Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Την περιγραφή του Γερμανία – Ελβετία (1-1) την έκανε με μια μόνο φράση ο τηλεσχολιαστής πλέον Λόταρ Ματέους μετά το τέλος του αγώνα: «Ξαφνικές αβεβαιότητες, αλλά όλα καλά, αυτό πρέπει να μας αρκεί προς το παρόν» είπε. Την τρίτη και τελευταία αγωνιστική η Γερμανία ισοφάρισε την Ελβετία στις καθυστερήσεις παίρνοντας αυτό τον ένα βαθμό που χρειαζόταν για να κερδίσει τον Α΄ όμιλο. Η Ελβετία έκλεισε τον όμιλο στη δεύτερη θέση και περιμένει σήμερα να μάθει ποιος θα είναι ο δεύτερος του ομίλου Β’ (η Ιταλία ή η Κροατία ή η Αλβανία) που θα αντιμετωπίσει στη φάση των 16. Το ματς έγινε εξαιρετικά περίπλοκο για τους Γερμανούς μέσα σε ένα δεκάλεπτο: αρχικά ακυρώθηκε από το VAR ένα γκολ του Βάργκας που θα απλοποιούσε τα πράγματα και στην συνέχει βρέθηκαν πίσω στο σκορ.

Πρώτοι αλλά καταϊδρωμένοι

Οι Ελβετοί, ίσως λίγο κόντρα στην ροή του ματς προηγήθηκαν με ένα γκολ του Ντόι (το πρώτο γκολ του για την εθνική ομάδα) που προέκυψε από ασίστ του Φρόιλερ στο 28′: οι δυο παίκτες της Μπολόνια έδειξαν ότι ξέρουν καλά ο ένας το παιγνίδι του άλλου. Τους Γερμανούς λύτρωσε ο αναπληρωματικός τους φορ Φούλκρουγκ στο 92′ που κατάφερε να νικήσει τον κέρβερο Ζόμερ που είχε σταματήσει με τις εξόδους και τις επεμβάσεις του την γερμανική αντεπίθεση – ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Ωστόσο, η Γερμανία έδειξε αδυναμίες στην άμυνα και δυσκολίες στην επίθεση απέναντι σε μια κλειστή άμυνα – με άλλα λόγια έδειξε πολλά από τα ελαττώματα που κουβαλούσε πριν η διοργάνωση αρχίσει και που επί της ουσίας κουβαλάει από το μουντιάλ του 2018 κι έπειτα. Στο ματς στους 16 δεν θα έχει και τον Τα που σημαίνει πως ο Νάγκελσμαν είναι υποχρεωμένος κάτι να αλλάξει. Πράγμα που φανερά δεν θέλει.  

https://www.sport24.gr/img/1305/10338725/127000/we1200/1200/full.jpg

Το άγχος του Νάγκελσμαν

Μολονότι ο προπονητής των Γερμανών είχε την πρόκριση, δεν άφησε έξω κανένα από τους βασικούς του να ξεκουραστούν μολονότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και μεγάλα παιδιά, όπως ο Γκουντογκάν ο Κρός και ο Ρούντιγκερ – οι δυο τελευταίοι είναι και κουρασμένοι από τις υπερωρίες με την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Νάγκελσμαν δεν είναι τρελός: ξέρει ότι έχει μια ομάδα με μια δυνατή ενδεκάδα που για να κερδίσει την διοργάνωση πρέπει να βρει την καλύτερη δυνατή χημεία. Το πρόβλημα του είναι ότι βασίζεται σε δυο ταλαντούχους μικρούς και με τους μικρούς δεν μπορεί να είσαι ποτέ σίγουρος. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν καλύτερα και αμέσως δημιούργησαν την πρώτη τους ευκαιρία με μια συνεργασία του Μουσιάλα με τον Γκουντογάν, όμως ο Ζόμερ απέκρουσε σε κόρνερ.

Από το κόρνερ ο Χάβερτς είχε με κεφαλιά την πρώτη από τις πολλές του ευκαιρίες. Τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν απλοποιηθεί στο 17′, όταν η Γερμανία σκόραρε με σουτ του Άντριτς, αλλά ο διαιτητής Ορσάτο  κλήθηκε από το VAR να ξαναδεί την φάση, κι ακύρωσε το γκολ λόγω προηγούμενου φάουλ του Μουσιάλα. Το προβάδισμα της ελβετικής ομάδας, στο 28ο λεπτό, έδειξε πόσο έτοιμοι ήταν οι Ελβετοί να χτυπήσουν κάθε γερμανική αδυναμία: ο Κίμιχ έκανε ένα λάθος και ο Φρόιλερ βρήκε τον Ντόι – το ωραίο του τελείωμα έφερε το 0-1. Κι από εκείνη τη στιγμή το παιχνίδι άλλαξε: η Γερμανία βρέθηκε σε μια κατάσταση δύσκολη, όχι μόνο γιατί οι Ελβετοί έχτισαν πολλά πάνω στο γκολ, αλλά γιατί η Γερμανία είναι μια ομάδα που προέκυψε στο τουρνουά αιφνιδιαστικά κι όχι μια ομάδα που μπορεί να στηριχτεί σε πολλά καλά προηγούμενα. Αυτό εξηγεί και τις ανασφάλειες του προπονητή της και την επιλογή του να εμπιστευθεί σε τρίτο ματς τους ίδιους αρχικούς έντεκα.  

