Τα τελευταία χρόνια, ο ποδηλατικός γύρος της Ελλάδας έχει αναβιώσει για τα καλά, τοποθετώντας τη χώρα μας για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ποδηλατικού ενδιαφέροντος, καθώς ο αγώνας αποτελεί μέρος του UCI Europe Tour.
Πρόκειται για έναν από τους αγώνες που εστιάζουν την προσοχή κυρίως ομάδες μικρότερης δυναμικότητας, ωστόσο έχουμε παρουσίες και από UCI World Tour και Pro Tour Teams. Με ημερομηνία διεξαγωγής στρατηγικά τοποθετημένη σε περίοδο που η σεζόν έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της, έπειτα από εντυπωσιακούς μονοήμερους αγώνες όπως η Strade Bianche και το monument Μιλάνο-Σαν Ρέμο (φέτος απολαύσαμε έναν θεαματικό τερματισμό μεταξύ Mathieu van der Poel, Filippo Ganna και Tadej Pogacar), αλλά και πολυήμερους αγώνες όπως για παράδειγμα τον Γύρο Καταλονίας κ.α..
Όλοι μας περιμένουμε με ανυπομονησία να έρθει το καλοκαίρι και να απορροφηθούμε για τα καλά με τον Γύρο Γαλλίας, όπου θα έχουμε και την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την τύχη μας, υποστηρίζοντας τα προγνωστικά ή… ποντάροντας στο ένστικτό μας για την εξέλιξη του αγώνα, στις πιο μεγάλες ξένες στοιχηματικές εταιρίες.
Οι τρεις πρόσφατες διοργανώσεις του γύρου της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα, από το 2022 έως το 2024, ανέδειξαν την ποικιλομορφία του γεωγραφικού πλούτου της χώρας μας. Μάλιστα, το 2022 και το 2023, ο γύρος ξεκίνησε από την Κρήτη, αποδεικνύοντας ότι οι διοργανωτές ήταν αποφασισμένοι να συμπεριλάβουν ακόμα και την νησιωτική Ελλάδα στην μεγάλη ποδηλατική γιορτή. Το 2022 η διαδρομή του αγώνα ξεκίνησε από το Ηράκλειο προς τα Χανιά, συνεχίστηκε από το ΟΑΚΑ στην Ιτέα, από τους Δελφούς στην Καρδίτσα, από την Καρδίτσα στην Λάρισα και τέλος, από την Καλαμπάκα με τερματισμό στα Γιάννενα και νικητή τον Νεοζηλανδό Aaron Gate.
Το 2023 η διαδρομή ξεκίνησε πάλι από το Ηράκλειο με τερματισμό εντός της πόλης (έπειτα από μια απαιτητική κυκλική διαδρομή), συνεχίστηκε από Μυκήνες προς Καλαμάτα, από Costa Navarino στην Κυπαρισσία και από Costa Navarino με τερματισμό στην Αρχαία Ολυμπία και τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Νικητής αναδείχθηκε ο Πορτογάλος Iuri Leitao και δεύτερος ακολούθησε ο προηγούμενος νικητής Aaron Gate.
To 2024 έγινε αλλαγή σκηνικού με έναρξη στην Θεσσαλονίκη και δύο αγωνιστικά ετάπ την ίδια ημέρα, μια ατομική χρονομέτρηση το πρωί στην παραλία Θεσσαλονίκης και από Θεσσαλονίκη προς Κατερίνη το απόγευμα. Στην συνέχεια, από Κατερίνη προς Καρδίτσα, από Καρδίτσα προς Βελούχι Καρπενησίου, από Σπερχειάδα προς Χαλκίδα και τελευταίο ετάπ με εκκίνηση στην Ακρόπολη και τερματισμό στο Παναθηναϊκό στάδιο, έπειτα από μια βόλτα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (παραλιακή) και ένα σιρκουί στο κέντρο της Αθήνας. Νικητής και σε πολύ καλές αποδόσεις σύμφωνα με τη Boomerang-bet αναδείχθηκε ο Αυστριακός Riccardo Zoidl, με τον συμπατριώτη του Hermann Pernsteiner στη δεύτερη θέση.
Ας πάμε όμως λίγο πιο πίσω στον χρόνο, σε μια ιστορική αναδρομή σχετικά με τον Γύρο Ελλάδας. Η πρώτη φορά που διεξήχθη ο αγώνας, ήταν τον μακρινό Οκτώβριο του 1968, υπό την ονομασία «Έπαθλο Αρχαιοτήτων». Ο αγώνας διέσχισε την Πελοπόννησο σε επτά ετάπ (stages) και νικητής αναδείχθηκε ο Δανός Gerhard Nielsen. Εμπνευστής του αγώνα ήταν ο Νίκος Καψοκέφαλος, δρομέας αντοχής στην ΑΕΚ ο οποίος, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στον οποίο πολέμησε και τραυματίστηκε, καταπιάστηκε με το ποδήλατο. Βλέποντας την μυθική διάσταση που είχε αποκτήσει σε παγκόσμια κλίμακα ο Γύρος Γαλλίας, προσπάθησε να βάλει τα θεμέλια για την παρουσία της αγωνιστικής ποδηλασίας στην χώρα μας.
