Επιλογή Σελίδας

Της Μαρίλης Πινιατάρο

Ο Oscar Piastri πήρε την πρώτη του νίκη στο GP Ουγγαρίας, με τον Lando Norris να έρχεται δεύτερος μετά από μια μικρή ενδοοικογενειακή, στρατηγική διαμάχη και τον Lewis Hamilton να κατακτά το 200ό βάθρο της καριέρας του.

Ο αγώνας ανά γύρο

Εκκίνηση: Ο Oscar Piastri κατάφερε να βρεθεί στην πρωτοπορία του από την πρώτη κιόλας στροφή, με τον Lando Norris να πέφτει τρίτος. Ο Max Verstappen προσπέρασε τον Βρετανό βγαίνοντας εκτός, αφού οι τρεις κορυφαίοι οδηγοί βρέθηκαν ταυτόχρονα ο ένας δίπλα στον άλλο στο πλάτος της πίστας.

Γϋρος 3: Οι αγωνοδίκες έθεσαν το συμβάν υπό εξέταση κι έτσι ο Verstappen έδωσε τη θέση πίσω στον Norris.

Γύρος 7: Ο «χορός» των pits ξεκίνησε με τους Esteban Ocon, Logan Sargeant, Daniel Ricciardo και Zhou Guanyu, οι οποίοι πέρασαν από τη μέση στη σκληρή γόμα.

Γϋρος 14: Κοιτάζοντας τους χρόνους του, η McLaren ενημέρωσε τον Norris ότι η μάχη του είναι με τον Verstappen, κι όχι με τον πρωτοπόρο Piastri. Σε εκείνη τη φάση, ο Βρετανός έγραφε χρόνους περίπου 2-4 δέκατα του δευτερολέπτου αργότερους από εκείνους του Αυστραλού.

Γύρος 17: Ο πρώτος από την πεντάδα που μπήκε στα pits ήταν ο Hamilton, ο οποίος πέρασε στη μέση γόμα, ελπίζοντας να κάνει το undercut στον Verstappen.

Γύρος 22: Ακολούθησαν οι Carlos Sainz και Max Verstappen, κάνοντας τα δικά τους πρώτα pit stops, με τον Leclerc να ακολουθεί στον επόμενο γύρο.

Γύρος 30: Ο Verstappen ξεκίνησε να πιάνει τον Hamilton, μειώνοντας τη διαφορά του από εκείνον.

Σειρά μετά τα πρώτα pits: 1. Piastri, 2. Norris, 3. Hamilton, 4. Verstappen, 5. Leclerc, 6. Sainz, 7. Alonso, 8. Stroll, 9. Perez, 10. Tsunoda

Γύρος 35: Ο Ολλανδός μπήκε στη ζώνη DRS του Hamilton, κυνηγώντας τον.

Γύρος 41: Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει κάποια κίνηση, αφού οι Hamilton και Lecerc επισκέφτηκαν τα ptis για τη δεύτερη αλλαγή τους.

Γύρος 46: Ακολούθησε κι ο Norris, κάνοντας το undercut στον Piastri. Ο Αυστραλός μπήκε στα pits δύο γύρους αργότερα, αφού, σύμφωνα με την ομάδα, αυτό το σενάριο βόλευε καλύτερα, ώστε να καλυφθεί ο Hamilton, που βρισκόταν τρίτος.

Γύρος 48: Η McLaren κάλεσε τον Norris να αλλάξει θέση με τον Piastri, ωστόσο ο Βρετανός κατέγραψε τον ταχύτερο γύρο λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

Γύρος 50: Ο Verstappen μπήκε για τη δική του δεύτερη αλλαγή, επιστρέφοντας στην πίστα στην πέμπτη θέση, πίσω από τους Leclerc και Ηamilton.

Γύρος 57: Ο Verstappen πέρασε τον Leclerc, ανακτώντας την τέταρτη θέση.

Γύρος 60: Ο Norris συνέχισε να μη δίνει τη θέση πίσω στον Piastri, με την ομάδα να τον παρακαλά στην ουσία να κάνει την αλλαγή.

Γύρος 63: Σε μια προσπάθεια να περάσει τον Hamilton, ο Verstappen μπλόκαρε τα ελαστικά του κι οι δύο συγκρούστηκαν, με τον Ολλανδό να τερματίζει τελικά στην πέμπτη θέση.