 https://www.fosonline.gr/media/news/2023/11/28/277208/main/w28-172406MuratYakinGranitXhaka.jpg

Ενας μεγάλος μπελάς

Η Ελβετία έδειξε, κυρίως μετά το 0-1, πως μπορεί να είναι κακός μπελάς στην συνέχεια. Στο Euro2020 απέκλεισε τους Γάλλους, χθες έφτασε δυο λεπτά από μια ιστορική νίκη στην Γερμανία. Είναι ομάδα που ξέρει και να μαζεύεται στα μετόπισθεν, αλλά και να πρεσάρει ψηλά. Η πυκνότητά της και μπροστά από την περιοχή του Ζόμερ, αλλά και όταν ανέβαινε να πρεσάρει, μαρτυρά και το πόσο καλοδουλεμένη είναι. Ακόμα κι όταν άφηνε τη μπάλα στη Γερμανία, μπορούσε να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις, με τον Εμπολό να έχει ξεπεράσει τα προβλήματα του και να εμφανίζεται ομαδικός και εμπνευσμένος. Κυρίως η Ελβετία είναι μια ομάδα καλών κι εργατικών μέσων: εκτός από τον Φρόιλερ και ο Τσάκα, που βοηθά κυρίως στην φάση της άμυνας,  σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται και στην επίθεση, όπως συνέβη στο 90′ όταν ανάγκασε τον Νόιερ να κάνει την απόκρουση του αγώνα. Λίγα λεπτά νωρίτερα, η Ελβετία έχασε την ευκαιρία να ολοκληρώσει το ριφιφί όταν ακυρώθηκε από το VAR για οφσάιντ ένα γκολ που σημείωσε ο Βάργκας.

Ο Νάγκελσμαν δεν έχασε την ψυχραιμία του και έριξε στο ματς πολλούς επιθετικούς παίκτες: ακόμα κι ο Ράουμ που είναι πλάγιος μπακ, πιέζει πολύ επιθετικά και μαζί του μπαόνουν ο Σανέ, τον Μπέγιερ και η χρυσή αλλαγή ο Φούλκρουγκ: στο 92ο λεπτό είναι ο Ράουμ που μπαίνοντας από τα πλάγια και βρίσκει την σέντρα  που επέτρεψε στον Φούλκρουγκ με κεφαλιά να νικήσει τον αλάνθαστο Ζόμερ. Η ισοφάριση δείχνει πως οι Γερμανοί παραμένουν Γερμανοί – δεν παρατάνε τίποτα. Αλλά η γενικότερη εμφάνιση είναι ένα μικρό βήμα πίσω. Η Γερμανία μπαίνει στη φάση των νοκ άουτ με κάποια ερωτηματικά. Εχασε την ευκαιρία με μια τρίτη νίκη να αποκτήσει ό,τι τις έλειπε, δηλαδή βεβαιότητες. Οι δυο θαυματουργοί μικροί της, ο Μουσιάλα και ο Βίτρτζ χθες μετά το γκολ των Ελβετών σταδιακά χάθηκαν. Κι ο Χάβερτζ θύμισε πως δεν είναι φορ περιοχής. Ο Φούλγκρουντ είναι, αλλά αν ο αντίπαλος δεν κλειστεί και η δική του συνεισφορά μπορεί να είναι μικρή. Το σταυρόλεξο του Νάγκελσμαν δεν λύθηκε.

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2024/06/hungary-scaled.jpg

Οι Ούγγροι στο 98΄

Το Ουγγαρία – Σκωτία είχε τελικά ένα νικητή χάρη στο γκολ των Ούγγρων στο ένατο λεπτό των καθυστερήσεων μετά από μια υποδειγματική αντεπίθεση: οι Σκοτσέζοι ήταν υποχρεωμένοι να κατεβούν  για να ψάξουν ένα γκολ πρόκρισης σε μια εκτέλεση κόρνερ και το πλήρωσαν. Οι Ούγγροι δύσκολα θα προκριθούν με τρεις βαθμούς και ένα αρνητικό συντελεστή τερμάτων (2-5), αλλά ποτέ δεν ξέρει. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ματς: οι Ούγγροι ήταν πολύ καλύτεροι, είχαν ευκαιρίες, είχαν δοκάρια και δεν φρέναραν ούτε μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό του Βάργκα, που θύμισε το βράδυ του Ερικσεν – αυτός κι αν ήταν ένας από τους νικητές του ματς. Βέβαια ο απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο σκόρερ Τσόμποτ. Μπήκε στο 86΄είχε δοκάρι στο 92΄ και γκολ στο 98΄. Χρυσή αλλαγή, μοιραίος και ήρωας – όλα σε ένα σε συσκευασία δώρου. Μυστήριο το ματς των Σκοτσέζων. Επρεπε να κερδίσουν για να προκριθούν, ήταν σίγουρα αποκλεισμένοι με την ισοπαλία κι έπαιξαν αποκλειστικά για αυτή. Μια εξήγηση είναι ότι ο προπονητής τους, ο Κλαρκ, θεωρείται καθηγητής της οργανωμένης άμυνας. Πράγμα που όπως αποδείχτηκε είναι ένας τίτλος που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.          

Πηγή: Karpetshow