Επιλογή Σελίδας

Του Άλκη Τσαβδαρά

Σπάνια μας έχει μείνει μία μεγάλη έκπληξη σε Παγκόσμιο Κύπελλο στη φάση των «16», τουλάχιστον από τις πρόσφατες διοργανώσεις με το εν λόγω format. Λέμε ΝΑΙ στο Μαρόκο, αλλά παράλληλα η… αύρα αιωρείτο τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με πιθανό αποκλεισμό των Ισπανών. Κατά τ’ άλλα, τα φαβορί κάνουν «παιχνίδι»!

Ας τα βάλουμε κάτω. Ολλανδία, Αργεντινή, Κροατία, Βραζιλία στη μία πλευρά, Αγγλία, Γαλλία, Μαρόκο, Πορτογαλία από την άλλη. Αυτές είναι οι ομάδες που βρίσκονται σε κάθε μεριά του bracket της νοκ-άουτ φάσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Πραγματικά, βλέποντας τις συγκεκριμένες οκτώ Εθνικές ομάδες να ανταγωνίζονται για τέσσερα εισιτήρια, ενόψει των ημιτελικών του τουρνουά, τι σας κάνει εντύπωση; Εγώ βλέπω μόνο (τα) φαβορί. Μάλιστα, αν (αυτά τα ρημάδια τα «αν») η Γερμανία είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και έπαιζε με αντίπαλο το Μαρόκο (κι’ αν περνούσε φυσικά), θα κάναμε λόγο για ένα απολύτως λογικό Μουντιάλ, με 6 σούπερ δυνάμεις της Ευρώπης και τους δύο Λατίνους εκπροσώπους.

Μας αρέσουν τα παραμύθια. Ειδικά εμάς τους Έλληνες. Το ζήσαμε το 2004 από πρώτο χέρι. Θέλουμε τον αδύναμο να κατατροπώνει τον δυνατό. Αναζητούμε την υπέρβαση, ψάχνουμε το αναπάντεχο. Αλλά στο τέλος, βρίσκουμε μπροστά μας το αυτονόητο. Που και αυτό είναι θεμιτό. Στο δε παγκόσμιο ποδόσφαιρο, είναι πλέον (κάτι σαν) δεδομένο. Οι «μεγάλοι» να κάνουν… παιχνίδι και οι «μικροί» να απολαμβάνουν ελάχιστες στιγμές δόξας. Βλέπε Μαρόκο. Με το κάρμα δεν τα έβαλε κανείς σενιόρα Ισπανία. Διαλέγεις και παίρνεις. Αλλά πρέπει να υπολογίσεις ότι μπορεί και να βγεις χαμένη. Μπόνο λέγε με άτιμη Θεά Τύχη. Οι Ισπανοί επέλεξαν το Μαρόκο και το τοίχος που έστησαν οι Αφρικανοί ήταν ανυπέρβλητο. Όπως και αποκλείστηκε στα πέναλτι το 2018, στην ίδια φάση, από τη Ρωσία. Άρα να μιλήσουμε όντως για μεγάλη έκπληξη;

Πριν από 4 χρόνια στη Ρωσία, όποια έκπληξη προχώρησε, δέχτηκε το STOP από τους ισχυρούς στα προημιτελικά. Η 4άδα αποτελούνταν από τις Γαλλία, Βέλγιο, Κροατία και Αγγλία. Το 2014 έφτασαν κοντά στον αποκλεισμό οι Βραζιλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αργεντινή, Βέλγιο. Προκρίθηκαν άπασες. Και στα προημιτελικά «χαιρέτησε» η τελευταία έκπληξη, η Κολομβία του Χάμες Ροντρίγκες. Τα διασταυρώματα το 2010 επέτρεψαν σε αρκετές «άσημες» Εθνικές να προχωρήσουν. Κακή Ιταλία, κακή Γαλλία, έφυγαν από τη φάση των ομίλων. Αν θέλουμε να ονομάσουμε έκπληξη την Ουρουγουάη του Ντιέγκο Φορλάν, ναι σύμφωνοι, αλλά η Παραγουάη αποκλείστηκε στους «8» από τη μετέπειτα νικήτρια Ισπανία και αυτό ήταν. Όσο πιο πίσω βαδίσουμε στο χρόνο, τόσο θα βρίσκουμε περισσότερες περιπτώσεις που ξεχώρισαν. Άλλο το ποδόσφαιρο τότε…

Σήμερα, ωστόσο, στο σύγχρονο μηχανισμό του αθλήματος, στο εμπόριο, όπως έχει εξελιχθεί, πάνε αυτά. Μας προκαλεί εντύπωση που προκρίθηκαν τρεις… ασιατικές Εθνικές στους «16» (Αυστραλία και Ασία; Μάλιστα!). Χαιρόμαστε με το όνειρο του Μαρόκου, τις ιστορίες που κρύβει η συγκεκριμένη ποδοσφαιρική Εθνική, εντούτοις το κυρίως μέρος της φαντασίας του κάθε ποδοσφαιρόφιλου αναφέρει: Αργεντινή-Πορτογαλία στον τελικό, με Μέσι vs Ρονάλντο. Καλές οι Κροατία και Ολλανδία, αλλά μη μου πείτε πως αν δεν δούμε Αργεντινή – Βραζιλία θα είστε ικανοποιημένοι από το εν λόγω Μουντιάλ; Την ίδια ίντριγκα θα έχει να προκριθεί η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος στον ημιτελικό με Γαλλία ή Αγγλία και την ίδια θα έχει αν προχωρήσει η παρέα του Χακίμι; Από μένα είναι όχι…

Τα φαβορί έχουν τους δικούς τους νόμους στο Κατάρ. Περίμενα προσωπικά τις ΗΠΑ να μετατρέψουν σε μάχη την παρτίδα κόντρα στους Ολλανδούς. Φευ. Η αποτελεσματικότητα των «οράνιε» ήταν ανίκητη. Η Αργεντινή δυσκολεύτηκε περισσότερο απ’ όλους γιατί ήταν άστοχη, αλλιώς το 2-1 με την Αυστραλία δεν θα φαινόταν τόσο ισχνό. Γαλλία (3-1 την Πολωνία), Αγγλία (3-0 τη Σενεγάλη), Βραζιλία (4-1 τη Νότια Κορέα), Πορτογαλία (6-1 την Ελβετία) «καθάρισαν» τα ματς τους με συνοπτικές διαδικασίες. Η Κροατία χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι. Είπαμε, να μη χάνεται το σασπένς!

Εν κατακλείδι, το ποδόσφαιρο που παρακολουθούμε σήμερα ελέγχεται από τους «μεγάλους». Κι αυτό ισχύει για τις Εθνικές, όπως γίνεται αντιληπτό και σε συλλογικό επίπεδο. Στο φινάλε, αυτό μας συγκινεί, μας ιντριγκάρει, μας ξεσηκώνει. Σκοτίστηκα αν στο τέλος το πάρει η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Γαλλία ή η Αγγλία. Αν αυτή η 4άδα βγάλει ζευγάρι τελικού, είναι σίγουρο ότι άπαντες θα είμαστε καρφωμένοι στις οθόνες για την ανάδειξη του νικητή αυτού του βαρύτιμου τροπαίου…

Πηγή: BN Sports