Του Θέμη Καίσαρη
Ένας σοβαρός τραυματισμός, επιστροφή, δεύτερος σοβαρός τραυματισμός, δεύτερη επιστροφή. Ηγέτης, δεκάρι, αρχηγός, με το επτά στην πλάτη.
Το Νο7 γίνεται ξαφνικά Νο53, ο αρχηγός δεν είναι αρχηγός πια. Ο σημαντικός είναι πλέον αχρείαστος, εκτός ομάδας, δεν υπολογίζεται.
Αλλά τελικά το 7 είναι ξανά δικό του, επιστρέφει, παίζει, λάμπει, είναι και πάλι σημαντικός, και πάλι αρχηγός, και πάλι σπουδαίος.
Η αλήθεια είναι με τον Φορτούνη δεν βαριόμαστε ποτέ. Από τότε που πήγε στον Ολυμπιακό, μοιάζει να είναι μια διαρκής πηγή συζητήσεων.
Όχι μόνο για τα όσα κάνει στο γήπεδο, όχι μόνο για τα αγωνιστικά του προσόντα, αλλά και για τα γύρω-γύρω, τα πάνω-κάτω μιας καριέρας που μοιάζει να μην ποτέ βαρετή, ευθεία, προβλέψιμη.
Εκτός Εθνικής, δύο μήνες μετά την επιστροφή του
Το τελευταίο επεισόδιο είναι γαλανόλευκο, όχι ερυθρόλευκο. Ήταν μέσα Μαρτίου όταν ο Φορτούνης βρέθηκε στις κλήσεις του Πογέτ και επέστρεψε στην Εθνική για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021.
Ο Πογέτ τον έβαλε ως αλλαγή στον αγώνα με το Γιβραλτάρ για τα προκριματικά, με τον Φορτούνη μάλιστα να παίρνει το περιβραχιόνιο όταν μπήκε στο ματς, και του έδωσε 70′ στη βασική ενδεκάδα στο φιλικό με τη Λιθουανία στην OPAP Arena λίγες μέρες αργότερα.
Η αίσθηση τότε ήταν πως ο Φορτούνης θα είναι πλέον κομμάτι της Εθνικής, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι, αφού ο Πογέτ τον άφησε έξω από τους αγώνες με την Ιρλανδία και τη Γαλλία.
Και τώρα; Και τώρα άνοιξε πάλι μια μεγάλη συζήτηση με τον Φορτούνη στο κέντρο της. Όμως πριν από τις κουβέντες, προηγείται το χορτάρι. Και πάνω από τις απόψεις, βρίσκεται η πραγματικότητα.
Τι έκανε φέτος
Οπότε ας δούμε τον φετινό Φορτούνη, ας δούμε τη βοήθεια των δεδομένων της Opta τι έκανε φέτος με τη φανέλα του Ολυμπιακού στην Stoiximan Super League.
Αυτοί είναι οι 10 παίκτες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην απειλή στο open play στο φετινό πρωτάθλημα.
Οι κόκκινες μπάρες είναι οι τελικές που έκαναν ανά 90′, οι μπλε μπάρες οι ευκαιρίες που δημιούργησαν και οι γκρι δείχνουν τις φορές που συμμετείιχαν στο χτίσιμο επιθέσεων, χωρίς όμως να έχουν την τελική πάσα ή το σουτ.
Αραούχο και Άμραμπατ πήραν τις δύο πρώτες θέσεις. Ο Αργεντινός γιατί απειλούσε πολύ με την εκτέλεση, αλλά ήταν παρών και στους άλλους δύο τομείς, ο Μαροκινός γιατί είχε εξαιρετικές επιδόσεις.
Τρίτος της σεζόν, ο Φορτούνης. Το 7 του Ολυμπιακού είχε στο open play 2.5 τελικές ανά 90′ και τα προσόντα να φτιάχνει 1.8 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, αλλά και να είναι παρών στο χτίσιμο των επιθέσεων άλλες 1.6 φορές ανά αγώνα.
Μοναδικός Έλληνας στη λίστα και πρώτος ερυθρόλευκος, πάνω από Χάμες, Μπιέλ και Χουάνγκ.
Πίσω μόνο από τον Αραούχο
Πάμε να δούμε και κάτι ακόμα: μέσω της Opta, μπορούμε να συγκεντρώσουμε όλες αυτές τις open play τελικές στις οποίες έχουν συμμετοχή οι παίκτες και να τις αξιολογήσουμε με τα xGoals.
