Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Aργησε, άργησε πολύ, αλλά την έκανε την πολύ καλή μεταγραφή του ο Παναθηναϊκός. Το… κακό είναι πως θα τον έχει μόνο για έναν χρόνο τον Αζεντίν Ουναΐ. Και ότι τον πήρε στο 90΄. Το καλό είναι ότι τον… πήρε! Και ότι αν γουστάρει ο Μαροκινός την ομάδα, το περιβάλλον της, τη θητεία του στο Τριφύλλι, μπορεί να μείνει και για πολλά χρόνια. Τα «νότια» θα του αρέσουν σίγουρα, πού να τα βρει αυτά τα μεγαλεία στη Μασσαλία…

Πώς είπατε; Αν θα δώσει ο Παναθηναϊκός την υψηλότατη ρήτρα του; Πάμε πολύ μακριά, αλλά για να το απαντήσουμε το ερώτημα: με τον Αλαφούζο προφανώς στα high του οικονομικά τα τελευταία τρία χρόνια, ποτέ δεν ξέρεις! Εφέτος ξόδεψε 20 εκατ. Ευρώ μόνο για αγορές, έχει μισθολόγιο άνω των 30 εκατ. Ευρώ ετησίως και στο… κάτω – κάτω της γραφής πουλάει τον Ιωαννίδη 25 εκατ. Ευρώ αν θέλει και κάνει τη δουλειά του, παίρνοντας (αν μπορεί το club θα βρει) και καλύτερο φορ από τον Φώτη!

Ολα αυτά, όμως, είναι… μελλοντικά. Επί του παρόντος, ο Παναθηναϊκός απέφυγε στο 90′ ένα από τα μεγαλύτερα μεταγραφικά blooper που θα μπορούσε να κάνει στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο: να αφήσει την ομάδα με ένα οκτάρι, τον Ανταμ Τσέριν. Αμέτρητοι δημοσιογράφοι και οπαδοί ανέφεραν από την εκκίνηση του καλοκαιριού ότι στη συγκεκριμένη θέση υπήρχε σοβαρό πρόβλημα. Πρόβλημα το οποίο έγινε μεγαλύτερο δεδομένου του τρόπου με τον οποίο θέλει να παίζει (αν παίξει κάποια στιγμή… ) ο Ντιέγκο Αλόνσο.

Ηταν όσοι θεωρούσαμε παράλογο να παίζει ο Τόνι Βιλένα βασικός ή και αναπληρωματικός σε έναν Παναθηναϊκό ο οποίος θεωρητικά ήθελε να βελτιωθεί και να αναβαθμιστεί. Δοκιμάστηκε πέρυσι και δεν τα κατάφερε. Ηταν μια αποτυχημένη μεταγραφή, τελεία και παύλα. Δεν χρειάζονταν περαιτέρω αναλύσεις, δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια. Γενικά, άλλωστε, πλην του Τσέριν ο Παναθηναϊκός καλή μεταγραφή «οκταριού» δεν… σταύρωσε τα τελευταία τρία χρόνια. Καλύτερος όλων ήταν ασφαλώς ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς για ένα εξάμηνο στο σύνθετο ρόλο που τον χρησιμοποιούσε εξαιρετικά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αλλά ο κόουτς τον άφησε να φύγει…

Η παρουσία του Ουναΐ προσφέρει στον Ντιέγκο Αλόνσο τη δυνατότητα διαφορετικών επιλογών και σε διατάξεις και σε σχήματα. Διότι πλέον ο Ουρουγουανός τεχνικός μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα να παρατάξει την ομάδα του και με δυο οκτάρια (δύο εκ των Τσέριν – Ουναΐ – Μαξίμοβιτς). Οπως επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικά δίδυμα μέσων στο 4-2-3-1, αν θέλει να παίξει με «δεκάρι», επιλέγοντας έναν εκ των Αράο – Μαξίμοβιτς σε ρόλο αμυντικού μέσου και έναν εκ των Τσέριν – Ουναΐ ως «οκτάρι». Ολα αυτά θα τα δούμε εν καιρώ: ο Παναθηναϊκός απέκτησε έναν πάρα πολύ καλό χαφ, όμως κι αυτός είναι νέο μέλος σε ολοκαίνουρια ομάδα για την οποία επαναλαμβάνουμε ότι είναι παράλογο ποδοσφαιρικά να έχει «αυτοσκοπό» εφέτος την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Οχι επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολο – υψηλούς στόχους πρέπει να βάζεις πάντα! Ομως η μεγάλη επένδυση δεν συνεπάγεται ότι είναι ποδοσφαιρικά λογικό με τόσο πολλούς νέους βασικούς (Ινγκασον, Ουναΐ, Τετέ, Πελίστρι, ίσως και Μαξίμοβιτς – Μαξ σε πολλά παιχνίδια) και με τόσο ισχυρό ανταγωνισμό, με καινούριο προπονητή, με προβληματική προετοιμασία, να πας φουλ για πρωτάθλημα.

Δεν θα είναι «καταστροφή» ούτε «αποτυχία» για τον Παναθηναϊκό αν δεν πάρει το πρωτάθλημα, ούτε πρέπει μ΄ αυτή την προσέγγιση να αντιμετωπίσουν αυτό το ενδεχόμενο οι οπαδοί και οι διοικούντες. Αποτυχία θα ήταν αν έμενε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων όπως η ΑΕΚ (κι ας είχε πολύ δυσκολότερους αντιπάλους). Αποτυχία θα είναι να αλλάξει τρεις προπονητές. Να μην βρει ποτέ ποδοσφαιρική ταυτότητα, να αργήσει πολύ να βρει ρόλους και χημεία. Να μην παίξει καλό, παραγωγικό αλλά και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο. Να μην φτάσει τουλάχιστον στους «16» του Conference League με τον έναν («απευθείας, αν τερματίσει στις θέσεις 1-8 του League Phase) ή εμμέσως (από τα play offs αν τερματίσει στις θέσεις 9-24), ώστε να βελτιώσει θεαματικά το ranking του και να αποφεύγει από την επόμενη σεζόν τους «Αγιαξ» και τις «Λανς». Ολα αυτά, ναι, θα συνιστούν αποτυχία.

Οπως αποτυχία θα είναι να μείνει τελικά 10-15 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή αν δεν κάνει το θαύμα και σηκώσει την κούπα. Αλλο να το «κυνηγάς» όπως πρόπερσι και πέρυσι μέχρι την έλευση του καταστροφικού Τερίμ, άλλο να μένεις πίσω ως… θεατής. Εμεινε πολύ πίσω εξ’ αρχής, έχει τρία ντέρμπι σ’ ένα μήνα: μετά από Τούμπα, OPAP Arena και ματς στο ΟΑΚΑ με τον «αιώνιο» το ταμείο θα δείξει αν μπορεί να σηκωθεί όρθιος και να… αντέξει!
Πηγή: Gazzetta