Επιλογή Σελίδας

Της Πηνελόπης Παπαδήμου

Ο Τάισον είχε συστηθεί ως «φαινόμενο» στην πυγμαχική κοινότητα των ΗΠΑ. Για τον Αμερικανό πυγμάχο η νίκη απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο δεν ήταν ζήτημα γύρων αλλά ορισμένων δευτερολέπτων. Ο νεαρός τότε πυγμάχος είχε κλέψει τις εντυπώσεις κερδίζοντας σε 65 δευτερόλεπτα τον Λορέντζο Κάναντι, σε 39 τον Τζον Μάικλ Τζόνσον και σε 88 τον Ντόνι Λονγκ. Οι αναμετρήσεις του Τάισον δε θύμιζαν πυγμαχικό αγώνα αλλά περισσότερο ταινίες με καρτούν όπου ο αντίπαλος του έβγαινε όχι μόνο νοκ άουτ αλλά «στριφογύριζε» στο αέρα από τα χτυπήματα προτού πέσει στο έδαφος.

Ο Τρεβόρ Μπέρμπικ ήταν ήδη φτασμένος το 1986. Ο Τζαμαϊκανός πυγμάχος είχε κερδίσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή την ίδια χρονιά στις 22 Μαρτίου νικώντας τον Πίκλον Τόμας, ενώ είχε στην συλλογή του και ένα χάλκινο μετάλλιο στους Παναμερικάνικους αγώνες του 1975 στην πόλη του Μεξικού. Ήταν ακόμη ο τελευταίος που αντιμετώπισε τον θρυλικό Μοχάμεντ Άλι και τον οποίο νίκησε το 1981.

Το 1986 οι τρεις μεγάλοι πυγμαχικοί οργανισμοί, το Διεθνές πυγμαχικό συμβούλιο, η παγκόσμια ομοσπονδία και η διεθνής ομοσπονδία πυγμαχίας συνεργάστηκαν με το τηλεοπτικό δίκτυο HBO για δημιουργήσουν ένα τουρνουά βαρέων βαρών προκειμένου να αναδειχθεί ένας αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής από το 1978 και τον Λέον Σπρινκς. Οι τρεις πρωταθλητές των διαφορετικών οργανισμών στην κατηγορία των βαρέων βαρών και μερικοί από τους κορυφαίους του αθλήματος, μπήκαν στο τουρνουά.

Στον πρώτο γύρο του τουρνουά ο Μπέρμπικ αναμετρήθηκε με τον Πίκλον Τόμας για το τμήμα του παγκόσμιου τίτλου βαρέων βαρών του πυγμαχικού συμβουλίου. Μετά από μία πολύ δυνατή μάχη, ο Μπέρμπικ κέρδισε τον τίτλο μετά από ομόφωνη απόφαση των κριτών. Η πρώτη υπεράσπιση του τίτλου που είχε κατακτήσει ο Μπέρμπικ θα ερχόταν κόντρα στον 20χρονο Μάικ Τάισον που είχε ρεκόρ 27-0 με 25 νοκ άουτ. Ο Αμερικανός πυγμάχος είχε ρεκόρ12-0 το 1986 και είχε προκριθεί στην τελική φάση με τη νίκη του επί του Αλφόνσο Ράτλιφ τον Σεπτέμβριο με νοκ άουτ.

Ο Μπέρμπικ μπήκε στον αγώνα ως ο πυγμάχος που υπερασπιζόταν τον τίτλο του και με πιθανότητες νίκης 3 προς 1 στα γραφεία στοιχημάτων. Απέναντί του ένας αντίπαλος που ήταν 12 χρόνια μικρότερός του και που ευελπιστούσε να γίνει ο νεότερος πυγμάχος που θα κατακτούσε τον τίτλο βαρέων βαρών ξεπερνώντας το σχετικό ρεκόρ που κρατούσε ο Φλόιντ Πάτερσον.

Ο Τάισον δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλό του. Από το κουδούνι που σήμανε και την έναρξη του αγώνα, ο Αμερικανός πυγμάχος κατάφερε στον αντίπαλό του απανωτές γροθιές. Προς το τέλος του γύρου ο Τάισον χτύπησε τον Τζαμαϊκανό με συνδυασμό τετραπλής γροθιάς και να στείλει τον Μπέρμπικ στα σχοινιά. Ο 32χρονος τότε πυγμάχος κατάφερε να σταθεί στα πόδια του αλλά ο Τάισον συνέχισε την επίθεσή του συνεχίζοντας να χτυπά τον αντίπαλό του μέχρι που ήχησε το κουδούνι.

Ο Τάισον πήρε σημείο λίγο πριν τον πρώτο γύρο σχεδόν αμέσως χτυπώντας τον Μπέρμπικ με έναν συνδυασμό χτυπημάτων που έριξε τον πρωταθλητή. Ο Τζαμαϊκανός μπόρεσε να απαντήσει στο μέτρημα του διαιτητή και ο αγώνας συνεχίστηκε.

Ο Μπέρμπικ δεν μπόρεσε να βγάλει άμυνες και ο Τάισον συνέχισε το σφυροκόπημα. Ο Αμερικανός πυγμάχος τελείωσε τον αγώνα όταν το χρονόμετρο έδειχνε 2:35 χτυπώντας τον Μπέρμπικ στο σώμα μετά από αριστερό χουκ στο κεφάλι που έριξε στον 32χρονο πυγμάχο για δεύτερη φορά. Ο Τζαμαϊκανός προσπάθησε να σηκωθεί δύο φορές και κατέρρευσε και τις δύο με αποτέλεσμα ο διαιτητής Μιλς Λέιν να απονείμει τη νίκη στον Τάισον μέσω τεχνικού νοκ άουτ.

Μετά τον αγώνα αυτό ο Μπέρμπικ συνέχισε την πυγμαχία μέχρι το 2000. Δολοφονήθηκε το 2006 με μαχαίρι στην Τζαμάικα.

Ο Τάισον κατάφερε να ξαναπάρει τίτλο τα επόμενα χρόνια. Ο Αμερικανός παρουσίασε βίαιη συμπεριφορά, δάγκωσε αντίπαλό του και του έκοψε το αυτί ενώ κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για βιασμό 18χρονης κοπέλας στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: Sport DNA