Πολλοί το είδαν – λίγοι το κατάλαβαν: στην Τούμπα ήταν εκτός 20άδας ο Γιάννης Κώτσιρας! Πιθανότατα για πρώτη φορά στην τετραετή καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Ο Κώτσιρας, ο οποίος ήταν βασικός επί Αλόνσο και στα τέσσερα «βαριά» ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας με Αγιαξ και Λανς, έμεινε εκτός αποστολής, βλέποντας τον Βαγιαννίδη στην ενδεκάδα και τον Μπάλντοκ στον πάγκο. Δεν το αναφέρουμε ως… τεράστια έκπληξη. Το τονίζουμε σημειολογικά για να καταδειχθεί το μέγεθος της σταδιακής αλλαγής του Παναθηναϊκού από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο…
Πρώτη φορά όλοι μαζί, πρώτη και τελευταία!
Αλλος ο ελλιπέστατος Παναθηναϊκός στην προετοιμασία, άλλος ο «παλιός» Παναθηναϊκός με τη Μπότεφ, άλλος ο Παναθηναϊκός με Τετέ εναντίον του Αγιαξ, άλλος και με Πελίστρι εναντίον της Λανς. Κι ακόμα αλλάζει. Κι ακόμα χτίζεται, κι ακόμα μεταλλάσσεται.
Μετά από το θετικό ως αποτέλεσμα και μόνο, ντέρμπι της Τούμπας, ο Αλόνσο είχε μπροστά του 20 μέρες μέχρι την έναρξη του Conference League, στις 3 Οκτωβρίου, στη μαρτυρική κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, Μπάνια Λούκα της Βοσνίας. Για πρώτη φορά με όλους τους νέους μαζί, για πρώτη φορά με όλους τους παλιούς μαζί, για πρώτη φορά με όλους υγιείς! Για πρώτη και τελευταία φορά μέχρι τα Χριστούγεννα με όλους αυτούς τους παίκτες χωρίς το άγχος της προετοιμασίας για δύο ματς ανά 15θήμερο. Ενα τεράστιο γήπεδο για να παίξει τη μπάλα του στις προπονήσεις με στόχο όχι μόνο το εκάστοτε κυριακάτικο παιχνίδι, αλλά την πρόοδο ως προς την ταυτότητα της ομάδας.
Ο παραμορφωτικός φακός της Λανς και της Athens Kallithea
Η λανθασμένη εντύπωση που δημιουργήθηκε μετά το 2-0 επί της Λανς, αλλά κυρίως μετά τις 24 τελικές προσπάθειες της Athens Kallithea στη Λεωφόρο, αλλά και λόγω της τριάδας Ιωαννίδη – Τετέ – Πελίστρι, τείνει να ξεθωριάσει. Ναι, σ’ εκείνο το «όσα πάνε κι όσα έρθουν» παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός δεν υπήρχε αμυντικά. Απλώς, δεν υπήρχε – τελεία και παύλα. Ομως το σημαντικότερο πρόβλημα αυτής της υπό κατασκευή ομάδας στην τρέχουσα περίοδο είναι το δημιουργικό, το επιθετικό, το εκτελεστικό.
Τρία γκολ σε τέσσερα ματς πρωταθλήματος. Τα δύο εξ’ αυτών στις καθυστερήσεις, με Σπόραρ και Τετέ, εναντίον ομάδων που έχουν μοναδικό στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού. Έκτος σε τελικές προσπάθειες στο πρωτάθλημα, προτελευταίος σε γκολ/ τελική προσπάθεια, πάνω μόνο από τον Asteras Aktor. Mηδέν γκολ ο Φώτης Ιωαννίδης σε τρία ματς: ναι, έχασε το τετ α τετ με την Athens Kallithea, ναι, το έβγαλε στην Τούμπα ο έξοχος Κοτάρσκι, όμως προς το παρόν δεν παίζει τόσο όσο πρέπει η ομάδα για τον Ιωαννίδη, παίζει περισσότερο ο Ιωαννίδης για την ομάδα. Να στοπάρει, να πασάρει, να ντριμπλάρει, να σκοράρει, τι απ’ όλα να κάνει;
O Φώτης έχει μηδέν γκολ, αλλά θα τα βάλει – στη μεσαία γραμμή τι θα γίνει;
Ομως ο Φώτης θα τα βρει τα γκολ του διότι… είναι ο Φώτης. Με τη μεσαία γραμμή του τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός; Δημιουργικά, ανασταλτικά, στο transition, στα κλεψίματα, στο passing game σε όλα… Τώρα έχει Αράο, Μαξίμοβιτς, Ουναϊ, Μπακασέτα. Θα διατηρήσει το 4-2-3-1 ο Αλόνσο; Θα δοκιμάσει το 4-3-3 με δυο οκτάρια; Θα βάλει τον Μαροκινό «οκτάρι» ή «δεκάρι»; Μπορεί να ανταποκριθεί στο pressing ο Ουναϊ ή ο Παναθηναϊκός έμεινε μόνο με έναν χαφ που μπορεί να πιέσει τον αντίπαλο, δηλαδή τον Τσέριν; Θα ξανασκεφτεί να βάλει τον Τετέ πίσω από τον φορ;
