Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Στις 28 Μαρτίου του 1990 (Μπουλς-Καβαλίερς) ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Στέισι Κινγκ έβαλαν μαζί 70 πόντους: τους 69 ο Τζόρνταν και έναν ο Κινγκ.

Στις 3 Ιανουαρίου του 2023 (Καβαλίερς-Μπουλς) ο Ντόνοβαν Μίτσελ και ο Ρόμπιν Λόπεζ έβαλαν μαζί 72 πόντους: τους 71 ο Μίτσελ και έναν ο Λόπεζ.

Στις 13 Απριλίου του 2016 (Λέικερς-Τζαζ) ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Ταρίκ Μπλακ έβαλαν μαζί 64 πόντους: τους 60 στο κύκνειο άσμα του ο “Black Mamba” και τέσσερις ο νυν σέντερ του Ολυμπιακού.

Όσο κι αν ακούγεται ως οξύμωρο σχήμα εκείνη η φαντασμαγορική παράσταση στο Staples Center έμελλε να αποβεί η πρώτη εξόδιος ακολουθία για τον σούπερ σταρ των Λέικερς o οποίος στο τέλος του αγώνα πήρε το μικρόφωνο και φώναξε “Mamba out”.

Χθες το βράδυ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εις εκ των τελευταίων μαθητών και Aποστόλων του Κόμπε το είπε διαφορετικά.

“Tarik in”! Ιn όντως. Εντελώς μέσα! Μέσα και με τα μπούνια κι αυτό άλλοι το συνειδητοποίησαν και το απόλαυσαν ως σύντροφοι του ή ως θεατές και άλλοι (οι αντίπαλοι του) ως θύματα!

Πονούν μωρέ τα παλικάρια;

Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκει-θού Kύριε φυλακήν τω στόματι μου-και το μεγαλύτερο σκιάχτρο και φόβητρο της EuroLeague, ο πολύς Εντι Ταβάρες σε μια διεκδίκηση της μπάλας πάνω στο παρκέ.

Ο Ταβάρες τον πλάκωσε και πολλοί πίστευαν ότι ο Μπλακ δεν θα ξανασηκωθεί. Πριτς! Πονούν μωρέ τα παλικάρια; Ο Μπλακ είναι παλικάρι, το παλικάρι που μαζί του όλοι θα ήθελαν να πάνε σε έναν πόλεμο.

Να πάνε άοπλοι, διότι ο πρώην παίκτης των Ρόκετς και των Λέικερς κουβαλάει μαζί του τόσα πολεμοφόδια, που δεν χρειάζονται άλλα.

Η ταχυδύναμη και η ακύρωση των σκριν

Ο Μπλακ είναι πολύ δυνατός και πολύ ταχύς, πάει να πει διαθέτει αυτό το συνδυαστικό στοιχείο που είναι περιζήτητο, πολυπόθητο και ανεκτίμητο στον σύγχρονο αθλητισμό. Ταχυδύναμη!

Κάποιος επαΐων που τον έχει τσεκάρει για τα καλά, μού είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι ενδέχεται με βάση αυτό το συγκεκριμένο κριτήριο να κατατάσσεται πρώτος σε ολόκληρη τη διοργάνωση και ότι ο μόνος που θα μπορούσε να του παραβγεί είναι ο Μπράντον Ντέιβις.

Οι Αμερικανοί οι οποίοι βεβαίως είναι πολύ πιο ψαγμένοι σε ό,τι αφορά αυτές τις κατηγοριοποιήσεις και τα analytics της στατιστικής τού έχουν επιδαψιλεσύει άλλον έναν έπαινο, που αφορά τις αμυντικές αντιδράσεις του. Λένε δηλαδή ότι ο Μπλακ είναι μετρ στις κινήσεις “Cancel The Screen”, που δεν σημαίνει ότι σπάει τα σκριν του αντιπάλου του σέντερ, αλλά κάτι ακόμη πιο χρήσιμο. Δεν επιτρέπει καν να στηθεί σκριν!