Γύρος 68: Ο Norris «έκοψε» μετά από τις παρακλήσεις της ομάδας, δίνοντας τη θέση πίσω στον Piastri. «Καταλάβαμε το point σου,» είπε η McLaren στον Βρετανό, σε ένα σενάριο που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ολοκληρωτικά.

Ο Oscar Piastri πήρε την πρώτη νίκη της καριέρας του στη Formula 1, η οποία έχει αφήσει ένα μούδιασμα και κάπως πικρό συναίσθημα στη McLaren, αφού δεν ήρθε με τον προτιμότερο για την ομάδα τρόπο. Μια αμφιλεγόμενη στρατηγική στα δεύτερα pit stops έφερε τον Lando Norris μπροστά από τον Αυστραλό, με την ομάδα να ζητά από εκείνον να αλλάξουν θέσεις, ώστε να επιστρέψει ο Piastri στην πρωτοπορία του αγώνα.

Ο Norris αντιστάθηκε για αρκετούς γύρους, αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο τη διαφορά του από τον 22χρονο ομόσταβλό του, προσπαθώντας να «κάνει το επιχείρημά του κατανοητό,» όπως ακούστηκε να του λέει ο μηχανικός αγώνα του, Will Joseph, στον ασύρματο. Τελικά υπέκυψε στις συνεχείς παρακλήσεις της McLaren, δίνοντας τη θέση πίσω στον Piastri και τερματίζοντας στη δεύτερη θέση, κάνοντας το 1-2 για την ομάδα από το Woking.

Τρίτος ήρθε ο Lewis Hamilton, ο οποίος ανέβηκε στο βάθρο για 200ή φορά στην υπέρλαμπρη καριέρα του. Ο Βρετανός συνεχάρη το δίδυμο της McLaren, αφού, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την ομάδα από όπου ξεκίνησε το ταξίδι του στη Formula 1.

Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Charles Leclerc, κερδίζοντας την τελευταία στιγμή μια θέση έναντι του Max Verstappen, ο οποίος συγκρούστηκε με τον Hamilton κι έπεσε στην πέμπτη θέση τελικά. Ο Ολλανδός συμβιβάστηκε για ένα αποτέλεσμα εκτός βάθρου κατηγορώντας σε φάσεις τη Red Bull και ψέγοντάς την για τη στρατηγική που ακολούθησε.

Ο Carlos Sainz ολοκλήρωσε τον δικό του αγώνα στην έκτη θέση, ενώ ο Sergio Perez ανέκαμψε και τερμάτισε έβδομος, έχοντας εκκινήσει από τη 16η θέση. Κι ο George Russell έκανε έναν καλό αγώνα, με δεδομένο ότι ξεκίνησε 12ος, ανεβαίνοντας στην 8η θέση.

Τη δεκάδα ολοκλήρωσαν οι Yuki Tsunoda και Lance Stroll, στην ένατη και δέκατη θέση, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιάπωνας εκκίνησε πίσω από τον Daniel Ricciardo, αφού είχε ατύχημα στις κατατακτήριες, όμως κατάφερε να τερματίσει μπροστά από τον Αυστραλό, με εκείνον να έρχεται 12ος σε μια κρίσιμη εποχή για τη Red Bull/RB.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Θέση Οδηγός Χρόνος
1 Oscar Piastri 70 Γύροι
2 Lando Norris 2.141s
3 Lewis Hamilton 14.880s
4 Charles Leclerc 19.686s
5 Max Verstappen 21.349s
6 Carlos Sainz 23.073s
7 Sergio Perez 39.792s
8 George Russell 42.368s
9 Yuki Tsunoda 77.259s
10 Lance Stroll 77.976s
11 Fernando Alonso 82.460s
12 Daniel Ricciardo 1 Γύρος
13 Nico Hulkenberg 1 Γύρος
14 Alex Albon 1 Γύρος
15 Kevin Magnussen 1 Γύρος
16 Valtteri Bottas 1 Γύρος
17 Logan Sargeant 1 Γύρος
18 Esteban Ocon 1 Γύρος
19 Zhou Guanyu 1 Γύρος
Pierre Gasly DNF

Πηγή: Car & Driver

Pin It on Pinterest

Shares
Share This