Θα διατηρήσει τον Αράο «καθηλωμένο» μεταξύ των δύο στόπερ και… πέντε μέτρα πιο μπροστά; Η’ θα δώσει περισσότερες «ελευθερίες» σε Γεντβάι – Ινγκασον ώστε να πάρει μέτρα όλη η ομάδα, να κλείσουν οι αποστάσεις από τους κεντρικούς χαφ και τον Ιωαννίδη, να «τσουλήσει» λίγο η μπαλίτσα ουσιαστικά, κάθετα, γρήγορα και από τον κεντρικό άξονα;
Πολλά τα ζητούμενα, καθοριστικές οι απαντήσεις που καλείται να βρει σ’ αυτό το 15θήμερο ο Αλόνσο. Και αφορούν όλες τη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού. Οχι πως είναι τέλειος αμυντικά ή σούπερ αποδοτικός επιθετικά… Αλλά από την εκκίνηση της σεζόν, εκεί πονάει περισσότερο όπως παίζει και με τους παίκτες που χρησιμοποιεί και γι’ αυτό επηρεάζεται αρνητικά και πίσω και μπροστά.
Ισως είναι το πιο σημαντικό 20ήμερο για τον Παναθηναϊκό αυτό που ήδη «τρέχει». Κι ας μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από το ματς με τον Πανσερραϊκό ή το μεθεπόμενο στην OPAP Arena. Προσπαθώντας να μπούμε στο μυαλό του Αλόνσο, ίσως αντιληφθούμε ότι κι αυτός ακόμα θα «ψάχνεται». Ομως σύντομα θα πρέπει να καταλήξει σε καταλυτικές αποφάσεις για τη «βασική» διάταξη του Παναθηναϊκού και τους ρόλους των μέσων του.
Y.Γ. Βγαίνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, Δήμος Κασκαντίρης στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ» και λέει μεταξύ άλλων για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές και την εμπειρία του από τον Παναιγιάλειο όπου είχε θητεύσει ως πρόεδρος το 2018: «Απορώ με τόσες καταγγελίες πώς δεν έχουν πάει ακόμη κάποιοι φυλακή και τώρα έχουμε μία Super League 2, που όλοι τα ξέρουμε και τα βλέπουμε, αλλά δεν τα λέμε. Είναι ο άλλος πεινασμένος απέναντί τους και με δύο… μπουκιές τον φέρνουν στα μέτρα τους (…) Ασχολούμαι 40 χρόνια με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ασχολήθηκα έξι μήνες με τον Παναιγιάλειο και τα… είδα όλα. Όπου πήγαινα, στη Λάρισα, “μου έλεγαν τι θα γίνει, θα το στήσουμε το παιχνίδι”; Στην Κρήτη το ίδιο. Ερχονταν οι μεσάζοντες και οι παράγοντες. Προπονητές, μάνατζερ και η διοίκηση. Όλοι κάτω από την Super League είναι διαπλεκόμενοι (…) Με τον κ. Παναγόπουλο είχαμε καταγγείλει δύο δικαστές. Μας είχαν εκβιάσει ότι θα μας βάλουν μέσα. Φυσικά φοβηθήκαμε. Ο ένας δικαστής είναι κολλητός με άλλους δέκα. Και είπα στον κ. Παναγόπουλο “απέσυρε την καταγγελία”. Η απελπισία φέρνει τον άνθρωπο σε άλλες καταστάσεις. Έχει αυτοκτονήσει παίκτης. Πίσω από αυτά τα παιδιά υπάρχει ένα σύστημα που φτιάχνει όλα αυτά τα παιχνίδια».
Ανεξάρτητα από το ποιος είναι, μιλάει κάποιος επισήμως, με ονοματεπώνυμο, έχοντας μια θεσμική ποδοσφαιρικά ιδιότητα. Και αναφέρεται σε α) προτάσεις για στήσιμο παιχνιδιών που έγιναν στον ίδιο β) εκβιασμό από δικαστές γ) σύστημα που ‘φτιάχνει’ ματς.
Αλλά δεν ασχολείται μαζί του ούτε η ΕΠΟ, ούτε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, ούτε η SuperLeague 2, ούτε η Αστυνομία. Γι’ αυτό μην έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις για «κάθαρση» γενικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οπως και σε όλα τα πεδία της ελληνικής κοινωνίας δηλαδή…
Πηγή: Gazzetta