Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Με τεράστια καθυστέρηση έγινε MBE ο Τζίμι Γκριβς στη λίστα των ετήσιων βραβείων και απονομών από το παλάτι, ο σπουδαιότερος σκόρερ που γνώρισε το αγγλικό ποδόσφαιρο αλλά άξιζε πολύ περισσότερα.

Ο Γκριβς μπορεί να μην έχει πια απόλυτη συναίσθηση του τι συμβαίνει στη ζωή του μετά από το βαρύ εγκεφαλικό που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή το 2015, ωστόσο, η βρετανική κοινωνία απέτισε ένα φόρο τιμής σε έναν αληθινό σταρ του οποίου ο συνολικός αριθμός γκολ στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα ξεπεράστηκε μόλις από δύο παίκτες. Τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι!

Το φοβερό είναι πως έχει πετύχει γκολ με όλους τους τρόπους: Αριστερό πόδι που ήταν και το καλό του, με δεξί πόδι σχεδόν ίδιο αριθμό τερμάτων, κεφαλιές, με το στήθος, με τον ώμο, με τακουνάκι, με πέναλτι και με φάουλ, ακόμα και με κόρνερ!

Δεν το λες και λίγο αν υπολογίσεις πως σταμάτησε το 1971 και ήταν ουσιαστικά μόλις 31 ετών!

Ωστόσο αυτό που χαρακτηρίζει την ζωή του, όχι μόνο το τέλος της καριέρας του, ήταν η μάχη του με τον αλκοολισμό! Είχε ήδη αρχίσει, τα τελευταία χρόνια που έπαιζε ποδόσφαιρο, ωστόσο, ακόμα και άνθρωποι που ήταν πολύ κοντά του και γύρω του όπως ο σερ Τζεφ Χαρστ, δεν το είχαν παρατηρήσει.

«Ο Τζιμι ήταν πάντα η ψυχή και το επίκεντρο της παρέας. Όλοι πίναμε εκείνη την εποχή οπότε δεν μας έκανε εντύπωση αν κάποιος έπινε ένα ποτήρι παραπάνω. Όταν βρεθήκαμε μαζί στην Γουέστ Χαμ και ήταν πια στο κλείσιμο της καριέρας του τότε είχε αρχίσει να λείπει από προπονήσεις αλλά μας έλεγε πως ήταν επειδή πονούσε. Νομίζω πως άρχισε να πίνει πολύ όταν σταμάτησε πια» τόνισε ο μόνος άνθρωπος που έχει σκοράρει χατ-τρικ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και ουσιαστικά ο τραυματισμός του Γκριβς σε εκείνο το Μουντιάλ του 1966 του άνοιξε τον δρόμο προς την ενδεκάδα και την δόξα!

Πάμε πίσω στο 1940 και στο Μανόρ Παρκ του Ανατολικού Λονδίνου όπου γεννήθηκε ο μετέπειτα πρώτος σκόρερ της Τότεναμ, Τζίμι Γκρίβς.

Παραμένει ο Βρετανός επιθετικός με το μεγαλύτερο ποσοστό σκοραρίσματος στην εθνική (44 γκολ σε 57 εμφανίσεις), σημείωσε 357 γκολ στο αγγλικό πρωτάθλημα και έγραψε ιστορία στα βρετανικά γήπεδα παραμένοντας μέχρι και σήμερα στην κορυφή της λίστας. Αυτό, είναι κάτι εκπληκτικό αν υπολογίσουμε πως σε αυτά τα πενήντα χρόνια εμφανίστηκαν στη Βρετανία σκορερς όπως ο Ρας, ο Λίνεκερ, ο ΜακΚόιστ, ο Σίρερ και ο Χαρι Κέιν πιο πρόσφατα.

Η εξέλιξή του, με εξαίρεση το πέρασμά του από την Μίλαν που δεν συμβιβάστηκε πότε ωστόσο βοήθησε την ομάδα να κατακτήσει με 13 γκολ το σκουντέτο, παρότι έπαιξε ελάχιστα ματς, ήταν τεράστια.

Πήρε πρωτάθλημα με την Τσέλσι, αρχικά, αλλά και μετέπειτα τίτλους με την Τότεναμ, σκοράροντας δυο φορές το 1963 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης με τελικό σκορ 5-1, στο παιχνίδι που χάρισε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο σε αγγλική ομάδα!

