Του Στέφανου Κλιάφα
Πέρασαν 79 χρόνια από την ημέρα που γεννήθηκε ο Λαντισλάο Μαζουρκιέβιτς, ο τερματοφύλακας που ο εμβληματικός Λεβ Γιασίν έχρισε διάδοχό του.
Από τη στιγμή που η «μαύρη αράχνη» είχε προβεί σε αυτήν την… τελετή παράδοσης-παραλαβής, το Sport Retro απέκτησε ένα επιπλέον κίνητρο για να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο αφιέρωμα.
Ο εμβληματικός τερματοφύλακας της Ουρουγουάης και της Πενιαρόλ απεβίωσε βασανισμένος από αναπνευστικά και νεφρικά προβλήματα στις 2 Ιανουαρίου 2013.
«El Polaco»
Ο Λαντισλάο Μαζουρκιέβιτς γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1945 από πατέρα Πολωνό και μητέρα Ισπανίδα, στην πόλη Πιριάπολις της Ουρουγουάης.
Οι γονείς του κατοικούσαν στη Βαρσοβία, αλλά μετά τη γερμανική εισβολή του 1939 και, κατ’ επέκταση, το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επέλεξαν τον πικρό δρόμο της προσφυγιάς στη Λατινική Αμερική.
Έπειτα από πολλές στάσεις κατέληξαν στην Ουρουγουάη, όπου έφεραν στον κόσμο τον άνθρωπο, ο οποίος αργότερα έμελλε να υπερασπιστεί την εστία της σε 3 συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα.
Μάλιστα λόγω της καταγωγής του, οι φίλαθλοι του κράτους της Λατινικής Αμερικής τον αποκαλούσαν «el Polaco», δηλαδή «ο Πολωνός».
Μετά τη σύντομη θητεία στη Ρασίνγκ του Μοντεβιδέο, ο Λαντισλάο φόρεσε για 6 χρόνια τη φανέλα της Πενιαρόλ (1965-1970 & 1981), με την οποία σήκωσε 3 πρωταθλήματα, το Copa Libertadores αλλά και το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 1966 κόντρα στη Ρεαλ Μαδρίτης.
Το διάστημα από το 1971 μέχρι το 1980 αγωνίστηκε κατά σειρά σε Βραζιλία, Ισπανία, Χιλή και Κολομβία με τις Ατλέτικο Μινέιρο, Γρανάδα, Κομπρελόα και Αμέρικα ντε Κάλι αντίστοιχα.
Ψηλό για τερματοφύλακα με τα σημερινά δεδομένα δεν θα τον έλεγες, γι’ αυτό το λόγο ένα από τα παρατσούκλια του ήταν το «el chiquito», δηλαδή «ο μικρός».
Με τα 179 εκατοστά του, πάντως, υπεράσπιζε αξιόπιστα τα γκολπόστ των ομάδων που αγωνίστηκε, ενώ οι αμυντικοί ένιωθαν σίγουροι ότι τυχόν… ανορθογραφίες τους, θα διορθώνονταν από τον πάντα μαυροφορεμένο τερματοφύλακα.
Είχε χαρακτηριστεί από αρκετούς συναδέλφους του, όπως ο Γκόρντον Μπανκς και ο Λεβ Γιασίν (τον είχε χρίσει διάδοχό του) ως ένας από τους καλύτερους γκολκίπερ της εποχής του.
Η καριέρα του
Ο Λαντισλάο Μαζουρκιέβιτς άρχισε την καριέρα του σε ηλικία 16 ετών από τη Ρασίνγκ του Μοντεβιδέο το 1964 και έναν χρόνο αργότερα μεταπήδησε στην Πενιαρόλ.
Ο Ρόκε Μάσπολι, τερματοφύλακας της Ουρουγουάης με τη Βραζιλία στον αξέχαστο τελικό του «Μαρακανά» το 1950 και μετέπειτα τεχνικός στην Πενιαρόλ, αντιλήφθηκε αμέσως το ταλέντο του νεαρού και είδε στα… χέρια του τον αντικαταστάτη του.
Το πρώτο του πέρασμα διήρκησε από το 1965 μέχρι το 1970, προτού επιστρέψει τη σεζόν 1980-81 για να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που κατέκτησε 3 πρωταθλήματα: το 1967, το 1968 και το 1981.
Επιπλέον, αγωνίστηκε για 3 χρόνια με τα χρώματα της Ατλέτικο Μινέιρο, όπου στέφθηκε πρωταθλητής το 1971, την επόμενη σεζόν δοκίμασε την τύχη του στην Ευρώπη με τη Γρανάδα, ένα χρόνο μετά αγωνίστηκε στην Κομπρελόα της Χιλής και την περίοδο 1979-80 στην Αμέρικα ντε Κάλι της Κολομβίας.
Αναφορικά με τη θητεία του στην εθνική Ουρουγουάης, ο Μαζουρκιέβιτς πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε φιλικό ματς κόντρα στην Ανατολική Γερμανία, τον Ιανουάριο του 1965 στο Μοντεβιδέο.
Ενάμιση χρόνο αργότερα επωμίστηκε την ευθύνη να υπερασπιστεί την εστία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αγγλίας, αρχής γενομένης από την εκπληκτική του εμφάνιση στην πρεμιέρα κόντρα στην οικοδέσποινα, όπου υποχρέωσε τον Μπόμπι Μουρ να δηλώσει ότι ήταν εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων που έχει αντιμετωπίσει.
