Επιλογή Σελίδας



Του Κωνσταντίνου Κωλαΐτη

Κάθε εβδομάδα που περνάει στη σκιά του κορονοϊού, τα σενάρια παρουσιάζονται όλο και πιο αρνητικά αναφορικά με την κανονική ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Από την αρχική αναβολή των ρεβάνς για τη φάση των «16» του Champions League, περάσαμε στο στάδιο της πιθανής μετάθεσης των τελικών για τα τέλη Ιουνίου και πλέον, με βάση όσα δηλώνει ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, αυξάνονται οι πιθανότητες για ακύρωση της φετινής σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αν πρέπει να υπερβεί την ημερομηνία ορόσημο της 30ης Ιουνίου.

Το κρίσιμο ερώτημα που γεννάται, βέβαια, είναι το «ποια θα είναι η κατάληξη στην τρέχουσα περίοδο;». Θα τελειώσει με βάση την τωρινή βαθμολογία, με νικητή, ευρωπαϊκά εισιτήρια και με/δίχως υποβιβασμό, ή θα σβηστεί από το βιβλίο της ιστορίας, ως μη γενόμενη;

Για το σκοπό αυτού του κειμένου, θα προκρίνουμε το πρώτο ενδεχόμενο. Έστω λοιπόν ότι η σεζόν σταματά σήμερα, ο τίτλος απονέμεται στην πρωτοπόρο του κάθε πρωταθλήματος και ακολουθείται η προτεραιότητα του βαθμολογικού πίνακα για τις ευρωπαϊκές θέσεις. Πάμε να δούμε πώς θα διαμορφωνόταν ο χάρτης του Champions League της ερχόμενης περιόδου.

Τα στάνταρ εξακολουθούν να είναι οι 24 ομάδες με ήδη κατοχυρωμένη θέση στους ομίλους και οι εναπομείνασες οκτώ θέσεις, μέσα από τα playoff. Όλες οι χώρες θα έχουν τον ίδιο αριθμό εκπροσώπων, δεν αλλάζει κάτι ως προς αυτό, εκτός από την Κροατία, που «έκλεψε» μια θέση στους προκριματικούς από την Ελβετία, καθώς την ξεπέρασε στο ranking της UEFA.

Σε πρώτη ανάγνωση, βασικό στοιχείο είναι ότι με την φετινή περίοδο να έχει παύσει οριστικά, είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν τροπαιούχοι, για να εξασφαλίσουν την θέση τους στην επόμενη διοργάνωση. Για το Champions League, λοιπόν, θα παραμείνει κάτοχος η Λίβερπουλ, που όμως, λόγω της πρωτιάς στην Premier League δεν θα είχε έτσι κι αλλιώς ανάγκη αυτήν την ευκαιρία. Για το Europa League διατηρεί τα σκήπτρα της η Τσέλσι, που επίσης μέσω της 4ης θέσης στο πρωτάθλημα, έχει «κλειδώσει» την συμμετοχή της.

Από κει και πέρα, οι 16 από τις 32 ομάδες της φετινής σεζόν θα βρίσκονται κανονικά και την επόμενη αγωνιστική περίοδο στους ομίλους: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Λειψία, Γιουβέντους, Ίντερ, Αταλάντα, Σαχτάρ, Ζενίτ, Λοκομοτίβ Μόσχας και Κλαμπ Μπριζ είναι οι «σίγουρες», που θα τις ξαναβλέπαμε και του χρόνου.

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, θα έπρεπε να κερδίσει και πάλι τη συμμετοχή του από τα προκριματικά, όπως και οι Ερυθρός Αστέρας, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Σλάβια Πράγας, Ζάλτσμπουργκ, Μπενφίκα και Άγιαξ. Νέες εισόδους συγκριτικά με φέτος θα πραγματοποιούσαν Σεβίλλη, Σοσιεδάδ, Λέστερ, Γκλάντμπαχ, Λάτσιο, Μαρσέιγ, Πόρτο και Τράμπζονσπορ.


(ο χάρτης του επόμενου Champions League από τον 2ο προκριματικό ως τους ομίλους)

Σε αντίθεση με το γκρουπ των παραπάνω 23 ομάδων, υπάρχουν κι εκείνες που θα έμεναν εκτός, σε μια μάλλον παράδοξη εξέλιξη τηρουμένης της φετινής τους πορείας. Η Ατλέτικο Μαδρίτης που πρόλαβε να αποκλείσει τη Λίβερπουλ στους «16» πριν την διακοπή, λόγω της 5ης θέσης στη La Liga θα αγωνιζόταν στο Europa League. Νάπολι και Λυών θα είχαν ανάλογη τύχη, παρά το θετικό πρώτο αποτέλεσμα στα ματς με Μπαρτσελόνα (1-1) και Γιουβέντους (1-0) αντίστοιχα.

Μαζί με αυτές τις τρεις, Τότεναμ, Βαλένθια, Γαλατασαράι, Λεβερκούζεν, Γκενκ και Λιλ θα έμεναν επίσης εκτός, με την… απορία για το αν θα προλάβαιναν να καλύψουν το βαθμολογικό «χάντικαπ» στα πρωταθλήματά τους φέτος και να πετύχουν την έξοδο τους.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football