Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Λοθάνο

Στο σπίτι του στο Καστελδεφέλς, παραθαλάσσιο προάστιο της Βαρκελώνης, έχει ένα δωμάτιο γεμάτο με φανέλες που πήρε σε ανταλλαγή με άλλους αστέρες στην διάρκεια της καριέρας του.

Η συλλογή του δεν έχει τις φανέλες των Ρονάλντο (το «φαινόμενο») και Ρομπέρτο Κάρλος και τη νιώθει ολίγον τι «ορφανή». Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, και για την γωνιά του δωματίου του με τα τρόπαια που έχει αφιερωμένη μόνο για τις «Χρυσές Μπάλες».

Πλέον, ο Λιονέλ Αντρές Μέσι Κουτσιτίνι έχει μια «Χρυσή Μπάλα» για κάθε ημέρα της εβδομάδας! Χάρη σε αυτή που πήρε το βράδυ της Δευτέρας (29/11) από το περιοδικό «France Football», ο Αργεντινός σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν μεγάλωσε και άλλο τον μύθο του, φτάνοντας σε έναν αριθμό ποδοσφαιρικών Όσκαρ που μοιάζει απλησίαστος για τον οποιονδήποτε. Όχι μόνο στα επόμενα χρόνια, αλλά και σε βάθος δεκαετιών από τώρα.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, στα 36 του χρόνια, δύσκολα θα αυγατίσει τις πέντε «Χρυσές Μπάλες» που έχει στην συλλογή του για να απειλήσει την πρωτιά του Λέο, ο οποίος ξεπέρασε προ πολλού τρεις θρύλους όπως ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Μισέλ Πλατινί και ο Μάρκο Φαν Μπάστεν (από τρία βραβεία έκαστος).

Έκανε την αρχή το 2009, όταν είχε ηγηθεί του πρώτου τρεμπλ της Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα και, έκτοτε, δεν σταμάτησε. Πήρε άλλες τρεις σερί (2010, 2011, 2012), είδε το αντίπαλο δέος (λέγε με «CR7») να αμφισβητεί την κυριαρχία του και, στα επόμενα χρόνια, απάντησε με άλλα τρία βραβεία (2015, 2019 και 2021).

Προς τιμήν του, ο Μέσι απένειμε τα εύσημα στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι («αξίζεις την δική σου «Χρυσή Μπάλα» και θα έπρεπε να σου δοθεί»), τον οποίο άφησε μόλις 33 βαθμούς πίσω σε μια από τις πιο «κλειστές» ψηφοφορίες στην ιστορία του βραβείου.

Η ανάρτησή του στο Instagram για την έβδομη «Χρυσή Μπάλα» έφτασε το ένα εκατομμύριο likes σε λιγότερα από 15 λεπτά (!). Και ένα από τα πρώτα συγχαρητήρια μηνύματα που έλαβε, είχε έναν λαμπρό αποστολέα.

«Συγχαρητήρια Λέο Μέσι για την έβδομη «Χρυσή Μπάλα» σου. Αναμφίβολα μια δίκαιη τιμή για ένα ασύγκριτο ταλέντο. Εφτά φορές, πολλά ευχαριστώ!» έγραψε ο Πελέ, ο οποίος δηλώνει φαν του Λέο, έστω και αν ποτέ δεν αποδέχθηκε να μπει σε σύγκριση μαζί του για τον παγκόσμιο θρόνο.

Δεν έχει, άλλωστε, και νόημα κάτι τέτοιο. Κάθε εποχή έχει τον δικό της σταρ και το ποδόσφαιρο απόλαυσε τεράστιους μπαλαδόρους με το πέρασμα των ετών. Η σύγχρονη εποχή σημαδεύτηκε αναμφίβολα από τον Μέσι και οι εφτά «Χρυσές Μπάλες» στην μυθική συλλογή δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να το επιβεβαιώνουν.

image

Βασιλιάς της Αμερικής

Τι έκανε, όμως, ο Μέσι για να αξίζει την έβδομη «Χρυσή Μπάλα» της καριέρας του; Η μεγαλύτερη επιτυχία, αναμφίβολα, αυτή που του έδωσε το προβάδισμα για το βραβείο σε σχέση με τον Λεβαντόφσκι, ήταν η κατάκτηση του Copa America με την εθνική ομάδα της Αργεντινής.

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και 28 χρόνια μετά την τελευταία της επιτυχία στην συγκεκριμένη διοργάνωση, η Αλμπισελέστε κάθισε ξανά στον θρόνο και, μάλιστα, δεν το έκανε σε οποιοδήποτε γήπεδο και με οποιονδήποτε αντίπαλο.

Στο θρυλικό «Μαρακανά» και κόντρα στην οικοδέσποινα Βραζιλία, η ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι με αρχηγό τον Μέσι στέφθηκε πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής, με τον Λέο να αναδεικνύεται MVP, πρώτος σκόρερ και πρώτος πασέρ. Τι άλλο να έκανε, δηλαδή;

Στο πιο περίεργο χρόνο της ζωής του, αφού αποχωρίστηκε την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα μετά από 21 ολόκληρα χρόνια, ο Λέο άφησε το «Καμπ Νόου» με μια ακόμα σούπερ σεζόν.

