν ξένων παικτών και όλες εμφορούνται από την κοντόφθαλμη λογική του το “δος ημίν σήμερον”, η διαδικασία γίνεται πιο ζόρικη απ’ όσο πραγματικά είναι…

Επίτηδες χρησιμοποιώ τη λέξη “διαδικασία” και μάλιστα τη δανείζομαι από τη ρητορική του Κώστα Μίσσα που είναι κιόλας σαράντα χρόνια φούρναρης και γνωρίζει όσο κανείς άλλος τι, πώς, πότε και γιατί πρέπει να γίνει ώστε να μην πηγαίνουν στράφι οι κάποτε συχνές και εν συνεχεία σπάνιες (προτού ξαναμπούν στην ατζέντα μας) επιτυχίες των μικρών Εθνικών ομάδων.

Αυτό το “Trust the Process”, που παρεμπιπτόντως αποτελεί το …ξεφτισμένο λάβαρο και το… στοιχειωμένο μότο των Σίξερς έχει τη σημασία και την αξία του και συν τοις άλλοις μπορεί να λάβει και την προστιθέμενη αξία του.

Εδώ οφείλω να υπενθυμίσω κάτι που βεβαίως είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ: οι διακρίσεις και τα μετάλλια των νεαρών παικτών στις μικρές Εθνικές ομάδες δεν προεξοφλούν την πρόοδο και την καταξίωση τους, όταν πλέον ενηλικιωθούν.

Η προίκα και τα ραντάρ

Δεν την προεξοφλούν, αλλά δεν την αποκλείουν κιόλας, άλλωστε υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα που πιστοποιούν του λόγου το αληθές…

Από τη μια πλευρά στέκονται παίκτες που διέπρεπαν στις μικρές Εθνικές ομάδες και έφτιαξαν μια μεγάλη προίκα, αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να περάσουν πάνω από τον πήχη και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες, κουβαλώντας την ανεπιθύμητη ταμπέλα των χαμένων ταλέντων.

Στον αντίποδα υπάρχουν παίκτες οι οποίοι στα πρωτόλεια τους περνούσαν κάτω από τα ραντάρ και δεν έπαιξαν σε καμιά μικρή Εθνική ομάδα ή είχαν ελάχιστη και πάντως απαρατήρητη παρουσία σε αυτές, αλλά ξα τους!

Ξα τους, διότι δούλεψαν σκληρά, ξεμάλλιασαν τις ευκαιρίες και έγιναν ο ένας Διαμαντίδης, ο άλλος Παπαλουκάς, ο άλλος Τσαρτσαρής, ο άλλος Χατζηβρέττας και πάει λέγοντας…

Ο Ζούγρης, οι Σπαρτιάτες, τα δάκρυα και το αίμα!

Οι Νέοι επιστρέφουν από τη Γκντίνια με ένα δεύτερο διαδοχικό χάλκινο μετάλλιο που αποτελεί ανταμοιβή για τον μόχθο, τον ιδρώτα, τα δάκρυα και το αίμα (βλέπε Ζούγρης) που κατέθεσαν…

Επιστρέφουν κραδαίνοντας ένα λάφυρο και τραγουδώντας εν χορώ τον αντίλογο τον οποίο με μεγαλαυχία (όπως σχολίαζε ο Πλούταρχος) αντέτειναν στις μεγάλες γιορτές οι Σπαρτιάτες παίδες προς τους γέροντες και τους άνδρες…

“Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες”, που σημαίνει “Εμείς όμως θα γίνουμε πολύ καλύτεροι”!

Απόψε τη σκυτάλη ξαναπαίρνει η Εθνική Ανδρών που με τη σειρά της μπορεί επίσης να κάνει λάβαρο τον αντίστοιχο χορικό αντίλογο των Σπαρτιατών…

‘Άμμες δε γ΄ ειμέν, αι δε λης πείραν λάβε”, πάει να πει “Εμείς όμως είμαστε τώρα (ρωμαλέοι), εάν θέλετε ας δοκιμάσετε”

Αυτός ο αντίλογος βεβαίως απευθύνεται και προς τους Σέρβους αντιπάλους της και δη προς τον ακριβοθώρητο Νίκολα Γιόκιτς.

Το ιστορικό αντάμωμα

Είναι όντως ακριβοθώρητος (στα δικά μας μάτια) ο Σέρβος σέντερ των Νάγκετς, ο οποίος απόψε θα ανταμώσει τον έτερο Καππαδόκη, κατά κόσμον Γιάννη Αντετοκούνμπο, σε ένα τετ-α-τετ που είναι όντως ιστορικό και μάλιστα πολλώ λογιώ…

Θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω δυο εστεμμένοι του ΝΒΑ (ο μεν Αντετοκούνμπο με τους Μπακς το 2021, ο δε Γιόκιτς το 2023 με τους Νάγκετς), δυο “Μίδες” και δυο παίκτες οι οποίοι έχουν αναγάγει σε ρουτίνα τα βραβεία του MVP της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ, μοστράροντας στη συλλογή τους 5+2 από δαύτα στις τελευταίες έξι σεζόν.

