Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Να, λοιπόν, που τελικά ελήφθη η απόφαση για να πάρει μέρος ο Μπαρτ Σένκεφελντ στον αυριανό αγώνα του Παναθηναϊκού Β’ εναντίον της ΑΕΚ Β’ στη Λεωφόρο. Θα μπορούσε να έχει αγωνιστεί και στην πρεμιέρα εναντίον της Κηφισιάς, αλλά ο τραυματισμός του Πούγγουρα «υποχρέωσε» τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να τον συμπεριλάβει στην αποστολή για το ματς με τον ΠΑΟΚ.

Θα είναι το αυριανό το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Ολλανδού στόπερ μετά από έξι μήνες και το 0-0 εναντίον του Αρη στα play offs: μακρόχρονη η απουσία του για μια επέμβαση στον αστράγαλο, όπου ένιωθε ενοχλήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα πέρυσι, αλλά αν δεν εξηγήσει ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής και το ιατρικό τιμ του κλαμπ γιατί ο «Σένκε» άρχισε να προπονείται μαζί με τους συμπαίκτες του εντατικά πέντε μήνες μετά την επέμβασή του, εμείς γιατροί δεν είμαστε…

O Σένκεφελντ δεν είναι «Μολέδο», αλλά μπορεί να αλλάξει πολλά…

Πόσο σημαντικός είναι για τον Παναθηναϊκό; Να το πούμε απλά: τόσο όσο ο Βράνιες στην ΑΕΚ ή ακόμα καλύτερα τόσο όσο ο Σεμέδο στον Ολυμπιακό. Ο μοναδικός στόπερ του Παναθηναϊκού που συνδυάζει ικανότητα στον αέρα με αποτελεσματικότητα στο 1 Vs 1, αντίληψη υψηλού επιπέδου και το κυριότερο: αυτοπεποίθηση στο bulid up από την πρώτη ζώνη. Όχι, ο Σένκεφελντ δεν είναι «Μολέδο». Ούτε Φαν Ντάικ, ούτε Ντε Λιχτ, ούτε Ντε Φράι. Οι μόνες ομοιότητές τους είναι η εθνικότητά τους και η θέση τους στο γήπεδο. Όμως η μίξη αυτών των χαρακτηριστικών τον καθιστά Νο 1 στόπερ στον Παναθηναϊκό. Θεωρητικά. Διότι στην πράξη, ας περιμένουμε να δούμε πώς θα επιστρέψει μετά από αποχή έξι μηνών…

Αν είναι υγιής και ακμαίος, θα τον βοηθήσει πολύ αυτόν τον Παναθηναϊκό. Και αμυντικά, αλλά κυρίως στην ανάπτυξη από την πρώτη ζώνη. Το πλέον πολύτιμο στοιχείο που μπορεί να προσφέρει ο Σένκεφελντ είναι ο «απεγκλωβισμός» του Ρουμπέν Πέρεθ από τη θέση του… τρίτου στόπερ. Η μετάδοση αίσθησης ασφάλειας στα μετόπισθεν, ώστε ο Ισπανός να παίζει σε πιο ψηλά προς τη μεσαία γραμμή μέτρα και ο Παναθηναϊκός να έχει συνολικά ψηλότερα και πιο κοντά τις τρεις γραμμές του. Αν το καταφέρει αυτό το Τριφύλλι με την παρουσία του Ολλανδού, θα έχει κερδίσει πολλά, μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη φυσιογνωμία της ομάδας.

Ο Νιάς είναι καλή, όχι η ιδανική επιλογή

Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο Σεχ Νιάς, αλλά σίγουρα ο θηριώδης Σενεγαλέζος με γαλλικό διαβατήριο μπορεί να προσφέρει λύσεις στη μεσαία γραμμή διότι διαθέτει διαφορετικά ποδοσφαιρικά γνωρίσματα συγκριτικά με τους τωρινούς μέσους της ομάδας. Πιο ψηλός απ΄όλους. Πιο δυναμικός απ όλους. Πιο σκληρός απ΄όλους. Και με τρεξίματα/αντοχές που παραπέμπουν μόνο σε… Αλεξανδρόπουλο. Θα μπορούσε να δώσει ανάσες και στον Ρουμπέν Πέρεθ και στον Ελληνα νεαρό. Θα μπορούσε να παίξει ως «εξάρι» σε 4-3-3 και σε 4-2-3-1. Σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή επιλογή για τους Πράσινους. Όχι τέλεια. Όχι ιδανική. Απλώς, καλή, πάλι σε θεωρητικό επίπεδο. Διότι είναι εξοικειωμένος με το ελληνικό περιβάλλον, δεν θα χρειασετί περίοδο προσαρμογής με παίκτες που ήδη γνωρίζει, θα έχει πολύ μεγαλύτερες «ελευθερίες» το παιχνίδι του με τον Γιοβάνοβιτς στον πάγκο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Τριφυλλιού σε τρεις θέσεις (ακόμα και ως στόπερ, δηλαδή).