Κατέκτησε για όγδοη (!) φορά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της La Liga με τριάντα γκολ σε 35 παιχνίδια, σε μια μεταβατική περίοδο οδήγησε τους Μπλαουγκράνα στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας, ενώ διεκδίκησε σχεδόν μέχρι τέλους και το πρωτάθλημα, το οποίο κατέληξε στα χέρια της Ατλέτικο Μαδρίτης του κολλητού του, Λουίς Σουάρες.

Επειδή η (πιο πρόσφατη) παράδοση θέλει τον προηγούμενο νικητή της «Χρυσής Μπάλας» να απονέμει το βραβείο στον επόμενο και επειδή ο Μέσι δεν μπορούσε να την απονείμει στον… Μέσι, ο Σουάρες ανέλαβε να παραδώσει στο φιλαράκι του ένα επίχρυσο βραβείο, η κατασκευή του οποίου στοιχίζει περί τα τρεις χιλιάδες ευρώ.

Συναισθηματικά, όμως, η αξία του είναι ανεκτίμητη γι’ αυτόν που το κρατάει στα χέρια του, ακόμα και για κάποιον που έχει μετατρέψει σε… ρουτίνα αυτή την διαδικασία, όπως είναι ο Μέσι.

Βάσει αριθμών, ο Λέο πήρε το πιο «εύκολο» βραβείο της συλλογής του, αφού ούτε οι προσωπικοί του αριθμοί (41 γκολ, 14 ασίστ), ούτε οι συλλογικές του διακρίσεις (Copa America, Κύπελλο Ισπανίας) δεν μπορούν να συγκριθούν με τα κατορθώματα των προηγούμενων ετών.

Χαρακτηριστικά, η πρώτη «Χρυσή Μπάλα» (2009) ήρθε με 41 γκολ – 15 ασίστ και έξι τίτλους, η δεύτερη (2010) με 60 γκολ – 17 ασίστ και δύο τίτλους, η τρίτη (2011) με 59 γκολ – 36 ασίστ (!) και πέντε τίτλους, η τέταρτη (2012) με 91 (!!!) γκολ – 22 ασίστ και έναν τίτλο, η πέμπτη (2015) με 52 γκολ – 26 ασίστ και πέντε τίτλους και η έκτη (2019) με 50 γκολ – 18 ασίστ και έναν τίτλο.

image

Πέμπτο Champions League και πρώτο Μουντιάλ

Στα 34 του χρόνια και με μια καριέρα που περιλαμβάνει πάνω από τριάντα τίτλους και πάνω από 700 γκολ, μεταξύ πολλών άλλων, ο Λιονέλ Μέσι δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν.

Ο ίδιος, όμως, θεωρεί ότι η ποδοσφαιρική του συμφωνία είναι ημιτελής. Άφησε την ζεστασιά της Βαρκελώνης για το λαμπερό Παρίσι με έναν και μοναδικό στόχο: Να κατακτήσει με την Παρί Σεν Ζερμέν το πέμπτο Champions League της καριέρας του (όσα, παρεμπιπτόντως, έχει και ο Κριστιάνο …), μένοντας στην ιστορία ως ο άνθρωπος που οδήγησε την γαλλική ομάδα στην πρώτη κούπα με τα μεγάλα αυτιά.

Ο μεγαλύτερος, διακαής και ανεκπλήρωτος (προς το παρόν;) πόθος, βεβαίως, τον περιμένει σε έναν χρόνο από τώρα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το πρώτο αραβικό Μουντιάλ και το πρώτο που θα διεξαχθεί εν μέσω του ευρωπαϊκού χειμώνα, θα αποτελέσει την τελευταία ευκαιρία του Λέο να κρατήσει στα χέρια του το Άγιο Δισκοπότηρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Η τελευταία ευκαιρία να κάνει ό, τι και ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα το 1986, εκτοξεύοντας την ευφορία μιας ταλαιπωρημένης χώρας όπου το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από μια θρησκεία και έχει ανάγκη τέτοιες χαρές.

Αν τα καταφέρει, ο Μέσι θα ξέρει ότι έχει ολοκληρώσει το θεάρεστο, ποδοσφαιρικό του έργο. Αν όχι, θα του μείνει για πάντα ένα απωθημένο, το οποίο όμως δεν είναι ικανό να επισκιάσει μια τεράστια καριέρα, γεμάτη γκολ, ασίστ, τίτλους, μαγικές ενέργειες και, προς το παρόν τουλάχιστον, εφτά «Χρυσές Μπάλες».

Γιατί, αν η Αργεντινή κατακτήσει στο Κατάρ το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της (μετά από αυτά του 1978 και του 1986), δεν χρειάζεται να ψάξετε ποιος θα πάρει την «Χρυσή Μπάλα» του 2023. Τα ευκόλως εννοούμενα, παραλείπονται…

Πηγή: Gazzetta