Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Απόψε στο πρόγραμμα του Τσάμπιονς λιγκ υπάρχει ένα παιγνίδι που δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει παρά μόνο για την έκταση της νίκης της γηπεδούχου: η Μάντσεστερ Σίτυ υποδέχεται την Φέγενορντ. Κι όμως μια σειρά από ήττες της πρωταθλήτριας Αγγλίας έφτασαν να το καθιστούν ένα από τα πιο ενδιαφέρονται όχι της βραδιάς αλλά της σεζόν όπως αυτή εξελίσσεται μέχρι τώρα. Η Σίτυ χάνοντας την Κυριακή 0-4 από την Τότεναμ του Αγγελου Ποστέκογλου έμεινε 8 βαθμούς πίσω από την Λίβερπουλ και έχει ανάγκη μιας συνολικής ανασύνταξης. Αλλά η ερώτηση λίγο πολύ όλων είναι πως έφτασε στο σημείο να μετρά τόσες ήττες στη σειρά μια ομάδα που λίγους μήνες πριν έμοιαζε αλύγιστη.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Η κρίση της Μάντσεστερ Σίτυ έχει να κάνει με τις δυσκολίες ενός ανθρώπου που δουλεύει πολύ, δηλαδή του Πεπ Γκουαρντιόλα, του ανθρώπου που στον πάγκο της έχει κερδίσει τα τέσσερα τελευταία πρωταθλήματα στην Αγγλία και τα πέντε από τα τελευταία επτά. Το σαββατιάτικο ματς της ομάδας του με την Τότεναμ έπρεπε να είναι ένα είδος γιορτής για την επέκταση του συμβολαίου του: μιλάμε πάντα για τον πιο επιθυμητό προπονητή στον κόσμο. Μετά το τρίτο γκολ της Τότεναμ οι οπαδοί των φιλοξενούμενων άρχισαν να του τραγουδάνε «αύριο θα απολυθείς» – κάτι που ήταν κομμάτι δύσκολο να το φανταστεί κάποιος στην αρχή της περιόδου. Η Σίτυ παραμένει δεύτερη στη βαθμολογία της Πρέμιερ λιγκ αλλά καταγράφει επιδόσεις σχεδόν ανεξήγητες: από την Τότεναμ αποκλείστηκε και στο κύπελλο Αγγλίας ενώ θυμίζω ότι τέσσερα γκολ είχε δεχτεί και στο τελευταίο της παιγνίδι στο Τσάμπιοςν λιγκ από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας.

https://i0.wp.com/sportsking.gr/wp-content/uploads/2024/09/guardiola-3.jpg?fit=1024%2C576&ssl=1

Πάντα ήταν κάτι περισσότερο

Για την Σίτυ ήταν λογικό να προσπαθήσει να ανανεώσει το συμβόλαιο του Γκουαρντιόλα. Το παράδειγμα της Γιουνάιτεντ είναι κάτι που στην πόλη του Μάντσεστερ σίγουρα συζητούν. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πίστεψε κάποτε ότι έχε μεγαλώσει τόσο πολύ ώστε δεν χρειαζόταν τον Σερ Αλεξ Φέργκουσον: τον αναζητούν ακόμα. Ο Πέπ όμως είχε λόγο να συνεχίσει σε μια ομάδα με την οποία έχει ολοκληρώσει όχι ένα αλλά δύο κύκλους τουλάχιστον;

Για την επιλογή της παραμονής του νομίζω πως κι ο ίδιος μέτρησε πολλά. Ο Γκουαρδιόλα είναι κάτι περισσότερο από την ομάδα του: πάντα ήταν. Είναι το πρόσωπό της εικόνας της επιτυχίας της: η Σίτι είναι 144 ετών αλλά μαζί του σε εννέα χρόνια έχει κερδίσει το 43% των τροπαίων που έχει στην ιστορία της. Ο Γκουαρντιόλα εννέα χρόνια μετά την πρόσληψή του είναι ένα σύμβολο της ποδοσφαιρικής αβάν γκαρντ – ακόμα παραμένει στη μόδα ως αυτός που άλλαξε το παιχνίδι κι ενδεχομένως και την ιστορία του: υπερηφανεύεται ότι έχει εκατομμύρια θαυμαστές και haters, χαίρεται και με τις δύο κατηγορίες. Και για τον ίδιο είναι κομμάτι δύσκολο να φανταστεί πλέον τον εαυτό του μακριά από την Σίτυ και δεν είναι μικρός πλέον ώστε να πάει κάπου και να κάνει μια νέα αρχή. Δεύτε τον Γιούργκεν Κλοπ: έφυγε από την Λίβερπουλ αλλά δεν πήγε πουθενά. Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα: ο Πεπ είναι τόσο συγκεντρωτικός ώστε η παραμονή του δεν μπορεί να είναι τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης – για την ακρίβεια δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημα. Ο Πεπ δεν είναι ένας νεοφερμένος που με αυτό τον τρόπο στηρίζεται, ούτε κάποιος που υπογράφοντας ένα νέο συμβόλαιο θα αλλάξει το στάτους του: λειτουργούσε και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως απόλυτο αφεντικό. Που σήμερα όμως είναι στο κέντρο ενός προβλήματος. Το φωνάζουν επτά ήττες.  

