Για να αποκτήσει μια ελληνική ομάδα έναν ποδοσφαιριστή 31 ετών με 50 εκατομμύρια followers στο Instagram και ένα χρυσό παπούτσι σε Μουντιάλ δεν αρκεί να έχει λεφτά. Χρειάζεται να έχει την δικτύωση προκειμένου να πάρει εγκαίρως την πληροφορία ότι ο Χάμες Ροντρίγκεζ είναι απελπισμένος για να βγει από το χρυσό κλουβί του Κατάρ και να επιστρέψει στην Ευρώπη και διατεθειμένος να μειώσει τις αποδοχές του προκειμένου να “αποδράσει”, έστω για έναν χρόνο από το συμβόλαιο που τον δεσμεύει με την Αλ Ραγιάν. Χρειάζεται την δικτύωση και το καλό όνομα στην παγκόσμια αγορά προκειμένου να καταφέρει να μπει στη λίστα των ενδιαφερόμενων ομάδων – δηλαδή να της δώσει σημασία το Gestitute, το agency του Ζόρζε Μέντες, του πιο δημοφιλούς ατζέντη στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Χρειάζεται να έχει δημιουργήσει καλή εμπειρία ως συνεργάτης σε προηγούμενες συνεργασίες και μεταγραφές. Και κοντά σε όλα αυτά χρειάζεται να έχει τρόπο να επηρεάσει τη νοοτροπία ενός ποδοσφαιριστή – δηλαδή να τον πείσει ότι έχει νόημα να ασχοληθεί με αυτή την πιθανότητα, της μετανάστευσης στην Ελλάδα.
Ναι, ο Χάμες Ροντρίγκεζ ήταν απελπισμένος να φύγει από το Κατάρ και δεν το έκρυβε καθόλου. Έφτασε να πει το “αν με θέλει η Βαλένθια, ξεκινάω από το Κατάρ και έρχομαι με τα πόδια” για να δείξει πόσο ήθελε να αρπάξει μια ευκαιρία επιστροφής στο ισπανικό πρωτάθλημα. Όμως πρόκειται για τον Χάμες Ροντρίγκεζ στα 31 του, δηλαδή κάποιον που αν νιώθει υγιής και έτοιμος να βρει την καλή αγωνιστική κατάστασή του δεν μπορεί εύκολα να “καταδεχθεί” να έρθει για μπάλα στην Ελλάδα. Χρειάζεται λοιπόν να δεχθεί ένα τηλεφώνημα από κάποιον που γνωρίζει καλά, σαν τον Μαρσέλο, ή κάποιον που σέβεται διαχρονικά, σαν τον Καρεμπέ.
Όλα τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν λεπτομέρειες, όταν τις κοιτάζει ένα γυμνό μάτι. Στην υπεραπλούστευση, ο Ολυμπιακός πλήρωσε και γι’ αυτό τα κατάφερε. Προφανώς όμως οι παίκτες της πραγματικής αγοράς δεν λειτουργούν έτσι. Για δεύτερη φορά στο ίδιο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός ακούγεται σε όλο τον πλανήτη για μια μεταγραφή διότι μετακινεί μια μάρκα που έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα εδώ και περίπου 10 χρόνια στην παγκόσμια κοινωνία του ποδοσφαίρου.
Κοιτάζοντας την πτυχή του ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός αποκτά έναν ποδοσφαιριστή που δηλώνει ότι έχει ξεπεράσει τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν στην διάρκεια του τελευταίου έτους. Έναν παίκτη που υποσχόταν με αυτοπεποίθηση ότι θα ήταν ο καλύτερος για να τροφοδοτεί τον Καβάνι στην Βαλένθια. Οι επιδόσεις του στα 15 ματς που έπαιξε στο Κατάρ (67% θετικές ενέργειες, 0.34 γκολ ανά ματς, 0.5 ασίστς ανά ματς, 2.28 ασίστ για σουτ ανά ματς, 58,7% επιτυχία στις ντρίμπλες) τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του: όσο έπαιξε, ήταν καλά με όρους αγωνιστικούς. Στο κομμάτι των φιλοδοξιών, ο Χάμες μπορεί να μην κοιτάζει το Παγκόσμιο Κύπελλο που έρχεται, αλλά προφανώς νοιάζεται να είναι ο αρχηγός της Κολομβίας – και είναι ακόμη 31 ετών.
Πιθανόν ο Ολυμπιακός να στάθηκε τυχερός που η Αλ Ραγιάν απέλυσε τον Φεβρουάριο τον Λοράντ Μπλαν, που ήθελε τον Χάμες και προσέλαβε τον Νίκολας Κόρδοβα, με τον οποίο ο Κολομβιανός δεν περνούσε καλά. Πιθανόν να ήταν τυχερός που δεν “έκατσαν” στον Χάμες οι άλλες μετακινήσεις που προσπαθούσε ο ατζέντης του να επιτύχει, όπως αυτή στη Βαλένθια ή στην Γαλατάσαράι. Όμως για να πάρει μια ελληνική ομάδα έναν ποδοσφαιριστή που είχε ξεχωρίσει σε παγκόσμιο κύπελλο και υπήρξε galactico της Ρεάλ προφανώς χρειάζεται και τύχη.
Τον καιρό που ανέλαβε τον Ολυμπιακό ο Κάρλος Κορμπεράν έλεγε ότι ήθελε να έχει δύο ενδεκάδες ώστε να μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια σεζόν με προσδοκίες σε τρεις διοργανώσεις. Μετά και από αυτή την προσθήκη ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει στα χέρια του καλύτερο και πιο λαμπερό ρόστερ από αυτό που θα μπορούσε να φανταστεί όταν έμπαινε στο αεροπλάνο για την Ελλάδα. Μόνο που δεν έχει χρόνο. Πρέπει όλους αυτούς τώρα να τους κάνει ομάδα, και αυτό πρέπει να το κάνει πάνω σε επίσημα παιχνίδια. Και σε αυτό το κομμάτι η λάμψη των ονομάτων δεν βοηθά τον προπονητή. Διότι ο κόσμος νομίζει ότι είναι playstation η φάση, και περιμένει να δει μια ομάδα που θα “πετάει” αμέσως. Και αυτά δεν γίνονται στο πραγματικό ποδόσφαιρο από τη μια μέρα στην άλλη. Πόσο μάλλον όταν παραλαμβάνεις και ποδοσφαιριστές “ειδικής μεταχείρισης”, όπως ο Χάμες, ο οποίος άνθισε μόνο σε ομάδες που είχαν προπονητή που του έδινε μεγάλη σημασία στην ψυχική και πνευματική διαχείριση.
Πηγή: Gazzetta