Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Ο τελευταίος Έλληνας παλαιστής που ανέβηκε στο βάθρο ήταν ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν στους Αγώνες της Αθήνας το 2004, ενώ τέσσερα χρόνια νωρίτερα κέρδισε μετάλλιο στο Σίντνεϊ ο Αμιράν Καρντάνοφ. Εκείνη η Ολυμπιάδα «πονάει» ακόμη τον νυν πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κώστα Θάνο, ο οποίος έλαμπε ολόκληρος στη μικτή ζώνη του Champs-de-Mars, περιμένοντας τον Νταουρέν Κουρουγκλίεφ.

«Ήρθε η ώρα να δείτε το πρόσωπό μου χαμογελαστό», είπε ο χάλκινος Ολυμπιονίκης, λίγα λεπτά πριν ανέβει στο βάθρο. «Ήμουν σκασμένος χθες μετά την ήττα από τον Ιρανό και ζητούσα συγγνώμες, αλλά αυτός είναι ο αθλητισμός. Μία σειρά από στιγμές, πότε καλές και πότε κακές. Όταν χάνεις, δεν είναι να γελάς. Πρέπει να συγκεντρωθείς στον επόμενο αγώνα σου».

O Koυρουγκλίεφ

Ο Κουρουγκλίεφ ευχαρίστησε «τον Θεό που μου χάρισε αυτό το μετάλλιο» και αφιέρωσε την επιτυχία του «σε όλους τους Έλληνες και την Ελλάδα. Όσους ήταν μαζί μου αλλά και όσους δεν ήταν μαζί μου». Για την τιμητική ελληνοποίησή του, προ εξαμήνου, ο 32χρονος πρωταθλητής έσπευσε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Βρούτση και τον Κώστα Θάνο. Μνημόνευσε επίσης τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας του Νταγκεστάν και φυσικά τον προπονητή του, Γκαϊντάρ Γκαϊντάροφ.

Ο Κουρουγκλίεφ έγινε Έλληνας στα τέλη Φεβρουαρίου 2024, μετά από μία επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία. «Είμαι εντυπωσιασμένος από την αγάπη αυτής της χώρας στα αθλητικά ιδεώδη», δήλωσε στην αίτησή του. Είχε προηγηθεί έναν χρόνο νωρίτερα η ελληνοποίηση του μπασκετμπολίστα Τόμας Γουόκαπ, οπότε όλα έγιναν πιο εύκολα.

Οι δύο αθλητές πέρασαν από το ίδιο «παράθυρο», των αριστίνδην ελληνοποιήσεων, που θεσπίστηκαν ώστε να ανταμειφθούν φιλέλληνες ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, καθώς και φιλάνθρωποι όπως οι Αιγύπτιοι ψαράδες που έσωσαν κόσμο στην πυρκαγιά του Ματιού.

Το σημερινό μετάλλιο πήγε να χαθεί άδοξα στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα (τελικός του ρεπεσάζ), όπου ο αθλητής από το Σαν Μαρίνο, Μάιλς Αμίν, πέρασε πίσω από τον Κουρουγκλίεφ, οπότε κέρδισε 2 πόντους, αλλά δεν μπόρεσε να ακουμπίσει το γόνατο του Έλληνα στο ταπί, ώστε να πάρει το καθοριστικό σημείο.

Στην ισοπαλία, 4-4, ο Κουρουγκλίεφ κέρδισε τον αγώνα και το μετάλλιο επειδή υπερείχε στα τεχνικά σημεία, με 2+2 έναντι 2+1+1. Η ένσταση που έγινε από τον προπονητή του Αμίν ήταν περισσότερο για την τιμή των όπλων και, εφ’ όσον απορρίφθηκε, πρόσφερε έναν έξτρα πόντο στον Κουρουγκλίεφ όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Έτσι γράφτηκε το τελικό 5-4, αλλά και το 4-4 θα ήταν αρκετό για την ελληνική νίκη. Η φάση έγινε 0.3 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε της αναμέτρησης! Νωρίτερα, ο Κουρουγκλίεφ είχε προηγηθεί με 4-0 στα σημεία.

Μολονότι 32 ετών και τρις πρωταθλητής Ευρώπης (2017, 2023, 2024), ο Κουρουγκλίεφ δεν είχε συμμετάσχει σε προηγούμενες Ολυμπιάδες. Τη μεγάλη απόφαση για μετακόμιση σε άλλη χώρα την έλαβε όταν παραγκωνίστηκε από τους Ομοσπονδιακούς προπονητές της Ρωσίας, η οποία άλλωστε ήταν αποκλεισμένη από τη διεθνή αθλητική κοινότητα εξαιτίας του κρατικοδίαιτου ντόπινγκ.

Ο ηττημένος του μεγάλου αγώνα, Μάιλς Αμίν, είναι γέννημα θρέμμα Αμερικανός, μεγαλωμένος στο Μίσιγκαν, αλλά δισέγγονο μεταναστών από το Σαν Μαρίνο, που πέρασαν τον Ατλαντικό στις αρχές του 20ού αιώνα. «Θα μπορούσα να προκριθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και με την αμερικανική ομάδα, αλλά προτίμησα να τιμήσω τη μνήμη των προγόνων μου», είπε.

Ο Αμίν, που έχει ηττηθεί από τον Κουρουγκλίεφ σε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς, είναι χάλκινος Ολυμπιονίκης του 2021 στο Τόκιο. Απόψε στη Παρίσι είχε τη συμπαράσταση αρκετών Αμερικανών θεατών, ενώ το σύνθημα «Ντα-ου-ρέν! Ντα-ου-ρέν!» ακούστηκε κατ’ επανάληψη από μία κερκίδα πρώην συναθλητών και …συμπατριωτών του Κουρουγκλίεφ.

Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 86 κιλών κέρδισε ο Βούλγαρος Μαγκομέντ Ραμαζάνοφ, ο οποίος νίκησε στον τελικό τον Ιρανό Γιαζντανί-Τσαρατί (ο οποίος είχε αποκλείσει τον Κουρουγκλίεφ στα προημιτελικά) με 7-1 στα σημεία.

Συνοπτικά τα ελληνικά Ολυμπιακά μετάλλια στην πάλη:
Χρυσό: Στέλιος Μηγιάκης 1980 ελληνορωμαϊκή (62 κιλά).
Ασημένια: Γεώργιος Τσίτας 1896 ελληνορωμαϊκή (ανοιχτή κατηγορία), Πέτρος Γαλακτόπουλος 1972 ελληνορωμαϊκή (74 κιλά), Δημήτρης Θανόπουλος 1984 ελληνορωμαϊκή (82 κιλά).
Χάλκινα: Στέφανος Χρηστόπουλος: 1896 ελληνορωμαϊκή (ανοιχτή κατηγορία), Πέτρος Γαλακτόπουλος 1968 ελληνορωμαϊκή (70 κιλά), Γιώργος Χατζηιωαννίδης 1980 ελευθέρα (62 κιλά), Μπάμπης Χολίδης 1984 ελληνορωμαϊκή (57 κιλά), Μπάμπης Χολίδης 1988 ελληνορωμαϊκή (57 κιλά), Αμιράν Καρντάνοφ: 2000 ελευθέρα (54 κιλά), Αρτιόμ Κιουρεγκιάν 2004 ελληνορωμαϊκή (55 κιλά).

Πηγή: Gazzetta