Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Και οι δύο προέρχονται από τις κορυφαίες – πιθανότατα – σεζόν της ιστορίας τους. Ο μεν Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, ο δε ΠΑΟΚ πήρε το πιο μάγκικο πρωτάθλημα στην ιστορία του, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα. Ωστόσο, οι πανηγυρισμοί και το νέκταρ της επιτυχίας ανήκουν πια στο παρελθόν. Το παρόν έχει σημασία και αυτό έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Καμία σχέση με το περσινό Conference League, όπου ο ένας έφτασε θριαμβευτής μέχρι το τέλος και ο άλλος πήγε για δεύτερη φορά, μέσα σε τρία χρόνια, μέχρι τα προημιτελικά. Γιατί το φετινό Europa League είναι σε πολλές περιπτώσεις ένα μικρό Champions League.

Στον όμιλο του Ολυμπιακού, Λιόν και Πόρτο είναι ομάδες που ανήκουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, όπως και η Γαλατασαράι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ρεάλ Σοσιεδάδ από τον όμιλο του ΠΑΟΚ. Διαθέτουν τα πάντα. Όνομα, φανέλα, ιστορία, ρόστερ. Ξεχωριστά το καθένα και όλα μαζί ταυτόχρονα. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως οι πέντε παραπάνω αντίπαλοι των ελληνικών συλλόγων βρίσκονται στην πρώτη οκτάδα της χρηματιστηριακής αξίας των ομάδων όλου του Europa League, σύμφωνα με το Transfermarkt. Αυτό, από μόνο του αποδεικνύει το βαθμό δυσκολίας που υπάρχει φέτος για «ερυθρόλευκους» και «ασπρόμαυρους». Και φυσικά, ούτε ομάδες όπως η Μπράγκα, η Σλάβια Πράγας, η Ρέιντζερς και η Τβέντε υστερούν.

Στα πρώτα τους παιχνίδια στη φετινή διοργάνωση, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έδειξαν πως δεν έχουν να φοβηθούν σε καμία αντίπαλη έδρα, ακόμα κι αν η Γαλατασαράι και η Λιόν ήταν ανώτερες ποιοτικά. Έχουν περάσει οι εποχές που οι ελληνικές ομάδες έβγαιναν από τα σύνορα και έπαιζαν… ταμπούρι. Οι «ερυθρόλευκοι» το φώναξαν πέρσι σε όλη την Ευρώπη, με την κατάκτηση του Conference League και ρίχνοντας 4άρες και 6άρες μακριά από το γήπεδό τους, ενώ και για το «δικέφαλο του Βορρά» δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι στα τελευταία τρία χρόνια έχει φτάσει δύο φορές μέχρι τα προημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης με σπουδαίες εμφανίσεις μακριά από την Τούμπα.

Στα ματς της πρώτης αγωνιστικής, αμφότεροι είχαν πλάνο στο οποίο είχαν δουλέψει, είχαν δει τις δικές τους αδυναμίες και προσπάθησαν να βρουν τα τρωτά σημεία των αντιπάλων τους. Ωστόσο, προδόθηκαν από την αποτελεσματικότητά τους. Ή για την ακρίβεια, από την αναποτελεσματικότητά τους. Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο ΠΑΟΚ είχαν τις ευκαιρίες για να σκοράρουν σε καίρια σημεία των αγώνων τους, όμως δεν τα κατάφεραν. Και στο τέλος, το πλήρωσαν. Γιατί απέναντι σε αυτές τις ομάδες, για να έχεις τύχη μέσα στο γήπεδό τους, πρέπει να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται. Γιατί δεν είναι πολλές.

Αυτά τα ματς, όμως, ανήκουν στην ιστορία. Οι δύο ελληνικές ομάδες οφείλουν να κρατήσουν τα θετικά και να προχωρήσουν μπροστά. Το μέλλον τους στη διοργάνωση δεν εξαρτάται – το ήξεραν εξ’ αρχής αυτό – από τις αναμετρήσεις σε Λιόν και Κωνσταντινούπολη, αλλά κυρίως από τα παιχνίδια στο γήπεδό τους, όπου μπορούν να μαζέψουν πολλούς βαθμούς. Σε Καραϊσκάκη και Τούμπα θα κριθεί το μεγαλύτερο μέρος της πρόκρισης στην επόμενη φάση (είτε απευθείας στους 16, είτε με έναν ενδιάμεσο νοκ άουτ γύρο) και σε αυτό το κομμάτι οι δύο ελληνικές ομάδες ήταν τυχερές από την κλήρωση κιόλας.

Μπορεί ο Ραζβάν Λουτσέσκου να δήλωσε την Τετάρτη πως θα προτιμούσε να αντιμετωπίσει τη Γαλατάσαράι στη Θεσσαλονίκη, όμως στο δικό μου το μυαλό είναι στα θετικά για τον ΠΑΟΚ ότι – εκτός από την τουρκική ομάδα – θα αντιμετωπίσει τη Γιουνάιτεντ και τη Σοσιεδάδ μακριά από το γήπεδό του. Όπως και για τον Ολυμπιακό, ότι Λιόν και Πόρτο είναι εκτός. Οι «ερυθρόλευκοι» θα αγωνιστούν στο Καραϊσκάκη με Μπράγκα, Ρέιντζερς, Τβέντε και Καραμπάγκ, ενώ ο «δικέφαλος του Βορρά» θα υποδεχθεί στην Τούμπα τη Στεάουα, τη Βικτόρια Πλζεν, τη Φερεντσβάρος και τη Σλάβια Πράγας. Αν προσεγγίσουν το απόλυτο σε αυτή την τετράδα αγώνων, τότε θα είναι με το ένα πόδι στην επόμενη φάση.

Αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, απέναντι σε Μπράγκα (Ολυμπιακός) και Στεάουα (ΠΑΟΚ), οι δύο ελληνικές ομάδες μπορούν να κάνουν το δικό τους… σεφτέ. Προφανώς και τίποτα δεν είναι δεδομένο, αλλά τώρα μπαίνει το «πρέπει» στο μυαλό τους. Οι «δάφνες» της περσινής σεζόν ανήκουν στο παρελθόν, όπως και η πρώτη αγωνιστική της League Phase. Και με την ενιαία βαθμολογία, πλέον, στο format του Europa League δεν υπάρχουν περιθώρια να «μείνει» κάποιος σε ένα αποτέλεσμα. Γιατί την αμέσως επόμενη αγωνιστική, ακολουθεί ένας διαφορετικός αντίπαλος, από τους οκτώ συνολικά που θα αντιμετωπίσει ο καθένας. Μόνο που δεν έχει να ανταγωνιστεί μόνο αυτούς τους οκτώ, αλλά άλλους 34 αντιπάλους…

Πηγή: Gazzetta