Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Οι Αγγλοι και οι Δανοί μοιράστηκαν τα γκολ στο μεταξύ τους ματς, αλλά όχι και τις εντυπώσεις. Οι Δανοί παρόλο που βρέθηκαν πίσω στο σκορ νωρίς από ένα γκολ του Χάρι Κέιν (που τέτοια έχει πετύχει δεκάδες) ανασυντάχθηκαν, ισοφάρισαν, κυνήγησαν την νίκη και κυρίως έμοιαζαν πιο ομάδα. Προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο έστω κι αν φανερά δεν έχουν την ποιότητα που είχαν τρία χρόνια πριν: αυτή η Δανία μοιάζει πιο πολύ με την ομάδα που είδαμε στο Κατάρ παρά με την ομάδα που έπαιξε ημιτελικό (απέναντι στους Αγγλους) στο Γουέμπλεϊ.

Τα ίσια ανάποδα

Δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να προκριθούν: στον τέταρτο όμιλο που οι ομάδες ανήκουν θεωρητικά μπορεί να γίνουν τα πάντα μετά και την ισοπαλία της Σερβίας με την Σλοβενία. Αλλά οι Δανοί έδειξαν και χθες ότι είναι ομάδα που προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο. Ενώ οι Αγγλοι για την ώρα είναι ομάδα φτιαγμένη για συζητήσεις.

Κοντά στην πρόκριση

Η δεύτερη εμφάνιση της Αγγλίας ήταν χειρότερη από την πρώτη, αλλά ο βαθμός της ισοπαλίας (σε συνδυασμό με την νίκη κόντρα στους Σέρβους στην πρεμιέρα) μπορεί να δώσει την πρόκριση στους 16 και αυτό είναι για τον Σαουθγκέϊτ το πρώτο ζητούμενο. Βέβαια το βασικό ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η καλή απόδοση των παικτών του και η εικόνα μιας διεκδικήτριας ομάδας. Αλλά μάλλον ζητάμε πολλά: η πίεση που κουβαλάνε οι Αγγλοι από τις συνεχείς αποτυχίες (που παρόλα αυτά δεν τους στερούν ποτέ τον τίτλο του φαβορί) είναι τόσο μεγάλη, που τα αποτελέσματα θα είναι πάντα σημαντικότερα από τις εμφανίσεις. Χθες το αποτέλεσμα λέει ότι η Αγγλία είναι πολύ κοντά στην πρόκριση. Ο Σαουθγκέιτ θα σου έλεγε ότι αυτό για αυτή την ομάδα δεν είναι ποτέ δεδομένο. Και θα είχε δέκα παραδείγματα (τουλάχιστον…) για να στηρίξει την άποψή του.  

https://i0.wp.com/www.sport24.gr/img/7559/10337026/467000/we1200/1200/denmark-foto.jpg?w=1080&ssl=1

Δεν έχει ακόμα αρχίσει

Η Αγγλία ήταν κακή χθες γιατί οι μονάδες στις οποίες στηρίζεται επιθετικά έκαναν μάλλον λίγα. Ο Κέιν είχε ένα γκολ από τα δικά του και τίποτα άλλο. Ο Μπέλιγχαμ αυτή τη φορά δεν έπαιξε πολύ με την μπάλα κι ως εκ τούτου είναι και δύσκολο να διακριθεί: δεν είναι η περίπτωση του παίκτη που θα αγγίξει τρεις φορές τη μπάλα και θα κάνει την διαφορά. Ο Φόντεν είχε πιο πολύ όρεξη από το ματς της πρεμιέρας, είχε δυο ωραίες προσπάθειες κι ένα σουτ στο δοκάρι στο 55΄ αλλά κι αυτός δεν θυμίζει τον ΜVP της Μάντσεστερ Σίτυ – ίσως να είναι πολλές και οι απαιτήσεις. Ο Σάκα έκανε τις κούρσες του και τίποτα πιο πολύ: όπως και τον Φόντεν οι Δανοί τον περίμεναν.

