Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Καραμάνου

Εάν τα τρία “Τ” της επιτυχίας είναι αναμφίβολα το Ταλέντο, η Τόλμη και η Τύχη, τότε το ένα “Τ” της αποτυχίας ενός αθλητή, διέπεται από τους… Τραυματισμούς. Και εάν ο Γκάρεθ Μπέιλ δεν είχε να παλέψει στην καριέρα του με τα αναρίθμητα μυϊκά προβλήματα, τώρα θα μπορούσε να χαζεύει την προσωπική τροπαιοθήκη του, όπου εκτός από τα τέσσερα Champions League που κατέκτησε με τη Ρεάλ Μαδρίτης και κάποια “Χρυσή Μπάλα”. Το potential του Ουαλού σούπερ σταρ δεν είχε ταβάνι. Αυτό του το έβαλαν μόνο οι διαρκώς ταλαιπωρημένοι προσαγωγοί και οι προβληματικές γάμπες του. Και κάπως έτσι, ποτέ του δεν έφτασε εκεί όπου ήταν προγραμματισμένος να πάει. Αλλά έφταιξε κι εκείνος…

Στα χρυσοπληρωμένα χρόνια του στη Μαδρίτη, εκτός από τη σημαντική συνεισφορά του στους μεγάλους τίτλους, είχαν να μετρούν και δύο αρνητικά. Το ένα ήταν οι μέρες της απουσίας του εξαιτίας θλάσεων, που ήταν ίσως περισσότερες από τις αγωνιστικές παρουσίες του. Το δεύτερο η σχετική αδιαφορία του. Διαρκώς απόμακρος συναισθηματικά, δεν φρόντισε να μάθει καν τις βασικές λέξεις για να συνεννοείται στα ισπανικά. Ηταν ξεκάθαρο προς όλους. Ο Μπέιλ είχε ως Νο1 την Εθνική Ουαλία και αμέσως μετά τις ελεύθερες ώρες του για να παίζει γκολφ. Ηταν τότε που οι εικόνες του στον πάγκο ή στην εξέδρα να μην ασχολείται καν με το ματς, τον έκαναν viral για τους λάθος λόγους.

Το πλάνο επαναφοράς από τον Ζοσέ και την Τότεναμ

Ο δανεισμός του στην Τότεναμ φάνηκε ότι θα ήταν και το φινάλε του σε Top επίπεδο. Μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου και την 25η αγωνιστική είχε ξεκινήσει μόλις τρεις φορές βασικός στην Premier League. Τύπος, οπαδοί, ακόμα και ο Ζοσέ Μουρίνιο, εξέφραζαν αγανάκτηση. Ωστόσο, όσο και να χαλιόταν μαζί του ο Ζοσέ, στην πραγματικότητα το team του είχε δημιουργήσει ένα πλάνο, το οποίο στη συνέχεια όχι μόνο λειτούργησε, αλλά βοήθησε τον Μπέιλ να φτάσει στο Euro 2020 και να βρίσκεται στην καλύτερη κατάστασή του εδώ και αρκετά χρόνια.

Αρχές Μαρτίου ο Μουρίνιο είχε εξηγήσει το πλάνο για τον Μπέιλ, μιλώντας αποκλειστικά για εκείνον σε μία συνέντευξη τύπου: «Εχουμε αναλύσει με ειδική ομάδα τις δυνατότητες και τα μυϊκά προβλήματα του σώματός του. Του δώσαμε σταδιακά χρόνο, μιας και στην αρχή δεν μπορούσε να παίξει καθόλου. Τώρα όμως είναι καλύτερα. Οποτε ξεκινάει βασικός όμως, κοντά στο 50’-55’ αρχίζει και του βγαίνει η μυϊκή επιβάρυνση. Τότε περίπου είναι που πρέπει να βγει από τον αγώνα και μετά αναλύουμε κάποια δεδομένα, ώστε να δούμε πότε θα ξαναπαίξει. Ταυτόχρονα δουλεύει με ειδικό ψυχολόγο, καθώς έπειτα από τόσους τραυματισμούς, δεν είναι εύκολο να βρίσκεις τη δύναμη να προσπαθείς ξανά και ξανά. Ο Μπέιλ όμως είναι δυνατός πνευματικά και τα καταφέρνει».