Να δούμε δηλαδή τους παίκτες των οποίων η συνολική παρουσία στο open play δημιούργησε την μεγαλύτερη απειλή.
Αυτοί είναι οι Top10 παίκτες του πρωταθλήματος στην απειλή που έδωσαν με τελικές, πάσες για τελική, αλλά και με το χτίσιμο των επιθέσεων.
Ο φετινός Φορτούνης με 0.59 ήταν πίσω μόνο από το 0.63 του Αραούχο, του MVP της πρωταθλήτριας ΑΕΚ.
Για να μην μπερδεύεστε με δεκαδικούς, μπορείτε απλώς να σκεφτείτε το εξής: αν κάποιος έβλεπε τους αγώνες της Super League, είναι πιο πιθανό να έβλεπε την μπάλα στα δίχτυα από τη συμμετοχή του Αραούχο και του Φορτούνη.
Ξεκίνησε στα αζήτητα, τελείωσε με λάμψη
Αυτός ήταν ο Φορτούνης φέτος. Άρχισε τη σεζόν στα αζήτητα και την τελείωσε ως ένας από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος.
Σταθερή κλάση με την μπάλα στα πόδια, απαράμιλλη ικανότητα στη δημιουργία, που δεν καθρεφτίζεται μόνο στις 10 ασίστ, αλλά και στα στοιχεία που είδαμε.
“Ο Πογέτ λέει ότι δεν ακολουθεί το τακτικό πλάνο του”
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα αυτά δεν είναι αρκετά για τον Γκουστάβο Πογέτ. Την Παρασκευή ο Νίκος Συριώδης ήταν ξεκάθαρος στο SPORT24:
“Ο Ουρουγουανός δεν έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος απ’ όσα είδε από τον Φορτούνη στα δύο παιχνίδια που αγωνίστηκε, ούτε και στις προπονήσεις που τον παρακολούθησε ενδελεχώς.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ο Φορτούνης δεν ακολουθεί το τακτικό πλάνο στο βαθμό που θέλει, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει τη συνολική λειτουργία της ομάδας”.
Πολλές απορίες
Το ρεπορτάζ δημιουργεί περισσότερες ερωτήσεις, παρά απαντήσεις.
- Ποιες είναι οι τακτικές οδηγίες που δεν ακολουθεί ο Φορτούνης;
- Ποιες είναι οι αδυναμίες του και είναι αυτές τόσο επιζήμιες που να τον θέτουν εκτός Εθνικής ομάδας;
- Έχει η Ελλάδα την πολυτέλεια να πορευτεί χωρίς αυτά τα αδιαμφισβήτητα προσόντα στο τελευταίο κομμάτι του γηπέδου;
- Αν ο Ουρουγουανός δεν βλέπει τον Φορτούνη ως βασικό, δεν θα μπορούσε να τον έχει στον πάγκο, ώστε τα προσόντα του να φανούν χρήσιμα σε συγκεκριμένες συνθήκες;
Ίσως ο Ουρουγουανός μας κάνει σοφότερους τις επόμενες μέρες, αν επιλέξει να εξηγήσει καλύτερα την απόφασή του.
Το πλαίσιο στις εθνικές ομάδες
Μέχρι τότε, καλό θα είναι θυμηθούμε το εξής. Οι ομοσπονδιακοί προπονητές λέγονται και εκλέκτορες διότι κάνουν αυτό ακριβώς: επιλέγουν.
Έχουν το δικαίωμα να καλέσουν όποιον παίκτη θέλουν, δεν δεσμεύονται από καμία υποχρέωση. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους παίκτες, που παίζουν στις εθνικές μόνο αν το επιθυμούν.
Ο Φορτούνης δεν έχει συμβόλαιο με την Εθνική, αλλά με τον Ολυμπιακό. Σ’αυτόν ανήκει, απ’αυτόν πληρώνεται.
Σ’αυτήν την ομάδα είναι υποχρεωμένος να δίνει τον καλύτερό του εαυτό και ο εκάστοτε προπονητής του Ολυμπιακού είναι εκείνος που έχει την “υποχρέωση” να τον αξιοποιήσει, γιατί η διοίκηση του δίνει ένα μεγάλο συμβόλαιο.