Μισό δισεκατομμύριο δολάρια!

Και να ‘ταν μόνο αυτό;

Πέρα από τα 5+2 λάφυρα (τρία στην κανονική περίοδο και ένα στους τελικούς του «Joker» και 2+1 του «GreekFreak») οι λεγάμενοι κραδαίνουν ανά χείρας (για την ακρίβεια στην τσέπη και στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους) δυο από τα μεγαλύτερα συμβόλαια που έχουν υπογραφτεί στην ιστορία του ΝΒΑ!

Την αρχή την έκανε στις 15 Δεκεμβρίου του 2020 το αγόρι από τα Σεπόλια, βάζοντας την τζίφρα του στο πενταετές supermax συμβόλαιο των 228.000.000 δολαρίων.

Στις 30 Ιουνίου του 2022 έγινε η ρελάνς από τον… τροφαντό μορφονιό από το Σόμπορ που εκτοξεύθηκε στο Νο 1 υπογράφοντας το μεγαλύτερο (πενταετές επίσης) συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ, αξίας 270.000.000 δολαρίων.

Ο Μπράουν, ο Τέιτουμ και ο επόμενος Ντόντσιτς

Έναν χρόνο αργότερα τους την έπεσε από Βοστώνη μεριά ο Τζέιλεν Μπράουν (304.000.000), αλλά κι αυτόν τον προσπέρασε τις προάλλες ο συμπαίκτης του στους Σέλτικς Τζέισον Τέιτουμ (314.000.000), που με τη σειρά του θα χάσει την πρωτοκαθεδρία το καλοκαίρι του 2025, όταν θα τους φάει όλους λάχανο με τα 346 “χαρτιά” ο Λούκα Ντόντσιτς.

Α, για να μην το ξεχάσω: προς το παρόν πίσω από τον Τέιτουμ, τον Μπράουν και τον Γιόκιτς και μπροστά από τον Αντετοκούνμπο βρίσκεται ο Μπράντλι Μπιλ με τα δικά του 251 εκατομμύρια και είναι προφανές ότι στο ΝΒΑ «λεφτά υπάρχουν»!

Στην περυσινή σεζόν του ΝΒΑ οι δυο τους μοιράσθηκαν τις νίκες, με τον Γιάννη να υπερτερεί στα νούμερα…

Στις 29 Ιανουαρίου του 2024 στο Ντένβερ οι Νάγκετς καθοδηγούμενοι από τον ασταμάτητο Τζαμάλ Μάρι (35 πόντοι χωρίς κανένα τρίποντο) νίκησαν με 113-107 και χάλασαν τη… ζαχαρένια του Ντοκ Ρίβερς, ο οποίος εκείνο το βράδυ έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο των Μπακς, με τον Γιόκιτς να “γράφει” 25-16-12-3-2 και τον Αντετοκούνμπο να αντιπαραβάλλει 29-12-4-1-1.

Στις 12 Φεβρουαρίου στο Μιλγουόκι οι Μπακς επιβλήθηκαν με 112-95, σε ένα ματς στο οποίο ο μεν Αντετοκούνμπο είχε 36-18-5-3-2, ο δε Γιόκιτς 29-12-8-0-0.

Ο Γιόκιτς, ο Παπανικολάου και το ραντεβού με τον Γιάννη

Το σημερινό σουαρέ στο Βελιγράδι σηματοδοτεί μόλις το τρίτο αντάμωμα του Σέρβου σέντερ με τον Αντετοκούνμπο σε επίπεδο Εθνικών ομάδων.

Τον Γιόκιτς τον ανταμώσαμε για πρώτη φορά στις 28Ιουνίου του 2016 στην Beogradska Arena, όπου οι οικοδεσπότες επιβλήθηκαν με 91-76 σε έναν φιλικό αγώνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει των Προολυμπιακών Τουρνουά τα οποία ακολούθησαν στο Βελιγράδι, στο Τορίνο και στη Μανίλα.

Ο Γιόκιτς προερχόταν από την παρθενική σεζόν του στο ΝΒΑ με τους Νάγκετς, στους οποίους είχε συμπαίκτη τον Κώστα Παπανικολάου, που ωστόσο εκείνο το καλοκαίρι δεν αγωνίσθηκε με την Εθνική ομάδα.

Εκείνο το βράδυ η ελληνική ομάδα με προπονητή τον Φώτη Κατσικάρη βρέθηκε νωρίς στο +7 (15-22), ωστόσο οι Σέρβοι αντέδρασαν, προηγήθηκαν για πρώτη φορά με 32-30 και εντέλει επικράτησαν με 91-76.

