Τα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΚΕΜ ολοκληρώθηκαν πρόωρα για την σεζόν 2019/20 ελέω κορονοϊού και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και τη μορφή των πρωταθλημάτων της ερχόμενης σεζόν έχει ξεκινήσει με τις απόψεις να ποικίλουν και να διίστανται.
Στην περσινή Γενική Συνέλευση τέθηκε το θέμα της ενοποίησης των δύο κατηγοριών του Πρωταθλήματος των ανδρών, χωρίς ωστόσο να βρει πρόσφορο έδαφος, καλώς κατά την ταπεινή μου άποψη.
Πάγια προσωπική μου θέση είναι ότι η ύπαρξη των δύο κατηγοριών διατηρεί την ποιότητα, το κίνητρο, την ανταγωνιστικότητα και το ενδιαφέρον στο βέλτιστο δυνατό επίπεδο. Μπορεί μία αναδιάρθρωση κι ενοποίηση των δύο κατηγοριών να εξυπηρετεί οικονομικά στους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε, ωστόσο μακροπρόθεσμα δεν βοηθάει την ανάπτυξη του προϊόντος, παρά μόνο ανοίγει το δρόμο για μία φθίνουσα πορεία, με τα παραδείγματα να είναι αμέτρητα στο χώρο του αθλητισμού.
Σκεφτείτε λίγο το ενδεχόμενο του να είχαμε μία κατηγορία στο πρωτάθλημα Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΜ. Είκοσι πέντε ομάδες (με βάση τα φετινά δεδομένα) θα διεκδικούσαν μόλις μία θέση, αυτή του πρωταθλητή, που δίνει και το εισιτήριο της ανόδου στην Γ’ Εθνική Κατηγορία, με τη διεκδίκηση παραμονής στην Α’ Κατηγορία ή της ανόδου σε αυτήν από την Β’ να απουσιάζει αφαιρώντας το κίνητρο από μεγάλο αριθμό ομάδων.
Ωστόσο, η φετινή περίπτωση είναι διαφορετική. Οι σύλλογοι οδηγήθηκαν σε βίαιη παύση των δραστηριοτήτων τους από τις αρχές Μαρτίου λόγω της πανδημίας και επιστροφή στην κανονικότητα έχει άγνωστο χρονικό ορίζοντα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σωματεία της Ένωσης να έχουν μηδενικά έσοδα την περίοδο τούτη, η οποία τυγχάνει να είναι αυτή κατά την οποία οι ομάδες ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις και μη έχοντας έξοδα για τις μετακινήσεις τους και τις τελέσεις των αγώνων κατάφερναν να καλύψουν οικονομικές εκκρεμότητες της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου ή και ακόμα να δημιουργήσουν ένα μικρό κομπόδεμα για την επόμενη.
Η έτερη πηγή εσόδων των συλλόγων, οι λιγοστοί χορηγοί, βρίσκονται σε ανάλογη οικονομική κατάσταση μιας και στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της κοινωνίας μας μπήκε μία άνω τελεία με τα έσοδα να μηδενίζονται και τα έξοδα να τρέχουν. Ως εκ τούτου είναι άγνωστο το πόσοι από αυτούς θα έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν την ερχόμενη σεζόν τον οβολό τους και να αιμοδοτήσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία.
Όλες αυτές οι παραπάνω συνθήκες έκαναν, εμένα προσωπικά να βάλω νερό στο κρασί μου και να αναθεωρήσω την στάση μου απέναντι στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΚΕΜ, να κάνω δεύτερες σκέψεις για το ενδεχόμενο ενοποίησης των δύο κατηγοριών και να καταλήξω σε μία πρόταση για την αγωνιστική περίοδο 2020/21:
Συγχώνευση της Α’ και Β’ ΕΚΑΣΚΕΜ, με τις ομάδες να χωρίζονται σε δύο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο και μόνο.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των εξόδων μετακίνησης των ομάδων, ώστε να διευκολυνθεί η συνέχεια τους και να αποφευχθεί η μείωση των συλλόγων που θα συμμετάσχουν στο επόμενο πρωτάθλημα, διατηρώντας παράλληλα ζωντανό το ενδιαφέρον του, μιας και η επαναδιαίρεσή του την επόμενη χρονιά θα κρατήσει ζωντανό το κίνητρο μέχρι τέλους.
Τρόπος διεξαγωγής
Τα σωµατεία του κάθε ένα από τους δύο ομίλους θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές (πουλ – ένας προς όλους).
Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις κάθε ομίλου θα διασφαλίσουν την συμμετοχή τους στην Α’ Κατηγορία της αγωνιστικής περιόδου 2021/22 και ταυτόχρονα να σχηματίσουν ένα γκρουπ μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής. Εδώ τα σωματεία θα συναντηθούν με τις ομάδες του άλλου ομίλους δύο φορές και θα μεταφέρουν τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου με τις τρεις ομάδες που αγωνίστηκαν στον ίδιο όμιλο. Αυτό δίνει επιπλέον οκτώ παιχνίδια στις ομάδες, μόλις δύο περισσότερα απ’ όσα δίνουν play offs, εξουδετερώνοντας το οποιοδήποτε αντεπιχείρημα πώς ο τάδε όμιλος ήταν πιο αδύναμος και ευνόησε τον τάδε στο να αποκτήσει πλεονέκτημα έδρας. Κι όλα αυτά με μόλις τρεις μακρινές μετακινήσεις για τις ομάδες.
Όσον αφορά τις ομάδες που θα καταλάβουν από την πέμπτη έως και την όγδοη θέση των δύο ομίλων, θα σχηματίσουν ένα δεύτερο γκρουπ με πανομοιότυπο τρόπο διεξαγωγής κι έπαθλο για τις τέσσερις πρώτες (λιγότερη/ες αν υποβιβαστεί/ουν ομάδα/ες της Ένωσης από την Γ’ Εθνική Κατηγορία) την συμμετοχή στην Α’ ΕΚΑΣΚΕΜ της αγωνιστικής περιόδου 2021/22 και τις υπόλοιπες στην Β’.
Τέλος, οι ομάδες που θα τερματίσουν στην κανονική διάρκεια από την ένατη θέση και κάτω στους δύο ομίλους θα αγωνιστούν στην Β’ ΕΚΑΣΚΕΜ την σεζόν 2021/22.
Όλο αυτό ωστόσο δεν αποτελεί λύση, στο χρόνιο οικονομικό πρόβλημα που μαστίζει τους ερασιτεχνικούς συλλόγους. Τους δίνει ωστόσο τη δυνατότητα να διατηρηθούν εν ζωή και πίστωση ενός έτους ώστε να αναδιοργανωθούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Ένα άλλο σημαντικό και ζωτικό κεφάλαιο για τη βιωσιμότητα τόσο των συλλόγων, είναι η αναβάθμιση του προϊόντος μέσα από την οποία θα βελτιωθεί η εμπορικότητα τόσο η δική τους, όσο και του πρωταθλήματος και μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει μία πάγια πηγή εσόδων. Μικρή, πολύ μικρή αρχικά, αλλά αυξανόμενη χρόνο με το χρόνο.
Με αυτό το κομμάτι όμως θα ασχοληθώ σε προσεχές άρθρο μου…