Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Φτάσαμε στις 15 Αυγούστου για να παίξει στον Παναθηναϊκό καινούριος εξτρέμ: ήξεραν όλοι από τον Μάιο ότι ο Μπερνάρ και ο Παλάσιος θα αποχωρούσαν.

Φτάσαμε στις 18 Αυγούστου για να παίξει στον Παναθηναϊκό καινούριος αριστερός μπακ: από τον… Μάιο του 2022 ήξεραν όλοι ότι δεν επρόκειτο να ανανεωθεί το συμβόλαιο του Χουάνκαρ.

Φτάσαμε στην 1η αγωνιστική της σεζόν 2024 – 2025 και ο Παναθηναϊκός παρατάσσεται με βασικό αμυντικό μέσο τον παίκτη που είχε ως βασικό αμυντικό μέσο ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στις 25 Αυγούστου 2011, στο Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-1, έχοντας δίπλα του τον Κατσουράνη, «δεκάρι» τον Νίνη, εξτρέμ τους Λέτο – Κουίνσι και φορ τον αγαπημένο Χοσέ Τοτσέ.

Φτάσαμε στις 18 Αυγούστου και το club έχει δύο ανενεργούς στόπερ (Μάγκνουσον και Πάλμερ – Μπράουν) και έξι παίκτες στην transfer list. Τρεις από… πέρυσι (Τσόκαϊ, Τρουιγέ, Κλεϊνχέισλερ) και τρεις που προέκυψαν πρόσφατα: Αϊτόρ, Πέρεθ, Βέρμπιτς. Δύσκολα πράγματα, ειδικά για τους άνω των 30 ετών.

Φτάσαμε στις 18 Αυγούστου και ο Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει ένα οκτάρι, τον Γιώργο Νίκα. Προφανώς θεωρήθηκε ότι η τριάδα Τσέριν – Βιλένα – Μαξίμοβιτς καλύπτει τις ανάγκες. Ελα, όμως, που δεν τις καλύπτει…

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα για τις αβλεψίες και τα σφάλματα του Παναθηναϊκού στην εφετινή καλοκαιρινή περίοδο. Ακόμα, επί παραδείγματι, περιμένουμε να μάθουμε τι γίνεται με το περίφημο νέο συμβόλαιο του Ιωαννίδη και με το καινούριο συμβόλαιο του πλέον χαμηλόμισθου της ενδεκάδας, Γιώργου Βαγιαννίδη…

Η… άνεση των παικτών στον Παναθηναϊκό του Αλαφούζου και η εκκίνηση με πολλή… διαιτησία

Ομως τίποτα απ΄όλα αυτά δεν έπαιξε ρόλο στην ήττα από τον Αστέρα: να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Τα είπαμε και χθες: η ευθύνη μοιράζεται. Ο Αλόνσο δεν αξιολόγησε σωστά το βαθμό δυσκολίας του αγώνα και τα χαρακτηριστικά ορισμένων παικτών του. Και την ίδια στιγμή οι ποδοσφαιριστές πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν απέδωσαν αυτό που μπορούσαν. Και επειδή πρόκειται για τη συντριπτική πλειονότητα, το συμπέρασμα βάσει εμφάνισης και 11 vs 11 και 10 Vs 11 είναι ότι ως ομάδα ο Παναθηναϊκός πνευματικά και αγωνιστικά παρουσιάστηκε ανέτοιμος. Κι όχι μόνο αυτό…

Επειδή το έργο το έχουμε δει και παλαιότερα, το επισημαίνουμε από τώρα που είναι νωρίς. Σ’ αυτόν τον Παναθηναϊκό, στον Παναθηναϊκό του Αλαφούζου που «τρώει» όλο το ανάθεμα σχεδόν για τα πάντα (για πάρα πολλά θέματα δικαίως, για κάποια αδίκως), οι παίκτες είναι συνήθως… άνετοι. Χωρίς πίεση. Καλοπληρωμένοι πλέον οι περισσότεροι, χωρίς τα οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος, έχουν μια πολύ καλή και αρκούντως safe επαγγελματική στέγη. Αυτή του «αουτσάιντερ». Πρώτη «παγίδα» αυτή. Η παγίδα του «μπράβο, δεν πειράζει» μετά τον αποκλεισμό από τον Αγιαξ που παρουσιάζει αυτή την περίοδο μια από τις χειρότερες εκδόσεις των τελευταίων ετών. Ούτε τα«μπράβο», ούτε τα «δεν πειράζει» ωφελούν τον οργανισμό σε τέτοιο αποκλεισμό, μετά από ματς που έπρεπε να είναι στο 3-1 στα 90 λεπτά. Αξιοπρεπής εμφάνιση μέχρι ενός σημείου , θρίλερ στα πέναλτι και τέλος. Πειράζει και παρα-πειράζει και πονάει πολύ!

