Της Βάσως Πρεβεζιάνου
Ένα από τα οκτώ παιδιά της Ματίλδης και του Φλορίντο Μπάτζιο. Γεννήθηκε στο Καλντόνο, βόρεια της Βιτσέντζα στην Ιταλία. Κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη και στον κόσμο το 1993. Βιτσέντζα, Φιορεντίνα, Γιουβέντους, Μίλαν, Μπολόνια, Ίντερ, Μπρέσια, εθνική Ιταλίας. Συνολικά 488 παιχνίδια στο καμπιονάτο και 218 γκολ. Ένα από τα καλύτερα δεκάρια όλων των εποχών.
Δύο πρωταθλήματα Ιταλίας, ένα κύπελλο Ιταλίας, ένα κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Τρεις συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα με την εθνική ομάδα της Ιταλίας, ο μοναδικός Ιταλός ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει σκοράρει σε τρία Μουντιάλ και ο πρώτος Ιταλός σκόρερ στην ιστορία της ίδιας διοργάνωσης μαζί με τον Κριστιάν Βιέρι και τον Πάολο Ρόσι. Κι ένα χαμένο πέναλτι που τον σημάδεψε…
Να γράψεις για τον Ρομπέρτο Μπάτζιο ή να αφεθείς διαβάζοντας όλα όσα έχει πει ο ίδιος για τη ζωή και την καριέρα του;
«Όταν κρέμασα τα παπούτσια μου για τελευταία φορά ήταν σαν να απελευθερωνόμουν. Ο φυσικός πόνος που ένιωθα ήταν ένα πραγματικό βασανιστήριο και με συνόδευε σε όλη μου την ποδοσφαιρική ζωή. Τα τελευταία χρόνια ο πόνος που ένιωθα ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούσα να αντέξω.
Όταν έπαιζα στη Μπρέσια, δυσκολευόμουν να περπατήσω για δύο ημέρες μετά από κάθε παιχνίδι. Όταν πήγαινα σπίτι, δεν μπορούσα να βγω από το αμάξι, και χρειαζόταν να βάζω το ένα πόδι στο έδαφος και να κρατιέμαι από την πόρτα για να σηκωθώ. Την επόμενη Κυριακή θα έπαιζα πάλι. Πλακωνόμουν στα αντιβιοτικά αλλά θα έπαιζα. Έδωσα τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά εκείνη τη στιγμή που αποσύρθηκα αισθανόμουν χαρά που είχα εκπληρώσει τους στόχους μου.
Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει περισσότερα. Στο Σαν Σίρο, στο τελευταίο μου παιχνίδι για το καμπιονάτο , και στη Γένοβα στην τελευταία μου εμφάνιση για την εθνική Ιταλίας, οι οπαδοί με ξεπλήρωσαν για όλα αυτά. Ο πρώτος μου τραυματισμός ήταν το 1985 σε ηλικία 18 ετών, ήταν η εισαγωγή μου στο ποδόσφαιρο. Εάν κινδύνευα να φουσκώσουν τα μυαλά μου με τον κόσμο να με αποκαλεί φαινόμενο, η πραγματικότητα με επανέφερε στη Γη. Τότε άφησα σε εκείνο το γήπεδο τον μηνίσκο και τους χιαστούς μου. Οι γιατροί κοίταξαν το γόνατό μου, κούνησαν το κεφάλι του και είπαν πως ήταν απίθανο να έπαιζα ξανά ποδόσφαιρο. Είχα συνολικά εγχειρήσεις στα γόνατά μου, τέσσερις στο δεξί και δύο στο αριστερό μου πόδι.
Εκείνα τα χρόνια ο μηνίσκος ήταν καταστροφή αλλά τώρα μου φαίνεται σαν μία επέμβαση ρουτίνας. Κάθε φορά που έμπαινα μέσα στο τούνελ δεν σταματούσα να κοιτάζω ποτέ το φως στο βάθος του τούνελ. Η εγχείρηση που έκανα στη Γαλλία ήταν η χειρότερη. Έπρεπε να κάνουν μία τρύπα στην κνήμη μου για να φτιάξουν τον τένοντα που είχε υποστεί ζημιά και εγώ δεν μπορούσα να πάρω αντιφλεγμονώδη επειδή ήμουν αλλεργικός.
