Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Σήμερα υπάρχει στο πρόγραμμα τα ματς Γαλλία – Βέλγιο και Πορτογαλία – Σλοβενία. Δηλαδή θα δούμε τι σχέδια έχουν για την εφετινή διοργάνωση ο ΕμΠαπέ, ο Κέβιν ΝτεΜπρόιν και φυσικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Κακά τα ψέματα: οι συγκεκριμένοι τρεις είναι οι κεντρικές φυσιογνωμίες στις ομάδες που αγωνίζονται – πιο σημαντικοί από τους προπονητές τους για λόγους ολότελα διαφορετικούς.    

Στούς δυο ο τρίτος, δεν...

Αναζητείται γκολ και άλλα…

Οι Γάλλοι κάπως αλλιώς είχαν φανταστεί το Εuro2024. Παρόλο που ο Ντινιέ Ντεσάν δεν ήθελε να ακούει ότι η Γαλλία είναι φαβορί και μάλιστα πρώτο φαβορί, στους παίκτες του αυτός ο άτυπος τίτλος που μαρτυρά μια κάποια αναγνώριση άρεσε. Ο ΕμΠαπέ που είναι το κεντρικό πρόσωπο της Γαλλίας στην διοργάνωση είχε πει πριν αυτή αρχίσει ότι η ομάδα του πρέπει να έχει ως σκοπό να ολοκληρώσει ότι δεν κατάφερε στο Εuro τρία χρόνια πριν απλά γιατί σήμερα είναι καλύτερη.

Θυμίζω ότι τρία χρόνια πριν οι Γάλλοι είχαν ξεκινήσει κερδίζοντας τους Γερμανούς και φέρνοντας ισοπαλίες με τους Πορτογάλους και τους Ούγγρους στη Βουδαπέστη: τα αποτελέσματά τους ήταν ίδια με τώρα – οι αντίπαλοι διαφορετικοί. Εκείνη η Γαλλία, χάρη στην παρουσία του Μπενζεμά και του Πογκπά, τον οποίο κακώς ξεχνάμε όταν μιλάμε για Γάλλους που λείπουν, είχε μια μεγάλη διαφορά από την τωρινή ομάδα του Ντεσάν: σκόραρε εύκολα. Τώρα δεν το κάνει και γιατί ορισμένοι ποδοσφαιριστές που παίζουν στην επίθεση φαίνονται κουρασμένοι και ντεφορμέ (Γκριεζμάν, Ντεμπέλε, Ζιρού κτλ) αλλά και γιατί η εξάρτηση από τον ΕμΠαπέ είναι μεγαλύτερη και από αυτή που είχαμε δει στο Μουντιάλ του Κατάρ. Ο ΕμΠαπέ, ακόμα και με μάσκα, είναι πιο επιδραστικός στο παιγνίδι από τους υπόλοιπους. Αλλά μόνος δεν μπορεί να τα καταφέρει όσες κι αν είναι οι πρωτοβουλίες του: το έχουμε δει και με την Παρί Σεν Ζερμέν στο Τσάμπιονς λιγκ.  

Κωμικοί και κωμικά  

Ο Ντεσάν μοιάζει να πιστεύει ότι οι δυσκολίες που δείχνουν οι Γάλλοι στο γκολ οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι αντιμετώπισαν μέχρι τώρα τον τουρνουά χαλαρά: για αυτό αλλάζει συνεχώς την επίθεση ψάχνοντας αυτούς που μπορεί να τον πείσουν πως έχουν πιο μεγάλη όρεξη. Η Γαλλία μοιάζει να έχει ανάγκη από ένα ταρακούνημα. Ίσως γι’ αυτό παραμονή του παιχνιδιού με τους Βέλγους δόθηκε τόση μεγάλη σημασία σε ένα σατυρικό (στην πραγματικότητα κακόγουστο) βίντεο που ανέβασε η βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία στην ιστοσελίδα της. Σ’ αυτό ένας κωμικός τραγουδάει ότι κάποιος Βέλγος ποδοσφαιριστής θα σπάσει τα πόδια του ΕμΠαπέ προσθέτοντας στο σύνθημα την γνωστή λούπα «ο να να να να» πριν εμφανιστεί ο  Ονάνα, ο ποδοσφαιριστής της Έβερτον και ξεκαρδιστούν και οι δύο. Οι Γάλλοι διαμαρτυρήθηκαν, οι Βέλγοι ζήτησαν συγγνώμη. Αλλά αμφιβάλλω αν μια τέτοιου είδους κουταμάρα μπορεί να μεγαλώσει την ένταση εντός της γαλλικής αποστολής. Αν είναι μόνο η ένταση, που λείπει. Διότι και το αστείο πέναλτι που έκανε ο Ουπαμεκανό στον Σβιντέρσκι στο ματς με την Πολωνία θα πρεπε να προβληματίζει.  

https://i0.wp.com/www.bnsports.gr/media/k2/items/cache/0ff6448ea6d5d8f5f6ae9bbc74302b2d_XL.jpg?w=1080&ssl=1

Ποιοι Βέλγοι;

