Του Βασίλη Σκουντή
Τέτοια σύμπτωση ούτε παραγγελιά να την είχαν κάνει ο Χρήστος Σερέλης κι ο Μάκης Γιατράς που ανταμώνουν σήμερα στο Λαύριο.
Στις 20 Ιανουαρίου του 1920 γεννήθηκε ο σπουδαίος Φεντερίκο Φελίνι και ανήμερα αυτή την επέτειο οι δυο τους σκηνοθετούν το δικό τους αριστούργημα.
«Dolce Vita», πάει να πει γλυκιά ζωή!
Θα το χόντραινα περισσότερο, διότι επίσης σαν σήμερα, το 1920 γεννήθηκε ο Αριστοτέλης Ωνάσης και παρομοίως οι δυο προπονητές είναι Κροίσοι!
Όχι στα λεφτά, αλλά στις επιτυχίες, στην αναγνώριση και κυρίως στα αισθήματα που τρέφει ο ένας προς τον άλλον.
Εδώ ήρθαμε, που λέγαμε και παλιά στο σινεμά, διότι αυτοί οι παράλληλοι βίοι τους πέρα από το ότι σηματοδοτούν το σημερινό ντέρμπι, αποτελούν και μια ωραία, τρυφερή και αγαπησιάρικη ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ.
Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος, που λέμε.
Εδώ έρχονται τα φιλαράκια που παίζουν στο δικό τους μπασκετικό σίριαλ και επειδή κιόλας σήμερα είναι του Αγίου Ευθυμίου, μένει να φανεί ποιος από τους δυο θα είναι μέσα στην καλή χαρά και ποιος θα τα βάψει μαύρα!
ΤΟ ΣΥΜΠΕΘΕΡΙΟ ΚΑΙ Η ΜΑΣΚΑ
Εχουν λίγα να χωρίσουν οι δυο τους και πολλά να μοιραστούν, χώρια που κόντεψαν κιόλας να συμπεθεριάσουν!
Τον Μάιο του 2019, όταν (μετά την απόφαση του Παναθηναϊκού να μην κατέβει στον αγώνα με την Κύμη) οι Λαυριώτες βρέθηκαν μετέωροι και –εάν δεν εξαγόραζαν το ΑΦΜ της Κύμης- θα έπεφταν στην Α2, ο Γιατράς τηλεφώνησε στον Σερέλη και του το είπε ορθά κοφτά.
«Φίλε, δεν ξέρω τι θα γίνει, εύχομαι να βρεθεί λύση. Αλλά εάν, ό μη γένοιτο, πέσει η ομάδα και θελήσεις να φύγεις, να ξέρεις ότι έχω για σένα μια θέση δίπλα μου στον πάγκο του Προμηθέα»!
Το είπε και το εννοούσε ο «Βig Mac», μάλιστα δεν έμεινε στα λόγια, αλλά προσκάλεσε κιόλας τον Σερέλη να παρακολουθήσει τον δεύτερο τελικό των play offs ανάμεσα στον Προμηθέα και στον Παναθηναϊκό, στις 12 Ιουνίου του 2019, στο γήπεδο «Δημήτριος Τόφαλος».
Ο Χρήστος κάθισε πρώτο τραπέζι πίστα και μάλιστα κρατούσε στα χέρια του μια από τις χιλιάδες μάσκες που διανέμονταν στους θεατές, με τη μουτσούνα του Μάκη!
«Παίχθηκε αυτό το σενάριο, αλλά δεν προχώρησε διότι βρήκαμε τη λύση και μείναμε στην Basket League. Δεν μπήκαμε ποτέ σε επίσημες συζητήσεις, αλλά το ενδιαφέρον του Μάκη ήταν δεδομένο και τον ευχαριστώ πολύ» μου επιβεβαίωσε πριν από λίγη ώρα ο… Ομπράντοβιτς του Λαυρίου.
Γελώ τώρα που το γράφω αυτό, αλλά επειδή η συγκεκριμένη κουβέντα έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον Γιατρά, προφανώς το ενδιαφέρον για το φιλαράκι του, δεν εμπίπτει στα… κολοκύθια τούμπανα.
Ο γεννημένος το 1971 στην Πάτρα, Γιατράς είναι δυο χρόνια μεγαλύτερος από τον 48χρονο Σερέλη.
ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ
Οι δυο τους θα μπορούσαν να έχουν σμίξει και να γνωρίζονται από το 1993, όταν ο τότε παίκτης και νυν προπονητής του Λαυρίου έφυγε για πρώτη και για μοναδική φορά στη ζωή του από το λίκνον του και έμεινε για μια πενταετία στην Πάτρα σπουδάζοντας πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο.
