Για πολλοστή φορά σ’ ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα η εθνική μας ομάδα των ανδρών κατάφερε να μπει στις 8 καλύτερες της ηπείρου. Επιβλήθηκε απόψε της Ρωσίας με 3-0 και πήρε τη 2η προνομιούχο θέση από το 3ο γκρουπ της 1ης κατηγορίας (Championship Division). Υλοποίησε τον βασικό της στόχο κι από δω και μπρος θα παλέψει για το καλύτερο πλασάρισμα. Επόμενη πρόκληση η είσοδος στην 4άδα και κατ’ επέκταση στα μετάλλια! Θα έβρισκε βέβαια, νικήτρια άλλου ομίλου μπροστά της και της έλαχε η ισχυρή Γαλλία, αλλά η ποιότητά της και το βαρύ της όνομα δεν την ωθούν σε τίποτα άλλο παρά στο να τα δώσει όλα για να προχωρήσει στα ημιτελικά. Η σπουδαία αναμέτρηση γίνεται στο τραπέζι 1, αρχίζει στις 20:00 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο από το laola1.tv. Απόψε στο φινάλε των γκρουπ ήταν αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με τον πρωινό αγώνα κόντρα στη Σουηδία και βέβαια εκμεταλλεύτηκε και τις ελλείψεις των Ρώσων. Η εθνική γυναικών δεν τα κατάφερε στη δική της αποστολή. Είχε σαφώς την επιπλέον δυσκολία ότι στο βραδινό ματς με τη Σλοβενία κυνηγούσε και σκορ ώστε να ευνοηθεί σε τριπλή ισοβαθμία, αλλά μένει η στεναχώρια διότι δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να πάρει τη νίκη και την πρόκριση στην 8άδα της 2ης κατηγορίας (Challenge Division) και τελικά έχασε με 3-2. Πλέον συνεχίζει για τις θέσεις 25-32 της διοργάνωσης και αύριο στις 14:00 αντιμετωπίζει τη Δανία.
Στο καθοριστικό ματς με τη Ρωσία λοιπόν, η δευτεραθλήτρια Ευρώπης του 2013 εμφάνισε ψυχή και καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο και την ίδια ώρα είδε ότι η απουσία και του Αλεξάντερ Σιμπάεφ (ήταν στην αρχική δήλωση ο πρώτος Ρώσος της διεθνούς κατάταξης και αντικαταστάθηκε από τον έφηβο Αρτούρ Αμπούσεφ) μείωσε ξεκάθαρα τη δύναμη των αντιπάλων. Οι τελευταίοι είναι κυρίως με νεαρούς στο Λουξεμβούργο κι αυτό συνιστούσε μία μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα του Κώστα Βατσακλή. Όντως οι διεθνείς μας δεν την άφησαν αναξιοποίητη, επιβεβαίωσαν ότι είχαν τον πρώτο λόγο και μάλιστα ήταν ενθαρρυντική για τη συνέχεια η απόδοση του Παπαγεωργίου και του Σγουρόπουλου, οι οποίοι επικράτησαν σε πολύ δύσκολα παιχνίδια.
Η αποφασιστικότητα των διεθνών για τη νίκη και την πρόκριση φάνηκε από το πόσο δυνατά μπήκε στο ματς ο Κώστας Παπαγεωργίου (νούμερο 69 στην ευρωπαϊκή κατάταξη του Σεπτεμβρίου). Με τα σερβίς του και το κομπίνα-λάστιχο στο backhand («δοντάκι») έφερε από την αρχή σε πολύ δύσκολη θέση τον Γκριγκόρι Βλασόφ (No 46). Προηγήθηκε με άνεση και κράτησε σταθερά καλή απόδοση και στη συνέχεια για να φτάσει στο εμφατικό 3-0 σετ.
Ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 10) από τη θέση 2 της ομάδας συνάντησε αργότερα τον νεαρό Σάντι Ισμαΐλοφ (Νο 89). Ασφαλώς είχε τις πιθανότητες με το μέρος του, ασφαλώς του αφαίρεσε πίεση η νίκη του συμπαίκτη του, ωστόσο δεν απέδωσε καλά, είχε σκαμπανεβάσματα και συνάντησε δυσκολίες. Στο αρχικό 2-0 δέχτηκε την ισοφάριση και τελικά επικράτησε με 3-2 κάνοντας καλή εκκίνηση στο 5ο σετ.
