Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Προφανώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι στοιχηματικές εταιρείες “πληρώνουν” το ίδιο τη νίκη της Αργεντινής με την νίκη της Γαλλίας. Είναι σαν οι αποδόσεις να επιβεβαιώνουν την γενική αίσθηση όλων εμάς που παρακολουθούμε την πορεία των δύο ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Την αίσθηση ότι έχουμε παρακολουθήσει δύο ομάδες που μολονότι δεν είναι ισοδύναμες έχουν παίξει μέχρι εδώ “ισοδύναμο” ποδόσφαιρο.

Δεν είναι πολύ εύκολο να βγάλεις συμπεράσματα και να οδηγηθείς σε προεκτιμήσεις μέσα από την διαδικασία της ανάλυσης της απόδοσης των δύο ομάδων στο τουρνουά και την σύγκριση των στοιχείων. Κι αυτό επειδή αφενός δεν είναι πολύ μεγάλο το δείγμα – πρόκειται για 6 αγώνες και η Γαλλία έχει παίξει με την “δεύτερη” ομάδα της σε έναν εξ αυτών, και αφετέρου επειδή δεν έχουν αντιμετωπίσει τους ίδιους αντιπάλους. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια σύγκριση της πορείας δύο ομάδων σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο αντιμετωπίζουν τους ίδιους αντιπάλους.

Η σύγκριση, μέσα από μια πλατφόρμα ανάλυσης και σύγκρισης της απόδοσης με την αξιοπιστία του Comparisonator, σε αφήνει με την αίσθηση ότι οι διαφορές της αξιολόγησής τους σε ένα μεγάλο πλήθος παραμέτρων του παιχνιδιού είναι μικρές. Πρόκειται για δύο ομάδες που δημιουργούν τον ίδιο αριθμό ευκαιριών και της ίδιας αξίας ευκαιρίες. Αν κάπου φαίνεται μια αισθητή διαφορά μέχρι εδώ, είναι στην ποιότητα των ευκαιριών που επιτρέπουν στον αντίπαλό τους. Η Αργεντινή δίνει λιγότερες κλασικές ευκαιρίες στον αντίπαλο (xShot against: 0.41) συγκριτικά με την Γαλλία (1.32).

Στις υπόλοιπες διαφορές αντικατοπτρίζεται η διαφορά στο μοντέλο παιχνιδιού ανάμεσα στις δύο ομάδες. Η Αργεντινή, που μένει ψηλά και κάνει άμεσο πρέσινγκ για να επανακτήσει την κατοχή της μπάλας, έχει σημαντικά περισσότερες επανακτήσεις στο αντίπαλο μισό του τερέν. Κι επειδή είναι πιο συντηρητική στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης των επιθέσεων, όταν βγάζει την μπάλα από το δικό της μισό, χάνει εκεί την μπάλα περίπου 4 φορές λιγότερο από την Γαλλία. Η ομάδα του Ντεσάν, που προσπαθεί να τραβήξει τον αντίπαλο όσο πιο ψηλά στο τερέν για να σημαδέψει στους χώρους στην πλάτη της αμυντικής γραμμής, κάνει περισσότερες και πιο επιτυχημένες μακρινές μεταβιβάσεις. Κι επειδή επιδιώκει τις γρήγορες επιθέσεις στους χώρους, κάνει λιγότερο passing game στο επιθετικό τρίτο του τερέν.

Κοιτάζοντας την συνολική σύγκριση των στοιχείων απόδοσης, βλέπεις μεγάλη διαφορά μόνο στο αμυντικό index των δύο μονομάχων. Και αυτή η διαφορά είναι που δίνει μια πολύ μικρή υπεροχή στην Αργεντινή στο γενικό index.

Αυτό, δηλαδή το γεγονός ότι στον τελικό έφτασαν δύο ομάδες με “ισοδύναμη” απόδοση σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο μοιάζει με την πραγμάτωση της ευχής των ποδοσφαιρόφιλων να ζήσουν την Κυριακή έναν μεγάλο τελικό. Προφανώς όλα αυτά δεν αποτελούν εγγύηση θεάματος και δράματος, αλλά αυτό που σήμερα συμβαίνει – δηλαδή ότι δεν υπάρχει μεγάλο φαβορί είναι ο ιδανικός πρόλογος αυτής της ιστορίας που θα γραφτεί την Κυριακή στο Κατάρ.

Μέχρι εδώ με εντυπωσιάζει περισσότερο αυτό που έχει πετύχει ο Λιονέλ Σκαλόνι συγκριτικά με αυτό που έχει πετύχει ο Ντιντιέ Ντεσάν. Όχι επειδή αντιλαμβάνομαι ως εύκολη δουλειά την συντήρηση μιας πεπατημένης με ορισμένες τακτικές τροποποιήσεις – με κορυφαία αυτή της θέσης και του ρόλου του Αντουάν Γκριεσμάν, αλλά επειδή αντιλαμβανόμουν εξαρχής την αποστολή του Σκαλόνι ως πιο δύσκολη. Αν σκεφτείς ότι όταν ο Αργεντινός έβγαζε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια για να γίνει προπονητής (2015) ο Ντεσάν μετρούσε ήδη 3 χρόνια εμπειρίας ως προπονητής της Γαλλίας και είχε συμπληρώσει 14 χρόνια στην προπονητική, αντιλαμβάνεσαι από πόσο πιο πίσω εκκίνησε ο Σκαλόνι. Κι όταν βλέπεις ότι η βελτίωση της Αργεντινής ήρθε με νεαρούς ποδοσφαιριστές, ορισμένοι εκ των οποίων δεν ήταν ενήλικοι όταν η Γαλλία κατακτούσε το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, θαυμάζεις λίγο παραπάνω αυτό που κάνει ο 44χρονος προπονητής.

Αν κοιτάξεις αυτό το ματς από την πλευρά της εμπειρίας και των παραστάσεων, βλέπεις προβάδισμα των Γάλλων. Αν το δεις από την πλευρά της φλόγας, του ενθουσιασμού και της θερμής στήριξης ενός ολόκληρου έθνους και εκατομμυρίων ποδοσφαιρόφιλων ανά τον πλανήτη που θέλουν να δουν τον Μέσι να σηκώνει το τρόπαιο, βλέπεις μια αύρα που ευνοεί τους Αργεντινούς. Ο τελικός του Κατάρ μοιάζει βγαλμένος από τις ευχές όσων θέλουν να παρακολουθούν μεγάλα παιχνίδια. Μένει μόνο να ευχηθούμε να νικήσει ο καλύτερος ή πιο τυχερός, και όχι ο ευνοημένος από ένα ανθρώπινο λάθος, δηλαδή από έναν διαιτητή που θα επηρεάσει αποφασιστικά την ιστορία.

Πηγή: Gazzetta