Επιλογή Σελίδας



Της Eva K. Helling

Υπάρχει μια γενική σύγχυση πάνω στο τι πιστεύει ο γονέας ότι πρέπει να προσφέρει ένας σύλλογος, και πάνω στο τι πραγματικά προσφέρει.

Πέντε χρόνια τώρα ως προπονήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής, έχω ακούσει αμέτρητες φορές την φράση: «Εγώ φέρνω το παιδί μου στον σύλλογο για να διδαχτεί την πειθαρχία». Αλλά τί οφείλει να διδάξει πραγματικά ο αθλητισμός και ο προπονητής στο παιδί σας, και τι δεν είναι στην δική του αρμοδιότητα;

Καταρχήν, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αγαπητέ γονέα, είναι στο σπίτι που πρέπει να διδαχθούν τα παιδιά τις μαγικές λέξεις «Γεια σας Κυρία», «Καλησπέρα», « Ευχαριστώ», «Παρακαλώ»,» Μπορω να ….;» , «Συγγνώμη», «Με συγχωρείτε», «Έχετε δίκιο Κυρία». Στο γυμναστήριο το παιδί έχει κάποιες υποχρεώσεις όσον αφορά την συμπεριφορά του, όπως επίσης τέτοιες υποχρεώσεις έχουμε κι εμείς οι προπονητές και ο σύλλογος. Όμως, τα παιδιά πρέπει να έρχονται ήδη προετοιμασμένα στον τομέα της ευγένειας, και να έχουν ήδη ριζωμένες βαθιά τις αρχές της ηθικής και του σεβασμού. Πάμπολλες φορές καλούμαστε ως προπονητές να διδάξουμε τα παιδιά να ζητήσουν συγγνώμη για την συμπεριφορά τους, ή ακόμα και να τα παρακαλέσουμε να μας πουν αυτήν την μαγική λεξούλα, ενώ αυτό θα έπρεπε να ήταν κάτι που θα έπρεπε να έχουν διδαχτεί από το σπίτι. Το ίδιο και το «Ευχαριστώ», το οποίο δυστυχώς τόσο σπάνια το ακούμε.

Επίσης, αγαπητέ γονέα, το παιδί πρέπει να μάθει από το σπίτι κανόνες βασικής συμπεριφοράς σε έναν ξένο χώρο. Περνάω το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησής μου να εξηγώ ότι δεν πετάμε τα ρούχα μας στο πάτωμα, μαζεύουμε τα όργανά μας αφού τα χρησιμοποιήσουμε, αφήνουμε τα αποδυτήρια όπως τα βρήκαμε, δεν κοπανάμε τους καθρέφτες, δεν σκαρφαλώνουμε στις μπάρες. Στην ίδια κατηγορία θα έβαζα και το ότι τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τον αθλητισμό, θα πρέπει να ξέρουν να ντύνονται μόνα τους. Από την στιγμή, αγαπητέ γονέα, που θέλεις το παιδί σου να ανεξαρτητοποιηθεί και για αυτό το φέρνεις στην προπόνηση, δίδαξέ του από το σπίτι πως πρέπει να ντυθεί στην πολύ τρυφερή ηλικιά των τριών ετών, ώστε να ξέρει να βάζει τις κάλτσες του μόνο του, και να μην κρεμιέται επάνω μου για να του φορέσω την μπλούζα! Το θέμα δεν είναι να ανεξαρτητοποιθεί μόνο από σένα, αλλά και από μένα και από όλους τους ενήλικες.

Επίσης,αγαπητέ γονέα, είναι στο σπίτι που το παιδί πρέπει να διδαχτεί την επιμέλεια. Να έχει για παράδειγμα τακτική την τσάντα του, να φροντίζει τα πράγματά του και να μην τα χάνει. Στο τέλος κάθε βδομάδας βρισκόμαστε όλοι οι προπονητές να ψάχνουμε τα αντικείμενα των αθλητριών που χάθηκαν κατά την διάρκεια των προπονήσεων. Το παιδί πρέπει να μάθει να είναι υπεύθυνο για τα πράγματά του, να τα προσέχει και να μην τα καταστρέφει, κι αυτό ειναι κάτι που το διδάσκεται από το σπίτι.