Εκείνη την εποχή ο Γιατράς έκανε τα πρώτα προπονητικά βήματα του, στην ομάδα του Παναχαϊκού Νέου Σουλίου, όπου παρεμπιπτόντως αργότερα είχε παιδιατρείο ο Βαγγέλης Λιόλιος!
Οι δρόμοι τους έμελλε να διασταυρωθούν το 2004, όταν ο Σερέλης είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Λαυρίου (διαδεχόμενος ως υπηρεσιακός και εν συνεχεία μόνιμος και εντέλει ισόβιος προπονητής, τον Ανδρέα Πολέμη), ενώ ο Γιατράς βρισκόταν στον πάγκο της ΕΑΠ.
Μάλιστα η γνωριμία τους ήταν διπλή: πρώτα βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω στον μεταξύ των δυο ομάδων αγώνα στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και ύστερα κάθονταν σε διπλανά θρανία στη σχολή προπονητών Γ’ κατηγορίας!
Δυο χρόνια αργότερα συνευρέθησαν και στη σχολή προπονητών της Β’ κατηγορίας και να πώς εκτός από συμμαθητές έγιναν και φίλοι.
Φίλοι και μάλιστα καρδιακοί!
Τη σεζόν 2009-10 ξαναβρέθηκαν αντιμέτωποι στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, ο μεν Σερέλης με το Λαύριο, ο δε Γιατράς με τον Κεραυνό Αιγίου, τότε μάλιστα ο Χρήστος ένιωσε πολύ άσχημα.
ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΔΕΛΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΣΘΜΟ
Ο λόγος; Ευτράπελος, διότι ενώ η αποστολή της αιγιώτικης ομάδας πήγε με το πούλμαν στο Λαύριο, ο συχωρεμένος (από τις 22 Νοεμβρίου του 2019) πρόεδρος της, άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού, Χάρης Μπόγδανος ταξίδεψε οδικώς.
Αυτό δεν ήταν πρόβλημα βεβαίως.
Το πρόβλημα ήταν ότι σταμάτησε στον Ισθμό της Κορίνθου για καφέ, ξέχασε εκεί τα δελτία των παικτών και όταν έφτασε στο γήπεδο χωρίς αυτά, οι διαιτητές μηδένισαν τον Κεραυνό και το Λαύριο νίκησε άνευ αγώνος με 20-0!
«Δεν θα ήθελα ποτέ να βρεθώ σε μια τέτοια θέση. Έβλεπα απέναντι μου τον Μάκη περίλυπο γι’ αυτό που είχε συμβεί και αισθανόμουν χειρότερα και από τον ίδιο» ομολογεί ο Σερέλης.
Τα επόμενα χρόνια το Λαύριο έτρεχε γρηγορότερα από τον Προμηθέα και ανέβηκε νωρίτερα στην Α1, όπου πλέον τα ανταμώματα τους είναι συχνά και δεν εννοώ μόνο τα επίσημα ματς του πρωταθλήματος.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΦΙΛΙΚΑ ΜΑΤΣ ΚΑΙ ΤΟ 6-1
Λόγω της στενής φιλίας των προπονητών, οι δυο ομάδες παίζουν πολύ συχνά και φιλικούς αγώνες, μάλιστα στην εφετινή προαγωνιστική περίοδο, αναμετρήθηκαν τρεις φορές καλύπτοντας όλη τη γκάμα: μια νίκη πέτυχε ο Προμηθέας, μια το Λαύριο και ένα ματς έληξε ισόπαλο!
Σήμερα οι δυο τους θα αναμετρηθούν δια μίαν εισέτι φοράν, όπως συμβαίνει συνεχώς και αδιαλείπτως από τη σεζόν 2017-18 και εντεύθεν, καθώς την προηγούμενη στον πάγκο του νεοφώτιστου Προμηθέα κάθισαν πρώτα ο Νίκος Βετούλας και εν συνεχεία ο Βαγγέλης Αγγέλου, με τον Γιατρά να βρίσκεται στο πόστο του τεχνικού διευθυντή της ομάδας.
Αυτό το νταλαβέρι περιλαμβάνει πλέον επτά αγώνες, με σκορ 6-1 υπέρ του Γιατρά. Στις 13 Ιανουαρίου του 2018, το Λαύριο επιβλήθηκε με 101-87 στο πρώτο συναπάντημα τους στην Basket League και ακολούθησαν έξι απανωτές νίκες του Προμηθέα, συμπεριλαμβανομένων και των δυο στον Α’ γύρο των play offs της σεζόν 2017-18.