Ο Γιάννης Σγουρόπουλος τοποθετήθηκε στη θέση 3 αυτή τη φορά και συνάντησε τον Βλαντιμίρ Σιντορένκο. Από τη μία πλευρά ήταν ο σημερινός πρωταθλητής Ευρώπης νέων (Νο 140) και από την άλλη ο πρωταθλητής Ευρώπης παίδων (Νο 174) σε μία αναμέτρηση με ξεχωριστό ενδιαφέρον! Έγινε αμφίρροπο και «κλειστό» ματς ώσπου ο Σγουρόπουλος επικράτησε 3-1 σετ με πολύ καλές αντιδράσεις στα κρίσιμα σημεία. Στον πάγκο ήταν ο Καλλίνικος Κρεάνγκα και ο Τάσος Ρηνιώτης.
Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ρωσία-Ελλάδα 0-3:
- Γκριγκόρι Βλασόφ-Κώστας Παπαγεωργίου 0-3 (1-11, 8-11, 7-11)
- Σάντι Ισμαΐλοφ-Παναγιώτης Γκιώνης 2-3 (5-11, 8-11, 11-8, 11-9, 6-11)
- Βλαντιμίρ Σιντορένκο-Γιάννης Σγουρόπουλος 1-3 (9-11, 12-10, 8-11, 7-11)
Στο άλλο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής η Σουηδία δεν είχε καμία πίεση απέναντι στο Λουξεμβούργο και με 3-0 τερμάτισε 1η και αήττητη.
Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΚΡΟΥΠ C
- Σουηδία 6
- Ελλάδα 5
- Ρωσία 4
- Λουξεμβούργο 2
Στην 8άδα προχώρησαν ακόμα ως 2ες η Κροατία, η Σλοβενία και η Ουκρανία και ολοκληρώθηκε η αποτυχία για την Αυστρία. Τρεις ήττες με 3-2 έστειλαν τη σημερινή πρωταθλήτρια Ευρώπης στην τελευταία θέση του 2ου γκρουπ και στις θέσεις 9-16!
Τα υπόλοιπα αποτελέσματα στην 3η αγωνιστική της κατηγορίας:
- Γκρουπ Α: Κροατία-Ισπανία 3-1, Γερμανία-Λευκορωσία 3-0
- Γκρουπ Β: Πορτογαλία-Σλοβακία 3-1, Αυστρία-Σλοβενία 2-3
- Γκρουπ D: Γαλλία-Ουκρανία 3-2, Ρουμανία-Πολωνία 3-1
Η εθνική γυναικών κάμφθηκε γι’ άλλη και φορά τα τελευταία χρόνια από τη Σλοβενία και δεν πέτυχε τον στόχο της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Χρειαζόταν νίκη με 3-1 ή 3-0, εν τέλει έχασε 3-2 κι έμεινε στην 3η θέση στο 8ο γκρουπ, που τη στέλνει στις θέσεις 25-32. Κι όμως, μπορούσε να πραγματοποιήσει τη μεγάλη της επιθυμία, καθώς είχε σε πολύ καλή μέρα την Τόλιου και αυξημένες πιθανότητες να προηγηθεί με 2-1. Απέβη μοιραία όμως, η ήττα της Χριστοφοράκη από αθλήτρια της κατηγορίας νεανίδων στο τρίτο στη σειρά ματς. Την ίδια ώρα η Αγγλία όδευε προς τη νίκη κόντρα στο Ισραήλ κι έτσι ακόμα και επικράτηση με 3-2 δεν ευνοούσε την εθνική μας σε τριπλή ισοβαθμία με Αγγλία και Σλοβενία.
Hομάδα του Κωνσταντίνου Κωστόπουλου είχε και σε αυτό το ματς το Α στο στήσιμο των τριάδων και άρχισε την προσπάθειά της με την Τόλιου (νούμερο 89 στην ευρωπαϊκή κατάταξη). Η 22άχρονη πρωταθλήτρια αντιμετώπισε την έμπειρη Μάνκα Φαζμούτ (Νο 98) γνωστή και στις αθλήτριες της προηγούμενης γενιάς της εθνικής μας ομάδας (Φίλη, Ντουλάκη κ.α.). Είχε διάρκεια στο παιχνίδι της και την κατάλληλη ψυχολογία έπειτα από τις νίκες απέναντι στο Ισραήλ κι έφτασε στην επικράτηση με 3-1 σετ.