Είναι επίσης στο σπίτι που πρέπει να διδαχθούν τα παιδιά την ειλικρίνεια και τιμιότητα, να μην λένε ψέμματα, να μην χλευάζουν, να μην χτυπάνε, να μην βρίζουν, να μην κλέβουν την σειρά από τα άλλα παιδάκια, να ακούνε και να σέβονται τους μεγαλύτερους, να βοηθούν τα άλλα παιδιά. Συνολικά, έχω το κάθε παιδί περίπου δύο ώρες την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες 166 ώρες της εβδομάδας το παιδί είναι στο σχολείο ή με τους γονείς του. Επομένως, όσες φορές και να προσπαθώ να το διδάξω να μη χτυπάει τα άλλα παιδάκια, ή να μην με κοροϊδεύει όταν του κάνω παρατήρηση, η προσπάθειά μου θα πάει χαμένη αν δεν κάνει το ίδιο πράγμα και ο γονιός στο σπίτι. Δεν θέλω και δεν μου αρέσει να γίνομαι η κακιά σε μικρά παιδιά, προκειμένου να τους διδάξω κανόνες βασικής και λειτουργικής συμπεριφοράς. Αν το παιδάκι στο σπίτι του φτύνει, θα φτύσει και στο γυμναστήριο. Σε αυτά τα θέματα τα χέρια μου είναι δεμένα.

Τέλος, αγαπητέ γονέα, θα σου λύσω και μια απορία: όχι, στο γυμναστήριο δεν έρχεται το παιδί σου για να διδαχθεί πειθαρχία. Όπως προείπα, η πειθαρχία, μαζί με όλα τα παραπάνω, διδάσκεται στο σπίτι. Αν τις 23 ώρες που είσαι μαζί του το παιδί σου δεν είναι πειθαρχημένο, δεν πρόκειται να διδαχθεί πειθαρχία στην μια ώρα που είναι μαζί μου. Αντιθέτως, εγώ, ο σύλλογος, και ο αθλητισμός βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να ενισχυθεί η πειθαρχία που του δίδαξες στο σπίτι. Εμείς ακολουθούμε την δική σου γραμμή, και όχι εσύ την δική μας. Ό, τι γραμμή ακολουθείς εσύ στο σπίτι, αυτήν την γραμμή μπορούμε να ενισχύσουμε κι εμείς στην προπόνηση. Εμείς μόνο συμπληρώνουμε κομμάτια του παζλ, δεν στο δημιουργούμε. Επομένως, η πειθαρχία διδάσκεται στο σπίτι.

Τί οφείλουμε όμως να διδάξουμε στο παιδί σου;

Εμείς, ως προπονητές, ως σύλλογος, και γενικά ως παράγοντες του αθλητισμού, οφείλουμε να διδάξουμε στο παιδί σου την αγάπη για το άθλημα. Να αγαπάει το σώμα του και να το φροντίζει. Επίσης, οφείλουμε να το διδάξουμε να γυμνάζεται διασκεδάζοντας, να προσπαθεί και να καταφέρνει δύσκολες ασκήσεις δίχως να παύει να είναι παιδί. Να βάζει στόχους και να μην τα παρατάει, να νοιάζεται περισσότερο για την προσπάθεια παρά για το αποτέλεσμα. Να συνεργάζεται με τις άλλες αθλήτριες όταν κάνουν δύσκολες ασκήσεις. Μα πάνω απ’ όλα, οφείλουμε να του διδάξουμε πώς να πιάνει την κορδέλλα, πώς να πετάει το στεφάνει, πως να κυλάει την μπάλα, πώς να κάνει μύλους στις κορίνες και σπιράλ στο σκοινάκι. Επίσης, οφείλουμε να του διδάξουμε πως να κάνει την τούμπα, την ρόδα, την χειροκυβίστηση, το άλμα, την στροφή και την ισορροπία. Αυτά οφείλουμε να τα διδάξουμε εμείς. Στα υπόλοιπα, εμείς απλώς ενισχύουμε την δική σου δουλειά, αυτήν που κάνεις εσύ από το σπίτι.

Η Eva K.Helling – Εύα Καραχάλιου είναι πρώην αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και πρώην μέλος της Εθνικής Ομάδας του Ανσάμπλ Νεανίδων. Έχει τελειώσει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, και κατέχει Δίπλωμα Προπονητικής στη Ρυθμική Γυμναστική από την ΓΓΑ. Αυτή την στιγμή εργάζεται ως προπονήτρια, και αντλεί οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να βρει πάνω στο άθλημα της. Έχει δουλέψει ως αρθρογράφος σε αρκετές γνωστές σελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από τον Ιούνιο του 2017.