Κορυφαίος στην Premier League

Το αποτέλεσμα ήταν στο κλείσιμο της σεζόν ο Μπέιλ να παίζει έξι διαδοχικές αγωνιστικές,τις τέσσερις βασικός και στο φινάλε να μπαίνει και με δύο γκολ να χαρίζει στην Τότεναμ το 2-4 στη Λέστερ και μαζί το εισιτήριο για την έξοδο στην Ευρώπη. Γενικότερα, είτε παίζοντας αρκετά, είτε καθόλου, με κάποιον μαγικό τρόπο, κάθε φορά που έμπαινε στο γήπεδο, γινόταν απόλυτα επιδραστικός, φτάνοντας να έχει το κορυφαίο ποσοστό αναλογικά με τον αγωνιστικό χρόνο και τα γκολ που έβαλε, σε σχέση με κάθε άλλον παίκτη της Premier League με 10+ αγώνες (γκολ ανά 83,91 λεπτά).

Ωσπου φτάσαμε στο Euro. Στην αγαπημένη του διοργάνωση όπως φάνηκε και το 2016. Τότε που σκοράροντας σε όλα τα ματς του ομίλου, πήγε τη χώρα του στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Με την Ελβετία δεν κατάφερε να μπει καλά στο παιχνίδι, αλλά κόντρα στην Τουρκία έσπασε τα κοντέρ. Μαζί με τον Ααρον Ράμσεϊ δημιούργησαν τέσσερις καθαρές ευκαιρίες για γκολ. Τις περισσότερες από κάθε άλλο ζευγάρι στο εν λόγω τουρνουά, τις περισσότερες μετά το δικό τους επίτευγμα των έξι ευκαιριών το 2016 κόντρα στη Ρωσία.

Γενικότερα, ο Ουαλός μεσοεπιθετικός κατέγραψε αχαλίνωτα στατιστικά το απόγευμα της Τετάρτης. Είχε 100% επιτυχία στις προωθημένες του εντός περιοχής (10), εννέα αγγίγματα στην αντίπαλη περιοχή, πέντε σουτ, πέντε δημιουργημένες ευκαιρίες, δύο επιτυχημένες ένας εναντίον ενός, δυο σουτ στην εστία και φυσικά τις δύο ασίστ. Το χαμένο πέναλτι, το πρώτο άουτ σε Euro από τότε που το έχασε ο Ραούλ το 2000, δεν είχε σημασία. Εκείνο που έμεινε, ήταν η μεγάλη εικόνα. Και σε αυτό το κάδρο ο απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν εκείνος.

Και στο βάθος, Ρεάλ…

Η ενέργειά του στις καθυστερήσεις στο δεύτερο γκολ και το ότι έμεινε στο ματς μέχρι τότε και ήταν ορεξάτος, δημιούργησε ένα σπάνιο -για την ύστερη καριέρα του- highlight. Μόνο που όποιος έχει παρατηρήσει τελευταία την αγωνιστική ανάταση του Γκάρεθ Μπέιλ, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεται. Με 19 γκολ/ ασίστ για Τότεναμ και Ουαλία στις 15 πρόσφατες φορές που ξεκίνησε βασικός, δείχνει ότι αντέχει ακόμα στο υψηλότερο επίπεδο. Εάν τον κρατήσουν τα πόδια του, η Ουαλία θα κάνει ζημιές και στη συνέχεια. Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα κάνει η Ρεάλ Μαδρίτης. Οταν ολοκληρωθεί το Euro, ο Μπέιλ θα έχει πατήσει τα 32 και θα έχει έναν χρόνο ακόμα συμβόλαιο. Αξίζει να πάρει ακόμα μία ευκαιρία στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου” ή θα έχει και πάλι το μυαλό του στο γκολφ;

Πηγή: Gazzetta