Μεσολάβησαν δώδεκα χρόνια αδράνειας, με τον αγώνα να αναβιώνει για την περίοδο 1981 έως 1989. Μάλιστα, το 1981 νικητής αναδείχθηκε ο ζωντανός θρύλος της ελληνικής ποδηλασίας, Κανέλλος Κανελλόπουλος. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα του Κανέλλου, ήταν και η πτήση του από το Ηράκλειο της Κρήτης στην Σαντορίνη, με το project Daedalus του Massachusetts Institute of Technology (MIT), σε μια προσπάθεια να αναπαραστήσουν τον μύθο απόδρασης του Δαίδαλου και του Ίκαρου από την Κρήτη. Στις 23 Απριλίου 1988, ο Κανέλλος, κάνοντας πετάλι αδιάκοπα για κάτι λιγότερο από τέσσερις ώρες, κατάφερε να διασχίσει την απόσταση των 115 χιλιομέτρων, που χωρίζουν τα δύο νησιά, θέτοντας το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει καλυφθεί από ιπτάμενο όχημα κινούμενο αποκλειστικά από άνθρωπο. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το «μυθικό» ρεκόρ, το οποίο παραμένει σε ισχύ μέχρι και σήμερα, μπορείτε να δείτε σε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που μπορείτε να βρείτe στο YouTube.
Για την περίοδο από 1990 έως το 2001, ο αγώνας διεξήχθη μόνο το 1998, με νικητή τον Γερμανό Τόμας Λιεσε. Αναβίωση του αγώνα έγινε πάλι την περίοδο από 2002 έως 2006, με μια ακόμα κορυφαία στιγμή για την Ελλάδα το 2003, όπου νικητής αναδείχθηκε άλλος ένας γίγαντας της Ελληνικής ποδηλασίας, ο Βασίλης Αναστόπουλος. Έγινε ο πρώτος Έλληνας επαγγελματίας ποδηλάτης και μετά από πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και 18 φορές πρωταθλητής Ελλάδος, ολοκλήρωσε την αγωνιστική του καριέρα το 2009. Στη συνέχεια ανέλαβε ως προπονητής, με μια εκ των κορυφαίων στιγμών την ανάδειξη του Περικλή Ηλία σε παγκόσμιο πρωταθλητή στον Μαραθώνιο Ορεινής Ποδηλασίας. Ο Βασίλης προβλήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα και στο ντοκιμαντέρ του Netflix “Mark Cavendish: Never Enough”, με θέμα την επιστροφή του Μαρκ Κάβεντις, καθώς ήταν κομβικής σημασίας η συνεισφορά του. Ο Βασίλης εξακολουθεί να είναι στην επικαιρότητα, έχοντας περάσει από το επιτελείο της Deceuninck – Quick-Step και πλέον είναι Head of Performance στην UCI Pro team XdS Astana, ομάδα που θα έχει συμμετοχή και στον φετινό γύρο Ελλάδας.
Μικρή διακοπή και πάλι… για το διάστημα 2007 έως 2010, με τον γύρο Ελλάδας να διεξάγεται ξανά το 2011 και 2012. Και τις δύο χρονιές είχαμε Ελληνική παρουσία στο βάθρο, με τον Γιάννη Ταμουρίδη, στη 2η θέση το 2011 και στην 3η το 2012. Άλλος ένας εξαιρετικός αθλητής ο Γιάννης, είναι ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε σε ομάδα πρώτης κατηγορίας UCI, ολοκλήρωσε μεγάλο ποδηλατικό γύρο (Giro 2013), Paris-Roubaix, Milano-San Remo και όπως πολλοί μεγάλοι αθλητές, με την ολοκλήρωση της αθλητικής του καριέρας, προσφέρει στο άθλημα ως προπονητής.
Οι προαναφερθέντες έχουν δημόσια στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια με τον γύρο Ελλάδας, εκθειάζοντας το επίπεδο της διοργάνωσης και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας.
Την φετινή χρονιά, διατηρώντας το μοτίβο που έχουμε παρατηρήσει σχετικά με τη συμπερίληψη διαφόρων γεωγραφικών περιοχών της χώρας μας, ο αγώνας ξεκινάει από το Πανεπιστήμιο Πατρών προς το Μεσολόγγι και τον Αστακό και ολοκληρώνεται στο Αγρίνιο. Στη συνέχεια, το 2ο εταπ ξεκινά από το Αγρίνιο προς Ιτέα και τερματισμό στην Αράχωβα. Το 3ο ετάπ ξεκινά από το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών προς τη Θήβα και τερματισμό στη Χαλκίδα και το 4ο ετάπ, ορίστηκε να ξεκινήσει από τη Νέα Αρτάκη Ευβοίας, περνώντας από τη Χαλκίδα για να τερματίσει στο μοναδικό Ολυμπιακό Χωριό των αγώνων της Αθήνας 2004. Ο αγώνας ολοκληρώνεται με το 5ο εταπ, ξεκινώντας από τη Νέα Μάκρη προς την Κερατέα, περνώντας από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, και το Δημαρχείο της Βούλας τερματίζοντας στην πάνω μεριά της πλατείας Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων.
Αναμένουμε ο φετινός γύρος να έχει θετικό αποτύπωμα ενισχύοντας το θετικό κλίμα που υπάρχει και να καλλιεργήσει σε όλους μας, λίγο παραπάνω, την ποδηλατική κουλτούρα που τόσο χρειάζεται η χώρα μας. Ευελπιστούμε να πάνε όλα καλά και σύντομα να ανελιχθεί στα UCI rankings.