Επιλογή Σελίδας

Ο Σάκης Χιονάς γεννήθηκε το 1954 και έφυγε από τη ζωή νωρίς το 2004.

Από πολύ μικρός έπαιξε ποδόσφαιρο στον Αιγινιακό και είχε εξαιρετική παρουσία στην ομάδα που ανέδειξε το πλούσιο ταλέντο του όσο και στον Καμπανιακό, που μεταγράφηκε το 1979, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες.

Διακρίθηκε στα “μετόπισθεν” ως κεντρικός αμυντικός, “σκληροτράχηλος” ποδοσφαιριστής, και μάλιστα σε “καυτές” έδρες πάντα ήταν ο πρωταγωνιστής στο αγωνιστικό μέρος, αφού δεν “καταλάβαινε” από δυσκολίες και… “επεισοδιακές καταστάσεις”.

Είχε επίσης ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αν και δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλός, τόσο με το μεγάλο άλμα του στο σωστό χρόνο, όσο και τις καίριες τοποθετήσεις του, τον καθιστούσαν απροσπέλαστο και ρυθμιστή της “εναέριας κυκλοφορίας”.

Παράλληλα στις επιθετικές προωθήσεις του σκόραρε συχνά πυκνά με κεφαλιές δίνοντας πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του.

Θα πρέπει να τονίσουμε στην “χρυσή διετία” 1977-79, όταν ο Αιγινιακος αγωνιζόταν στη Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία (τέσσερις όμιλοι πανελλαδικά, αμέσως η κατώτερη κατηγορία μετά τη Β’ Εθνική), πέτυχε πάνω από 15 γκολ, σφραγίζοντας τις σπουδαίες εμφανίσεις του.

Ο Χιονάς προσωπικά για μας θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων ποδοσφαιριστων, που ανέδειξε το αιγινιώτικο ποδόσφαιρο.

Και η μεταγραφή του στην αξιόλογη ομάδα του Καμπανιακου Χαλάστρας (τις σεζόν 1975-76, 1976- 1977 ανήκε στη Β’ Εθνική κατηγορία), το καλοκαίρι του 1979 ήταν ίσως το λιγότερο που κατόρθωσε.

Την “μεταγραφική προξενιά” έκανε τότε ο προπονητής της ομάδας από την επαρχία της Καμπανίας Νίκος Κασάπης, που την περίοδο 1977-78, ήταν στο τιμόνι του Αιγινιακού (τερμάτισε 4ος στον δεύτερο όμιλο της Εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας) και γνώριζε τις δυνατότητες και την αδιαμφισβήτητη αξία του αμυντικού ογκόλιθου από το Αιγίνιο.

Μάλιστα οι Χαλαστρινοί δαπανήσαν ένα τεράστιο οικονομικό ποσό, για την εποχη εκείνη, προκειμένου να τον αποκτήσουν.

Στη συνέχεια μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση, εργάστηκε με επιτυχία ως προπονητής, αφού πρώτα περαίωσε τις σπουδές του στην Γυμναστική Ακαδημία.

Στον Αιγινιακό δούλεψε σε δύο θητείες μια στην Α’ τοπική κατηγορία (1983-84) και την άλλη στη Γ’ Εθνική κατηγορία την περίοδο 1989-90.

Επίσης όταν ήταν διορισμένος γυμναστής στη Ρόδο κάθησε στην πάγκο ομάδων της ΕΠΣ Δωδεκανήσου.

Κλείνοντας το αφιέρωμα αυτό θέλω να επισημάνω ότι ο Σάκης Χιονάς είχε μια πραγματικά αξιοζήλευτη αγωνιστική διαδρομή στα γήπεδα και θα τον θυμόμαστε αιώνια για το ασίγαστο πάθος, το παλικαρίσιο παιχνίδι του και τις πολλές συγκινήσεις, που μας προσέφερε δίνοντας πάντα τον καλύτερο εαυτό του.

Αρχείο Γιώργου Καρανικόλα

αιγιν01

1) Ο Σάκης Χιονάς με τον Αιγινιακό στις αρχές της καριέρας του (πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970), καθιστός πρώτος από δεξιά.

αιγιν02

2) Η εκπληκτική ομάδα του Αιγινίου της περιόδου 1977-78, ο Χιονάς διακρίνεται όρθιος τέταρτος από αριστερά.

αιγιν03

3) Ο Αιγινιακός της σεζόν 1978-79 με τον Σούλη Χιονά όρθιο πρώτο από αριστερά.

Η ομάδα τότε υποβιβάστηκε (έπεφταν οι 10 απο τις 20 ομάδες), από την Εθνική ερασιτεχνική στα πέναλτι από την Παλαμιακή στο μπαράζ παραμονής στην Καρδίτσα. Η κανονική διάρκεια του αγωνα έληξε 1-1 με το γκολ του Αιγινιακού να πετυχαίνει ο Χιονάς, που από “ήρωας” στην διαδικασία της “ρωσικής ρουλέτας”, να μετατρέπεται σε μοιραίος με την απώλεια πέναλτι.