Πρώτη ημέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας 470 που γίνεται στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει μέχρι και της 15 Ιουλίου, ωστόσο η αγωνιστική δράση θα ξεκινήσει ουσιαστικά από τη Δευτέρα με τις πρώτες ιστιοδρομίες.
Η Παρασκευή ήταν ημέρα εγγραφών αλλά και μετρήσεων των σκαφών και κάπως έτσι θα κυλήσει και το Σάββατο. Παράλληλα όλοι οι αθλητές συνεχίζουν τις καθημερινές προπονήσεις τους στα νερά του Θερμαϊκού κόλπου. Την Κυριακή στις 15:00 το μεσημέρι θα υπάρξει Practice Race ενώ το βράδυ της Κυριακής στις 20:00 στη Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης της διοργάνωσης.
Οι Ελληνικές επιτυχίες σε Παγκόσμια πρωταθλήματα 470
Από τη δεκαετία του ΄90 έγινε η αρχή και μέχρι και σήμερα οι Ελληνικές επιτυχίες στα παγκόσμια πρωταθλήματα 470 είναι ακρετές και σημαντικές.
Παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών
Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1992 στην Ισπανία, που ήταν και η τελευταία ευκαιρία Ολυμπιακής πρόκρισης για τη Βαρκελώνη, οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Θανάσης Παχούμας τερματίζοντας δεύτεροι στην τελευταία ιστιοδρομία, κατατάσσονται 12οι σε 80 συμμετοχές και προκρίνονται στους Ολυμπιακούς βγαζοντας ουσιαστικά την κλάση από την ανυποληψία.
Το 1994 οι Κοσματόπουλος Τριγκώνης ερχονται 7οι στο παγκόσμιο 470 της ISAF φλερτάροντας με το μετάλλιο στο πρωτο medal race που εγινε ποτέ. Το «νερό μπήκε στο αυλάκι του» και το 1995 στο Τορόντο του Καναδά οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης κερδίζουν το χρυσό μετάλλιο σε 109 συμμετοχές και στέφονται παγκόσμιοι πρωταθλητές. Σε επίπεδο ανδρών παραμένει η μεγαλύτερη διάκριση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα εδώ και 22 χρόνια. Το 2002 οι Κοσματόπουλος Τριγκώνης θα κατακτήσουν το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο στην Ιταλία.
Τη σκυτάλη των διακρίσεων παίρνουν οι Παναγιώτης Μαντης και Παύλος Καγιαλής οπου το 2013 και 2014 θα κατακτήσουν το χάλκινο μετάλλιο. Οι αθλητές μας θα στεφθούν χάλκινοι Ολυμπιονίκες το 2016 και αποτελούν το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο φετινό παγκόσμιο.πρωτάθλημα.
Παγκόσμια πρωταθλήματα γυναικών
Η εμφανιση της Σοφίας Μπεκατώρου και Αιμιλίας Τσουλφά, όπως και ο τρόπος που αγωνίστηκαν ήταν σαρωτικός. Ξεκίνησαν κερδίζοντας τo χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ΙSAF το 1998. Το 2000 ως και το 2003 θα κερδίσουν το χρυσό μετάλλιο και στα τέσσερα παγκόσμια πρωταθληματα και θα κλείσουν την πορεία τους κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.