Τότε μάλιστα βαρέθηκαν να βλέπουν ο ένας τα μούτρα του άλλου, καθότι αναμετρήθηκαν τρεις φορές μέσα σε δέκα ημέρες!
«Αυτά τα ματς απέναντι στον Γιατρά είναι τα χειρότερα που μπορούν να μου συμβούν. Τον ξέρω, με ξέρει, δύσκολα θα υπάρξουν εκπλήξεις ή απροσδόκητες κινήσεις είτε από εμένα, είτε από τον Μάκη» τονίζει ο Σερέλης.
Ο Σερέλης βρίσκεται στον ίδιο πάγκο από την άνοιξη του 2004 και έχει κοουτσάρει το Λαύριο σε 138 αγώνες της Α1, με απολογισμό 59 νίκες και 79 ήττες.
Στην αντίπερα όχθη ο Γιατράς βρίσκεται στον οργανισμό του Προμηθέα από το 2013, διάγει την τέταρτη σεζόν του στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ, έχοντας να επιδείξει 58 νίκες και 40 ήττες.
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ Η ΠΙΤΣΑΡΙΑ
Ο Γιατράς και ο Σερέλης μιλούν συχνά, ανταλλάσσουν απόψεις, έχουν κοινές προσλαμβάνουσες, παρεμφερή φιλοσοφία και συγγενική προσέγγιση στο μπάσκετ, μάλιστα δίνουν συστάσεις ο ένας στον άλλον για παίκτες,όπως ο Μακένζι Μουρ, ο Σον Εβανς και ο Μιχάλης Λούντζης.
Ο Σερέλης παράλληλα με το προπονητιλίκι συνεχίζει να εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών στον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου, ενώ ο Γιατράς άφησε στα χέρια του αδερφού του την πιτσαρία που είχαν μαζί.
Ωστόσο είναι τόσο ακομπλεξάριστος ώστε πρόπερσι δεν δίστασε να πρωταγωνιστήσει σε ένα διαφημιστικό σποτ για τη διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας του Προμηθέα, υποδυόμενος τον σερβιτόρο που παίρνει παραγγελίες!
ΝΤΟΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΦΟΒΟΣ
«Χαίρομαι με τις χαρές του. λυπάμαι με τις λύπες του και ξέρω καλά ότι το ίδιο συμβαίνει και εκ μέρους του» υπογραμμίζει ο Σερέλης.
«Τον γουστάρω διότι είναι αυτοδημιούργητος, ποτέ δεν φοβόταν να συγκρουστεί, δεν προδίδει τις αρχές και την τεχνοτροπία του και μεταλαμπαδεύει σε όλους τους γύρω του τη νοοτροπία του νικητή. Είναι ντόμπρος, αυθεντικός και ψυχάρα. Είναι ακριβώς αυτός που δείχνει».
Ο Γιατράς επίσης δεν φείδεται κομπλιμέντων για τον φίλο του και ανυπομονεί να τον συναντήσει και να τον αντιμετωπίσει σήμερα.
«Ως χαρακτήρες ταιριάξαμε από την πρώτη στιγμή που γνωρισθήκαμε και γίναμε καλοί φίλοι. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος και αληθινός φίλος» μου είπε ο προπονητής του Προμηθέα.
“ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΖΩΝΑΚΙΑΣ”
Ο Γιατράς υπερθεματίζει τα περί της προπονητικής ταύτισης τους. «Έχουμε την ίδια φιλοσοφία και τις ίδιες σκέψεις και στοχεύσεις στην τακτική. Στην επίθεση γουστάρουμε και οι δυο το up tempo game, ενώ στην άμυνα παίζουμε πολύ με αλλαγές σε όλα τα σκριν . Απλώς εγώ είμαι πολύ πιο… ζωνάκιας από τον Χρήστο»!
Δίκιο έχει ο Γιατράς.
Ελόγου του αρέσκεται στη ζώνη προσαρμογής (την οποία εφάρμοσε και το περασμένο Σάββατο στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ), ενώ ο Σερέλης σιχαίνεται κάθε τέτοια άμυνα χώρου και μάλιστα θυμάται ότι σε όλη την καριέρα του τη χρησιμοποίησε μια και μοναδική φορά, σε ένα ματς με τη Νήαρ Ηστ!
Πηγή: Sport 24