Του Μιχάλη Τσόχου
Διαβάζω ότι ο Θοδωρής Ζαγοράκης σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή στην Εθνική ομάδα. Προφανώς αληθές, αλλά επίσης είναι αληθές ότι δεν έχει πάρει καμία απόφαση.
Με εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο (ούτε αυτό είναι 100% βέβαιο), ότι το ματς εναντίον της Σουηδίας θα είναι το τελευταίο που θα κάτσει στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας ο Φαν’τ Σχιπ, ήδη στον Τύπο έχουν προκύψει ονόματα διαδόχων του. Φαίνεται πως υπάρχει μία διάθεση για συνεργασία με Ελληνα τεχνικό, χωρίς να αποκλείεται και ο ξένος.
Η φημολογία θέλει τον Ζαγοράκη να ζητά και ξένο προπονητή με βαρύ βιογραφικό, αλλά παραμένει άγνωστο αν μπορεί να καλύψει οικονομικά έναν τέτοιο προπονητή η ΕΠΟ και δεύτερον υπάρχει και ένα ερώτημα στο τι σημαίνει προπονητής με βαρύ βιογραφικό. Αναρωτιέμαι για παράδειγμα αν μπορεί να υπάρξει προπονητής που θα κάτσει στον πάγκο της Εθνικής ομάδας και θα έχει πιο βαρύ βιογραφικό από αυτό του Κλαούντιο Ρανιέρι; Δύσκολο, ως απίθανο.
Επιπλέον αναρωτιέμαι τι εγγύηση προσφέρει ένας ξένος προπονητής με βαρύ βιογραφικό, από τη στιγμή που θυμάμαι ότι η χειρότερη περίοδος της Εθνικής Ελλάδας τα τελευταία χρόνια ήταν η περίοδος που είχε τον Ρανιέρι στον πάγκο της.
Και εδώ προκύπτει και ένα ερώτημα κατά την άποψη μου πολύ σοβαρό. Πρέπει ο Ζαογράκης να είναι αυτός που θα αποφασίσει μόνος του για τον επόμενο προπονητή;
Από εμένα είναι όχι, που λένε και στα ριάλιτι. Συμμετοχή στην απόφαση αυτή θα πρέπει να έχουν όλοι όσοι έχουν τον θεσμικό ρόλο στην ΕΠΟ. Το ότι ο Ζαγοράκης είναι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο αρχηγός του Euro και ποδοσφαιράνθρωπος δεν τον καθιστά αποκλειστικό υπεύθυνο της επιλογής. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.
Συμμετοχή στην απόφαση θα πρέπει να έχει για παράδειγμα και ο Γρηγόρης Γεωργάτος (υπεύθυνος όλων των Εθνικών ομάδων) και όχι μόνο. Η επιλογή ομοσπονδιακού τεχνικού θα πρέπει στην Ελλάδα να σταματήσει να είναι της λογικής «μασάει τα φύλλα της δάφνης ο σοφός πρόεδρος, διαβάζει το μέλλον και παίρνει τον επόμενο…».
Η επιλογή θα πρέπει να γίνει με ποδοσφαιρικούς όρους και κριτήρια, στην απόφαση θα πρέπει να συμμετέχουν μία σειρά από στελέχη της ομοσπονδίας και όχι απαραίτητα μόνο πρώην ποδοσφαιριστές και φυσικά να γίνεται με συγκεκριμένο πλάνο και στόχευση.
Πριν ο Ζαγοράκης ή όποιος τέλος πάντων, προχωρήσει στην όποια επιλογή του επόμενου ομοσπονδιακού τεχνικού θα πρέπει να δημιουργήσει αυτή την ομάδα των ανθρώπων που θα βάλουν πρώτα σε ένα χαρτί τα κριτήρια της αναζήτησης. Να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά, να περιορίσει το γενικόλογο «προτείνετε μου προπονητές με βαρύ βιογραφικό και με όχι υπερβολικό κασέ…» και να φτιάξει μία λίστα υποψηφίων, τους οποίους θα περάσει από συνέντευξη, πριν καταλήξει στον εκλεκτό.
Μπορώ να φανταστώ για διαφορετικούς λόγους ως καλή επιλογή και τον Γιώργο Δώνη και τον Μαρίνο Ουζουνίδη και τον Τραϊανό Δέλλα (αναφέρω ονόματα που γράφτηκαν στον Τύπο) για τον πάγκο της εθνικής ομάδας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τρεις τους έχουν πολλά κοινά σημεία ως προπονητές, πλην του ότι είναι Ελληνες.
Να καταλήξει η ομοσπονδία στην επιλογή Ελληνα τεχνικού, προφανώς και είναι κάτι που το ακούω, αλλά θα ήθελα να ξέρω τα κριτήρια που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Ακολούθως να μπουν τα αγωνιστικά κριτήρια. Να δημιουργηθεί η βάση κάτω από την οποία θα λειτουργήσουν όλες οι Εθνικές ομάδες, να γίνει επιτέλους ένα πρώτο ξεκίνημα του οράματος του Φερνάντο Σάντος για εθνική σχολή ποδοσφαίρου.
Ακολούθως να καταγραφούν τα οποία προβλήματα εντοπίστηκαν στην περίοδο του νυν προπονητή. Γιατί φεύγει ο προηγούμενος, σε τι απέτυχε σε τι πέτυχε και τι θέλουμε να αλλάξει ο επόμενος; Ποιο είναι το job description του επόμενου. Θα αλλάξουμε προπονητή και θα ζητήσουμε από τον επόμενο τι; Κάνε μας ομάδα, παίξε ωραίο ποδόσφαιρο, ένωσε ξανά τους παίκτες, πήγαινέ μας οπωσδήποτε στα τελικά του Euro, όλα αυτά μαζί;
Αμφιβάλλω αν υπάρχει κάποιο σχέδιο στην αναζήτηση, αμφιβάλλω αν έχουν τοποθετηθεί τα κριτήρια, αμφιβάλλω αν ξέρουμε τι ψάχνουμε, εκτός από το αγαπημένο μας σπορ, την αλλαγή προπονητή δηλαδή. Αν είχαμε τα κριτήρια και τι ζητάμε από τον επόμενο προπονητή θα ήταν και πιο εύκολο να τον βρούμε, με βαρύ ή ελαφρύ βιογραφικό, Ελληνα ή ξένο…
Όλα αυτά με μία υποσημείωση. Να είναι ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός αυτός που θα φύγει πρώτος και όχι ο πρόεδρος της ΕΠΟ που θα τον προλάβει στη… στροφή.
Πηγή: Gazzetta