Του Χρυσόστομου Τρίμμη
Ήταν Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 όταν ο Νίκος Μπουντούρης ξεκίνησε ενεργά ένα νέο project στους κόλπους του Ολυμπιακού Βόλου με 25 νεαρούς αθλητές και νεαρές αθλήτριες να ξεναγούνται στους χώρους του κλειστού του ΕΑΚ Βόλου και να πραγματοποιούν την πρώτη τους προπόνηση, στα πρώτα βήματα της Red Special Team, της ομάδας που αποτελείται από παιδιά με νοητική στέρηση, και που απολαμβάνουν πλέον το μπάσκετ.
Μετά από οκτώ σχεδόν μήνες, ο Νίκος Μπουντούρης δείχνει να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την προσπάθεια και τα αποτελέσματα που αυτή έφερε, αλλά από την άλλη θέλει όλο αυτό να συνεχιστεί σε πιο στέρεες βάσεις.
Παιδιά λοιπόν με νοητική στέρηση μαθαίνουν τα μυστικά της καλαθοσφαίρισης, με την ιδέα να γεννιέται από ένα άλλο παρόμοιο εγχείρημα που είχε αναλάβει ο προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου στην Αθήνα, σε συνεργασία με ίδρυμα της Αττικής.
«Μετά ήρθε η πανδημία και μας έκανε να χαθούμε. Προσπάθησα κάποια στιγμή να οργανώσουμε ένα τμήμα στα Βριλήσσια για παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού, κάτι όμως που είναι πιο εξειδικευμένο και πιο δύσκολο να διαχειριστεί κανείς σε σχέση με αυτό που κάνουμε στον Βόλο. Υπάρχουν παιδιά και στο τμήμα του Βόλου και που είναι στο φάσμα του αυτισμού, αλλά γενικότερα χρειάζεται μία πιο εξειδικευμένη προσέγγιση.
Χρειάζονται περισσότεροι προπονητές, ένας για την ακρίβεια για κάθε τέσσερα παιδιά, ειδικός γιατρός και πολλές συνθήκες που τώρα δεν είναι τόσο απαραίτητες με τα παιδιά που έχουμε.
Από την άλλη τα έξοδα εκτοξεύονται και είναι πιο δύσκολο για να γίνει κάτι σωστά. Να φέρεις κάποια παιδιά και να βρεθεί απέναντι σε καταστάσεις που δεν μπορείς να ελέγξεις αν δεν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες συνθήκες δεν είναι σωστό» σημειώνει ο Νίκος Μπουντούρης.
Στον Βόλο λοιπόν, η ομάδα προέκυψε μετά από συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Μαγνησίας, και με τα δύο ειδικά σχολεία της πρωτεύουσας της Μαγνησίας. Σ’ αυτήν εντάχθηκαν 25 παιδιά, τόσο αγόρια όσο και κορίτσια, και στις προπονήσεις συμμετείχαν 18-19 από αυτά κάθε φορά, με μία δύο προπονήσεις την εβδομάδα. Συνήθως η προπόνηση ήταν μία.
«Και τα παιδιά και οι γονείς τους βρήκαν μία διέξοδο, κάνοντας προπόνηση Σάββατο ή/και Κυριακή» σημειώνει παράλληλα ο προπονητής της ομάδας, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία και με την προπονήτρια ειδικής αγωγής Σοφία Μπουμπούκη, που είναι εθελόντρια, με στόχο να είναι τα παιδιά χαρούμενα. «Καταφέραμε να βρούμε την ένδυση και τον εξοπλισμό μέσω κάποιων φίλων που θέλησαν να προσφέρουν κάποιο δώρο στα παιδιά. Έχουν ότι πρέπει για να νιώθουν μέλη της ομάδας» συμπληρώνει παράλληλα.
«Να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους συλλόγους»
Για τη νέα χρονιά, παράλληλα ο Νίκος Μπουντούρης εύχεται να ανοίξει περισσότερο η όλη κίνηση. «Να αποτελέσουμε παράδειγμα για όλες τις ομάδες, θεωρώντας ότι πρέπει ν’ ασχοληθούν με τέτοιες προσπάθειες, γιατί δεν βρίσκουν εύκολα διέξοδο για να παίξουν και να χαρούν το μπάσκετ».
Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει, τόσο ο ίδιος όσο και οι γονείς, βλέπουν ότι υπάρχει πρόοδος σ’ αυτά τα παιδιά, και σωματικά και πνευματικά, και στην κίνησή τους και στην αντίληψή τους. «Ευελπιστώ ότι του χρόνου θα υπάρξει βοήθεια και από κάποιες εταιρείες στον Βόλο, να βοηθήσουν ώστε η όλη προσπάθεια να κινηθεί σε επαγγελματικό πλαίσιο και να λειτουργήσει ως «οργανισμός» σε σταθερή βάση και να μην έχει την ανάγκη εθελοντών. Θέλουμε να υπάρχει μία σταθερότητα και θα θέλαμε π.χ. να κάνουμε 2-3 προπονήσεις την εβδομάδα και να έχουμε ένα μεταφορικό μέσο για τα παιδιά. Σ’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ο Δήμος και η Περιφέρεια, που ξέρω ότι έχουν τέτοιες ευαισθησίες» αναφέρει.
Στον Βόλο υπάρχουν άλλωστε δύο ειδικά σχολεία και σύμφωνα με τον Νίκο Μπουντούρη και υπάρχουν πολλά παιδιά που θέλουν να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα. «Είχα κάνει μία προπόνηση σε ένα από αυτά τα σχολεία και ήταν κάποια στιγμή μέσα στο γήπεδο 50 παιδιά!
Σουτάραμε, παίξαμε, γέλασαν τα παιδιά και το ευχαριστήθηκαν έχοντας ένα ωραίο πρωί.
Υπάρχει η χαρά που πρέπει να νιώσουν αυτά τα παιδιά και ευελπιστώ ότι η προσπάθειά μας θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους συλλόγους» καταλήγει.
Πηγή: ΕΟΚ e-magazine