Ο Πογέτ θα πρέπει να πετύχει χωρίς αυτόν
Ο Πογέτ μπορεί να προτιμάει τον Μπακασέτα στον χώρο πίσω από τον φορ και ταυτόχρονα να θεωρεί πως ο Φορτούνης δεν του κάνει στα άκρα, ούτε και στον πάγκο.
Κανένα πρόβλημα, δικαίωμά του. Με μία μόνο σημαντική σημείωση: ο Πογέτ θα πρέπει να πετύχει. Αυτή είναι η συνθήκη για κάθε προπονητή που παίρνει μια δύσκολη απόφαση.
Η απόφαση Φαν Σιπ για Σωκράτη-Μανωλά
Ίσχυε για τον Ρεχάγκελ, που ήθελε βασικό τον Καψή και όχι τον Γκούμα ή τον Νταμπίζα, που ήθελε στην επίθεση τον Βρύζα και όχι τον τότε “καυτό” Δημήτρη Παπαδόπουλο, που είχε τον Τσάρτα στον πάγκο και τον Λυμπερόπουλο εκτός αποστολής. Κάνεις ο,τι θες, αρκεί να πετύχεις.
Ίσχυσε και για τον Φαν Σιπ, που αποφάσισε (σωστά κατά τη γνώμη μου) να πορευτεί χωρίς Μανωλά και Σωκράτη. Ο Ολλανδός καλά το σκέφτηκε, το έπραξε και το κράτησε μέχρι το τέλος. Μόνο που δεν κατάφερε να μας οδηγήσει σε κάποια τελική φάση και αποχώρησε.
Ο Πογέτ πρέπει να μας πάει στο Euro 2024
Το ίδιο θα ισχύσει και για τον Πογέτ. Ο Ουρουγουανός πήγε εξαιρετικά στο Nations League χωρίς τον Φορτούνη και αποφάσισε πως θα πάει χωρίς αυτόν και στον όμιλο των προκριματικών.
Ας κάνει ο,τι θέλει. Με τον Μπακασέτα, με τον Κωνσταντέλια, με όποιον. Αρκεί η Ελλάδα να βρεθεί στην τελική φάση του Euro 2024. Χωρίς “ναι, μεν αλλά”, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
Δεν υπάρχει κάτι άλλο, κάποιος άλλος στόχος για τον Πογέτ. Δεν ανέλαβε για να παίξουμε καλύτερο ποδόσφαιρο, ούτε για να κάνει ανανέωση και να φτιάξει το νέο κορμό της Εθνικής.
Έγιναν αυτά απο τον Φαν Σιπ, αλλά δεν ήρθε πρόκριση κι ο Ολλανδός αποχώρησε. Ο Πογέτ ήρθε για να προκριθούμε, για τίποτε άλλο.
Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει ο Φορτούνης να είναι εκτός Εθνικής, καλώς, ας γίνει έτσι. Αρκεί το καλοκαίρι του 2024 να βρεθούμε στα γήπεδα της Γερμανίας. Τόσο ξεκάθαρα, τόσο αυστηρά.
Πάνω κι από τον Χάμες
Και κλείνουμε με ερυθρόλευκο πρίσμα. Η ταινία της φετινής σεζόν θα μπορούσε να έχει αρκετούς τίτλος. Θα μπορούσε να λέγεται “Η σεζόν που ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε στο πρωτάθλημα 42 παίκτες και οι 39 ξεκίνησαν έστω μία φορά βασικοί”.
Θα μπορούσε επίσης να λέγεται “Η σεζόν που ο Ολυμπιακός δεν έκανε νίκη σε 12 ευρωπαϊκά ματς, που είχε τέσσερις διαφορετικούς προπονητές”.
Ένας ακόμα τίτλος είναι και ο εξής: “Η σεζόν που ο Ολυμπιακός ξόδεψε έναν σκασμό λεφτά για μεσοεπιθετικούς και τελικά ο Φορτούνης ήταν πάλι ο καλύτερος”.
Γιατί αυτό έγινε. Αυτός που ξεκίνησε τη σεζόν στα αζήτητα την ολοκλήρωσε πάνω από όλους, ακόμα και τον Χάμες. Ούτε ο πολύς Κολομβιανός δεν είχε τη δυνατότητα να τα πάει καλύτερα από τον Φορτούνη.
Πηγή: Sport24