Το «δάσος» του προβλήματος στη δημιουργία

Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, με την επιστροφή του Σένκεφελντ και την απόκτηση ενός αμυντικού μέσου (Νιάς ή άλλου) δεν πρέπει να περιοριστεί στο δέντρο χάνοντας το δάσος από το οπτικό του πεδίο. Το «δάσος» είναι το πρόβλημά του στον παραγωγικό τομέα. Στη δημιουργία φάσεων, στον αριθμό καθαρών ευκαιριών, στα γκολ. Ουδείς αντιλέγει: το Τριφύλλι έχει πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας του. Και αριθμητικό και ποιοτικό με την τριάδα Βέλεθ – Πούγγουρα – Σάρλια. Όμως αν θα θέλαμε να ιεραρχήσουμε τα προβλήματά του, θα ήταν παράλογο να σημειώναμε πως το κυριότερο εντοπίζεται στην αμυντική λειτουργία του.

Το ματς με τον ΠΑΟΚ, στο οποίο ο αντίπαλος πέτυχε τρία γκολ (ένα με πέναλτι, ένα με αριστοτεχνικά εκτελεσμένο απευθείας φάουλ) και δημιούργησε άλλες τέσσερις πεντακάθαρες φάσεις για γκολ, δεν αποτελεί τον κανόνα στον εφετινό Παναθηναϊκό. Όχι πως δεν αντιμετώπισε ουκ ολίγες φορές πρόβλημα στην άμυνά του. Τουναντίον! Όμως ένας στενός παρατηρητής του Παναθηναϊκού από την εκκίνηση της σεζόν μπορεί να υπογραμμίσει ότι σταδιακά βελτιώθηκε, μέχρι το ματς με τον ΠΑΟΚ. Ότι έφυγε από το Φάληρο χωρίς να καταγράφεται σπουδαία φάση του Ολυμπιακού. Οτι δέχθηκε ένα γκολ από τον Αρη. Ότι Αστέρας, Ατρόμητος και ΟΦΗ του δημιούργησαν από δύο φάσεις έκαστος και σ’ αυτά τα τρία παιχνίδια (τα αμέσως προηγούμενα από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ δηλαδή) δέχθηκε μόλις ένα γκολ σε ροή αγώνα, κι αυτό από σερί ατομικά λάθη στην Τρίπολη.

Το 95% των γκολ σε τρία ματς, δεύτερος σκόρερ ο… Μαουρίσιο!

Ταυτόχρονα, θα ήταν παράλογο και υπερβολικό αν ο ίδιος παρατηρητής είχε «κολλήσει» στις άνετες εντός έδρας νίκες επί Απόλλωνα, Βόλου και Ιωνικού, προτού προκύψουν οι δυο σερί απώλειες στη Λεωφόρο εναντίον του ΟΦΗ και του ΠΑΟΚ. Σ’ αυτά τα τρία ματς ο Παναθηναϊκός πέτυχε το 95% των γκολ του στο πρωτάθλημα: 13/15! Eμεινε στο «μηδέν» με τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Αρη, τον Ολυμπιακό, τον ΟΦΗ, δημιουργώντας ελάχιστες προϋποθέσεις για γκολ και σκόραρε από ένα γκολ εναντίον του Αστέρα (Καρλίτος) και ΠΑΟΚ (Μαουρίσιο). Εχει Βιτάλ, Παλάσιος, Χαζηγιοβάνη, Λούντκβιστ, Μακέντα, Ιωαννίδη και τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος που έχει απροσδόκητα βελτιωμένη εικόνα (Καρλίτος – 8 γκολ), αλλά το πρόβλημά του παραμένει στο γκολ! Δεύτερος σκόρερ του είναι ο… Μαουρίσιο με δύο γκολ! Ο Μαουρίσιο, ο οποίος έχει παίξει συνολικά μόνο 109 λεπτά μετά τα δύο πρώτα ματς στα οποία ήταν βασικός! Παλάσιος και Βιτάλ έχουν από ένα γκολ, με πέναλτι! Ένα ο Χατζηγιοβάνης (με το Βόλο), ένα ο Ιωαννίδης (με το Βόλο), ένα με την υπέροχη οβίδα εναντίον του Ιωνικού ο Αλεξανδρόπουλος: that’s all folks!

Γι’ αυτό και ταυτόχρονα με την ενίσχυση μεσοαμυντικά, ο Παναθηναϊκός καλείται να βρει τρόπους, μηχανισμούς, συνεργασίες, διατάξεις (ή και παίκτες…) που θα τον βοηθήσουν περισσότερο μεσοεπιθετικά. Αν δεν βρει αυτό το «φάρμακο», δεν υπάρχει περίπτωση να τερματίσει σε θέση ανώτερη του Αρη και θα ψάχνει το ευρωπαϊκό εισιτήριο μόνο μέσω του Κυπέλλου.

Πηγή: Gazzetta