Γενικά το όνομά του αποτελούσε συνώνυμό των γκολ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα έμοιαζαν ιδανικά για τον πιτσιρικά από το Έσσεξ που μόλις στα 19 του χρόνια κατάφερε να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο σε ένα φιλικό απέναντι στο Περού.

Όμως, η εθνική Αγγλίας και ο τότε προπονητής της, Άλφ Ράμσεϊ ήταν κατά πολλούς η αίτια του χρόνιου αλκοολισμού του!

Το 1966 ήταν η σπουδαιότερη χρονιά στην ιστορία της εθνικής Αγγλίας, αλλά δεν θα ίσχυε το ίδιο για τον ομολογουμένως καλύτερο επιθετικό της δεκαετίας του ’60.

Τα «λιοντάρια» κατέκτησαν το Μουντιάλ, αλλά εκείνος δεν είχε τον ρόλο που του άρμοζε εξαιτίας του τραυματισμού του. Ο Γκρίβς έπαιξε στα τρία ματς του ομίλου, κόντρα σε Μεξικό, Ουρουγουάη και Γαλλία. Ενάντια στους «τρικολόρ» όμως είχε την χειρότερη στιγμή της καριέρας του, καθώς τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να χάσει όλα τα παιχνίδια της διοργάνωσης μέχρι τον τελικό.

Στις 30 Ιουλίου του 1966 στο «Γουέμπλει» στον μεγάλο τελικό της Αγγλίας απέναντι στη Δυτική Γερμανία, ο Άλφ Ράμσεϊ παίρνει την απόφαση να αφήσει εκτός ενδεκάδας το μεγάλο αστέρι της εθνικής Αγγλίας τον Τζίμι Γκρίβς που αναγκάζεται να παρακολουθήσει τον μεγάλο τελικό από την εξέδρα!

Σημειώστε πως τότε δεν επιτρέπονταν ακόμα οι αλλαγές κατά τη διάρκεια του αγώνα!

Έτσι τη θέση του παίρνει ο Τζέφ Χάρστ που εν τη απουσία του Γκριβς είχε σκοράρει ενάντια στην Αργεντινή το μοναδικό τέρμα στον προημιτελικό.

Η επιλογή αυτή στοίχισε ανεπανόρθωτα στην ψυχολογία του Γκριβς και είχε ως αποτέλεσμα να τον οδηγήσει στο αλκοόλ, όπως πιστεύουν πολλοί. Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για αυτόν και ας μην το παραδέχτηκε ποτέ.

«Δεν ένοιωθα απογοήτευση που έχασα τους αγώνες στο Μουντιάλ. Στην πραγματικότητα ήμουν ευχαριστημένος που κερδίσαμε το τρόπαιο και ας μην έπαιξα στον τελικό. Ήταν ένα πολύ μικρό μέρος της καριέρας μου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά αλλά άνθρωποι του περιβάλλοντός του έλεγαν συχνά το αντίθετο.

Ο αλκοολισμός είχε κάνει αισθητά τα σημάδια του στον θρύλο του βρετανικού ποδοσφαίρου κοντά στο 1970, παρ’ όλα αυτά συνέχιζε να σκοράρει με απίστευτους ρυθμούς.

Ο Τζίμι Γκρίβς, μόλις τριάντα ετών είχε μπει στην τελευταία ευθεία της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Η σεζόν 1969-70 ήταν η τελευταία με την φανέλα της Τότεναμ με την οποία σημείωσε 11 γκολ και πήρε μεταγραφή στην Γουέστ Χαμ. Με την Τότεναμ, σε εννιά χρόνια (1961-70), κατάφερε να πετύχει 266 γκολ και να γίνει θρύλος του συλλόγου και παραμένει πρώτος σκόρερ.

Στην Γουέστ Χαμ έμεινε ένα χρόνο και σε ηλικία 31 ετών, ουσιαστικά, αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο.

Το πάθος του να «ματώνει» τα αντίπαλα δίχτυα έγινε πάθος για το αλκοόλ και οι δηλώσεις του για το πώς αντιλαμβάνεται πλέον το ποδόσφαιρο όσο και να μην το ήθελε, έβγαζαν μια μεγάλη πικρία.

«Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έγινα αλκοολικός επειδή ο Ράμσεϊ επέλεξε τον Τζεφ Χαρστ. Λάθος μεγάλο αλλά στεναχωρήθηκα επειδή ήθελα να παίξω» είχε πει.