Η δεύτερη «παγίδα» είναι η διαιτησία. Οταν το club «σηκώνει» τόσο πολύ σε επικοινωνιακό επίπεδο το θέμα από την πρώτη αγωνιστική, ο κίνδυνος για την προφανή δικαιολογία είναι πασιφανής. Είναι μικρότερη παγίδα αυτή, διότι ο Αλόνσο είναι σοβαρός και οι περισσότεροι παίκτες είναι μεγάλα παιδιά και έχουν αυτογνωσία. Επειδή, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός δείχνει πολύ επιθετικές τάσεις από την εκκίνηση της σεζόν, το επισημαίνουμε από τώρα ενόψει της συνέχειας…

Κατά τα λοιπά, η μεταγραφική περίοδος είναι ακόμα ορθάνοιχτη. Και ο Παναθηναϊκός έχει όλα τα περιθώρια και όλο το χρήμα για να αποκτήσει και «οκτάρι» και επιθετικό τύπου «Παπαδόπουλου» εφόσον πωληθεί ο Σπόραρ, εκτός από αριστερό εξτρέμ. Τι απ΄ όλα αυτά θα κάνει, θα το δούμε στο τελικό ταμείο.

Οι Ελληνες διαιτητές δεν βοήθησαν τον Λανουά και τώρα ο Γάλλος έχει… θέμα

Η πρώτη αγωνιστική, πάντως, πήγε άσχημα και για τους Ελληνες διαιτητές. Και τώρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τι θα κάνει η ΚΕΔ του Λανουά, η οποία αποφάσισε να «κόψει» εννέα διαιτητές από τον πίνακα και έμεινε με 18, με αποτέλεσμα να κάνουν «διπλοβάρδια» Σάββατο – Κυριακής δύο εξ αυτών ως VAR και ένας εξ’ αυτών ως «τέταρτος» (αν είχε συμβεί αυτό από Ελληνα επικεφαλής ΚΕΔ θα είχε γίνει… σεισμός). Το πρόβλημα, λοιπόν, τώρα, είναι ότι πρέπει να αρχίσει να τιμωρεί από την πρώτη αγωνιστική για τα σοβαρά (όχι τα «συζητήσιμα» σφάλματα) από την πρώτη αγωνιστική προκειμένου να δείξει ότι όλοι αξιολογούνται αυστηρά.

Τι θα κάνει με τον ρέφερι και τον VAR (Τσιάρας – Βεργέτης) στο Λεβαδειακός – Athens Kallithea με τη «σφαγή» της φιλοξενούμενης στο πέναλτι του τελευταίου λεπτού; Τι θα κάνει με τον Τάσο Σιδηρόπουλο και τον VAR Πέτρο Τσαγκαράκη στο Παναθηναϊκός-Asteras Aktor που δεν πήραν χαμπάρι την (καθοριστική όπως αποδείχθηκε) παρατυπία λόγω της θέσης του Ανταμ στο τείχος πριν από την εύστοχη εκτέλεση φάουλ για το 0-1 του Ρεγκίς; Τι θα κάνει με τον ρέφερι Φωτιά και τα πέναλτι/μη πέναλτι μέσω VAR στην Τούμπα; Θα τους δώσει συγχωροχάρτι εφόσον δεν προβιβάστηκε ούτε ένας από τη Superleague 2 στον πίνακα της πρώτης κατηγορίας; Πώς θα διαχειριστεί το πρόβλημα; Δεν τον βοήθησαν οι διαιτητές στην πρώτη αγωνιστική το Γάλλο!

Και ο Πάολο Βαλέρι που θεωρείται ένας από τους… «καθηγητές» του VAR παγκοσμίως, θα έχει πολλή δουλειά εφέτος. Είναι τεράστια η ευκαιρία για όποιους από τους Ελληνες διαιτητές θέλουν να κάνουν διεθνή καριέρα, να αξιοποιήσουν τα πάντα από εκείνον: διότι είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να μείνει για πάντα στην Ελλάδα. Ενα – δυο χρόνια και μετά αντίο για κάπου πολύ ψηλότερα, πολύ καλύτερα. Είναι τεράστια πολυτέλεια για τη χώρα μας να έχει τον Βαλέρι εδώ και τεράστια πρόκληση για τους Ελληνες ρέφερις να τον «κερδίσουν», δημιουργώντας κληρονομιά που θα εξαργυρώσουν μελλοντικά από τον Ιταλό που προορίζεται για μεγάλα πράγματα.

Πηγή: Gazzetta