Η δήλωση παραμονής

Είναι ανεξήγητος αυτός ο κατήφορος; Και ναι και όχι. Παρόλο που υπάρχουν τελευταία κάποιες απουσίες, που κάνουν δυσλειτουργική κυρίως την άμυνά της ομάδας (εκτός από τον Ρόντρι που αποδείχτηκε αναντικατάστατος και ο Ντίαζ είναι απώλεια και μάλιστα σημαντική), η πρωταθλήτρια Αγγλίας έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν την διαφορά – μοιάζει απίθανο να είναι όλοι τους ξαφνικά ντεφορμέ. Η Τότεναμ, που σκοράρει πολύ αλλά δέχεται και γκολ εύκολα, έμοιαζε ιδανικός αντίπαλος για ένα νέο ξεκίνημα. Αλλά στο ποδόσφαιρο πολλές φορές η λογική πάει στην άκρη. Πόσο μάλλον όταν στην πραγματικότητα της ομάδας υπάρχουν και γεγονότα δύσκολα διαχειρίσιμα. Όπως για παράδειγμα το δικαστήριο που τρέχει και στο οποίο η Σίτυ είναι κατηγορούμενη για ένα πλήθος από παραβάσεις που δύσκολα θα περάσουν ατιμώρητες.

https://www.contra.gr/img/2178/10298287/836000/w940/940/haaland

Ισως αυτό είναι το πιο μεγάλο της πρόβλημα τελικά. Η ίδια η ανανέωση του συμβολαίου του Πεπ έγινε για να μπει τέλος σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορούσε το μέλλον του: η συμφωνία ήρθε σε μια στιγμή που είχαν αρχίσει προβλέψεις για το ποια θα είναι η επόμενη ομάδα του Καταλανού, με την Παρί να είναι η μεγάλη υποψήφια. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονταν στην εκτίμηση ότι ο Γκουαρντιόλα δεν θα παραμείνει σε μια ομάδα που, εξαιτίας μιας τιμωρίας, δεν θα αγωνιστεί του χρόνου στην Ευρώπη – πόσο μάλλον, έλεγαν, δεν θα παραμείνει αν η ομάδα υποβιβαστεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πεπ στη δήλωση της παραμονής του είπε πως θα συνεχίσει στην ομάδα ακόμα κι αν πέσει κατηγορία. Δύσκολα θα γίνει. Αλλά όταν και στο εσωτερικό μιας ομάδας γίνονται τέτοιες συζητήσεις όλα ξαφνικά μοιάζουν παράξενα.      

Αμφιβολίες ξαφνικά πολλές

Είναι τυχαίο ότι μετά την έναρξη της συγκεκριμένης δικαστικής διαδικασίας άρχισαν να κυκλοφορούν αμφιβολίες για την παραμονή του Χάαλαντ πχ; Όχι δεν είναι. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως περιμένοντας την έναρξη του δικαστηρίου η Σίτυ άλλαξε ξαφνικά πολιτική το περασμένο καλοκαίρι, σταμάτησε τις ακριβές αγορές κι ο Γκουαρντιόλα άρχισε να ασχολείται με την αξιοποίηση νέων παιδιών όπως ο Λιούις πχ. Η Σίτυ δεν αποκλείεται να τρέξει ένα σερί και να καλύψει την διαφορά από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ: έχει προσπεράσει ομάδες που ήταν μπροστά της κάνοντας συνεχόμενες νίκες μετά τον Φεβρουάριο – χρόνος υπάρχει. Ο Γκουαρντιόλα λέει ότι οι ομάδες του πάντα έχουν τον Νοέμβριο μια μικρή πτώση στην απόδοσή τους, απλά τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν τόσες σημαντικές απουσίες. Αλλά ότι η Σίτυ δεν είναι η ήρεμη ομάδα που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια βγάζει μάτια…

Πηγή: Karpetshow