Του Θοδωρή Τσούτσου
Σύντομα, λένε οι πληροφορίες, η Εθνική μας θα έχει νέο προπονητή. Αρκετές ημέρες μετά το στραπάτσο με την Αρμενία και σίγουρα πλέον λιγότερες σε σχέση με αυτές που απομένουν για τον αγώνα με την Φινλανδία εκτός έδρας, ο οποίος θα κρίνει – στην ουσία – μια ολόκληρη διοργάνωση. Με νίκη το συζητάμε, χωρίς αυτή, αποχαιρετάμε…
Ο νέος προπονητής, που θα είναι ξένος και χωρίς ελληνικό παρελθόν, θα πάει σε αυτό το ματς χωρίς φιλικό παιχνίδι. Χωρίς στην ουσία γνωριμία με τη νέα του ομάδα. Με κάποιες λίγες προπονήσεις, ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς και εγχώριους αγώνες με τους συλλόγους τους για τους διεθνείς και χωρίς πολλά περιθώρια να αλλάξει πολλά στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
Θα πάει, λοιπόν, σε ένα ματς – μία διοργάνωση χωρίς ούτε εκείνος να ξέρει εμάς, ούτε εμείς εκείνον. Το πρώτο είναι κρισιμότερο από το δεύτερο, γιατί εκείνος θα κάνει τις επιλογές. Το δεύτερο, όμως, το γεγονός ότι ούτε εμείς θα ξέρουμε εκείνον και θα πρέπει μάλιστα να τον μάθουμε κάτω από “άγαρμπες” καταστάσεις, θα πρέπει επίσης να το μετρήσουμε ως σημαντικό στοιχείο.
Ο προπονητής της Εθνικής, ο εκάστοτε προπονητής της εκάστοτε Εθνικής, έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια για να αξιολογηθεί το έργο του. Οι κλήσεις. Η 11άδα. Τα αποτελέσματα. Η αγωνιστική εικόνα. Άντε και κάτι ακόμη, που για να διαφεύγει, μάλλον δεν θα είναι και τόσο σημαντικό. Όλα αυτά, όμως, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Μόνο που η Εθνική αυτή την περίοδο δεν ζει σε φυσιολογικές συνθήκες…
Ο νέος προπονητής της Εθνικής, όποιος και να είναι αυτός, έχει πολλά πια να κάνει, προτού φτάσουμε σε τέτοιες συζητήσεις. Προτού τον κρίνουμε για τις κλήσεις του, πρέπει να μάθουμε για τους κανόνες του στην ομάδα, η οποία μόλις στην προηγούμενη συγκέντρωσή της είχε γίνει άνω – κάτω. Άρα χρειάζεται να μπει σε νέες βάσεις.
Προτού τον κρίνουμε για τις κλήσεις του, θα πρέπει να μάθουμε την αγωνιστική σκέψη του. Προτού μιλήσουμε για την 11άδα του ή για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, θα πρέπει να ενημερωθούμε για το σχέδιό του. Το δικό του και της ΕΠΟ. Τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε. Τον στόχο που οριοθέτησαν προπονητής και Ομοσπονδία.
Διότι αν ο στόχος είναι απλά και μόνο να… εξαντλήσουμε τις πιθανότητες πρόκρισης, ήδη έχουμε αποτύχει. Κι ας την κερδίσουμε την πρόκριση, θα έχουμε αποτύχει. Διότι θα σημαίνει ότι η Εθνική θα βαδίζει στον αυτόματο, χωρίς πλάνο και χωρίς σχεδιασμό. Άρα και χωρίς μέλλον…
Στην κατάσταση που έχει φτάσει η Εθνική μας, σημασία πια δεν έχουν τα βιογραφικά των υποψήφιων, το πόσο βαρύ είναι το όνομά τους και το πόσο σπουδαία είναι τα clubs στα οποία έχουν δουλέψει. Το αν παίζουν 4-2-3-1 ή 4-3-3 ή κάτι άλλο. Το αν θα επιλέξουν τον Μάνταλο ή τον Πέλκα για αντι-Φορτούνη. Το αν θα πάρουν τέσσερα χαφ ή τέσσερα στόπερ στην αποστολή.
Σημασία έχει το μέχρι πού φτάνουν όχι οι στόχοι τους, αλλά οι ιδέες τους για την Εθνική μας. Και το πώς θα τις υλοποιήσουν, εφόσον τούς δοθούν οι προϋποθέσεις. Το Euro 2020, όσο και αν αυτό μοιάζει παράδοξο, είναι πολύ μικρό και φτωχό project σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα που θα πρέπει ο νέος προπονητής να οργανώσει!
Πηγή: Σπορ FM