Η τελευταία μεταγραφή και η προθεσμία

Ο Μπλακ υπήρξε ο τελευταίος τροχός της αμάξης στη στελέχωση του εφετινού ρόστερ του Ολυμπιακού: εννοώ ότι υπήρξε η έσχατη μεταγραφική κίνηση και μάλιστα είχε και έναν τόνο επιφυλακτικότητος, εξ ου και το γεγονός ότι υπέγραψε για μια χρονική περίοδο έξι μηνών με το δικαίωμα των Πειραιωτών να τον “κόψουν” μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ένα έκριναν πως δεν τούς κάνει!

Εκ των υστέρων και κυρίως εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι τούς κάνει και τούς παρακάνει, καθόσον 24 ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας έβαλε τη τζίφρα του στην επέκταση του συμβολαίου του έως το τέλος της σεζόν.

Μέχρι τότε η κατάσταση του θεωρείτο ρευστή, άλλωστε στις 31 Ιουλίου που ανακοινώθηκε η απόκτηση του ως έβδομου ξένου (μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τον Κώστα Αντετοκούνμπο) είχε επισημανθεί από τα ΜΜΕ ότι θα αγωνιζόταν μονάχα στη ΕuroLeague.

Αμ δε; Μέχρι στιγμής έχει εννέα παρουσίες στην Basket League με μέσο όρο 9.7 πόντους και 4.4 ριμπάουντ, ενώ στη EuroLeague αριθμεί 14 συμμετοχές με 4.4 πόντους και 1.6 ριμπάουντ, με highlight (που ωστόσο πήγε στράφι) τους 15 πόντους και τα έξι ριμπάουντ κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.

Πέντε φάουλ σε 122 δευτερόλεπτα

Χθες σκόραρε πέντε πόντους, κατέβασε εννέα ριμπάουντ, μοίρασε μία ασίστ, αλλά το μερίδιο του στον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ υπήρξε πολύ σημαντικότερο απ’ όσο δείχνουν τα νούμερα.

Ασφαλώς το φεγγάρι έχει δυο πλευρές, τη σκοτεινή και τη φωτεινή. Ο Μπλακ βρέθηκε στην πρώτη στον αγώνα με τη Ζαλγκίρις στον οποίο μέσα σε δυο λεπτά και δυο δευτερόλεπτα πρόκανε ο δόλιος να αποβληθεί με τέσσερα φάουλ και μία τεχνική ποινή, ενώ το μόνο άλλο στοιχείο που είχε να παρουσιάσει στη στατιστική του ήταν ένα λάθος!

Εκτός από την ταχυδύναμη και το γεγονός ότι είναι μανούλα στο να ακυρώνει τα σκριν, ο Μπλακ πιστώνεται και μια άλλη δυσεύρετη και σπανίζουσα σε αυτό το επίπεδο, αρετή…

Ο λεγάμενος είναι 32 ετών, άρα δεν ντύθηκε στα κόκκινα για το εφάπαξ, το οποίο δεν ήταν κιόλας εξασφαλισμένο, παρεμπιπτόντως μάλιστα είχε δηλώσει ότι «ήρθα διότι μαγεύτηκα από την πορεία της ομάδας στην περυσινή σεζόν».

Τα 227 ματς στο ΝΒΑ και η αποδοχή του ρόλου

Συν τοις άλλοις μοστράρει στο βιογραφικό του 227 ματς στο NBA με μέσο όρο 4.9 πόντους και 4.7 ριμπάουντ.

Πριν από τον Ολυμπιακό αγωνίσθηκε στην Euroleague άλλες τρεις σεζόν, δυο φορώντας τη φανέλα της Μακάμπι (με προπονητή τον Γιάννη Σφαιρόπουλο) και μια στην. ελληνοπρεπή Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Πού θέλω να καταλήξω; Απλούστατα, άλλος στη θέση του θα πούλαγε μούρη, θα σήκωνε αντάρτικο και δεν θα ανεχόταν να παίζει κατά μέσο όρο οκτώ λεπτά, χώρια που κάποιες φορές πάτησε το παρκέ μονάχα στην προθέρμανση.

Εδώ λοιπόν έγκειται η πιο σημαντική αρετή του: ο Μπλακ είναι ένας παίκτης ο οποίος έχει αποδεχθεί πλήρως τον ρόλο του και ακόμη κι όταν γυαλίζει τον πάγκο, δεν εμφανίζεται ποτέ σκαλωμένος ή μουτρωμένος και μάλιστα σηκώνεται πρώτος για να ενθαρρύνει ή να επιβραβεύσει τους συμπαίκτες του και να πανηγυρίσει μαζί τους.

