Με τις απουσίες που είχε η Αγγλία για αυτό το ματς στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, η αλήθεια είναι πως παραπλανηθήκαμε όλοι, πως πιθανώς το μυαλό τους δεν θα ήταν τόσο πολύ στο παιχνίδι. Ομολογώ προσωπικά πως δεν τους περίμενα τόσο καλούς, αλλά από τη στιγμή που προηγήθηκαν νωρις, έφεραν τα πάντα στα μέτρα τους! Η εμφάνιση αρκετών από αυτούς με πολλή μεγάλη ποιότητα ποδοσφαιριστών της Premier League βάζει πονοκέφαλο στον Τούχελ, σαφέστατα ευχάριστο, μόλις αναλάβει.
Να ξεκινήσουμε από κάτι βασικό που αφορά στην Εθνική μας ομάδα. Η Αγγλία από το 2016 με τον Σάουθγκεϊτ πήγε πολύ μακριά για τα δικά της δεδομένα, έτσι όπως την είχαμε συνηθίσει για πάρα πολλά χρόνια από τη δεκαετία του ’70 και μετά. Έγινε και πάλι πρωταγωνίστρια, πήγε σε δύο τελικούς, συνεχόμενους μάλιστα, στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και παρ’ ότι δεν κέρδισε, πρέπει κάποιος να δει από την δικιά τους πλευρά τοποτήρι ότι είναι μισογεμάτο για μια ομάδα που συνήθως αποκλειόταν πριν τα προημιτελικά.
Σε όλο αυτό το διάστημα μέχρι τώρα που ανέλαβε για αυτά τα παιχνίδια υπηρεσιακός προπονητής ο Λι Κάρσλεϊ, η Αγγλία δεν χάνει από χώρες μετά τη θέση δέκα στη λίστα της FIFA και αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία σε αυτό που πετύχαμε στο Γουέμπλεϊ. Το έχουν καταφέρει να την νικήσουν όλα αυτά τα χρόνια σε ματς ομίλων μόνο η Ουγγαρία, η Τσεχία και τώρα εμείς.
Η εθνική Αγγλίας πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή εμφάνιση στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, μαθαίνοντας από την αφέλεια της ήττας στο πρώτο ματς. Παρά το γεγονός πως οι Άγγλοι αντιμετώπισαν πολλές απουσίες από τους βασικούς τους ποδοσφαιριστές, η ομάδα κατάφερε να αναδείξει την υψηλή της ποιότητα και το επαγγελματικό της πνεύμα.
Οι ποδοσφαιριστές που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο παιχνίδι αποδείχθηκαν εξαιρετικοί στο γήπεδο. Με αποφασιστικότητα και αφοσίωση, έδειξαν ότι η ποιότητα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την εμπειρία ή τη φήμη, αλλά και από την σωστή προετοιμασία και το ομαδικό πνεύμα.
Οι παίκτες μπήκαν στο γήπεδο με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό, κάτι που αποτυπώθηκε στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, όταν κατέκτησαν γρήγορα τον έλεγχο της μπάλας. Στο πρώτο γκολ ο Μαντουέκε κάνει μία πολύ υψηλού επιπέδου κίνηση και ακόμα πιο ευφυής είναι η σκέψη του Γουότκινς να κάνει ένα βήμα πίσω ώστε να δεχτεί την μπάλα και να σκοράρει. Αν υπολογίσει κανείς ότι η αγοραστική αξία αυτών των δύο ποδοσφαιριστών ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, η απάντηση γίνεται ακόμα πιο εύκολη.
Η τακτική που εφαρμόστηκε ήταν εξαιρετική, με τους ποδοσφαιριστές να συνεργάζονται άψογα και να καλύπτουν κάθε κενό στον αγωνιστικό χώρο. Κάθε πάσα ήταν μεθοδικά σχεδιασμένη, ενώ η αμυντική γραμμή τους έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα και πειθαρχία. Ο Γκέχι που έκανε ένα εξαιρετικό Euro καθοδηγούσε τους συμπαίκτες του και η ταχύτητα του Γουόκερ, παρά την ηλικία του, αποδείχθηκε σημαντική και πάλι.