Η ιδέα του Σάουθγκέιτ είναι απλή: υπάρχει μια βάση άμυνας από έξι παίκτες και οι τέσσερις μπροστά πρέπει να παίρνουν πρωτοβουλίες. Αυτούς μπορεί να τους βοηθήσει ο Γουόκερ (όπως συμβαίνει στη φάση του 1-0) αλλά οι υπόλοιποι μπορεί επιθετικά κάτι να προσφέρουν μόνο σε στημένες φάσεις. Που είναι το πρόβλημα; Πως όταν ο αντίπαλος με κάποιο τρόπο κερδίζει μέτρα και οι έξι που παίζουν πίσω έχουν τα προβλήματά  τους και θέλουν λίγη βοήθεια από τους τέσσερις μπροστά – βοήθεια που δεν υπάρχει. Απέναντι στους Σέρβους ο Πίκφορντ κράτησε το 1-0: χθες στην βολίδα του Χιούλμαντ στο 34΄δεν μπόρεσε να κάνει κάτι μολονότι το σουτ ήταν στην γωνιά του. Η Αγγλία θα μπορούσε να κερδίσει, αλλά θα μπορούσε και να χάσει κι είναι αυτό κυρίως που προκαλεί συζητήσεις: όλοι περιμένουν να δουν κάτι άλλο. Ο Χόιμπιεργκ, ο Χιούλμαντ, ο Βιντ κι ο Χόιλουντ δεν είναι αστέρια της Πρέμιερ λιγκ όμως τρέχοντας και για χάρη του Ερικσεν έδειξαν να ξέρουν τι θέλουν στο γήπεδο. Το γεγονός ότι η Αγγλία υποφέρει από ομάδες που δείχνουν απλά πιο οργανωμένες δυναμώνει τις συζητήσεις: θα συνιστούσα ψυχραιμία – οι Δανοί όπως και οι Σέρβοι αντιμετώπισαν τους Αγγλους χωρίς πίεση. Το τουρνουά της Αγγλίας νομίζω ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα: θα ξεκινήσει στα νόκ άουτ όταν άγχος πρόκρισης θα έχει και ο αντίπαλος της στρεσαρισμένης ομάδας του Σάουθγκέιτ. Που χθες έκανε νωρίς κάποιες αλλαγές χωρίς ωστόσο να πάρει κάτι από όσους ήρθαν από τον πάγκο: λίγο ενθουσιασμό για την συμμετοχή του κατέθεσε μόνο ο Γουότκινς.

https://i0.wp.com/s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2024-06-20/serbia_slovenia_euro_2024_2.jpg?w=1080&ssl=1

Βαλκανικό ντέρμπι

Και το άλλο ματς του ομίλου, το βαλκανικό ντέρμπι ανάμεσα στην Σερβία και την Σλοβενία, τελείωσε ισόπαλο με 1-1. Ισόπαλο είχε τελειώσει και το προχθεσινό ανάλογο παιχνίδι ανάμεσα στην Κροατία και την Αλβανία (2-2). Η σατανική ομοιότητα των δύο παιχνιδιών είναι ότι όποιος ισοφάρισε (την Τετάρτη οι Αλβανοί και χθες οι Σέρβοι) έφτασε στην ισοφάριση με γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα. Και στις δύο περιπτώσεις είδαμε μεγάλες αντιδράσεις. Χθες για τους Σέρβους ισοφάρισε ο Γιόβιτς που ήρθε από τον πάγκο και κατάφερε να νικήσει μετά από εκτέλεση κόρνερ τον Σλοβένο τερματοφύλακα Ομπλακ που έμοιαζε ανίκητος. Οι Σέρβοι είναι κάπως ανοργάνωτοι, έχουν όμως κάμποσους τεχνητές και αντιδρούν – το έκαναν με τους Αγγλους (όχι επιτυχημένα) το έκαναν και χθες, όταν και στέρησαν απο την Σλοβενία μια νίκη που ισοδυναμούσε με πρόκριση. Τώρα στον όμιλο είναι όλα ανοιχτά. Βέβαια και για το χθεσινό βαλκανικό ντέρμπι ισχύει ότι και για το προχθεσινό. Με δεδομένο ότι η Σερβία την τελευταία αγωνιστική αντιμετωπίζει την Δανία και η Σλοβενία την Αγγλία, αν οι δυο δεν κερδίσουν, η χθεσινή τους δραματική ισοπαλία θα είναι ο λόγος του αποκλεισμού τους. Αν ο ένας από τους δυο κερδίσει αυτός ο χθεσινός βαθμός είναι χρυσάφι.  

Ο όμιλος είναι ανοιχτός. Χάρη στους Αγγλους θα λεγα. Ας τους αναγνωρίσουμε ότι δεν μας αφήνουν να πλήξουμε.  

Πηγή: Karpetshow

Pin It on Pinterest

Shares
Share This