Του Αλέξανδρου Λοθάνο
Κάνεις, επί της ουσίας, περίπατο μέχρι το 80ό λεπτό. Έχεις τον έλεγχο του ρυθμού, έχεις πετύχει δύο γκολ, βλέπεις τον ημιτελικό να (σου) έρχεται και, κυρίως, τον αντίπαλο να μην αντιδρά με πειστικό τρόπο που να σε ανησυχήσει.
Και, ξαφνικά, ο αντίπαλος μειώνει το σκορ. Και εσένα σε πιάνει πανικός. Από ένστικτο και όχι τόσο από οδηγίες του προπονητή σου, κλείνεσαι στα καρέ σου για να μην δεχθείς το δεύτερο γκολ που θα οδηγήσει στην παράταση ένα «δικό σου» παιχνίδι και δέχεσαι ασφυκτική πίεση.
Και, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, ο αντίπαλος με μια κομπίνα – κομψοτέχνημα, βάζει το δεύτερο γκολ και στέλνει το ματς σε ένα έξτρα ημίωρο, το οποίο ούτε που περνούσε από το μυαλό σου, λίγα λεπτά νωρίτερα.
Άλλος στην θέση σου θα κατέρρεε. Είχες στα χέρια σου την πρόκριση στον ημιτελικό και (σχεδόν) όλα χάθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Εσύ, όμως, δείχνεις χαρακτήρα. Ατσάλινο, αλύγιστο, απρόσμενα σκληρό χαρακτήρα.
Κυριαρχείς στο έξτρα ημίωρο, δεν δέχεσαι ούτε φάση από έναν αντίπαλο που είχε γυρίσει από την… Κόλαση, δημιουργείς και χάνεις τρεις κλασικές ευκαιρίες, με τελευταία ένα σουτ στο δοκάρι, όταν ο διαιτητής ετοιμαζόταν να σφυρίξει το τέλος της παράτασης. Νέο χτύπημα.
Η εμφάνιση στο έξτρα ημίωρο, παρ’ ότι δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, σου δίνει ώθηση να κυριαρχήσεις στα πέναλτι. Ο τερματοφύλακάς σου κατεβάζει ρολά, οι παίκτες του εκτελούν άψογα τα πρώτα πέναλτι. Και, παρά το χαμένο ενός εκ των κορυφαίων παικτών σου (Έντσο Φερνάντες), ξέρεις ότι η πρόκριση δεν χάνεται.
Η Αργεντινή έχει χτυπητές αδυναμίες. Ο Λιονέλ Σκαλόνι, λόγω και της απειρίας και της πίεσης που δέχεται ως ομοσπονδιακός προπονητής της Αλμπισελέστε, επιμένει να την γυρίζει πίσω σε υπερβολικό βαθμό, όταν εκείνη δείχνει να κυριαρχεί μέσα στο γήπεδο και να «πατάει» πολύ καλύτερα από τον αντίπαλο.
Τα άκρα της στην άμυνα είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, στο κέντρο της οπισθοφυλακής αντέχει κυρίως στους ηρωισμούς του συγκλονιστικού Νικολάς Οταμέντι, ενώ στην επίθεση μπλοκάρει απελπιστικά, αν ο Λιονέλ Μέσι δεν μπαίνει στο παιχνίδι.
Κόντρα στην Αυστραλία, κόντεψε να πάει παράταση έναν ματς όπου θα μπορούσε κάλλιστα να προηγείται με 3-1, 4-1 και το έκανε θρίλερ μέχρι το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Εμιλιάνο Μαρτίνες απέκρουσε εξ’ επαφής τετ – α – τετ του Γκαράνγκ Κουόλ.