Ένας παίκτης που αναδείχθηκε έξι φορές πρώτος σκόρερ στο αγγλικό πρωτάθλημα κάτι που ούτε καν το έχει πλησιάσει κάποιος άλλος ως αριθμό, με τα περισσότερα χατ-τρικ στην ιστορία της εθνικής Αγγλίας και τα περισσότερα χατ-τρικ στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος, στα 31 του χρόνια είχε αποφασίσει πως πλέον δεν μπορούσε να συνεχίσει σε υψηλό επίπεδο καθώς οι καταχρήσεις είχαν αρχίσει να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο κορμί του!

Από το 1971 έως το 1978 ταλαιπωρήθηκε πολύ με το αλκοόλ και όπως λέει ο ίδιος δεν θυμάται σχεδόν τίποτα από εκείνη την εποχή.

Ένα πρωτοσέλιδο σε αγγλική εφημερίδα έσκασε σαν βόμβα κάποια στιγμή με τον ίδιο να εξομολογείται το πρόβλημα του. Συνήλθε με πολύ κόπο και με βοήθεια από άλλους παίκτες και του δόθηκε ο ρόλος του σχολιαστή στην τηλεόραση στην διάρκεια των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 στην Ισπανία. Η επιτυχία που είχε του έδωσε για πολλά χρόνια μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ένα ρόλο τηλεοπτικό με πολλά χρήματα παρουσιάζοντας και εκπομπή την περίφημη Saint and Greavsie με τον παλιό σταρ της Λίβερπουλ, Ιαν Σεν Τζον, σαν παρτενέρ.

Αυτή η αλλαγή ήταν κάτι που μπόρεσε να του δώσει πάλι ισορροπία στη ζωή του. Όπως έλεγε σε μια συνέντευξη «Η ITV μου έδωσε πιο πολλά χρήματα και από την εποχή που έπαιζα ποδόσφαιρο, πράγμα πολύ περίεργο διότι απλούστατα μου ζητούσαν να μιλήσω για μπάλα και όχι να προσπαθήσω να την κλωτσήσω»!

Στη δύση της καριέρας του, ο Τζίμι Γκρίβς, έπαιξε σε ερασιτεχνικές ομάδες της Αγγλίας ενώ έδωσε τεράστιο αγώνα για να ξεπεράσει τον αλκοολισμό.

Παραμένει μέχρι και σήμερα ο μοναδικός άνθρωπος που έχει σκοράρει στο ντεμπούτο του σε κάθε ηλικιακή κατηγορία της εθνικής ομάδας (Νέους, Ελπίδες και Άνδρες) καθώς και σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε (Τσέλσι, Μίλαν, Τότεναμ και Γουέστ Χαμ).

Το 2010 η αγγλική ομοσπονδία αποφάσισε, μετά από άδεια της FIFA να δώσει μετάλλια νικητή και στους υπόλοιπους παίκτες και όχι μόνο στους 11 που είχαν αγωνιστεί στον τελικό, με τον Γκριβς σαφέστατα χαρούμενο την ημέρα που παρέλαβε το μετάλλιό του!

Δυστυχώς πλέον έχει χτυπηθεί από ένα πολύ βαρύ εγκεφαλικό εδώ και πέντε χρόνια και νοσηλεύτηκε και με COVID-19 αλλά τα κατάφερε.

Το πόσο σπουδαίος σκόρερ υπήρξε δεν μπορεί να το ξεχάσει κανείς και αξίζει να σημειωθεί πως το ρεκόρ του με 368 γκολ στις μεγάλες Λίγκες χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 46 χρόνια από τότε που σταμάτησε για να το ξεπεράσει το 2018 ο Κριστιάνο Ρονάλντο και το 2019 ο Μέσι.

Και απολύτως κανείς άλλος!

Συνεπώς αυτό το μετάλλιο του μέλους της βρετανικής αυτοκρατορίας MBE λέει πολλά έστω και τόσο καθυστερημένα. Ο μεγαλύτερος σκόρερ που ανέδειξε το Νησί, σύμφωνα με την άποψη πολλών θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει γίνει «ιππότης», όμως, στα μάτια όλων όσοι τον έζησαν, ο Τζίμι Γκριβς ήταν αληθινός Σερ ακόμα και χωρίς τίτλο!

Πηγή: England 365