Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και είναι διδακτική, αλλά και επιμορφωτική για κάποιον που θέλει να μελετά το ποδόσφαιρο και να το κατανοεί σε μεγαλύτερο βάθος η ταινία που παρουσίασε ο ΠΑΟΚ μέσα από το YouTube κανάλι του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Θα ευχόμουν να κάνουν το ίδιο όλες οι ελληνικές ομάδες στο τέλος μιας σεζόν και μάλιστα όχι μόνο μετά από μια μεγάλη επιτυχία αλλά και μετά από αποτυχία – αρκεί να βάζουν ειλικρίνεια και να αφήνουν πράγματι τον θεατή να εισχωρήσει στα ενδότερα και όχι μόνο να παρακολουθεί πανηγύρια, ωραίες ή και ωραιοποιημένες καταστάσεις.

Μπροστά σε μια τέτοια αλήθεια βρίσκεται ο θεατής αυτής, της “The Incredibles” ταινίας από τα πρώτα λεπτά. Οταν θυμάται την απογοήτευη αλλά και τον έντονο προβληματισμό που επικρατούσε εσωτερικά στον ΠΑΟΚ κατά το πρώτο διάστημα της προετοιμασίας. Από το βράδυ του χαμένου τελικού κυπέλλου από την ΑΕΚ στον Βόλο μέχρι τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές έδιναν μια μάχη με τον εαυτό τους για να αλλάξουν ψυχολογία και να χτίσουν θετική νοοτροπία.

Την ημέρα που ο ΠΑΟΚ έφευγε για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε στείλει ένα ηχητικό μήνυμα στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ Μάκη Γκαγκάτση. Κι εκείνος, ο Γκαγκάτσης, μοιράζεται με εμάς το κοινό ένα μέρος του ηχητικού μηνύματος. Εκεί λοιπόν ακούς τον προπονητή να λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι μέχρι και το αεροπλάνο αρνήθηκε να πετάξει όταν είδε πόσοι και ποιοι ποδοσφαιριστές μπήκαν για να ταξιδέψουν για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Ήταν τέτοιος ο καημός του Ρουμάνου προπονητή και τέτοια η ανησυχία του σχετικά με τις μεταγραφές. Εκείνο τον καιρό ήταν που είχε δηλώσει το “έτσι όπως είμαστε δεν διεκδικούμε το πρωτάθλημα”.

Ο προπονητής που ανησυχούσε το καλοκαίρι και δεν “έβλεπε” ομάδα ικανή για πρωταθλητισμό είναι ο προπονητής που οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην φάση των ομίλων του Conference League και ύστερα ολοκλήρωσε μεταγραφές που αναβάθμισαν την ομάδα του τόσο που αυτή να φτάσει μέχρι τους “8” στην Ευρώπη και να κατακτήσει τον τίτλο στη Superleague.

Η ιστορία διδάσκει ότι πρωταθλητής δεν ανακηρύσσεται τον Ιούλιο, αλλά και ότι μια ομάδα μπορεί να δουλεύει για να χτιστεί και αυτό να μην γίνεται ευδιάκριτο με το γυμνό μάτι όσο δεν ολοκληρώνονται οι βασικές μεταγραφές.

Τούτες τις μέρες βλέπω γύρω μου οπαδούς διαφορετικών ομάδων που ανησυχούν ή βιάζονται να ενθουσιαστούν ή να απογοητευτούν από το “σήμερα” των ομάδων. Δεν ξέρω πόσο θα αλλάξει η δυναμική των συλλόγων κατά την διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, και φυσικά λαμβάνω υπόψη τη σημερινή δυναμική τους για να δω πώς και πόσο αυτή θα αλλάξει μέχρι τα μέσα του Αυγούστου. Αλλά θεωρώ ότι το ντοκιμαντέρ του ΠΑΟΚ έχει έρθει την κατάλληλη στιγμή για να υπενθυμίσει σε όλους ότι τον τίτλο μπορεί να τον σηκώσει τον Μάιο μια ομάδα την οποία τον προηγούμενο Ιούλιο αμφισβητούσε ακόμη και ο ίδιος της ο εαυτός.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This