Με την Ολλανδία, δεν μπόρεσε να αποφύγει την παράταση, εξαιτίας κυρίως της κομπίνας στο φάουλ που θα υπέγραφε ο ίδιος ο Γιόχαν Κρόιφ και εκτελέστηκε άψογα, παρά την ένταση και την αγωνία στο κόκκινο. Πόσο ωραίο είναι το ποδόσφαιρο…
Παρά τις αναποδιές, στις οποίες βεβαίως έβαλε και η ίδια το χεράκι της για να συμβούν, η Αργεντινή έδειξε χαρακτήρα για να τις ξεπεράσει. Και, παρ’ ότι το άγχος της για το «πρέπει» είναι μεγάλο. Και παρ’ ότι Γαλλία ή Αγγλία, πιθανοί αντίπαλοι σε έναν ενδεχόμενο τελικό, φρονώ ότι είναι ανώτερες ως ομάδες και ως μονάδες. Η Αργεντινή έχει χαρακτήρα που «λέει» κούπα, έστω και αν ποδοσφαιρικά δεν…
Κροατία, σκληρή σαν βράχος
Αν έχει χαρακτήρα η Αργεντινή, τι να πει/γράψει κανείς για την Κροατία; Ομολογώ ότι πριν από την έναρξη του Μουντιάλ και εν αναμονή μιας καλής παρουσίας του Μαρόκου (όχι ΤΟΣΟ καλής βεβαίως…), έβλεπα πιο πιθανό να μείνουν εκτός οι Κροάτες και όχι το Βέλγιο στον έκτο όμιλο.
Και στον αγώνα της φάσης των «16» με την Ιαπωνία, προέβλεπα (και έπεσα μέσα…) πως θα ήταν το πιο ζόρικο ζευγάρι για φαβορί, μαζί με αυτό του Μαρόκου με την Ισπανία. Οι λιγόψυχοι Ίβηρες γύρισαν σπίτι τους, οι αλύγιστοι Βαλκάνιοι έριξαν στο καναβάτσο τους Ασιάτες, με τον Ντομινίκ Λιβάκοβιτς να μοιάζει με τον… Χέλμουτ Ντουκαντάμ.
Και με την Βραζιλία; Ο τερματοφύλακας γεννημένος στο Ζαντάρ, όπως ο Λούκα Μόντριτς αλλά και ο Ντάνιελ Σούμπασιτς, πρωταγωνιστής στην πορεία των Κροατών το 2018, απέκρουσε τα πάντα, εκτός από το γκολ – ποίημα του Νεϊμάρ.
Ακόμα, όμως, και ούσα πίσω στο σκορ στην παράταση, όπου τα χρονικά περιθώρια μειώνονται απελπιστικά, η ομάδα με «Ο» κεφαλαίο βρέθηκε το σθένος να ψάξει την επίθεση. Και, εκμεταλλευόμενη το αφελές ανέβασμα της Βραζιλίας στην επίθεση, αλλά και την «έμπνευση» του Τίτε να βγάλει τον Έντερ Μιλιτάο, χτύπησε σαν κόμπρα στην μοναδική προσπάθεια εντός εστίας σε… 120 λεπτά!
Η Κροατία που διέλυσε την Αργεντινή (3-0) στη φάση ομίλων του προηγούμενου Μουντιάλ, δεν έχει ιδιαίτερη σχεσή με την τωρινή. Λείπουν δύο εκ των τριών σκόρερ (Ιβάν Ράκιτιτς και Άντε Ρέμπιτς), ο Μάριο Μάντζουκιτς, ο (κανονικός) Σίμε Βρσάλικο, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες – σημεία αναφοράς ήταν τέσσερα χρόνια νεότεροι. Ε και;
Ο ημιτελικός της Τρίτης (13/12, 21:00) θα είναι τρομερά απαιτητικός για την Αργεντινή. Θα πρέπει να δείξει υπομονή για να διασπάσει (αν τα καταφέρει…) τον ιστό που υφαίνουν ο Λιβάκοβιτς και η άμυνά του, αλλά και να μην επαναπαυτεί εφόσον προηγηθεί στο σκορ, αφού η Κροατία συνηθίζει να χαμογελάει τελευταία. Όπως και να’ χει, πάντως, ο τελικός του 22ου Μουντιάλ θα έχει σίγουρα έναν μικρό γίγαντα ως πρωταγωνιστή. Λιονέλ Μέσι ή Λούκα Μόντριτς; Η απάντηση σε λίγα 24ωρα…
Πηγή: Gazzetta