Στη θέση 2 μπήκε αυτή τη φορά η Γεωργία Ζαβιτσάνου, που στις δύο πρώτες συναντήσεις είχε καλές εμφανίσεις και αποτελέσματα ως 3η παίκτρια. Μπροστά της όμως, είχε υψηλότερο εμπόδιο και συγκεκριμένα την Άλεξ Γκάλιτς, μία αθλήτρια εγνωσμένης αξίας (Νο 55). Η Αθηναία πρωταθλήτρια έκανε άλλη μία πολύ καλή προσπάθεια και το τελικό 0-3 φάνηκε να την αδικεί. Ήταν «γεμάτα» όλα τα σετ και μάλιστα τα δύο τελευταία κρίθηκαν στην παράταση.
Στο τρίτο στη σειρά παιχνίδι η Μαρία Χριστοφοράκη (Νο 162) είχε μεγάλη ευκαιρία να ξαναδώσει το προβάδισμα στην εθνική μας, καθώς αντιμετώπισε τη 16άχρονη Καταρίνα Στράζαρ (Νο 242), η οποία χρησιμοποιήθηκε απόψε πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το θεωρητικό πλεονέκτημα όμως, δεν φάνηκε και στην πράξη. Η 28άχρονη διεθνής μας προηγήθηκε με 2-1 σετ, αλλά γενικά είχε άγχος, που επηρέασε την απόδοσή της. Κάμφθηκε με οριακή διαφορά στο 4ο και το 5ο σετ και με την ήττα της τέλειωσαν και οι ελπίδες της ομάδας για την κατάληψη της 2ης θέσης.
Αυτό που απέμενε πια ήταν να συνεχιστεί η προσπάθεια για νίκη γοήτρου. Η Σλοβενία από τη μεριά της είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στην πρώτη 8άδα της κατηγορίας και ήθελε νίκη για την κορυφή του γκρουπ. Στον επόμενο επί μέρους αγώνα η Τόλιου σημείωσε και δεύτερη νίκη, η οποία θα της δώσει και πόντους στον πίνακα αξιολόγησης, καθώς επιτεύχθηκε εναντίον της Γκάλιτς. Αφού έκανε ανατροπή στο 1ο σετ, έπαιξε ακόμα καλύτερα στη συνέχεια και επιβλήθηκε με 3-0 σετ.
Στο φινάλε η Ζαβιτσάνου αντιμετώπισε τη Φαζμούτ. Ίσως επέδρασε αρνητικά πάνω της το γεγονός ότι είχε ήδη κριθεί αρνητικά για την ομάδα η υπόθεση-πρόκριση και δεν απέδωσε σύμφωνα με την αξία της. Έχασε με 3-1 κι έτσι γράφτηκε το τελικό 3-2 για τις Σλοβένες, που τελείωσαν με το απόλυτο των νικών. Στον πάγκο για την εθνική μας ήταν η νεάνιδα Ιωάννα Γερασιμάτου.
Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Σλοβενία 2-3:
- Κατερίνα Τόλιου-Μάνκα Φαζμούτ 3-1 (11-9, 11-5, 8-11, 11-6)
- Γεωργία Ζαβιτσάνου-Άλεξ Γκάλιτς 0-3 (7-11, 12-14, 15-17)
- Μαρία Χριστοφοράκη-Καταρίνα Στράζαρ 2-3 (6-11, 11-8, 12-10, 9-11, 9-11)
- Τόλιου-Γκάλιτς 3-0 (16-14, 11-9, 11-7)
- Ζαβιτσάνου-Φαζμούτ 1-3 (4-11, 6-11, 13-11, 7-11)
Στο άλλο ματς του ομίλου η Αγγλία κατέβαλλε το Ισραήλ με 3-1.
Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΚΡΟΥΠ Η
- Σλοβενία 6
- Αγγλία 5
- Ελλάδα 4
- Ισραήλ 3
Τα υπόλοιπα αποτελέσματα στην 3η αγωνιστική της κατηγορίας:
- Γκρουπ Ε: Σλοβακία-Φινλανδία 3-0, Λιθουανία-Ελβετία 0-3
- Γκρουπ F: Σερβία-Δανία 3-0, Βέλγιο-Ιταλία 1-3
- Γκρουπ G: Τουρκία-Βουλγαρία 3-0, Ουαλία-Αζερμπαϊτζάν 1-3