Ο Πίκφορντ δεν ήταν θεατής και παρά την πίεση από τις επιθέσεις της ελληνικής ομάδας, διατήρησε την ψυχραιμία του και οι επεμβάσεις του στα σουτ του Τσιμίκα και του Ιωαννιδη αποτέλεσαν κομβικό σημείο για τη συνολική επιτυχία των Άγγλων, συν ακόμα μια απόκρουση από το σουτ του Μάνταλου που θα μπορούσε να μας δώσει ένα γκολ, περιορίζοντας το εύρος της ήττας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νεαροί αυτοί ποδοσφαιριστές – πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από σημαντικά κλαμπ της Premier League – είχαν την ευκαιρία να αποδείξουν, όχι μόνο την αξία τους, αλλά και τις προοπτικές τους για το μέλλον. Η ευελιξία τους και η ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε διαφορετικά στυλ παιχνιδιού δείχνουν τη δουλειά που έχει γίνει σε βάθος. Κακά τα ψέματα, δουλεύοντας δίπλα σε πολύ σπουδαίους ποδοσφαιριστές και ακόμα πιο σπουδαίους προπονητές, πάρα πολλοί από αυτούς τους παίκτες εμφανίζουν ικανότητες που δεν θα τις περίμενες, πριν από μία εικοσαετία από το αγγλικό ποδόσφαιρο.
Η εικόνα του Μπέλιγχαμ που θύμισε τον περσινό εαυτό του, η παρουσία του Τζόουνς στα χαφ, που το ντεμπούτο του το συνόδευσε και με ένα γκολ, το ντεμπούτο του Ρότζερς και του Χολ, η καλή εικόνα του Γκόρντον αλλά και του Γκιμπς Γουάιτ όσο έπαιξε, φέρνουν ένα προφανές ερώτημα. Πόσοι από τους παίκτες που δεν ήταν εδώ αφού αποσύρθηκαν κυρίως λόγω τραυματισμού μπορεί να κινδυνεύουν μόλις έρθει ο Τούχελ;
Η αλήθεια είναι, κανένας! Είναι ενας ευχάριστος πονοκέφαλος να σκέφτεται ότι έχει κι άλλους ποδοσφαιριστές πέραν των προφανών, όμως αν είναι εντάξει και είναι στην αποστολή σε ένα πιο σημαντικό παιχνίδι, ο Σάκα, ο Ράις, ο Άρνολντ, ο Στόουνς, θα προτιμηθούν άμεσα, αφού ο Γερμανός προπονητής λειτουργεί αρκετά συντηρητικά και πηγαίνει από την σίγουρη οδό!
Η νίκη με 3-0 δεν ήταν απλώς ένα αποτέλεσμα, αλλά και μία δήλωση. Αποτελεί ένδειξη της ευρύτερης ποιότητας του αγγλικού ποδοσφαίρου, που έχει καταφέρει να δημιουργήσει βάσεις. Και θα το ξαναπώ, αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία σε αυτό που καταφέραμε μέσα στο Γουέμπλεΐ γιατί εκεί δεν κερδίσαμε επειδή έτυχε, αλλά επειδή η ομάδα έπαιξε πάρα πολύ καλά και ήταν σαφώς ανώτερη στην βραδιά της αγγλικής. Η ομάδα αυτή που παρατάχθηκε πλήρως συνειδητοποιημένη στο ΟΑΚΑ, παρά τις απουσίες της, απέδειξε ότι η Αγγλία διαθέτει βάθος και ταλέντο σε όλα τα επίπεδα και ότι το μέλλον προμηνύει ελπίδες.
Συνοψίζοντας, κρατάω το βασικό σχόλιο του Skysports πως η νίκη ήταν δίκαιη για την Αγγλία αλλά αρκετά κολακευτική σε έκταση του σκορ και πως χρωστάει πολλά στον Πικφορντ για τη νίκη. Δεν το λες και κακό, ως βασικό σχόλιο για την παρουσία της ελληνικής ομάδας για την οποία ξέρουμε ότι δεν έπιασε την απόδοση που έχει την δυνατότητα να κάνει. Για εμένα το χειροκρότημα στο τέλος από τον κόσμο που ήταν στο γήπεδο προς την ελληνική ομάδα λέει πολλά. Όσο για την Αγγλία, της βγάζουμε το καπέλο, γιατί αυτό που ήρθε να κάνει, το πέτυχε και το έκανε επιβάλλοντας το παιχνίδι της και δεν είναι ποτέ εύκολο σε ένα ματς εκτός έδρας.
Πηγή: England365