Ο Γιόκιτς υπήρξε ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης με 20 πόντους και πέντε ριμπάουντ, ενώ στο ρόστερ του Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος είχε αποχωρήσει κακήν κακώς από τον Παναθηναϊκό βρίσκονταν τρεις παίκτες που έχουν αγωνισθεί στην Ελλάδα (Τεόντοσιτς, Ραντούλιτσα, Γιόβιτς).

Παρόντες ο Καλάθης και ο Χαραλαμπόπουλος

Από ελληνικής πλευράς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αντιπαρέβαλε 14 πόντους και τρία ριμπάουντ, ενώ από την τωρινή ομάδα παρόντες ήταν επίσης ο Νικ Καλάθης και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΣΕΡΒΙΑ: Τεόντοσιτς 16, Σιμόνοβιτς, Ντάνγκουμπιτς 2, Μπογκντάνοβιτς 7, Μάρκοβιτς 7, Κάλινιτς 1, Μπίρτσεβιτς 4, Ραντούλιτσα 14, Γιόκιτς 20, Στίματς 7, Ζάγκορατς, Γκούντουριτς 3, Γιόβιτς 10.

ΕΛΛΑΔΑ: Αθηναίου, Μπουρούσης 9, Καλάθης 7 (6ρ., 6ας.), Περπέρογλου 12, Καββαδάς 9, Μάντζαρης 3, Αγραβάνης 7, Παπαπέτρου 10, Ντόρσεϊ, Χαραλαμπόπουλος 3, Γ. Αντετοκούνμπο 14, Θ. Αντετοκούνμπο 2.

Η σαραντάρα του Γιάννη και το θρίλερ στο Βελιγράδι

Έξι χρόνια αργότερα ο Αντετοκούνμπο και ο Γιόκιτς ξαναβρέθηκαν ενώπιος ενωπίω, αυτή τη φορά σε επίσημη αναμέτρηση, πάλι στο Βελιγράδι.

Στις 25 Αυγούστου του 2022, παραμονές του EuroBasket, σε αγώνα της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι Σέρβοι επέζησαν του θρίλερ που κρίθηκε στην παράταση και σε πείσμα της σαραντάρας του Αντετοκούνμπο έριξαν στο κανναβάτσο την Εθνική με 100-94.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΣΕΡΒΙΑ: Γκούντουριτς 5, Γιάραμαζ 15 (3/4τρ.), Γιόκιτς 29 (9/13δ., 2.3τρ., 5/10β., 8ρ., 6ασ., 6λ.), Κάλινιτς 6 (6ρ., 7ας.), Λούτσιτς 14, Νταβίντοβατς, Ντόμπριτς 1, Γιάγκοντιτς – Κουρίτζα, Μαρίνκοβιτς 9, Μίτσιτς 9, Μιλουτίνοβ 12 (4ρ.)

ΕΛΛΑΔΑ: Γιάννης Αντετοκούνμπο 40 (12/18δ., 2/7τρ., 10/14β., 8ρ., 5ασ., 2κλ., 3λ.), Καλάθης 5 (4ρ., 8ας.), Ντόρσεϊ 16 (4/10τρ.), Λαρεντζάκης, Παπανικολάου 8 (6ρ.), Αγραβάνης 5, Κ. Αντετοκούνμπο 6, Θ. Αντετοκούνμπο 12 (5ρ.), Λούντζης, Σλούκας 2 (6ασ.)

Η ρεβάνς στα Άνω Λιόσια και η αποψινή πρόβα τζενεράλε

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2023, στα Άνω Λιόσια, στον αγώνα του Β’ γύρου της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου η ελληνική ομάδα επικράτησε με 97-92, προεξαρχόντων του Νίκου Ρογκαβόπουλου (23π.), του Δημήτρη Μωραΐτη (23π.) και του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη (10π.)

Ακολούθησε ο αγώνας της 8ης Αυγούστου του 2023 στο ΟΑΚΑ, όπου στο πλαίσιο του Τουρνουά Ακρόπολις οι μετέπειτα φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου επικράτησαν με 71-64.

Αρχής γενομένης από το 2007, σε αυτό το νταλαβέρι των 18 αγώνων απέναντι στη… σκέτη Σερβία, η ελληνική ομάδα έχει να επιδείξει επτά νίκες και έντεκα ήττες, ενώ σε λίγες ώρες θα ανέβει στη σκηνή η 19η πράξη αυτού του έργου που αποτελεί κιόλας την πρόβα τζενεράλε αμφοτέρων πριν από το ταξίδι τους με προορισμό τη Λιλ.

Πηγή: Sport24