Στο συγκεκριμένο ματς, μάλιστα, πέρασε στην Ιστορία ως ο πρώτος μη Βρετανός τερματοφύλακας που δεν δέχθηκε γκολ από τα «τρία λιοντάρια» στο θρυλικό «Γουέμπλεϊ».
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970, καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου ως ένας από τους κορυφαίους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις στην πορεία της «σελέστε» μέχρι τα ημιτελικά, όπου κι αποκλείστηκε από τη μετέπειτα νικήτρια Βραζιλία του Πελέ.
Μάλιστα, σε εκείνο το ματς πρωταγωνίστησε στην περίφημη φάση όπου σε μια κάθετη πάσα του Τοστάο, το «μαύρο διαμάντι» άφησε την μπάλα να περάσει, προτού πλασάρει άουτ.
Σε αυτό το τουρνουά ο Μαζουρκιέβιτς είχε συμπεριληφθεί στην καλύτερη ενδεκάδα της διοργάνωσης, διάκριση που κράτησε για τον εαυτό του επί 40 χρόνια, καθώς ο επόμενος Ουρουγουανός που επιλέχτηκε στους κορυφαίους, ήταν ο Ντιέγκο Φορλάν το 2010.
Το τρίτο συνεχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έλαβε μέρος ο «μικρός» ήταν αυτό της Γερμανίας το 1974, τότε που η παλιά ποδοσφαιρική φρουρά άφηνε τη θέση της στη νέα σχολή.
Αυτό αποδείχθηκε στο ματς της πρεμιέρας με την Ολλανδία του «Total Football» και, μάλιστα, αρκετοί είπαν ότι το 2-0 ήταν κολακευτικό για τη «σελέστε», η οποία έπεσε αξιοπρεπώς εξαιτίας των αποκρούσεων του Μαζουρκιέβιτς.
Ξεχωριστές ιστορίες
Τα γάντια του Γιασίν
Το 1971 ο «Μάζουρκα», όπως τον αποκαλούσαν οι συμπαίκτες του προς αποφυγήν του γλωσσοδέτη Μαζουρκιέβιτς, προσκλήθηκε από τη FIFA στον αγώνα της μικτής κόσμου κόντρα στην Ντινάμο Μόσχας, προς τιμήν του Λεβ Γιασίν.
Ο Σοβιετικός εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με τον νεαρό τερματοφύλακα που του χάρισε τα γάντια του, έπειτα από την κοινή τους προθέρμανση και στο τέλος τον έχρισε διάδοχό του.
Οι ατάκες στη βασίλισσα
Εναρκτήριο ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, με την Αγγλία να υποδέχεται την Ουρουγουάη και το κόκκινο χαλί να έχει στρωθεί, προκειμένου οι παίκτες να πάρουν την «ευλογία» της βασίλισσας Ελισάβετ.
Λέγεται πως οι παίκτες της «σελέστε» ήταν τρομερά αγχωμένοι πριν από την αναμέτρηση, με συνέπεια ο γνωστός για το χιούμορ του Μαζουρκιέβιτς να αναλάβει δράση.
Χαιρετώντας τη βασίλισσα της έγνεψε και της είπε «απόψε θα νικήσουμε», προτού… καταπιαστεί με τον σύζυγό της, τον κόμη του Σνόουντον, ο οποίος άκουσε από τα χείλη του την εξής ατάκα: «Vos si que estas pintado».
Ουσιαστικά, αυτή η φράση του Ουρουγουανού γκολκίπερ στα ισπανικά, σήμαινε ότι έκανε τη… γλάστρα δίπλα στην Ελισάβετ και πως η παρουσία του ήταν ανούσια!
Οι συμπαίκτες του ξαφνιάστηκαν, αλλά εκείνος κατάφερε να τους αποφορτίσει εν όψει της πολύ δύσκολης αναμέτρησης που θα ακολουθούσε σε λίγα λεπτά.
Η μαύρη στολή και ο οδοντίατρος
Ο «el chiquito» αγωνιζόταν μόνιμα με μαύρη ή γκρι στολή επειδή, όπως δήλωνε, δυσκόλευε τους επιθετικούς να αντιληφθούν τη θέση του και τους καθυστερούσε να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους.
Μία ενδιαφέρουσα ιστορία ήταν ότι στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα δεν υπήρξε τερματοφύλακας, μέχρι τη στιγμή που ο δεύτερος τερματοφύλακας της Ρασίνγκ Μοντεβιδέο υποχρεώθηκε να απουσιάσει λόγω ενός προγραμματισμένου ραντεβού με οδοντίατρο.
Ο Λαντισλάο κάθισε κάτω από τα γκολπόστ, κατά τη διάρκεια της προπόνησης απέκρουσε 6 πέναλτι (!) και με συνοπτικές διαδικασίες του παραχωρήθηκαν τα γάντια του βασικού.
Ένα ραντεβού στον οδοντίατρο μπορεί να ήταν η αιτία που κάθισε κάτω από τα γκολπόστ, αλλά με τις εμφανίσεις του… σφράγισε τη σπουδαία καριέρα του. Πάνε ήδη 5 χρόνια που είναι μακριά. Παρακολουθώντας στιγμιότυπα από τους αγώνες του, αλλά και την παραδοχή από σπουδαίους ποδοσφαιριστές, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Λαντισλάο Μαζουρκιέβιτς υπήρξε ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών.
Πηγή: Sport Retro