Μου έκαναν 220 εσωτερικά ράμματα. Έφτασα να πω στη μητέρα μου: «Αν με αγαπάς, σκότωσέ με». Ήταν η απελπισία ενός ανθρώπου που υπέφερε και έβλεπε τα όνειρα μίας ζωής να φεύγουν. Δύο εβδομάδες μετά την εγχείριση, έχασα 12 κιλά. Δεν έτρωγα και έκλαιγα συνέχεια λόγω του πόνου. Εάν πω ότι ποτέ δεν σκέφτηκα να πετάξω λευκή πετσέτα θα έλεγα ψέματα. Υπήρχαν μερικές πολύ άσχημες και μαύρες στιγμές αλλά κάθε φορά αντιδρούσα. Έλεγα στον εαυτό μου ότι θα έφτανα μέχρι το τέλος.
Ως μικρό παιδί είχα ένα όνειρο ότι θα έπαιζα σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Βραζιλία. Είμαι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που είναι τυχεροί που έζησαν το όνειρό τους. Υπέφερα, έκλαψα και φοβήθηκα αλλά αυτή η μέρα ήρθε. Φανταστείτε αυτή την εκπληκτική σκηνή όπου το όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα. Είμαι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε κάθε παιχνίδι η Ιταλία προχωράει περισσότερο. Από τη φάση των νοκ άουτ αγώνων και έπειτα δεν σταμάτησα να σκοράρω.
Κάθε φορά που πετύχαινα ένα γκολ σκεφτόμουν τι γινόταν στα σπίτια των Ιταλών που έβλεπαν τα ματς. Τότε πηγαίνουμε στα πέναλτι στον τελικό και χάνω το πέναλτι. Αισθανόμουν ότι πέθαινα μέσα μου και την ίδια στιγμή σκέφτηκα την αντίδρασή που θα είχαν οι συμπατριώτες μου.
Είναι κάτι πολύ δύσκολο και μέχρι τώρα δεν έχω αποδεχτεί αυτό που έχει συμβεί. Ήμουν εγώ που έστειλα το χαρούμενο τέλος στο όνειρό μου στις εξέδρες, ένα όνειρο που την ίδια στιγμή το είχαν όλοι οι Ιταλοί. Ακόμα με στοιχειώνει αυτή η φάση.
Έχω παίξει σε τρία Μουντιάλ. Ήταν τρεις πραγματικά δυνατές ομάδες. Τρεις φορές χάσαμε στα πέναλτι. Το 1990 ήταν μία μεγάλη εθνική Ιταλίας, κάναμε έξι νίκες και μία ισοπαλία και τερματίσαμε τρίτοι. Χρειάζεται και τύχη και εμείς δεν την είχαμε.
Οι διάδοχοί μου είναι μόνο τα παιδιά μου. Αν με ρωτάτε για τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο, αυτός κατά τη γνώμη μου είναι ο Μέσι. ‘Οταν αποφασίζει να βάλει ένα γκολ, το κάνει. Θα μου άρεσε να παίξω μαζί του. Θα μου άρεσε να παίζω στη σημερινή εποχή. Με τους νέους κανονισμούς και την πολλή τηλεόραση, σίγουρα θα δεχόμουν λιγότερες κλωτσιές και θα είχα λιγότερους τραυματισμούς.
Προέρχομαι από καθολική οικογένεια, όμως στη Φλωρεντία ένας φίλος που είχε ασπαστεί το βουδισμό με προσκάλεσε. Ήμουν δύσπιστος στην αρχή, αλλά μέσα σε τρεις ημέρες συνειδητοποίησα πως αυτός ήταν ο δρόμος μου. Συνειδητοποίησα πως όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, συνηθίζεις πάντα να ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους και να θεωρείς τον εαυτό σου θύμα. Ήταν λάθος που σκεφτόμουν έτσι. Δεν υπάρχει λόγος να ψάχνεις να βρεις αιτίες που δεν εκπληρώνεις τους στόχους σου, τις επιθυμίες σου. Είναι χάσιμο χρόνου. Η μοίρα σου είναι πάντα στα χέρια σου».
Η δική του μοίρα ήταν στα πόδια του…
Πηγή: Sport DNA