Παίκτες τέτοιου τύπου πρέπει να είναι έτοιμοι να τα δίνουν όλα, είτε καλούνται για λίγα δευτερόλεπτα στο λεγόμενο “Garbage Time”, είτε για τριάντα λεπτά, είτε καθόλου.

Η ετοιμότητα, το hook και το περυσινό φλερτ

Συνήθως όλοι όσοι ανήκουν σε αυτή τη συνομοταξία δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι. Ο Μπλακ δεν το λέει απλώς, αλλά το εννοεί και το αποδεικνύει σε κάθε περίπτωση, καλή ώρα όπως χθες.

Μπαίνει είτε για να μακροημερεύσει στα δρώμενα ενός αγώνα είτε για να παίξει μια άμυνα, δίχως να ορρωδεί προ ουδενός, βάζει το κορμί του, παίρνει τις σωστές θέσεις μέσα στο βαμμένο, αμύνεται σαν σκύλος στα pick n’ roll σπρώχνεται και σπρώχνει, πέφτει και σηκώνεται και άμα λάχει (όπως χθες) θα σκοράρει κιόλας με hook με το αριστερό χέρι μέσα στην κυκλοφοριακή συμφόρηση!

Του Μπαρτζώκα ο Μπλακ του είχε κάνει κλικ από το καλοκαίρι του 2021, αλλά εκείνο το πρώτο φλερτ κατέληξε σε γάμο μετά από έναν χρόνο, με τον Αμερικανό σέντερ να μοιράζει την περυσινή σεζόν ανάμεσα στη G-League με τους Γκραν Ράπιντς Γκολντ και στην τουρκική Μπαχτσεσεχίρ.

Δεν ξέρω εάν ο Μπλακ μπορεί να θεωρείται ένας underachiever, αν και υπάρχει η εκτίμηση ότι με τα προσόντα που διαθέτει θα μπορούσε να διαγάγει μια καλύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια καριέρα στο NBA.

Μια πιθανή εκδοχή γι αυτό μπορεί να είναι το γεγονός ότι ενώ στις προπονήσεις και στα ματς δίνει όλο του τον εαυτό, δεν θα ζητήσει ποτέ να κάνει το κάτι παραπάνω πέρα από το πρόγραμμα, όπως συμβαίνει με τους περιβόητους “αρουραίους των γυμναστηρίων”

Το ντραφτ, οι σπουδές και η “Mamba Mentality”

Έχει ωστόσο στο παλμαρέ του ένα επίτευγμα: έπαιξε επί τέσσερις σεζόν στο NBA, χωρίς να έχει επιλεγεί στο ντραφτ και αφού προηγουμένως έδωσε μεγάλη έμφαση στις σπουδές του, εις βάρος του μπάσκετ!

Ελάχιστοι παίκτες εξαντλούν την τετραετία στα κολέγια, αλλά ο Μπλακ ανήκει σε αυτή τη συνομοταξία, σπουδάζοντας και αγωνιζόμενε για τρεις σεζόν στο Μέμφις και για άλλη μία στο Κάνσας. Το πτυχίο του μάλιστα στον τομέα της οργάνωσης ηγεσίας το πήρε αμέσως, χωρίς χρονοτριβές και δίχως να επιστρέφει εκ των υστέρων στο Πανεπιστήμιο, ενώ έκανε κιόλας μεταπτυχιακό στις Αφροαμερικανικές σπουδές.

Δυο χρόνια αργότερα η τύχη τον αξίωσε και ο Θεός τον ευλόγησε να παίξει μαζί με τον Μπράιαντ και αυτό δικαίως το θεωρεί ως ένα πολύ σπουδαίο κεφάλαιο της ζωής του.

Όχι επειδή εκείνο το αλήστου μνήμης βράδυ σκόραραν μαζί 64 πόντους, αλλά επειδή έκαναν παρέα στη διετία που ήταν συμπαίκτες (2014-2016) και μάλιστα ο Μπλακ ανήκε στον στενό κύκλο των… Αποστόλων του Κόμπι και μυήθηκε ασμένως στη στάση ζωής και στην περιβόητη “Mamba Μentality”.

Πηγή: Sport24