Οι εντάσεις αντιθέτως δεν λείπουν στους Βέλγους. Τα δύο ματς που η ομάδα του Τεντέσκο δεν κέρδισε (αυτό με την Σλοβακία και αυτό με την Ουκρανία) ολοκληρώθηκαν με αποδοκιμασίες από τους Βέλγους οπαδούς που ήταν στην εξέδρα. Μετά το πρώτο ματς ο Ντε Μπρόιν είχε πει ότι «το Βέλγιο δεν είναι τόσο δυνατό όσο πιστεύει ο κόσμος» και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει κάτι «μπροστά σε αυτό του τύπου τις ενοχλητικές ιδεοληψίες». Μετά το ματς με την Ουκρανία ο αρχηγός Κέβιν ζήτησε από τους συμπαίκτες του να δείξουν την ενόχλησή τους και να μην πάνε να χειροκροτήσουν την εξέδρα των οπαδών τους – κι αυτοί το έκαναν. Η άρνηση προκάλεσε νέες αντιδράσεις και η εντύπωση που υπάρχει είναι πως αν το Βέλγιο απόψε αποκλειστεί από τους Γάλλους αρκετοί από τους παίκτες του θα πουν και αντίο στην εθνική – αρκετοί είναι πάνω από 32 χρονών. Δυσκολεύομαι ωστόσο να φανταστώ πως ειδικά ο Ντε Μπρόιν θέλει να τελειώσει την σχέση του με την Εθνική ομάδα με ένα τέτοιο τρόπο. Βέβαια το Βέλγιο κουβαλά κι άλλα μυστήρια: αναζητούνται γκολ του Λουκάκου που να μην ακυρώνονται από το VAR, και μια άμυνα κομμάτι πιο σίγουρη. Αλλά αν τους Γάλλους τους έμπλεξαν οι Πολωνοί και οι Ολλανδοί με την τακτική τους οργάνωση κυρίως γιατί να μην το καταφέρουν και οι Βέλγοι; Ο Τεντέσκο ένα ματς άμυνας και αντεπιθέσεων έχει τους παίκτες για να το σχεδιάσει.    

Ο Κριστιάνο και όλοι οι άλλοι

Ζητήματα σχέση με την εθνική ομάδα δεν έχει φυσικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο καθώς η Πορτογαλία είναι πάντοτε το βασίλειο του – τουλάχιστον μέχρι να θυμώσει με τις συμπεριφορές του ο εκάστοτε ομοσπονδιακός προπονητής. Με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεζ ο Κριστιάνο τα πάει πολύ καλά. Στα δύο πρώτα παιχνίδια, για να του ανταποδώσει την εμπιστοσύνη, ο Κριστιάνο ήταν ομαδικός όσο ποτέ και αληθινός αρχηγός εντός αγωνιστικού χώρου. Στο τρίτο ματς, αυτό με τη Γεωργία, ο Ρονάλντο θυμήθηκε τα παλιά. Φώναζε στους πάντες ζητούσε πέναλτι, πήρε κίτρινη κάρτα, έπαιζε μόνο για να σκοράρει κι Πορτογαλία πλήρωσε τους εκνευρισμός του χάνοντας, πράγμα που πάντως δεν της στοίχισε τίποτα.

Στη φάση των ομίλων ο Μαρτίνεζ έκανε διάφορα για να διευκολύνει τον Ρονάλντο αλλά και τον Πέπε. Για το χατίρι του Κριστιάνο χρησιμοποιεί δύο κόφτες τον Βιτίνια και τον Παλίνια, που δεν πλησιάζουν την αντίπαλη περιοχή αλλά τρέχουν ασταμάτητα. Για το χατίρι του Πέπε η Πορτογαλία παίζει με τρείς στα μετόπισθεν. Αυτές οι τακτικές επιλογές γίνονται από προπονητές κι ομάδες εύκολα στη φάση των ομίλων: τα νοκ άουτ παιχνίδια όμως θέλουν μια διαφορετική προετοιμασία. Για την ώρα δεν έχω καταλάβει αν η Πορτογαλία θέλει να στηριχτεί στο γεγονός ότι έχει πολλούς σκόρερς ή στην καλή της άμυνα. Στα δυο καλά της ματς ήταν ξανά «η Πορτογαλία του Ρονάλντο», αλλά δεν ξέρω αν αυτή η Πορτογαλία μπορεί να πάει μακριά.

Η Σλοβενία είναι δεδομένο ότι θα δώσει μια μάχη ακόμα. Οι τακτικές τις μεταλλάξεις από τον κόουτς Κεκ )ο τρόπος που περνά από το 4-4-2 της αρχής σε άλλα σχήματα) έχουν πολύ ενδιαφέρον. Το τρέξιμο του Τσέριν είναι χωρίς προηγούμενο και ο παρτενέρ τους Σπόραρ στην επίθεση, ο 21χρονος Μπενιαμίν Σέσκο, αν και δε φτάνει εύκολα σε τελική προσπάθεια, είναι ηγετική φυσιογνωμία. Βέβαια με τους Πορτογάλους οι Σλοβένοι θα παίξουν κυρίως άμυνα. Όπως έκαναν και με την Αγγλία. Κι αν δεν σκοράρει ο Ρονάλντο, που μέχρι τώρα δεν τα έχει καταφέρει, μια τύχη την έχουν. Αν σκοράρει το πράγμα γίνεται δύσκολο…

Πηγή: Karpetshow

Pin It on Pinterest

Shares
Share This